lubos
30. sep 2017
3387 

Milovaný mak (ručný zber maku + 6 receptov + možnosť niečo získať pre seba)

Ak ste si doteraz mysleli, že zber maku je krátkodobá záležitosť, skúste si ho vysadiť pár hektárov. Pani Gabriela Čechovičová, majiteľka Maku z Jarnej, ho má vysadený vo všetkých farbách a má čo robiť po celý rok.

Vďaka niekoľkomesačnej spolupráci s pani Gabikou sa nám podarilo natočiť výstižný krátky dokument (1:32 min.) o ručnom zbere a spracovaní maku, a takto priblížiť jej fyzicky aj časovo náročnú prácu nám všetkým.

Plnú verziu dokumentu aj s komentárom pani Gabiky nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=lnc35sCE4Tw.

Farby maku

Ako prezrádza Maková knižka od Márie Abrahámovej a Gabriely Čechovičovej, mak má štyri hlavné farebné škály: šedú, modrú, bielu a hnedú. Najbežnejšia je modrá, bledšie odrody chutia viac orieškovo.

Makové inšpirácie

Mak je nádherne univerzálna surovina. Môžete ho použiť mletý i nemletý, na sladké i slané jedlá a môžete pokojne zameniť mak modrý za biely. Z nasledujúcich receptov je veľmi obľúbená maková bábovka alebo nepečené energetické makové guľky. Skúste ich!

Postupy nájdete v komentároch pod fotografiami.

1. Domáca ťahaná maková štrúdľa

2. Úžasná makovo višňová bábovka

3. Jednoduché makové guľky

4. Valašský frgál

5. Mleté teľacie pod tekvicovo makovou kašou

6. Maková baklava

Získaj makové potešenie pre seba a svojich blízkych

(už uzavreté)

Zverejni fotku svojho obľúbeného makového koláča s popisom do komentárov pod tento článok do konca septembra 2017 a budeš mať šancu získať jeden zo štyroch darčekov od pani Gabiky z Jarnej. Tak šup do toho!

Vedeli ste, že...

...drobné makové semená majú tvar obličky?

Na obrázku dolu vidíte detailný zväčšený záber ešte nevysušených semienok v makovici (http://whimsicalhomeandgarden.com/seeds/).

Veľa radosti z makových výtvorov praje

váš Ľuboš.

...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

skoda, momentalne mak nemozem jest, ale mala som ho rada. len mi to pripomenulo brigadu,ked som bola na jeho zbere,ako sme osekavali hlavicky a zberali do velkej zastery. a ako placa som dostala meter ovsa 🙂

27. aug 2017
27. aug 2017
lubos
autor

@saskarisko úžasné! Nemal som poňatia, že také niečo sa dialo. Ďakujem za spomienku. 😍

27. aug 2017

Prázdninové "brigády" u starých rodičov a mm vraj predával domáci mak na trhu ako dieťa (dnes by to boli prebytky z dvora, či ako sa tomu hovorí) . Mám rada mak, ale veru už ho dnes málokto pestuje. My sme pestovali aj modrý aj biely 🙂

27. aug 2017
lubos
autor

@mariankas tak. Mak bol voľakedy bežnou plodinou na záhradách. Dnes je ten slovenský niekedy ťažko dostať aj v obchodoch.

28. aug 2017

Aj my sme chodievali na brigádu - zlamovať mak, a ako pláca bol našťastie mak (keď ho vyčistili). 🙂 A máme to šťastie, že v našom okolí tiež pestuje jedna pani mak, tak ho kupujeme aj jeme. Za uplynulý rok sme zjedli 3 kg, tohto roku plánujeme kúpiť 4 kg. 🙂

28. aug 2017
lubos
autor

@evitahl ahoj. Jedno kilo môže byť Tvoje, ak sem pridáš Tvoju inšpiráciu. Daj vedieť, čo s toľkým makom robíš...

28. aug 2017
Komentár bol odstránený

Kedysi sme jedávali menej, ale spotrebu nám zvýšil hlavne elektrický mlynček, ktorý nás odbremenil od nekonečného krútenia. 🙂 Čo sa týka receptov, my sme taká klasická rodina - mletý mak na rezance, šúľance, do závinu s višňami, na "staré" (dvoj-trojdňové) lokše, plnka do buchiet,.... A celý mak do citrónovo-makových muffinov, na Vianoce robím časť lineckého cesta tiež citrónovo-makové, alebo ho pridám do cesta jablkového koláča (také, kde sa jablká dávajú strúhané do cesta).
Napr. recept na tie Muffiny:
2 hrnčeky poloh. múky (zvyknem dať tochu menej múky a aj 1 bal. Zl. klasu - muffiny sú chutnejšie, keď sa miešajú dva druhy múky, resp. múka a škrob, ap.)
1/2 hrnčeka cukru (ja používam trstinový)
1/2 prášku do pečiva (ja používam iba jedlú sódu bikarbónu - asi 1/2 čajovej lyžičky)
štipka soli
1 vajíčko (domáce)
1 hrnček mlieka (alebo biely jogurt)
1/2 hrnčeka oleja
1 a 1/2 čaj. lyžičky sušenej citrón. kôry
1/2 hrnčeka celého maku
Postup je klasický - suché suroviny do jednej misky, mokré do druhej (môžeme vyšľahať) a rozmiešané suché suroviny postupne prisýpame k mokrým. Pečieme v košíčkoch pri teplote 180 stupňov 20 minút (ja po 10 minútach stiahnem na 160 stupňov a pečiem tých zvyšných 10 minút). Sú sviežejšie, nie vysušené. (pozn.: fotku nemám akú pridať, lebo aj by som upiekla, ale mak sme dojedli pred dvoma týždňami posledný). 🙂
A ešte jedna poznámka - v špajze si nechávam v pohári iba 2 kg maku, zvyšný dávam do mrazničky, a vyberiem ho, keď ten zo špajze zjeme.

