Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Strukoviny

Strukoviny sú kultúrne rastliny z čeľade bôbovitých a pestujú sa pre semená uložené v strukoch. Semená strukovín sú bohaté na bielkoviny. Niektoré sú bohaté aj na tuk.
Medzi strukoviny patrí:

  • šošovica
  • hrach
  • fazuľa
  • cícer
  • sója

Skladovanie strukovín

Strukoviny sa skladujú:

  • voľne uložené,
  • vrecované.

Semeno hrachu, šošovice, sóje a fazule sa skladuje pri vlhkosti do 14 %. Voľne uložené strukoviny v podlahových skladoch je možné navrstviť maximálne do výšky 3 m. Pri vlhkosti semien 14 - 16 % je to maximálne 2 m, pri vlhkosti 16 - 18 % to je maximálne 1m a pri vlhkosti nad 18 % len 0,5 m. Moderne vybavené skladové priestory umožňujú skladovanie vo vyšších vrstvách.

Pri skladovaní strukovín vo vreciach je výška navrstvených vriec riadená podľa vlastností semena a skladovacích podmienok. Pri vlhkosti semien strukovín do 14 % je možné pri ich skladovaní vo vreciach navrstviť max. 10 - 12 vriec. So stúpaním vlhkosti semien sa počet navrstvených vriec znižuje až na polovicu. Pri paletizácii je možné vrecia vrstviť.

Pri skladovaní v nevhodných podmienkach strácajú strukoviny veľmi rýchle klíčivosť. Najnebezpečnejším škodcom uskladnených semien strukovín je zrnokaz. Jeho chrobáky sa zavŕtajú do semena a zostávajú v ňom cez zimu. Proti tomuto škodcovi sa v skladoch používa plynovanie.

Úprava strukovín

Látky v šupkách spôsobujú nafukovanie. Šupky odstránime prepasírovaním. Strukoviny je možné variť s niektorými bylinkami - s bazalkou, saturejkou, šalviou. Niektoré je možné konzumovať v čerstvom stave.

Varenie strukovín

Strukoviny sú ťažšie stráviteľné a pred varením sa namáčajú. Šošovica sa namáča asi 3 - 5 hodín, zelená sója asi 6 hodín a fazuľa, hrach, cícer či žltá sója 10 - 12 hodín.

  • Skrátime tým dobu varenia,.
  • Zbavíme ich lektínov - bielkovín obsiahnutých v rastlinách, v mäse a jednako vyrábaných v našom tele. Lektíny najviac škodia organizmu pri konzumácii v surovom stave..
  • Zlepšíme ich stráviteľnosť.

Strukoviny nadýmajú a bývajú ťažko stráviteľné. Je vhodné variť ich s prísadami - majoránka, saturejka, rasca, bazalka, fenike, variť ich s morskými riasami. Konzumujeme ich v malých dávkach s dusenou zeleninou, či zeleninovým šalátom. Nemali by sme ich kombinovať s ďalšími zdrojmi bielkovín a solíme ich až po skončení varu, alebo pred dokončením prípravy.

Strukoviny a ich význam vo výžive

Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Strukoviny by sme mali konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Strukoviny sú významným zdrojom bielkovín. Najbohatšia na bielkoviny je sója, ktorá obsahuje vo varenom stave 17 g bielkovín na 100 g. Šošovica, hrach alebo fazuľa obsahuje 8 - 9 g.

Najvyšší obsah tukov má sója – 8,97 g/100 g vo varenom stave.

Strukoviny sú bohaté na sacharidy a neškrobové polysacharidy - vlákninu. Tá má prospešné účinky na hladinu cholesteroluv krvi, glukózový metabolizmus, podporuje rast priaznivej mikroflóry hrubého čreva a pôsobí preventívne proti zápche.

Strukoviny obsahujú minerálne látky a stopové prvky (zinok, meď, železo, vápnik, draslík, horčík, fosfor) a vitamíny - najmä vitamíny skupiny B. Niektoré obsahujú aj vitamín E.

Strukoviny majú nízky glykemický index - postupne a pozvoľna zvyšujú hladinu cukru v krvi a nevytvárajú škodlivú látku cholesterol.

Súvisiace články

Viac o strukovinách na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. https://web.archive.org/web/20130113061711/http://www.naturcity.sk/sk/e_shop/biopotraviny/strukov...
  2. http://www.slovenskypacient.sk/clanok/1808/strukoviny-su-vyzivovy-skvost
  3. http://www.opotravinach.sk/sciences/view2level/Strukoviny
  4. http://www.pluska.sk/izahradkar/encyklopedia/strukoviny.html
  5. http://sk.wikipedia.org/wiki/Strukovina
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti o strukovinách

Máš skúsenosť o strukovinách?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť