Nátierky a pomazánky
Varíme zdravo a chutne-časť 3.
Keď sme zadávali anketovú otázku o stravovaní, netušila som, že pomazánky sa budú radiť na prvé miesto záujmov rodičov z veľkého množstva rôznych druhov pokrmov. Človek by si myslel, že v dnešnej dobe zapadli prachom 🙂 Osobne ma teší fakt, že opak je pravdou. Dávno sme sa presvedčili, že dobrú pomazánku aj pre našich malých krpčekov je dnes možné urobiť takmer z čohokoľvek. Stačí zmiešať tie správne ingrediencie a skvelá pomazánka je na svete. Ale stále sa tradujú aj tie klasické, tie od našich starých mám.
Chutná, zdravá pomazánka, alebo čo chladnička dala
Neviem, čím to je, že sa ľudia pomazánok tak "boja". Alebo im neprikladajú dôležitosť v našom stravovaní? Alebo je to strachom, že sa niečo pri ich príprave pokazí, či "fakt", že to dieťatu proste nezachutí?!
Pomazánky a nátierky majú svoje čaro a podľa mňa aj dôležité miesto v jedalničku. Nehovoriac o tom, že sú nám veľmi nápomocné, pretože z "holého" kúska chleba či pečiva razom dokážu vykúzliť malého Armaniho 😉
Nech je dôvod akýkoľvek, prinášame vám zopár inšpiratívnych a zdravých receptov. A nemusíte sa báť, vaše deti si ich obľúbia 🙂 Otvorte svoje chladničky, špajze a pustite uzdu svojej fantázii a vôní.
Šampiňónová nátierka autor: @zojec

Suroviny:
- 200g šampiónov
- 1 biele tofu
- 1 cibuľa
- za hrsť vlašských orechov
- soľ
- muškátový oriešok
- čierne korenie
Postup:
Šampióny opražíme na cibuľke, pridáme postrúhané tofu, trošku posolíme, aby šampióny pustili šťavu, podusíme, potom dáme do mixéra, pridáme orechy a do hladka vymixujeme. Nakoniec ochutíme muškátovým orieškom a čiernym korením.
Sardinková pomazánka autor: @slniecko41

Suroviny:
- sardinky
- maslo
- štipka morskej soli
- cibuľka
- citrónová šťava
- čerstvá pažitka
Postup:
Vymiešame (používam ručný mixér) maslo so sardinkami, potom pridáme na jemno pokrájanú cibuľku, štipku morskej soli a citrónovú šťavu. Všetko spolu nanovo rozmixujeme, aby zostala nátierka úplne jemná. Nakoniec vmiešame čerstvú nakrájanú pažítku (môže byť aj sušená).
Mrkvovo - pórová s vajíčkom autor: @idlici12

Suroviny:
- 1 mrkva
- 1 vajíčko
- 1 pór
- 1/4 masla
Postup:
Na jemno nastrúhame mrkvu, uvarime vajíčko, pór nakrájame na jemné plátky a dáme roztopiť maslo. Nakoniec to všetko poriadne rozmixujeme dohladka.
Hokaido (druh tekvice) pomazánka autor:@elmelpel

Suroviny:
- Hokaido tekvica
- olivoý olej
- strúčik cesnaku
- 2-3 PL kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- štipka soli
Postup:
Tekvicu Hokaido nakrájame na plátky, pokvapkáme olivovým olejom, dáme na 15min do rúry, aby zmäkla. Vyberieme, pridáme strúčik cesnaku, kyslú smotanu alebo biely jogurt, soľ (môžete pridať tavený syr, ale len málinko) a rozmixujeme. Môžeme pridať bylinky.
Avokádová nátierka autor: @mamina1202

