kocikopedia
29. nov 2022
4569 

TOP kočíky určené pre VYSOKÝCH rodičov! - 1. ČASŤ (2kombi modely - mestské ale aj terénne)

Ak ti ľudia kladú podobné otázky ako: „Aký je tam hore vzduch?“ alebo „Pila si v detstve veľa mlieka?“ si pravdepodobne dosť vysoká.

Je to skvelé, ak rada hráš basketbal a praktické pre dosahovanie vecí na vysokých policiach, ale nie je to také skvelé, keď sa pokúšaš kočíkovať. Neergonomické riešenie rúčky a hrbenie sa môže čoskoro viesť k bolestiam chrbta.

Nosiť dieťa deväť mesiacov a porodiť si vyberá svoju daň na tele matky. Posledná vec, ktorú chceš ešte viac, je zhoršiť to zlým držaním tela pri tlačení kočíka, ktorý pre teba nie je dostatočne vysoký!

V tomto článku Ti chcem priblížiť, čo by si mala hľadať, a priblížim ti prvých 5. najlepších a v súčasnej dobe na trhu dostupných kočíkov vhodných práve - pre vysokých rodičov 🙂

Vlastnosti výberu kočíka - pre vysokého rodiča:

  • vysoké umiestnenie hlbokej vaničky a športovej časti z pohľadu čo naj-ergonomickejšieho zohýbania sa k dieťaťu
  • flexibilné nastavenie rúčky pre pohodlné prispôsobenie k výške rodiča

Rebríček spomenutých kočíkov:

  • 1. Mountain Buggy Terrain V3
  • 2. Uppababy Vista V2
  • 3. Stokke Xplory V6
  • 4. Phil&Teds Voyager
  • 5. Jané Rider

1.Mountain Buggy Terrain V3

Cena: aktuálna v čase vydania článku pre dvojkombi - 715 eur.

Vlastnosti

  • Veková vhodnosť: od narodenia (s ďalšou prenosnou vaničkou) do piatich rokov (do 25 kg)
  • Maximálna výška rukoväte: 117,5 cm
  • Rozmery v zloženom stave: 93 x 63 x 39 cm
  • Hmotnosť: 12,9 kg
  • Kľúčové vlastnosti: výsuvná opierka nôh, nastaviteľná rodičovská rukoväť, úplné sklopenie do vzpriameného sedadla - kolmý sed, ručne ovládaná brzda, odpruženie absorbujúce nárazy

Mountain Buggy je fantastická značka pre vysokého rodiča, pretože väčšina jej kočíkov má nastaviteľné rukoväte, dlhé maximálne predĺženie a skvelú kapacitu sedadla pre väčšie deti. Terrain, ktorý bol pôvodne navrhnutý tak, aby vyhovoval rodičom hlavne v prostredí prírody, je obzvlášť pôsobivý. Má nastaviteľnú výšku riadidiel až 123,5 cm, ale zachováva si relatívne zvládnuteľnú dĺžku. Terrain rozhodne nie je pre "neaktívcov", pretože je určený na použitie doslova v každom teréne. Má však aj dobrý skladací mechanizmus so zloženými rozmermi 93 x 63 x 39 cm. Ak nie ste úplne zohratí s myšlienkou zaobstarania si podmanivého terenného bežeckého kočíka, poobhliadnite sa za jeho súrodencom, všestranným Urban Jungle, tento model je zameraný skôr na mestských rodičov, ale ponúka aj nadpriemerne nastaviteľnú rukoväť s maximálnou výškou 117,5 cm.


2.Uppababy Vista V2

Cena: aktuálna v čase vydania článku pre dvojkombi - 698 eur.

Vlastnosti

  • Veková vhodnosť: od narodenia (vrátane prenosnej tašky) do 15 kg (približne 3 roky)
  • Rozmery v zloženom stave: 65,3 x 44 x 83,8 cm
  • Maximálna výška rukoväte: 108 cm
  • Hmotnosť: 12 kg (rám a sedadlo)
  • Kľúčové vlastnosti: Predĺžiteľná rodičovská rukoväť, nastaviteľná kapucňa s vyklopiteľnou slnečnou ochranou, vysoký sedák, sklopný stojan so sedadlom

UPPAbaby Vista sa často spomína ako skvelá voľba pre vysokých rodičov. Táto populárna americká značka ponúka robustné a dobre navrhnuté kočíky, ktoré majú veľmi premyslené funkcie. Model Vista je možné používať od narodenia s prenosnou vaničkou. Kočík je veľmi univerzálny, pretože sedadlo športovej časti môže byť otočené aj k rodičom + je variabilný a môžeš si z neho spraviť aj súrodenecký tandemový kočík. Má výškovo nastaviteľné teleskopické rodičovské madlo, ktoré sa dá výškovo nastaviť medzi 100 - 108 centimetrami. Nie je to síce najvyššia výška rukoväte, ale má ďalšiu výhodu v podobe vysokej osi zadného kolesa, takže je oveľa jednoduchšie tlačiť ho aj s dlhými nohami. Sedadlo športovej časti má nastaviteľnú striešku, ktorá sa prispôsobí rastúcemu dieťaťu. Za zmienku stojí spomenúť, že dieťa je v športovej časti umiestnené vysoko nad zemou (asi 59 cm), čo je skvelé pre kontakt rodiča s dieťaťom - veľmi uľahčuje pripútanie a zohýbanie sa. Za zmienku stojí aj mohutný nákupný kôš, ktorý je skvelým pomocníkom, keď si vonku.


3. Stokke Xplory V6

Cena: aktuálna v čase vydania článku pre dvojkombi - 900 eur.

Vlastnosti

  • Veková vhodnosť: od narodenia (s prenosnou vaničkou) do 20 kg (približne 4 roky)
  • Maximálna výška rukoväte: 123 cm
  • Rozmery v zloženom stave: 105 × 47,5x51 cm
  • Hmotnosť: 12,8 kg (podvozok a sedadlo)
  • Kľúčové vlastnosti: Výškovo nastaviteľné sedadlo, prispôsobiteľná rukoväť (vrátane výšky a uhla), odnímateľný úložný vak, plynulá manipulácia

Inovatívna značka Stokke  je predovšetkým zameraná na nastaviteľnosť. Výšku športového sedadla môžeš zmeniť do viacerých polôh, aby bolo dieťa oveľa bližšie k tebe. To je veľký rozdiel, pretože sa nemusíš neustále ohýbať, aby si komunikovala s dieťaťom, a tiež to znamená, že Xplory V6  môže byť použitý aj ako vysoká stolička, keď si vonku. Rodičovské madlo je tiež super nastaviteľné, pretože môžeš zmeniť výšku (na pôsobivých 123 cm) aj uhol tyče - skvelé pre nájdenie perfektnej polohy pri kočíkovaní. Xplory V6  rieši aj ďalšiu výzvu vysokého rodiča: s dlhším krokom vysokí ľudia často pri chôdzi kopnú do zadnej časti podvozka. Xplory V6  má však zdvihnutú nápravu zadného kolesa, takže nikdy neprekáža a nezakopeneš.


4.Phil&Teds Voyager

Cena: aktuálna v čase vydania článku pre dvojkombi - 772 eur.

Vlastnosti

  • Veková vhodnosť: od narodenia do 20 kg (približne 4 roky)
  • Rozmery v zloženom stave: 33 x 60 x 89 cm
  • Maximálna výška rukoväte: 120 cm
  • Hmotnosť: 12,9 kg
  • Kľúčové vlastnosti: Ručná brzda, prispôsobiteľné možnosti sedenia vrátane dvojitého nastavenia, pneumatiky odolné proti prerazeniu, konvertibilné sedadlo

Phil&Teds Voyager je športová značka kočíkov, ktorá sa zameriava hlavne na aktívnych rodičov. Ponúka preto rad mimoriadne flexibilných kočíkov a jej model Voyager  má skvelé teleskopické rodičovské madlo s maximálnou dĺžkou 120 cm. S Voyager-om  získaš aj relatívne kompaktný prenosný "sklad" - košík, s rozmermi 33 x 60 x 89 cm a veľkou prispôsobivosťou. Sedadlo športovej časti je prestaviteľné z prenosnej vaničky na sedadlo pre sediace dieťa. Ďalšou skvelou funkciou je variabilita tandemového módu pre dvojčatá, či vekovo rozdielnych súrodencov. Za zmienku stojí aj umiestnenie ručnej brzdy na rodičovskom madle, ktorá je skvelá pre vysokých rodičov a pri jazde terénom.


5. Jané Rider (vrátane prenosnej tašky a autosedačky)

Cena: aktuálna v čase vydania článku pre dvojkombi - 477 eur.

