Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Aký máte názor na výsledky z moču?

Zodpovedané
14. mar 2019

Dobrý deň,

môj 7 ročný syn mal príznaky nádchy. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov), na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39°C. V nedeľu pretrvávala mierna bolesť ucha, dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní Nurofenu.

Všimla som si, že má veľmi mierne sfarbené očné bielka do žlta. V pondelok sme boli u lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. ale pozitívny na krv. Odber krvi na hepatálne testy, moč na laboratórne vyšetrenie.

Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) ostane sú v norme. lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku.

Včera sme brali moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenú predkožku a z toho ta krv v moči. Po kultivácii budú výsledky presnejšie.

Od včera je syn bez teploty. Mierne sfarbenie očí pretrváva. Lieky sme zatiaľ nedostali. Cíti sa v pohode. Cez víkend spal veľa, nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti.

Môžem byť naozaj kľudná, alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe?

Ďakujem za vašu odpoveď

Dobrý deň,

môžete byť pokojná.

V močovom sedimente bola síce leuko-erytrocytúria (biele a červené krvinky v moči), ktorá by mohla svedčať o bakteriálnej infekcii močových ciest, ale predpokladám, že lekárka vzhľadom k teplotám robila aj vyšetrenie CRP a to bolo negatívne a teda túto možnosť vylúčila.

Moč na kultiváciu naozaj ukáže viac, teda či išlo o leuko-erytrocytúriu spôsobenú balanitídou (z predkožky), resp. či je v močových cestách prítomná baktéria, ktorú by bolo treba preliečiť.

Avšak nakoľko má synček podľa Vás žlté sfarbenie očí a hodnota nekonjugovaného bilirubínu bola vyššia, bolo by vhodné krvné vyšetrenie (bilirubín, pečeňové enzýmy) s odstupom niekoľko dní- týždňa.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová