Tortička ktorú zvládne každá mamina
stačí ak vie zapnúť rúru a mixér 🙂. Som v tomto amatér a ke´d som to zvládla ja ( haha ) tak nie je o čom 😀. Rozhodla som sa že pridám recept a kvázi fotopostup, lebo na MK sú šikovné maminy a možno len nemajú odvahu, že je to zložité. Oveľa zručnejších mamín je tu kopec a ich tortičky sú hotové umelecké diela, no takúto jednoduchú zvládne každá čo má voľu a chuť potešiť najbližších niečím vyrobeným vlastnoručne od srdca. Nevadí, že nebude dokonalá, hlavne bude od mamičky. Poťahová hmota sa dá kúpiť cez internet, alebo v predajniach z cukrárskymi potrebami, či v lepšej cukrárni. Pracujú s nimi aj mamičky čo robia tortičky úplne profesionálne a nie je sa za čo hambiť, je to rýchle a jednoduché.
Suroviny na korpus: 6-7 vajec, 6 PL kr. cukru, 1 dcl oleja, 1 prášok do pečiva, 6 PL polohrubej múky /alebo dám z každej múky 3 PL/. Kto chce orechový korpus pridá aj 4-5 PL orechov, ak kakaový pridá sa kakao 2-3 PL ale ten menej "napuchne".
Postup: bielka oddelíme od žĺtkov, žĺtky v poháriku dáme bokom. Bielka vyšľaháme mixérom do tuha. Ja zisťujem či sú dosť tuhé tak, že keď prevrátim misu hore dnom dobre vyšľahané bielka nevypadnú 😀 /veľa šťastia pri skúšaní 😀 😀 😀/. Keď sú dosť tuhé, počas miešania pridáme postupne cukor. Ten chvíľu vmiešavame kým sa nerozpustí, hneď za ním po častiach žĺtka, pekne jedno po druhom. Potom pomaličky vlievame olej, nesmie sa tam tresknúť naraz inak sa cesto zdrcne. Keď je vmiešaný pridáme postupne prášok do pečiva-celý, 3 PL hrubej, 3PL polohrubej a 3PL hladkej múky - postupne za stáleho miešania nie naraz. Nakoniec po lyžiciach pridáme aj 6PL pomletých vlašských orechov, keď pridáme tie už nemusíme použiť mixér, stačí premiešať vareškou jemne. Vlejeme do vymastenej múkov vysypanej formy a pečieme pri 180-200 cca pol hodinu.
Kto sa bojí krájať korpus na tri časti, tomu odporúčam upiecť cestá 3. To znamená že sa robí to isté len z menším množstvom surovín. Vajíčka 3Ks oddeliť bielky a žĺtky, vyšľahať bielka, pridať 2PL kr. cukru a jeden van. cukor, priadať 3 žĺtka, cca 0,15dcl oleja, polku prášku do pečiva a 3 PL múky. Mám skúsenosť že cesto lepšie napuchne, nevytečie z formy /aj to sa mi už stalo/, len je to prácnejšie na 3x.
Plnka: 1L mlieka, 3 cokoladove pudingy Dr.Oetker, 150g cukru /8PL/, 200g cokolady, 200g masla
Z mlieka a pudingov uvaríme puding. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, vyšľaháme ho a pridáme do neho varovú čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli. Vychladnutý puding postupne vmiešame k maslu s čokoládou. .
Dovnútra torty dávam čoko krém, navrch treba dať pre istotu maslovú plnku aby sa poťahová hmota nerozpustila. Ja dávam do maslovej plnky bešamel /3 dlc mieka uvarím z cukrom a 3 plnými PL hladkej múky, nechám vychladnúť/ a do vymiešaného masla 250 g z práškovým cukrom - podľa chuti /2-3PL/ to potom postupne pridám a vymiešam. Niekto spraví jednoduchšiu a vymiesa čisté maslo s cukrom, omrvinkami z korpusu a lyzicou nutely, tak mi poradila jedna mamička čo má s pečením viac skúseností,.
nadherna 🙂 vidim to na narodeninovu tortu pre manzela 🙂))
@baranovadanka daj potom vedieť ako sa podarila
dam ale az v aprili 🙂
Waaaw nemam slov 🙂 Krasna torticka vidno, ze detickam chutiii 🙂 Len by som chcela vediet odkial mate tu modelovaciu hmotu (marcipan?) Dakujem 🙂
@petronela282 kupujem v malej predajničke z cukr, potrebami u nás v blízkom meste, dá sa objednať aj cez internet, ale asi len vo vedierkach 5kg, v tom obchodíku jeu predávajú aj v 1kg balení vo fólii a to je tak na jednu tortu, kilo stojí 7,50€
ahoj, tak som sa rozhodla a odhodlala vyskušať upiect tortu aj ja podla tvojho návodu. aj som sa snažila upiecť korpus - aj vyzeral dobre, ale vytiahla som ho z rúry a splasol, takže bol nepoužiteľný, tak som nakoniec kupila korpus v tescu, naplnila, a použila som poťahovaciu hmotu bielu a spravila som zelené hviezdičky(no nie su zelené ale skor zelené dúhované, nejak sa mi moc nechcelo zapracovávať tu farbu..) ale myslím že bude skvelá, mnam!vyzerá lákavo....PS: ostalo mi z tej hmoty a neviem ako ju mám uchovať? v chladničke??? či do mrazáku? či len tak v špajzke???
Kraaaaasna torticka 🙂
tento tyzden ma caka prve pecenie torty v mojom zivote!!! 🙂 Bude to pre mojho syna, idem podla Vasho postupu, tak drzte palce. Prosim Vas, ak to nieje tajne cez aku stranku na webe si objedanavate tu hmotu?
@adkasmolka kupujem ju u nás v kamennom obchodíku, takže v tomto neporadím ☹
@adkasmolka s tým nemám skúsenosti
velmi prijemne torticky 🙂 krasne na pohlad 🙂
Príjemný dobrý deň,
nechcete sa zapojiť s fotografiou Vašej torty do druhého pokračovania fotosúťaže o najkrajšiu tortu? Hlasovanie otváreme už tento piatok. Môžete vyhrať mobilný telefón iPhone 5, slúchadlá Apple a veľa iných cien.
Viac informácií a možnosť pridať fotografiu nájdete na stránke www.talentagent.sk
Ďakujem a teším sa na vaše fotografie.
@kristinagregorova35 nie, lebo som čítala podmienky súťaže a tiež o podmienkach hlasovania - kúpiť si kredity. Za ušetrené peniaze si ten iPhone kúpim!














































































krásna...ale ja by som to asi nezvládla...ja som taký antitalent na pečenie...