Vlastnosti

  • Veková vhodnosť: od narodenia do 15 kg (približne 3 roky)
  • Maximálna výška rukoväte: 110 cm
  • Rozmery v zloženom stave: 62 x 60 x 38 cm
  • Hmotnosť: 10,3 kg (iba podvozok)
  • Kľúčové vlastnosti: vynikajúce odpruženie, vyššie sedadlo, kompaktné skladanie, ručná brzda, kapota s ochranou proti UV žiareniu

Jané je skvelá značka, ktorá navrhuje kočíky už od 30. rokov minulého storočia a ich moderný sortiment ponúka zaujímavé možnosti pre vyšších rodičov. Značka vyvinula pre niektoré zo svojich modelov inovatívny dizajn podvozku, ktorý je vybavený obrátenou zadnou stavbou v tvare písmena „C“. Tento detail poskytuje dostatok miesta pre tvoje nohy a ľahšie prejde nerovný terén, takže vyšší ľudia s dlhými krokmi by sa mali s Rider-om  cítiť pohodlnejšie. Maximálna výška rodičovského madla je 110 cm a brzda je pre lepší prístup umiestnená aj na madle. Jané Rider  je tiež super adaptabilný a má vysoko umiestnené sedadlo športovej časti, ktoré deťom umožňuje jesť pri stole, keď sú vonku. Po zložení je tiež fantasticky kompaktný a to s rozmermi 62 x 60 x 38 cm, čo z neho robí veľmi dobrú voľbu pre ľudí s obmedzeným priestorom.


Nezabudni dať 👍 alebo pridať komentár, ak sa ti článok páčil.

Teším sa na teba v Kočíkopédií a v mojej Kočíkovej poradni. Nezabudni odoberať, aby si neprišla o žiadne novinky, články, nové recenzie a zaujímavé inšpirácie 😉.

Vaša Ľudka
Kočíková poradkyňa Modrého koníka
#tipy_poradkyne

Neotvaram články tohto typu, ale opravte si prosím chybu v nadpise.

5. jan 2022
5. jan 2022

Nuz, za mna je cislo 1 pre vysokych rodicov kocik bugaboo fox a stokke xplory by som sem urcite nezaradila, mam 183 cm a vobec sa mi s nim nekocikovalo pohodlne…

8. jan 2022

Abc design viper 4 tam chyba! 👍 Ja mam 173..muz okolo 195cm..a nemenili by sme nikdy.. A prezije kazdy teren

8. jan 2022

Concord. Veľká športová časť. Čo je tiež veľmi dôležité

8. jan 2022

Chyba tam veľa kočíkov…jedine xplory z týchto je ok…autorka by si mala ešte o kočíkoch naštudovať…

8. jan 2022

@dadymima @adoska717 @sono2 @simonecka145 Ďakujem dievčatá za nové typy. Určite si ich naštudujem a zaradím v ďalších častiach 😉. Peknú pohodovú nedeľu prajem 💙.

9. jan 2022

@lulu_originally Britax je kde? Manzel ma 205 cm a jedine ten vedel kocikovat 🙂

9. jan 2022

@lulu_originally mne sa článok páči, mám 180 cm a žijem v Taliansku, kde sa pred desiatimi rokmi predávali kočiky pre lilipudov (buď boli drahé, alebo malé). Sportový kocik som vtedy kúpila z druhej ruky za stovku na SK pegperego a syn v ňom jazdil do štyroch rokoch. Raz sme ho použili v jeho piatich rokoch, keď sme išli na Christo landartovú výstavu a nemuseli čakať v dvojhodinovom rade (hamba mi 😅, takto zneužiť dieťa), synovi v ňom bolo dobre, aj si v ňom zdriemol😂..,teraz používam tandemový kočík z bazáru značky phil&teds a je premňa top. Vybrala som si tods - najužší, aby som sa s ním zmestila do úzkych uličiek a keď sa slozi zaberie malo miesta. Škoda že som ho neobjavila pred rokmi... a ešte mám Britax, s ním sa mi tiež dobre jazdí, ten o rok asi opäť vytiahnem.

9. jan 2022

Dievčatá postupne bude vznikať viacero článkov po častiach. Nechcela som písať siahodlhý zoznam kočíkov 😉 Z môjho pohľadu by to bol dllllhýýýýý nezáživný zoznam/článok... ďakujem všetkým za ďalšie tipy, predsa len najlepšia skúsenosť je osobná skúsenosť. Takže sa teším, že uvádzate kočíky, ktoré sú super a samé máte s nimi skúsenosti.
Všetky vaše tipy určite využijem pri tvorbe ďalších častí článku 💙

9. jan 2022

Easywalker Rudey je tiez fajn pre vysokych rodicov 🙂 manzel ma 200cm a uplna pohodicka

9. jan 2022

Takko Baby Heaven je takisto pre vysokých(my máme 181,194) a najmä má "dlhu" vaničku ,takže ju dieťa nevyrastie za pár týždňov ale zvládne pekne celú zimu aj s fusakom...

9. jan 2022

@lulu_originally dobrý deň, chcem sa opýtať, či je niekde pokračovanie, lebo som ho zatiaľ nenašla 🙈 ďakujem 😊

31. júl 2022

Odporucam do dalsich clankov ABC Desing Salsa.

28. nov 2022

Začni písať komentár...

Odošli