Mali sme muchu v jedle. Mohli sme sa nakaziť?

Zodpovedané
27. júl 2019

Dobrý deň,

dnes sme jedli obed z predošlého dňa. Bolo to pečené kura ohrievané v mikrovlnke po kúskoch. Manžel zrazu uprostred jedenia našiel v tanieri mŕtvu bzučivku zelenú. Musela byť schovaná niekde pod kožou, alebo na nejakom na prvý pohľad neviditeľnom mieste. Hneď nás prešla chuť, ale prišli aj obavy.

Je možné, že stihla naklásť vajíčka, ktoré sme si nevšimli a možno skonzumovali?

Čo nám hrozí a aká je inkubačná doba?

Jedlo bolo prikryté alobalom, ale zrejme ho tá mucha podliezla.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

podľa štúdii v USA sa zistilo, že muchy prenášajú stovky druhov baktérií. Takýmto spôsobom môže dôjsť napr. k nakazeniu Helikobakterom.

Odporúča sa takéto jedlo vyhodiť a nekonzumovať. Ak dôjde k užitiu napadnutého jedla, tak viac sú ohrození ľudia so slabou imunitou ako zdraví jedinci.

Nedá sa určiť inkubačná doba, keďže sa nevie, akou baktériou bolo nakazené jedlo. Problém sa rieši vtedy, ak dôjde k objaveniu sa ďalších príznakov.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková