Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    juraj867
    27. júl 2018    Čítané 815x

    Chorvátsko a Benátky 2017

    Ak ste čítali môj blog z prvej dovolenky v Poreči tak už viete, že toto miesto sa nám veľmi páčilo a preto sme sa tam rozhodli vrátiť aj o rok. Ak nie tak je tu link, pretože nebudem písať dvakrát o tom istom ale viac sa zameriam na to čo sme zažili a videli nové.
    https://www.modrykonik.sk/blog/juraj867/article/prvykrat-v-chorvatsku-porec-2016-tka4rw/

    Páčila sa nám destinácia aj ubytovanie, ktoré sme si museli v dostatočnom predstihu (začiatkom roka) rezervovať cez booking. Apartment Peloža 1 je pre nás TOP. Aj termín sme si zvolili podobný, iba sme namiesto soboty vyrazili až v pondelok posledný augustový týždeň.

    V skorú nočnú hodinu 03:00 vozidlo naložené aj s pasažiermi a vyrážame zo ZM smer BA-Vieden-Graz-Maribor-Ljubľana-Koper-Poreč.

    Cesta ubiehala pokojne až do momentu, kedy sa na prístrojovke zasvietila červená kontrola a naše plne naložené vozidlo začalo spomaľovať. Ja sa snažím zachovať chaldnú hlavu,presuvam sa do pravého pruhu, manželka v strese a panike, že dovolenka skončí skôr ako začala nastanú iba samé nepríjemné situácie. Na prvom odpočívadle otváram kapotu a snažím sa zistiť či tam nastala nejaká viditeľná zmena. Nafrŕkaný olej, keď pozriem bližšie tak prasknutá hadica od turba. Aj som sa trochu potešil... predsa keď už viem kde je porucha, môžem sa pokúsiť opraviť ju. Miesto úplne to najhoršie, žiaden prístup, z kufra vyťahujem univerzálnu lepiacu pásku, ako odmastňovač využívame domácu pálenku. Provizórne zalepíme a s malou dušičkou startujem a po chvíli sa pohýname. Blížime sa ku Koperu a červená kontrolka znovu svieti. Prešli sme hranicami a naše auto sa tempom slimáka- plne naloženej Avie tiahne ledva 40 Km/h po kľukatej a kopcovitej ceste za prechodom Kaštel. 

    Zastavili sme na najbližšom odpočívadle. Kým zvyšok posádky sa občerstvuje, ja ako správny kutil vyberám z cestovného kufra sťahovacie viazacie pásky, ktorými sme mali zaistený zips ešte keď me leteli do Ríma.
    Uťahujem ich na prasknuté rebrovanie plastovej hadice, nakoľko páska pri tom teple aké je pod kapotou nemala šancu držať.
    TOTO nám zachránilo dovolenku!!! Prežilo to každodenné jazdenie aj cestu domov.

    Na ubytko sme došli niečo po obede a pani domáca nám pripravila drobné občerstvenie, ktoré nám dobre padlo po náročnej a komplikovanej ceste.

    O pol piatej sme už boli na pláži a dopĺňali vitamín SEA.


    Takto vyzerali raňajky aby sme mali dostatok energie na každý deň.

    Jedno popoludnie sme boli na výlete v meste Umag, kde boli na dovolenke naši známi a požičali mi okuliare a šnorchel a svet pod vodnou hladinou ma očaril.


    S výletom do Benátok sme dlho váhali. Ale keď sme si pomysleli, že sme tak blízko a katamaran chodil každé ráno s Poreča rozhodli sme sa. Naši známi sa ku nám pripojili ale pre nich prišiel do Umagu ráno bus a doviezol ich ku nám do prístavu. Lístky sme si rezervovali v cestovnej kancelárii priamo v prístave. Inak ich ale predávali aj rôzny pouličný priekupníci.
    Po prejdení colnej kontroly (Chorváti nie sú v Schengene) sme si našli miesta na lodi a pár minút po ôsmej ráno sme vyrazili.

    Cesta trvala asi dve hodiny ale celkom to ušlo, na lodi bol bufet - káva, koláčik, bageta.
    V cene sme mali na naše prekvapenie aj sprievodcov, asi 8 a každý hovoril inými jazykmi. Počas plavby sme teda dostali výklad (v češtine nakoniec, najskôr sme počúvali kto ako vedel anglicky/nemecky/rusky) kam ideme, čo nás čaká a kúsok histórie.
    Ako sme sa približovali k pevnine, už bolo čo pozerať, loď spomalila a otvorili nám vyhliadkovú hornú palubu.

    Benátky majú určite svoje čaro, ja mám celkovo rád Taliansko, hlavne dobré jedlo a zmrzlinu. V prístave sme opať prešli kontrolou a dostali sme pokyny s kým a kam máme ísť a hlavne sa vrátiť včas naspať na termiinál. Rozhodli sme sa pre pešiu prehliadku, aj keď bola možnosť ísť aj gondolou ale to niekedy keď bude viac času. Aj orientovanie sa podľa smerových tabuliek v meste bolo zaujímavé.

    Centrom mesta je samozrejme Námestie Svätého Marka
    , to bol aj náš hlavný cieľ a miesto kde sme dostali dalšie okienko do histórie.
    Ešte na lodi sme dostali možnosť objednať si obed v reštaurácii, tak sme ušetrili dalšie cenné minúty. Bolo prestreté, nealko + fľaša bieleho a červeného vína, odovzdali sme kartičky z lode a dostali tanier s tromi druhmi cestovín. Ako správny Slováci sme všetko zjedli a vypili 🙂

    Potom sme sa boli pozrieť v sklárskej dielni a predajni výrobkov z benátskeho skla a potom na most Rialto.


    Potom už bolo treba vrátiť sa do prístavu, cestou samozjerme nesmela chýbať talianska zmrzlina a zopár foto.

    Ďalší deň sme si v požičovni požičali bicykle spoznávali sme pobrežie a okolie. Vybrali sme sa opačným smerom ako minulý rok ale neľutovali sme. Skalnaté pobrežie a rozbúrené more majú svoje čaro.

    A následne prišla búrka.

    V predposledný deň sme si vymysleli výlet do mestečka Motovun. Očarilo nás lebo to bolo zase niečo iné. Mesto na kopci uprostred lesov, malé uličky a na každom rohu produkty z hľuzovky, lebo to je ich najväčší poklad.

    Posledný večer už patril prechádzke večerným mestom, dobrej večeri, skompletizovaniu suvenírov a foteniu.

    #porec #poreč #istria #benatky #venice #motovun #chorvatsko #autom #dovolenka #relax

    juraj867
    12. júl 2018    Čítané 148x

    Prečo som začal piť kávu, espresso.

    Pitie kávy som dlhú dobu pokladal za závislosť alebo spoločenský zlozvyk. Nikdy mi veľmi nechutila a vždy keď mi ju ponúkali som ju slušne odmietol a dal si radšej čaj alebo minerálku.

    Až neskôr keď som sa viac začal zaujímať o zdravší životný štýl som si začal uvedomovať, že káva je výborný zdroj energie a životabudič. Ale musí to byť ozajstná káva, zrnková, najlepšie čerstvo namletá. Mne osobne najviac chutí espresso.
    Je to silná a čistá koncentrovaná káva, ktorá sa pripravuje na espresso strojoch.
    Espresso je nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml.
    Ristretto je koncentrovanejšie a rozdiel oproti espressu je v objeme nápoja. Kávy sa namelie rovnako, ale ristretto má len cca 20ml vody.  Tomuto nápoju sa neprávne hovorí Piccolo.
    Doppio je dvojité espresso, rovná sa dvom bežným espressám v jednej väčšej šálke.

    Káva môže pomáhať nášmu zdraviu, najmä čo sa týka zvýšenia hladiny antioxidantov a tvorby hormónov šťastia, zníženia rizika Parkinsonovej choroby a vybraných druhov rakoviny.
    Najzdravšie je pripravovať kávu štýlom „espresso“, alebo používať papierový filter a kontrolovať dĺžku lúhovania, aby sa do kávy nedostali látky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
    Ak chcete z takejto kávy dostať maximum energie pre vaše telo, dá sa z nej urobiť Power Cofee, po našom energetická. Stačí ak si do kávy pridáte jednu až dve lyžičky panenského kokosového oleja alebo kvalitného masla (ideálne prepusteného ghee). A komu by to bolo málo ešte je to možné vylepšiť štipkou škorice alebo kakaového prášku a potom rozmixovať a vypiť. Tá chuť aj vzhľad je trochu iný, ale časom si na to človek zvykne a telu to dodá energiu na celý deň.

    juraj867
    12. júl 2018    Čítané 586x

    Prvýkrát v Chorvátsku- Poreč 2016

    Letná dovolenka autom do Chorvátska je z roka na rok populárnejšia a tento rok sme sa aj my rozhodli vyskúšať relax na pobreží Jadranského mora v Poreči na Istrii.
    Z cesty som mal trochu aj obavy, pretože 730 km som ešte nikdy nešoféroval v jeden deň a bola to moja prvá návšteva Chorvátska.

    Budík zazvonil o 3:00 a pri predstave že budeme popoludní bolo skoré vstávanie úplne v pohode.Ťažšou úlohou už bolo uložiť batožinu do auta, ale nakoniec sa všetko zmestilo a po pol štvrtej ráno sme vyrazili. Prvú zástavku sme si urobili na benzínke v Bratislave, kde sme si kúpili diaľničnú známku do Rakúska (vystačila nám 10 dňová) a na benzínke za Viedňou zase známku do Slovinska (30 dňová). Na pumpe pri Maribore sme natankovali, lebo mali lacnejšiu naftu ako u nás doma. Cesta nám ubiehala celkom rýchlo, ale potom sa na diaľnici vytvorili kolóny kvôli nehode a vyše hodiny sme stáli a robili si na diaľnici piknik. Tým sa náš čas príhodu predĺžil o jednu hodinu a o ďalšie dve po tom ako skončila diaľnica pri meste Koper a my sme sa pár km k chorvátskej hranici vliekli hodiny. Po chorvátskej diaľnici sme sa opäť dostali do normálneho tempa a do nášho cieľa sme dorazili cca 15:30.


    Náš denný program sme mali kombinovaný, aby si každý prišiel na svoje. S mojou polovičkou sme sa zvyčajne budili skoro ráno aj bez budíka a šli sme si ráno zabehať, zacvičiť si na workoutovom ihrisku pri pláži alebo sa len tak prejsť a kúpiť k raňajkám čerstvé pečivo z neďalekej pekárne. Po výdatných raňajkách sme prvú polovicu dňa cestovali a spoznávali okolité mestá a krajinu.


    V Chorvátsku sme z miestnych špecialít ochutnali pljeskavicu, čevabčiči, špagety s morskými plodmi, rizoto s mušľami a lasagne marinara.
    Všetko nám chutilo 🙂



    O rok sme sa do Poreču vrátili, pridali sme výlet do Motovunu a celodenný výlet trajektom do Benátok :
    https://www.modrykonik.sk/blog/juraj867/article/chorvatsko-2017-s-vyletom-do-benatok-wqgk74/
    Ak sa ti môj príspevok páči, like alebo komentár poteší.
    #porec #poreč #istria #pula #vrsar #rovinj #chorvatsko #autom #dovolenka #relax