Suroviny:
- 1 avokádo
- šťava z 1/2 citróna
- soľ
Postup:
Avokádo ošúpeme, popučíme vidličkou, pridáme šťavu z citróna, soľ a premiešame. Kto chce, môže pridať strúčik cesnaku. Jednoduchý a rýchly recept.
Dobrý tip: Avokádo časom zoxiduje, čiže stmavne. Pokiaľ chcete, aby si pomazánka zachovala svoju krásnu zelenú farbu, pridajte do misky s nátierkou kôstku z avokáda.
Cviklovo-avokádová pomazánka autor: @zuzzulka

Suroviny:
- 1/2 čerstvej cvikli
- 1 avokádo
- 1 mladá cibuľka (môže byť aj menšia klasická)
- soľ
Postup:
Cviklu nastrúhame, pridáme popučené avokádo, na drobno nakrájanú cibuľku a soľ. Všetko premiešame. Môžeme všetky suroviny vymixovať ponorným mixérom.
Aby ste pomazánku nemali príliš "štipľavú, zemitú" od cvikli, cviklu dávajte radšej po menej. Pokiaľ sa vám bude zdať slabá, môžete pridať viac.
Hummus autor: @zojec

Suroviny:
- 200gr cíceru
- 1/2 citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL Tahiny (sézamová pasta)
- soľ
Postup:
Namočený cícer (deň vopred) uvaríme do mäkka (pri varení nepridávajte soľ, predĺži sa doba varenia), pridáme zvyšné suroviny a rozmixujeme na hladkú kašu.
Quacamole autor: @myska2233

Suroviny:
- 1 avokádo
- 1 červená cibuľa
- 1 paradajka
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
Avokádo pretlačíme vodličkou (môžeme aj rozmixovať), pridáme cibuľu a paradajku nakrájané na malé kúsky, citrónovú šťavu a soľ. Všetko poriadne premiešame.
Rodičia si môžu pridať chilli, aby malo väčšie grády 🙂
Mrkvovo-zelerová nátierka autor:@myska2233

Suroviny:
- 1/2 menšieho zeleru
- 3 väčšie mrkvy
- tvrdý neúdený syr
- 3 strúčiky cesnaku
- biely jogurt (Selský jogurt alebo iný kvalitný biely jogurt)
- soľ
- štipka čierneho korenia (pre dospelákov)
Postup:
Zeler a mrkvu nastúhame, pridáme zvyšné suroviny, dochutíme a všetko riadne premiešame.
Hlivová pomazánka autor: Henrieta Peškovičová - My first cooking book
Suroviny:
- Hliva ustricová
- olivový olej
- strúčik cesnaku
- soľ
- čerstvý štavel, špenát, alebo rukola šalát
Postup:
Hlivu zbavíme konca a orestujeme z každej strany asi 1 minútu na olivovom oleji. Rozmixujeme ju spolu s cesnakom, pridáme soľ a podávame s niečím zeleným 🙂
Jarná nátierka autor: @mimikett

Suroviny:
- čerstvý syr cca 150 g - jeden kelímok
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- žerucha
- soľ, korenie
Postup:
Vajíčka si uvaríme, nastúhame najemno a zmiešame s čerstvým syrom, jogurtom, žeruchov, soľou a korením.
Syrová nátierka autor:@nelika666

Suroviny:
- tvrdy syr
- cesnak
- jogurt
- maslo (alebo bylinkove maslo)
Postup:
Syr nastruhat, pridat cesnak, maslo a jogurt a vymiesat. Nam najviac chuti na celozrnom chlebe s paradajkami.
Kvasnicova pomazánka s kurkumou autor: @slniecko41

Suroviny:
- 1 stredná cibuľka
- 2 kocky čerstvých kvasníc
- 3-4 vajíčka
- olivový olej
- morská soľ
- kurkuma
- čerstvá pažítka/sušená
Postup:
Na olivovom oleji jemne osmažíme cibuľku do sklovita, pridáme rozmrvené droždie, ja dávam 2 kocky /droždie sa úplne roztečie/, potom pridáme 3-4 vajíčka /najlepšie z domáceho chovu/, dobre premiešame až kým sa celá hmota nespojí a nezhustne. Osolíme morskou soľou a dochutíme kurkumou. Na záver primiešame čerstvú pažítku /ak nemáme, môže byť aj sušená/
Cuketová nátierka autor: @zuska_29

Suroviny:
- 1 mensia cuketa
- cottage cheese
- kusok masla
- 2 cherry rajcinky (bez jadierok)
- 1 strucik cesnaku
- 2-3 bazalkove listky
- morska sol, Cierne korenie
- dijonska horcica
- muskatovy oriesok
Postup:
Cuketu nastruhat na jemno, na chvilku osmazit na olivovom oleji, nechat vychladnut, pridat ostatne ingrediencie a vymixovat.
A ešte zopár receptov na doplnenie pre detičky (i dospelých): autor: @nelika666
- Mrkvová nátierka - Zmiešame jednu uvarenú čerstvo postrúhanú mrkvu s maslom a pažítkou
- Vajíčková - Jedno natvrdo uvarené rozpučené vajce - žĺtok zmiešame s maslom
- Letná nátierka - Postrúhaný kaleráb, 2 PL lyžice bieleho jogurtu a maslo
- Nátierka z hydinového mäsa - Varené mäso, nadrobno pokrájanú cibuľku, majoránku a maslo vyšľaháme dojemna
- Brokolicová nátierka - Uvarenú brokolicu, maslo, 2ČL jogurtu, bazalku vyšľaháme do jemna
Viete že:
Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá obsahuje množstvo vlákniny, látky znižujúce tvorbu cholesterolu, celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako aj imunitu posilňujúci "pleuran".
V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie. Ak sa konzumuje pravidelne a vo veľkých množstvách, vďaka vysokému obsahu vlákniny a prirodzenej produkcii látok znižujúcich tvorbu cholesterolu, má priaznivý vplyv na lipidový profil v krvi. Obsahuje tiež mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a niektoré mastné kyseliny. Súčasne je aj zdrojom prírodnej imunomodulačnej látky beta-(1,3/1,6)-D-glukánu, ktorá sa v odbornej literatúre označuje ako „pleuran“. Aby beta-(1,3/1,6)-D-glukán mohol aktívne pôsobiť v ľudskom organizme, je potrebné ho z hlivy izolovať a „očistiť“.
zdroj: pravda.sk
Hliva patrí medzi najzdravšie huby. Aj keď sa všeobecne huby neodporúčajú konzumovať deťom mladším ako 3 roky (pre ich tažkú stráviteľnosť), hlivu môžete vašim drobcom zaviesť do jedalnička o niečo skôr. Aby ste však docielili lepšieho strávenia, uvarenú, podusenú hlivu rozmixujte.
Zo skúseností viem, že keď sa deti už ako drobci nezoznámia s pomazánkami a nátierkami, ale poznajú iba maslo či nátierkové alebo tavené syry, majú neskôr problém si na pomazánky zvyknúť.
Čo je na pomazánkach motivujúce?
Ich rôznorodosť, farebnosť, prirodzený návyk na zeleninu a iné potraviny, ktoré možno práve váš dobrec nemá príliš v láske, množstvo vítamínov a v neposledom rade ich chuť. Stále hľadáte tú správnu zdravú inšpiráciu na prípravu jedál? Radi vás privítame v našej skupine Varíme zdravo a chutne, kde nájdete aj veľa ďalších zaujímavých receptov.
Chcete sa pochváliť tými vašimi receptami? Čaká na vás cez 950 členov 🙂
Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/
Dobrú chuť, priatelia 🙂
Odporúčame
ja zboznujem pomazanky a tu ich je niekolko vybornych po kope 😉 super
toto su genialne pomazanky 🙂 urcite vyskusam 🙂
Ma niekto recept na drozdovu a spenatovu v skolke chutilo detom aj.mne
Začni písať komentár...


ja milujem zelerovo-mrkvovou 🙂 je nejlepsi🙂 a co je super, chuti aj mm 🙂