galganka
10. okt 2018
379 

Ako jaškrblinky Kvída skúšali...

    

"Deti nepotrebujú viac vecí. Najlepšia hračka, akú môžu mať, je rodič, ktorý si sadne na zem a hrá sa s nimi."

Pekný a pravdivý citát, ktorý sa občas ťažšie dodržiava. Detská izba prepchatá plyšákmi a všelijakými plastovými dôležitosťami. Ale po miliónotom hromžení počas upratovania sme si doma povedali dosť. A hračky postupne ubúdali. Áno, bol to zo začiatku boj (hovorím o sebe 😁 ), ale celkom sa nám darí. Namiesto plyšákov ceruzky a štetce, nie plastoví panáci, ale nožnice, vykrajovačky, plastelína, knihy... Veľa kníh a spoločenských hier... A preto sa tešíme, že sme mohli odskúšať aj novinku od Kvida. 

Kvido sú hry pre deti od troch do osem rokov. Tak sa píše na ich oficiálnej stránke. (Asi mám aj ja toľko, lebo ma bavili. - pozn. autora 😁 ) Majú rozvíjať kratívne myslenie, grafomotoriku, koncentráciu a logické uvažovanie. Niečo, čo sa predškolákom celkom hodí. 

U nás doma sa vyskytli 3 krabičky s chobotničiakom Kvídom a tu sú naše dojmy z nich:

PEXESO pre bystré hlavičky (HÁDANKY) 5+

Prvú sme odbalili najmenšiu krabičku, v ktorej malo byť pexeso. Ale nie také, na aké sme boli zvyknutí doteraz. Bod prvý - nemuseli sme ho vystrihovať. Toto sa jednoducho a ľahko vylúplo. Bod druhý - je tvrdé, a zjavne aj ohybné, nie je to obyčajný papier. Jeho deťuodolnosť potvrdzuje aj fakt, že Teo chcel demonštrovať, že jedno je predsa len ohnuté a ukázal mi ho. Po mojom skonštatovaní, že je krásne rovné a nové, ho zohol. Vyrovnalo sa mi pár brčiek, ale následne sme spolu vyrovnali aj kartičku a je na nerozoznanie od ostatných. 😊

Pexeso je zložené z obrázku aj s popisom a k nemu pasujúcej básničky, ktoré sú ozaj podarené. A veľkým plusom je, že deti sa mohli hrať aj bez predčítača, keďže správne dvojice k sebe pasujú rovnakým pozadím. Takže, za nás štyri palce nahor a udeľujeme plný počet bodov. 👍

Hádanky na cesty - ZVIERATÁ  3+

Stredná krabička schovávala hádanky na cesty. Neviem prečo, ale v prvom momente som si predstavovala hru, ktorá sa bude dať nabaliť do auta, na spríjemnenie nejakej dlhej cesty. Pritom sme nikdy nič podobné nepotrebovali a jaškrblinky vždy volia pozorovanie a komentovanie cesty, alebo úsporný, spací režim. 😊 No v každom prípade, toto by som do auta nebrala. Predpokladám, že vyzdobené by bolo všetko, vrátane šoféra. Takže to "na cesty" bude skôr myslené tak, že hádanky jednoducho šupnem do bársakej malej tašky a môžu s nami cestovať po svete. 

Keďže mali ako jediné z nášho balíčka označenie 3+, prvý sa pustil do testovania Teo. A mame padla sánka, koľko toho vlastne vie, akurát na rozdiel od svojej sestry taktne mlčí. 😁 Sám mi hádanky nosil a dokázal nad nimi presedieť hodinu. Kreslil, spájal, gumoval... A vďaka jeho zanietenosti sme zistili aj ďalšiu podstatnú vec, veľmi dôležitú pre matky. FIXKY SA DALI VYPRAŤ. 👏 Opakujem, netreba robiť paniku, nie raz som slúžila ako držiak a vymaľovaní sme boli všetci. 

Jediné negatívum, ktoré sme spolu už pri prvých minútach našli je snáď to, že niektoré obrázky boli nakreslené priamo v tom rohu, v ktorom sú všetky kartičky spojené a ťažšie sa teda kreslili, či spájali a hľadali. 

Závod farieb - pamätaj si farby 5+

Závody sme si nechali na úplný koniec, tušila som totiž, že toto bude "akcia" pre celú rodinu. 55 rôznych obrázkov, kartičky na udeľovanie bodov a 6 farebných stieracích fixiek. Ale hlavne pravidlá. A prídavok, na komplikovanejšie pravidlá. A tak sme si na prvú hru vymysleli vlastné, jednoduchšie. A aj tak som nevyhrala. 😂 Pravda je, že keby chceme od detí, aby hrali podľa pravidiel a čakali, kým porátame body, asi by s celou hrou veľmi rýchlo treskli. Neskôr večer sme si ale dali závod "dospelákov" a nie je to vlastne vôbec komplikované. Horšie je zapamätať si farby, hlavne keď protihráč zúrivo vykrikuje náhodné farby a tiež, keď si dobrovoľne pridáte presýpacie hodiny, však trochu herného stresu nezaškodí. 

Jediné negatívum, ktoré sme našli pri tejto hre, vlastne ani nie je v hre, ale v jej obale... Za ten svet sa nedá otvoriť. Deťom sa to nepodarilo ani raz a ja som obetovala jeden celý, prírodný necht... 

Ďalšia vec, ktorá napadla nášho tatu popri tom, ako sledoval farebný závod jaškrbliniek bola tá, že takýmto tempom nám fixky vydržia maximálne týždeň, možno aj menej. Túto obavu ale vyriešila hneď prvá moja návšteva najbližšieho papiernictva, v ktorom som našla okrem klasických modrých a čiernych stieracích fixiek, o ktorých sme vedeli, aj takýto celý balík so všetkými farbami.

Stál necelých 8 eur a večer, keď som skúsila dačo podobné vygoogliť, som našla aj iné balíky stieracích fixiek aj za nižšiu cenu. 

Naše dva týždne skúšania a hľadania chybičiek prešli celkom rýchlo a ja vidím, že hry si našli svoje česné miesto na poličke medzi ostatnými a že si ich jaškrblinky vyberajú aj bez toho, aby som im to navrhla ja. Vybrali sme sa preto do Albi a omrkli sme aj ostatné z ponuky chobotničky Kvída a je isté, že minimálne jeho divadielko spomenieme Ježiškovi... 😏 Ak teda máte doma malých zvedavcov, my všetci štyria vám Kvída odporúčame... Dobre to ten chobotničiak vymyslel. 👧👦👩👨

#test_kvido

#recenzia

Kto je väčšie dieťa? 😂😂

4. okt 2018

@liwka ja som doma najväčšie... 180 + opätky... 😂

4. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli