ildici12
11. apr 2013

Jogurty, syry - ako sa z nich vymotať?

Varíme zdravo a chutne - časť 7.

Jogurty, syry... tieto výrobky sa vyskytujú na našom stole takmer každý deň. V dnešnej dobe, keď dennodenne čítame články o rôznych potravinových škandáloch, naozaj nie je jedno, ktorý mliečny výrobok ponúkame našej rodine. Či si kúpime jogurt za 22 centov alebo 50.

Každý z nás predpokladá, že s väčšou cenou pravdepodobne rastie aj kvalita, avšak ani toto pravidlo neplatí plošne. Mnohí sa mi čudujú , pretože čítam zloženie potravín, ale ja si myslím, že v dnešnej dobe je to už naozaj nutné. Dnešným výrobcom už nejde o to, aby nám ponúkli poctivé výrobky najvyššej kvality, ale aby na nás čo najviac zarobili.

Čo si ja na zložení jogurtov všímam?

  1. ideálne je, ak v prvých štyroch ingredienciách nenájdem cukor ani žiadne umelé sladidlo (Light výrobky zo zásady nekupujem, vo väčšine nich je aspartam, prípadne sacharin, o ktorých škodlivých účinkoch sa veľa píše. Stačí si vygúgliť). Pozor, cukor sa môže skrývať aj pod názvami dextróza, fruktóza či glukóza. Za posledných 30 rokov sa v značnej miere rozšírili light výrobky, aj na našom trhu ich nájdeme v hojnom množstve. Čo je však zaujímavé, že napriek silnému marketingu zameranému na konzumáciu light produktov, ktoré nám sľubujú, že nebudeme priberať, obezita sa stáva celosvetovým problémom. Čo je však pre mňa naj, že v USA vymysleli už aj light slaninu s 0%-ným obsahom tuku 😀 No ale vráťme sa teda k tým jogurtom.
  2. Neobsahujú farbivá. Pre mňa za mňa to farbivo môže byť aj prírodné. S divným pocitom by som jedla jahodový jogurt, ktorý je prifarbený cviklovou šťavou. Myslím si, že keď pridám jahody do jogurtu, šťava z jahôd mi automaticky trošku prifarbí ten jogurt. Mne predsa nezáleží na tom, ako je ten jogurt červený, ale či v ňom naozaj nájdem aj kúsky tej jahody.
  3. Neobsahujú konzervačné látky. V dnešnej dobe minimálna trvanlivosť jogurtov je okolo mesiaca, prípadne aj dlhšie. Budem tu robiť trošku reklamu, ale najprírodnejšie sa mi zdajú jogurty od Hollandie, Sabi a Bánovecký. Aj s jednoťáckym smotanovým jogurtom som bola spokojná, no minule som natrafila na exemplár s vyše mesačnou dobou trvanlivosti :-/ 

Z tejto mojej malej analýzy vyplýva, že osobne preferujem neochutené biele jogurty, najlepšie smotanové. Hlavne aby to malo čo najmenej zložiek. Aj malej dávam zásadne neochutené a s veľkou radosťou ich je. Sem-tam jej doňho nakrájam kúsky ovocia, prípadne lyžičku domáceho džemu.

Osobne nepreferujem ani Activiu a podobné kyslo-mliečne jogurty, aj keď som si vedomá, že mnoho mamičiek ich dáva svojim deťom. Mám proti nej 2 výhrady:

  1. Črevo malého človiečika nedokáže ešťe spracovať tieto mliečne baktérie, takže jeho črevom prejdú bez akéhokoľvek povšimnutia
  2. Veľkou otázkou je aj životnosť týchto mliečnych kultúr. Keď výrobca garantuje aj 2-3-mesačnú lehotu spotreby, koľko tých baktérií prežije v jogurte?

Čo sa týka obsahu tukov v jogurte, zatiaľ nie som úplne rozhodnutá, ktorému názoru sa prikláňam.

Doteraz panoval názor, že deti potrebujú jogurt s čo najvyšším obsahom tukov, keďže potrebujú tuky k zdravému vývoju. Nedávno však prišiel Igor Bukovský spolu s AKV názorom, že deťom by sme mali ponúkať zásadne nízkotučné jogurty.

Som toho názoru, že rastlinné tuky sú oveľa cennejšie (avokádo, orechy, rôzne rastlinné oleje) a obsahujú oveľa viac vitamínov, omega-3 kyselín ako živočíšne tuky, ktoré sú aj ťažšie stráviteľné. Moje dieťa však jedáva jogurty asi raz za 3 týždne, tak vtedy sa jej snažím ponúknuť kvalitný smotanový jogurt aj s vyšším percentom tukov (8-10%).

V skratke sa dotknem aj akože „jogurtov“ pre deti - Kostíci od Danone a podobné mňamky. Nikdy v živote by som ich nedala svojej dcérke. S jogurtom to nemá nič spoločné, je to len mlieko prisladené cukrom, zahusťené škrobom a ochutené rôznymi príchuťami. Sami výrobcovia nevedia, čo tie lentilky obsahujú, resp. z čoho sa vyrábajú, nakoľko oni ich odoberajú už ako hotový výrobok.

Rada vám zase ponúknem niekoľko receptov z našej skupiny o tom, ako zdravo a chutne spestriť náš jedálniček .

Domáci pribináčik Autor: @drobec33 

Treba uvariť Alnatura vanilkovy bezlepkovy puding podla navodu a  pridať 1PL karobu. Puding necháme poriadne vychladnúť a následne primiešame jeden cely jemny tvaroh. Treba miesat opatrne, aby sa puding nezrazil. Podávame so špaldovými piškótami a môžeme dochutiť agave sirupom.

Domáci miláčik Autor: @bublina83 

250ml šlahačkovú smotanu vyšlaháme s jedným vanilkovým cukrom, potom do nej vmiešame (ja robim vsetko slahacom) dva ovocne alebo biele jogurty podľa chuti a 250g jemného tvarohu.

Pribináčik s lesným ovocím a horkou čokoládou Autor: @drobec33 

Postup je rovnaký ako pri prvom recepte. Na konci však krém dochutíme rozmixovaným lesným ovocím (môže byť aj mrazený) a nastrúhanou horkou čokoládou- čím väčšie percento kakaa, tým lepšie.

Jogurt s lesným ovocím a ovsenými vločkami Autor: @miskap2111

Jogurt vymiešami s jedným hladkým tvarohom a ovsenými vločkami. Následne už len do pohára nalejeme vrstvy krému z lesného ovocia a jogurtu.

Jogurt so špaldovými pukancami a lesným ovocím Autor: @mamina1202

Jogurt zmišame so špaldovými pukancami, jahodami, černicami, malinami, čučoriedkami. Môžeme dosladiť aj sirupom z agave.

Jogurt s vlašskými orechami a medom Autor: @slniecko41 

Jogurt zmiešamie s vlašskými orechmi, môžu byť aj mleté a dosladíme domácim medom.

Tvrdé syry či taveňáky? Ktoré si vybrať?

Keď sa pozrieme na jednotkovú cenu tvrdých syrov a taveňákov za kilogram, výrazný rozdiel medzi nimi už ani neexistuje. Ceny idú hore, no kvalita prípadne hmotnosť (Karička, že?) ide dole. Nielen ja osobne, ale aj odborníci v oblasti zdravej výživy, odporúčajú skôr kvalitné tvrdé syry než tavené. Čím argumentujú?

  1. Obsahujú taviace soli, predovšetkým fosfát sodný. Tieto fosfáty, ktoré zabezpečujú roztierateľnosť syru, obsahujú veľký podiel fosforu, ktorý je nepriateľom vápnika - fosfor zabraňuje uloženiu vápnika do našich kostí. Takže keď čítate na obaloch zavádzajúcu informáciu, že výrobok je plný vápnika, výrobca vám jednoducho KLAME.
  2. Ich výživová hodnota ani zďaleka nedosahuje výživovú hodnotu prírodných syrov v dôsledku tepelnej úpravy, vďaka ktorej klesá obsah vitamínov a hodnota bielkovín.
  3. Ďalším nebezpečenstvom sú nízkotučné syry, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Zhruba 100g taveného syru obsahuje viac ako 3,2g soli, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky pre dospelých.
  4. Tavené syry majú vysoký obsah živočíšnych tukov a nesprávne zloženie mastných kyselín.

Z toho všetkého mi vyplýva, že pre dieťa je tento výrobok absolútne nevhodný a aj dospelý človek by mal zvážiť, koľko toho zje.

Keď sa však naozaj neviete vzdať taveňákov, ponúkneme vám pár receptov, ako si doma spraviť kvalitný bez rôznych aditív.

Zdravá verzia taveného syru Autor: @sumienka242

Potrebujeme 100g hrudkovitého tvarohu, 1 lyžičku obyčajného masla, 1 lyžičku sódy bikarbóny, bylinky, cesnak alebo korenie. Tvaroh pomaly roztápame v hrnci/panvici, pridáme maslo a sódu bikarbónu a necháme suroviny úplne roztopiť za stáleho miešania. Dochutíme podľa vlastnej chute. Z tohto receptu sa dá pripraviť aj plátkový syr. Na plech vystlený potravinovou fóliou vylejeme rozpustenú zmes v tenkej vrstve a počkáme, kým nestuhne. Potom sa už len nakrája na štvorce alebo obdlžníky.

Pridávam aj link pre tých, ktorí sa radi pozrú recepty na videu: http://www.youtube.com/watch?v=Di-o1m8ncrE

Domáci syr Lučina Autor: @drobec33

Vymiešame 3x 500 ml veľkého Selského jogurtu Hollandia s jednou 200 ml smotanou (môže byť aj zakysaná) a 1 lyžičkou soli. Vzniknutú hmotu dáme do cedidla, do ktorého sme predtým dali čistú utierku/ vreckovku. Cedidlo dáme nad misku do chladničky na 24h a necháme vykvapkať. Vzniknutú syrovátku môžeme ďalej používať do varenia/pečenia. Z tohto množstva vyšlo viac ako pol litra. Hotový syr dáme do nejakej plastovej krabičky a uložíme v chladničke. Dá sa celkom dlho skladovať, až 3 týždne. Dá sa dochutiť bylinkami, cesnakom, paprikou a šunkou. Chuťovo je krémovejší ako ten, čo sa dá kúpiť v obchode.

Domáci syr Autor: @lucka1987 

Potrebujeme: 3l čerstvého mlieka, 0,3 ml syridla, 3 ml vody a štipku soli. Mlieko nalejeme do hrnca a dám zohriať na 30-35°C. Odstavíme. Pripravíme si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešame. Do mlieka za stáleho miešania prilievame pomalyčky syridlo a miešame ešte minútu. Hrniec zavrieme a necháme 30 minút na zosyrenie. Syrenina sa nám musí od hrnca odliepať ako tuhý puding. Metličkou syreninu nakrájame zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ. Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca. Umytou rukou vymačkáme srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejeme do kastróla. Zbytok prelejeme cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojíme a vytlačíme srvátku, odkryjeme a syrovú hrudku upravíme. Sytko položíme na misku, zakryjeme rohmi vreckovky hrudku a necháme 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.

Postup s obrázkami si môžete prezrieť tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/syr-z-kravskeho-mlieka-z-dvora/23009-recept.html

Maminky, všetko, čo je tu napísané, je môj osobný názor. Takže si z neho zoberte, čo sa vám páči, prípadne si z neho nezoberte nič 🙂

Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

#magazin #varenie #recepty #zdravie #skupina

Ja sa pochvalim mojim vcerajsim ulovkom jogurtu(tak trocha reklama) a to ovci jogurt GREEN SHEEP..125g za 1euro ..troska dost ale urcite mozem ratat s kavlitou...je tu napisane 100%ovci a obsah tuku 6%..je v sklenenej flasticke..v zlozei je len cisto ovcie mlieko pisane....

12. apr 2013

Paradny clanok !!!!

12. apr 2013

ja si vsimam v jogurte hlavne ci obsahuje zahustovadla, modifikovany skrob. Toto nema co v jogurte robit, no zatial som okrem bieleho Sabi jogurtu - obsahuje: mlieko a susene mlieko, plus jogurtovu a probioticku kulturu - taky jogurt nenasla.

12. apr 2013

@depi Ja som tento jogurt tiez kupila pre syna - az doma som si sklamana vsimla,ze krajina povodu je Spanielsko. Odtial to dovezu a slovenska firma to iba zabali :o(((
Ja radsej kupujem slovenske od firky KOZI VRSOK. Maju ovcie aj kozie jogurty - biele aj cucoriedkove (ja kupujem biele). A stoja 180g za cca 1,90EUR.

12. apr 2013

@abriela Bez skrobu je aj "Zivy jogurt" od AGRO TAMI. Tiez je zahusteny susenym mliekom.
A este ja kupujem BIO jogurt od AGRO TAMi. Ani mi tak nejde o to bio,ale hlavne je to jediny nesmotanovy jogurt, ktory nie je nicim zahusteny (co som zatial videla): je tam iba mlieko a jogurtove kultury. Je trosku redsi,ale mne to nevadi.

12. apr 2013

Inak vyborny clanok. Tiez som kedysi jedla vela tavenych syrov,ale ked som sa zacala zaujimat o zlozenie potravin a zistila,ake su nezdrave,odvtedy ich nekupujem.A malemu dietatu zasadne nedavam.

12. apr 2013

@mila23 joj dakujem za info ..inak maju aj stranku svoju green sheep postudujem to tam ze co to vlastne ako je....zatial som nic ine nenasla

12. apr 2013

Super clanok, si sikulka!!!!! 🙂 Jedna malickost k tym cukrom. Fruktoza je prirodny cukor z ovocia, nevidim v nom ziaden problem. Ale musi byt ozaj s ovocia. 😉

12. apr 2013

@depi Prave som narychlo pozrela tu ich stranku a maju tam,ze to vyraba slovenska firma vo Zvolenskej Slatine. Ale pametam si ze na jogurte bola sice uvedena tato firma,ale zaroven v tom kruzku, kde sa udava krajina povodu bolo "ES" (asi to vyrobila nasa firma zo spanielskeho mlieka). Ked pojdem najblizsie do obchodu, skusim ich pozriet, nerada by som niekomu krivdila

12. apr 2013

@mila23 budem rada ak podas info 🙂 a je mi to nelogicke ze naco by sme si my dovazali spanielske mlieko od oviec..troska neprakticke a nakladne

12. apr 2013

@mila23 to je ten jednoťácky bio jahodový? ten moja malá ľúbi piť...

12. apr 2013

@drobec33 ano fruktoza ako sucast ovocia neni problem,ale uz umelo vytvoreny neni zdraviu prospesna...teda aspon tak som sa docitala 🙂 mozno sa mylim 🙂

12. apr 2013

@ildici12 Myslim, ze sa nemylis 🙂

12. apr 2013

baby, idem si prave precitat tento clanok, velmi ma zaujima... Mozno sa docitam odpoved na moju otazku, ale opytam sa vas? Co vravite na Hollandia BifiDrink?

12. apr 2013

vyborny clanok, dakujem 🙂

12. apr 2013

bravo, vyborny clanok, dakujem za recepty!

12. apr 2013

@mila23 Zvolenska Slatina je distributor, vozia ich zo Spanielska - tam ich vyrabaju aj balia.

12. apr 2013

velmi peknucke. Dakujem za receptiky, urcite vyskusam!

12. apr 2013

🙂 udivuje ma a fascinuje zaroven pisanie clankov o vyzive laikom, u nizkotucnych "jogurtov" si skor treba vsimnut fakt, ze su zahustovane skrobom, ci zelatinou, je to taka slizka vodnata hmota.. Trvanlivost je v sucastnosti zvysena tym, ze sa zvysila uroven hygieny v potravinarskych podnikoch, pocnuc nerezovym vybavenim, systemomHACCP. Je pravdou, ze u niektorych jogurtov je ich trvanlivost nekonecna, activia je skor kefir ako jogurt. Neviem, kde si nabrala udaj o tom, ze prejde bifi kultura z jogurtu crevom dietata bez povsimnutia, to by ma naozaj zaujimalo.
Osobne preferujem Hollandiu. Same si mozte urobit test jogurtovej kultury, tym ze sa pokusite urobit vlastny jogurt za pomoci kupovaneho neochuteneho jogurtu a pasterizovaneho, nie UHT mlieka napr.i podla tohto navodu http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt/...

12. apr 2013

@oxiba presne som chcela napisat, ze dlhsia doba spotreby v porovnani s minulostou nemusi suvisiet s konzervacnymi latkami, ale s vysokymi narokmi na hygienu v procese vyroby, plnenie pod lamiarnymi stropmi, atd 🙂

12. apr 2013

@mila23. pls, kde kupujes vyrobky kozi vrsok? vdaka.

12. apr 2013

@zuzka_d Ja ich kupujem v Terne (som z BA). Zevraj maju stanok aj pri Kauflande v Petrzalke.

12. apr 2013

@lulabelka Vdaka za info. Takze je to tak ako som vyssie pisala.
@depi - takze moje info boli (zial) potvrdene. Ano, je to divne a nelogicke, ze dovazame ovcie mlieko / jogurty zo Spanielska, akokeby sme tu toho nemali dost. Alebo je to nebodaj lacnejsie doviezt ako vyprodukovat u nas, resp. kupit od nasich chovatelov? To je velmi smutne :o(( a mozme na to my ako krajina doplatit ;o((

12. apr 2013

@sima.p nie, nie je jednotacky. nie je to ziadna privatna znacka obchodu,ale normalne jogurt od Agro Tami - taky modry obal ma. Zatial som videla vacsinou iba biely/neochuteny, ale raz aj cucoriedkovy, ale ten som neskusala.

12. apr 2013

@mila23 veru, je to nelogicke ☹

12. apr 2013

Ake jogurty doporucujete rocnym detom? My kupujem hollandii, zvolensky...stale se prou debaty o otm ci jogurt klasicky, alebo smetanovy, ci prumerne tucny alebo vice tucny..ako to je u deti?

12. apr 2013

@lulabelka osobne som este nikdy necitala v ziadnom zlozeni jogurtu konzervant, podla nasej legislativy by to uz nebol jogurt 🙂
PS. Tento clanok je najprapodivnejsi zo serie clankov o vyzive...

13. apr 2013

@strihalka 3 a viac % obsah tuku, nizkotucne vyrobky sa detom nedavaju, chybu neurobis pri ziadnom pravom jogurte 🙂

13. apr 2013

Super clanok,zaujimalo by ma co hovorite na biiely kremovy jogurt znacky pilos z lidlu? 3,0%, ten nasa mala zboznuje 🙂

13. apr 2013

@vevinaaa keby som poznala zlozenie poviem ti 🙂 mne osobne tie jogurty nechutia az tak ako tie z mlieka. predpokldadam ze ten pios jogurt je z mlieka 🙂

13. apr 2013

@depi a ostatne mamicky:
Bola som dnes v obchode a pozrela som sa na ten ovci jogurt GREEN SHEEP. Nie je tam napisany vyrobca ani krajina povodu - iba distributor ( Zvolenska Slatina) a povod bol oznaceny iba kodom krajiny v kruzku (ES). Cize ano, jogurt je zo Spanielska a nasa firma ho tu iba distribuuje :o((

13. apr 2013

skusali ste uz niektora Bio-yougurt od vyrobcu Biotrend, ktory ma Lidl v ponuke? ja som ho kupila, len este neochutnala...v zlozeni ma jogurt(mlieko, susene odtucnene mlieko, jogurtove kultury: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus)...vyrobca je z DE

13. apr 2013

Super clanok ;)jogurtik ja riesim vlastnym domacim a pridavam podla chuti deticiek, ci uz ovocie, piskotky, oriesky alebo domaci lekvarik. Je to domace, ekologicke a aj ekonomicke(1 velka nadoba a nie mnozstvo plastovych kelimkov) domace ziadne ecka a hlavne viem co tam dam a detickam moooc chuti a jogurty z obchodu uz ani nechcu.
Syry tavene to som velky odporca, u nas sa v chladnicke veru nenajdu, preto ma potesili vase receptiky na domacu vyrobu syrcekov. DAkujeeeem!

13. apr 2013

@oxiba
@lulabelka ahoj dievcence dakujem aj za vase nazory 🙂 ako som pisala vsetko je moj osobny nazor, podla toho co som sa docitala, ale aj podla svojho vlastneho rozumu. osobne vobec takmer nejem mliecne vyrobky, ale to neni dost rozsirene v nasej krajine tak som sa chytila tej temy trosku inak. vidim ze vy sa viac vyznate v mliekarenskom priemysle, tak naozaj sa nechcem s vami hadat 🙂 je to super ze vdaka hygiene mozeme jest jogurty s dlhsim datumom spotreby, ale osobne preferujem vyrobky ktorych sa nasa technologia dotkla co nejmenej- aj ked je super ze mame take moderne technologie ktore nam umoznuju kopu veci. ako priklad vam chcem dat napr. krabicove mlieko, pri ktorom sa pasterizacia uskutocni na 85 stupnoch, cim straca vacsinu vitaminov. mlieko s kratsou dobou trvanlivosti je pasterizovane len na 71,5 stupnoch a tym si zachova viac zivin...tak preto sa mi zdalo to logicke aj s tym jogurtom.
a tu mate aj odpoved z kadial som brala ze activia nie je vhodna pre deti do 3 rokov: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/news/yog...
pekny den vam prajem 🙂

14. apr 2013

@sunnygirl26 ja som akurat minule kupila neni zly, hlavne cenovo je super, ale ten bio od hollandie sa mi viac pozdava 🙂 aj je hustejsi 🙂

14. apr 2013

@schatzik super zavidim ti ze si doma vyrabas jogurt 🙂 keby sa to u nas konzumovalo vo vacsom urcite by som sa do toho pustila aj ja 🙂 a hlavne sa mi ta ekologicka strana paci, ziadne tegliky 🙂

14. apr 2013

@ildici12 ahoj, mne sa článok páči, len som chcela podotknúť, že dlhšia doba sotreby neznamená hneď konzervanty 🙂 pracujem v mliekárenskom priemysle 9 rokov, nie som síce vo výrobe, čiže nechcem mudrovať, ale popýtam sa ešte kolegov z kvality, aby som sem vedela pridať odbornejší názor, ja bohužiaľ nie som špecialista na výrobný proces 🙂 keď zistím viac, rada sa podelím

14. apr 2013

@lulabelka dakujem naozaj ma to zaujima 🙂

14. apr 2013

@ildici12 zistím a dám vedieť 🙂 ešte sa zvyknú zákazníci často pýtať na "modifikovaný škrob" - mýlia si ho s geneticky modifikovaným škrobom - nemá to ale s tým vôbec nič spoločné, jedná sa o upravený rastlinný škrob, napr. kukuričný - upravený preto, aby bol použiteľný vo výrobnom procese

14. apr 2013

@ildici12 stotoznujem sa 🙂))a tie mnamkyyyy 🙂)))

14. apr 2013

úravda pravduca, ja tiež zurim, načo do kvalitnej spotany patrí nejaké zahusťovadlo, ked tá je sama o see už hustá, iba že by tam bolo niečo iné ako smotana.a tiež tie umeliny, rozum sa mi zatavuje, deti boli odchcované na bielom jogurte, neskor už odmietali, aj napriek domu, ež sladkosti nejedli a ani ine hluposti a tak som šupla džem, neskor cerealne lupeinky a teraz už ledva jogurt zjedia, tak kupujem zvolenksé a minule som jeden našla, tiež bol OK, žiadne konzervanty a ani škrob. len už netuší, čo to bolo. tiež som raz kupila od tej firmy kozi ršok jogut, drahy, ale mne chutil, deti by ho nezjedli, lebo tam bolo citiť takým niečím kvalitným🙂bala som sa tej chuti, že ovcí syr, ale bol vynikajuci, v pohariku...škoda, že moji krpci nikdy nehceli domaceho milačika. ja ho robím z tvarohu a trošky mlieka, može sa potom pridať aj ovocie, ktor cche, alebo poliať sirupom, také veci som ja nedaval, kedže som nechcela, aby sa učili na slsdké, kým nemusia. takže #recept tvaroh som rozmixovala s trochou mlieka, podla toho, aku hustu konzistenciu som chcela mať, sestra davala aj vanilkovy cukor a chutil ako klasický miláči za našich detských čias.

14. apr 2013

Posledný mesiac som sa naučila robiť jogurt si sama, je to jednoduché, ochutím len trstinovým cukrom, prípadne nastrúham horkú čokoládu a mnamka je nas vete :D každé sobotné dopoludnie si ho pekne pripravíma do večera je hotový 🙂

14. apr 2013

tak tavene syry uz roky nejeme,jogurt iba obcas a syry uz nekupujeme par mesiacov a da sa zit aj bez mlieka.............obcas si dam iba bryndzu,vyborny vyrobok.......ziadne umelina ako väcsina jogurtov a niektorych syrov....................inak super clanok!

15. apr 2013

@ildici12 ahoj, preposielam kolegynino vyjadrenie:
Do jogurtovej zložky výrobkov xxx (vymazala som zoznam kvoli reklame)nepridávame okrem ochucujúcej zlozky žiadne prísady. Našim prioritným cieľom je zostavovať receptúry iba z prirodzených zložiek mlieka. Prísne dbáme na kvalitu výroby, kvalitu samotných výrobkov, ale aj vplyvu na životné prostredie, čoho dôkazom je získanie najvyššej formy certifikátu kvality IFS a systému environmentálneho manažérstva ISO 14001. Z vlastnej skúsenosti Vám môžem potvrdiť, že dodržiavanie hygieny v mliekarni je vyššie, ako v nemocnici. Do výroby by ste sa nedostali napr. bez zdravotného preukazu, návlekov, plášťa, pokrývok hlavy, poučenia o všetkých pravidlách hygieny, či prehlásení, že netrpíte infekčným, hnačkovitým ochorením a ani ste v posledných dňoch neprišli do kontaktu s takouto osobou.
Modifikovaný škrob kukuričný je súčasťou ochucujúcej zložky, ktorú nevyrábame priamo v našom závode. Dodávateľov týchto zložiek vyberáme podľa prísnych kritérií, kontrolujeme formou auditov a vyžadujeme od nich, aby boli rovnako ako my certifikovaní podľa rôznych štandardov. Samotnú ochucujúcu zložku odsúhlasujeme na základe špecifikácie, v ktorej je deklarované, že na výrobu boli použité len prídavné látky povolené európskou úniou a slovenskou legislatívou. Súčasťou špecifikácie je aj prehlásenie, že zložky neboli vyrobené z geneticky modifikovaných potravín a neprichádzajú s takýmito potravinami do kontaktu.
Modifikovaný škrob sa do komponentov pridáva za účelom zahustenia. Zvyčajne sa používa modifikovaný škrob kukuričný , zemiakový a pšeničný. Výraz modifikovaný nemá nič spoločné s genetickými modifikáciami, ale vyjadruje spôsob úpravy prírodného škrobu a to spôsobom fyzikálnym, chemickým, termickým alebo biochemickým.
Každý výrobca je povinný uvádzať na obale všetky zložky, ktoré sa vo výrobku nachádzajú. Údaj o výskyte geneticky modifikovaných zložiek je povinné uvádzať takto: "vyrobené z geneticky modifikovanej ...".
Mliekarské ovocné komponenty na rozdiel od klasických džemov sa pripravujú len z mrazeného ovocia. Na rozdiel od džemu sa používa len nevyhnutne nutné tepelné ošetrenie - pasterizácia (ovocie sa neprivedie do varu), aby sa zachovali čo najviac vlastnosti ovocia. Zásadne sa nepoužívajú konzervačné látky (do ovocnej zložky sa pridávajú len v prípade, že si to vyžaduje zákazník). Pasterizovaný mikrobiologicky čistý produkt sa skladuje v chlade v aseptických nerezových nádobách - kontajneroch a má trvanlivosť 3 mesiace. Komponent sa musí zahustiť stabilizátormi, aby nevyplávali kúsky ovocia časom na povrch. Ako farbivá sa používajú len prírodné látky – ovocné a zeleninové koncentráty, karotény, karmín a podobne.
Dnešné potravinárske prevádzky, ako som už spomínala vyššie sú prísne kontrolované. Hlavne mliekarne sú pod prísnym dohľadom štátnej veterinárnej a potravinovej správy a musia vlastniť certifikáty kvality a prejsť prísnymi auditmi certifikačných orgánov a aj obchodných reťazcov, ktoré si v konkurenčnom boji nemôžu dovoliť predaj nekvalitných výrobkov a výrobkov ktoré by neboli v súlade s predpismi.
Jogurt je jedna z najkvalitnejších potravín, ktorú dokážete kúpiť. Na rozdiel od absolútnej väčšiny výrobkov je to naozaj živý produkt. Obsahuje v každom grame milióny živých mikroorganizmov, ktoré priamo alebo cez ich metabolity priaznivo ovplyvňujú zdravie. Ovocný jogurt si kupujete kvôli jogurtu a nie preto, aby ste telu dodali ovocie. Je to len príchuť, ktorá slúži na ochutenie toho hlavného, čo je v tégliku a to je zdroj bielkovín, vápnika a živých ušľachtilých mikroorganizmov.

15. apr 2013

@stellamaris dakujem 🙂 ja tiez zijem prakticky bez mliecnych vyrobkov, velmi malo sa toho u nas zje. len to neni taky bezny nazor tak nechcela som pisat o nevyhodach mlieka a preco ho nekonzumujem🙂

15. apr 2013

@lulabelka mudro a krasne napisane, skus ten modifikovany napisat s obrovskym pismom 🙂
@ildici12 krabicove mlieko sa ohreva na 135C. 85C je past mlieka 71,5C smotana 🙂

15. apr 2013

@ildici12 opravujem 85 a 71,5C to je past. mlieka. Su vyrobky, ktore potrebuju ine past. teplotu. Smotana sa past pri 95C

15. apr 2013

@tetapetra ja nie som autorka, ale moja kolegynka kvalitárka, ale ďakujem za ňu 🙂

15. apr 2013

@lulabelka aj ja som 🙂

15. apr 2013

@mila23 žicý jogurt tiež obsahuje modifikovaný škrob

15. apr 2013

Super článok - asi oprášim jogurtovač !!!! Chcela by som sa spýtať na karob a agav. sirup v receptoch - ešte som ich nepoužívala. Odporúčaš aj nejaké konkrétne značky??? Skúšala som melasu ale tá bola pre mňa nepriechodná....

16. apr 2013

pekný článok 🙂 osobne kupujem jogurty Hollandia a ovčie jogurty z neďalekej farmy. Iné vôbec

16. apr 2013

btw niekde mi som čítala odborný článok, že activia je to totálny humus, ktorý nám zabíja imunitu a v usa ho stiahli z predaja.

16. apr 2013

@dafnea ano aj ja som to citala... danone vyraba podla mna najvacsi humus spomedzi jogurtov.

16. apr 2013

@martina05 carob pouzivam ten od countrylife ale v podstate je to asi jedno aka znacka 🙂 a agavovy sirup kupujem vacsinou v dmke 🙂 melasu som este neskusala ale som uz mnohokrat citala ze ma taku zvlastnu chut

16. apr 2013

no zvláštna je jemne povedané.... mňa to vyslovene napínalo......Vďaka za rady!!!!!

16. apr 2013

@schatzik ja som si pár krát tiež robila domácy jogurt, ale zakaždým sa mi ťahal, tak som s tým sekla. Nevieš mi poradiť prosím ťa,že kde som robila chybu, lebo rada by som si ho doma vyrábala. Díky.

17. apr 2013

@abriela modifikovany škrob nie je ani vo fantázii a valašskych jogurtoch 😉

17. apr 2013

@oxiba píšeš, že si osobne v žiadnom zložení jogurtu nečítala konzervant a ja som teraz hneď v prvom čo som pozrela,čo máme v chladničke našla v zložení konzervačnú látku-sorban draselný. A v ovocnej zložke sa nachádza okrem ovocia, zahusťovadiel, farbiva aj aróma a regulátory kyslosti. Tá aróma by ma zaujímala,že či je to prírodná aróma,alebo nejaká chemikália, lebo nič konkrétneho o tej aróme nepíšu.

17. apr 2013

@liviadanova biely neobsahuje. Ci tie ochutene obsahuju, to sa priznam neviem.

17. apr 2013

@mila23 ochutené áno, nedávno som ho mala v ruke, biely som ešte nevidela takže preto a mod. škrob je potom len v džeme

17. apr 2013

Po tom co som kupila v Lidli nejaky akcia akcia jogurt ktory nam splesnivel v ladnicke lebo bol fakt nejedly tak robim domace jogurty. Lacne, zdrave, cerstve..a hlavne clovek vie co je. Cena jedneho jogurtu je cca 15-20 centov, mlieko z automatu, jedno kondenzovane (pripadne salko) a jeden jogurt..nic viac netreba. Priprava jednoducha, su chutne a hlavne syte. Dokonca aj mala ich zboznuje, co som bola prekvapena uprednostni ich aj pred pribinacikom ci termixom. Da sa urobit tolko variacii. Pridat rozmichovany tvaroh a celu roztopenu cokoladu - uzastny termix. Dat tam vanilku, skoricu..Pripadne slana verzia ako natierka alebo dresing..len sol, cesnak, cerstve bylinky.
Vela ludom sa nepaci ze sa taha, je akoby slizky...to zalezi od zahustovadlaa aj ockovacieho jogurtu...najtahavejsi je zo suseneho mlieka, najviac sa mi osvedcilo pouzit salko a hollandiu. MNAAAM

18. apr 2013

@lujza123 aj ja som vyššie spomínala,že sa mi tie domáce jogurty ťahali,tak som ich prestala robiť. Myslela som si,že robím niekde chybu.

18. apr 2013

@lujza123 prosím ťa a to salko tam pridávaš kedy a aké množstvo? Asi sa znova do toho pustím.

18. apr 2013

dnes som robila ten domaci syrokrem... dal sa jest kym bol teply a pre mna osoleny - ale ten smrad v celom byte... FU... Fakt neviem ci do toho pojdem este raz... Co mam urobit aby bol normalne roztieratelny aj za studena?

18. apr 2013

@mia.k treba skusat rozne kombinacie a urcite sa dopracujes k jogurtu ktory ti bude chutit...ja davam nieco vyse litra mlieka ..cca 1 l aj 2 deci, do toho 3/4 konzervy Salka (ked dam cele je to na mna moc sladke) alebo kondenzovane mlieko..to davam tiez tak plechovku necelu a 1 jogurt..pouzivam zivy hollandiu...najviac sa mi tahal ked som dala susene mlieko alebo jogurt Tami...inac oni su tie domace take tahave skoro vzdy..ale s tou hollandiou a salkom najmenej...a samozrejme treba pouzit jogurtovac..alebo v zime horuce radiatory
To salko sa da dat uz do horuceho mlieka( pripadne kocky cokolady na rozpustenie, vanilku, skoricu..alebo ten cesnak a bylinky do slaneho..to vse davam za horuca aby pustilo chute)..jedine jogurt zamiesat do toho az ked ma tych 40 stupnov

18. apr 2013

@lujza123 díky moc,si zlatá, s tým salkom to vyskúšam.

18. apr 2013

@mia.k kupuj biely jogurt a davaj do neho cerstve ovocie, ci domace dzemy, ci zavarane ovocie a vyhnes sa konzervantom, farbivam atd.

18. apr 2013

@oxiba už som kúpila, skúsim niečo namiešať, len moje deti sú strašne prieberčivé a naposledy,keď som na nich testovala zarobený biely jogurt,tak ho nechceli. Skúsim to znova. 🙂

18. apr 2013

baby a skúšali ste niektorá robiť ten domáci tavený syr? Robila som to podľa receptu najskôr s hrudkovým tvarohom - výsledok bol taký, že miesto ťahavého syra som mala poriadnu tuhú guču čo fakt nechápem prečo, všetko som robila podľa postupu taaak som si kukla video, vyskúšala som to ešte raz - tento krát s mäkkým tvarohom, najskôr to vyzeralo nádejne a nakoniec sa urobili hrudky a zároveň sa to roztekalo ako voda.. no faakt nechápem 😀 asi som už fakt prepracovaná 😀

20. apr 2013

Chcela by som sa opytat kde sa da zohnat syridlo? dostat to aj v zahranici neviete? dakujem.

20. apr 2013

pri studovani zlozenia jogurtov je okrem napisaneho dolezite vsimat si aj to, ci neobsahuje modifikovane skroby. myslim,ze tie su vacsim zlom,ako napr. trocha cukru.

29. apr 2013

@demo podla mna cukor je vacsie zlo hlavne ked ide o rafinovany, ktory do jogurtov davaju 🙂 samozrejme skrob tiez neni prospesny, ale myslim si ze nenarobi taku skodu ako cukor. a modifikovany neznamena geneticky modifikovany 🙂

29. apr 2013

nie skrob,ale modifikovany skrob.cize nieco, co vzniklo chemickymi procesmi niekde v laboratoriu

29. apr 2013

pozri napr. tu:
http://dr.frej.cz/component/acajoom/mailing/vie...

k cukru: jeho rizika aspon pozname,cize je to znamy nepriatel, na rozdiel od tychto skrobov

29. apr 2013

pardon zabudlasom na adresovanie: @ildici12

29. apr 2013

@demo ano dakujem za clanok, ja osobne jogurty takmer vobec nejedavam, tiez neverim tym sloganom vyrobcov 🙂 skrobom sa tiez zdaleka snazim vyhnut, ale nevedela som ze aj modifikovane mozu byt neprospesne 🙂

29. apr 2013

su o tom diskusie, ci tie skroby skodia,alebo nie. kazdopadne su neprirodzenou sucastou potravin a sluzia prinajmensom na to, aby spotrebitela oklamali -- t.j.husty jogurt rovna sa dobry jogurt a tak podobne. uz preto sa im oplati vyhybat.

29. apr 2013
29. apr 2013

Rada by som sa vas opytala na nazor... Sojakrem od alfabio ako alternativa k tavenym syrom. Vdaka

31. okt 2013

@savinka1 ja to pouzivam. je to sice zo soje ktora je tiez dost kontroverzna potravina ale pri nie kazdodennom pouzivani v tom nevidim problem. alfabio tvrdi ze soja z ktorej vyrabaju svoje produkty nie je GMO. druha vec vsak je ze soja v takejto forme je pre nase telo velmi tazko stravitelna- preto sa v Japonsku fermentuje- potom je z toho tofu, natto, tempeh 🙂

31. okt 2013

@ildici12 hmmmm a ja som si myslela aku fajn alter ativu pouzivam. Dakujem za ozrejmenie🙂

1. nov 2013

@savinka1 no ono to vsetky potraviny maju aj svoje vyhody aj nevyhody... mlieko, pecivo, maso...na vsetko sa daju povedat aj pro aj kontra. je to na tebe co povazujes za "mensie zlo" 🙂 zial v dnesnej dobe sa uplne cisto neda stravovat. najlepsie je asi natriet chlieb slovenskym maslom 🙂 a do omaciek namiesto bambina pouzivam smotanu a tvrdy syr 🙂

1. nov 2013

Inak vyborne clanky🙂 snazime sa kupovat slovenske vyrobky a v chladnicke sme mali aj jogurty od dvoch znaciek... Tak som hned pozerala zlozenie po precitani tvojho clanku🙂 a s tou sojou je to tazko lebo jedny hovoria tak druhy onak... Kazdopadne v nasom jedalnicku zostane, s malou ofu zboznujeme... Akurat tie natierky budem musiet zvazit, alebo aspon obmedzit... Myslis ze obsahuju vela soli?

1. nov 2013

@savinka1 dakujem snazila som sa 🙂 tofu mame aj my radi, tak raz za tyzden si ho dame. myslim si ze tie natierky urcite nie su uplne vhodne pre male deticky, urcite je tam dost soli (ked je to pre nas chutne, tak soli tam musi byt dost :-/) ako ta cicerova a brokolicova je v pohode, tam tusim ani neni soja. My natierky davame len raz za cas ked uz fakt nemam ziadny napad co na veceru. vacsinou sa snazim doma vyrobit nejaku natierku 🙂

1. nov 2013

keby aj hned som mala uverit ze modifikovan skrob "nemusi byt geneticky modifikovany" nema co v jogurte robit. ak je tam, je na zahustenie, t.j. niecoho tam asi nebude tolko kolko ma byt. zvycajne percent tuku. cize odtucnime a pridame skrob. toto podla mna prospesne telu istotne nie je. radsej si dat jogurt par krat do tyzdna ako nizkotucny kazdy den. tiez si myslim ze treba kupovat biele neochutene jogurty,lebo zvycajne prave tie ohucovacie zlozky obsahuju somariny. pritom sa da doma spravit napr. z mraz. cucoriedok,nejakeho sladidla /kokosovy cukor,javor. sirup.../ spravit fajnova ochucovacia zlozka a ak treba,da sa pridat agar. a vuala, netrebalo ziaden skrob...

19. jan 2016

Začni písať komentár...

Odošli