28. aug 2017
lubos
autor

@evitahl Ďakujem!

28. aug 2017
Komentár bol odstránený

Vďačne 🙂

28. aug 2017

Mak konzumujeme pravidelne kvoli bohatemu zdroju vapnika. Sulance, rezance, kolace s makom u nas nesmu chybat.

28. aug 2017

no tento opiat konzumujeme dost casto 😀 terez mame novy kolac co robi mm hrcekovy kakovy so slivkami, sulance rezance z makom, slivkove knedle s makom,, no je toho vela u nas mak frci dost, babina ked ho este sadila robila farske strudle - viac plnky ako cesta. mnam 😍

1. sep 2017
lubos
autor

@bykaterina ďakujem!

1. sep 2017

Zbožňujem mak 😁🙈

3. sep 2017

Prave urobene slivkove knedle
😍

3. sep 2017

odporucam MAKOVA bublanina zvladne to aj muz
https://bonvivani.sk/recepty/makova-bublanina

5. sep 2017

mnam mak, my ho cela rodina milujeme, Moja babka ho pestovala, hlavicky so stopkou sa odrezali a chvilu susili na podstienku, potom sme ho "vypustali", ako dieta som to milovala, sediet na stolceku narezat mak a vypustat na platko kde sa este susil. Boli rozne farby, zity, modry, cierny, biely, Popritom sme sa aj najedli dosytosti, urobili sme v makovici nozikom dierku a poklepkavali ruckou noza makovicu do ust.... Babkine makove zaviny boli neprekonatelne, ani ja ani moja mama uz take upiect neviem...

5. sep 2017

a napriklad aj parene buchty sme nikdy nesypali kakaom, vzdy len mak, obcas orechy.

5. sep 2017

makovy kolac s jablkami a bez cukru a muky 👍
tento rok som si zadovazila biely mak-semienka, tak chcem z jari zasadit 💪✌

5. sep 2017
lubos
autor

@mucilienka ďakujem!

5. sep 2017

Milujem mak 🙂 aj dnes som piekla kolacik s celym makom 🙂

6. sep 2017
lubos
autor

@luciferova Ahoj, Lucka! Daj nejaký váš rodinný obľúbený makový! Skúsime doma.

6. sep 2017

@lubos je ich viac, napríklad tento cheesecake je mnamkový https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.111... alebo aj https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.111... a uplne bez muky tato babovka, da sa aj ako kolac na plech urobit https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.111...

7. sep 2017
lubos
autor

@luciferova ďakujem!

7. sep 2017

@lubos aj ja 🙂

7. sep 2017

Ka robievam makove mlieko, kvoli vysokemu obsahu vapnika

11. sep 2017

Ja si pamatam,ako 10-rocna som boka tiez na makovu brigadu.Zrezavali sme hla icky a davali do vreca.Vtedy som dostala prvu vyatu v zivote-za tyzden som zarobila mysli.,ze 260 korun,co bolo dost.Dlho som si ich drzala schovane.Dnes mak pestujrm sama spolu so svokrou.Nie vela iba pre svoju potfebu.Tento rok vsak bola velmi slaba uroda a mak bol velmi nahorkly tsk siel do smeti.Ale mam z minuleho roku,kedy sme uzbierali 6kg.Najradsej mame kysnute buchty s makom,zaviny a rezance☺

13. sep 2017
lubos
autor

@betunka39 ďakujem

14. sep 2017

Ja som sa dala tiež na pestovanie maku, už dva roky po sebe, modrý a biely pre vlastnú spotrebu. Musím vychytať ešte nejaké pestovateľské chyby, ale to zvládnem. Môj najobľúbenejší "recept" - každý deň dve lyžičky bieleho maku len tak zjesť.

15. sep 2017
lubos
autor

@kaja01 perfektné! Ďakujem.

15. sep 2017

Velka skoda, ze tento slovensky superfood, takto zmizol. Hlavne, ak deti trpia nedostatom zivin. Kolko toho je v obycajnom no vzacnom maku. Ja ho milujem, ako dieta som sa s makom hrala, neskutocna terapia, prehrabavat sa makom, ked sa susil. Teraz je to montessori. Stale nepochopim, ako sme sa tak lahko mohli vzdat tak cennych veci. Dufam, ze sa to vrati. Vsade v zahranici kam cestujeme si vsimame ako ludia v krajinach nespadli do "supermarketovskeho stylu jedenia" . Tesim sa ako dalej budem podporovat nakup aj takychto ludi. Vzdy, ked uvazujem, co na pozemok zasadit, tak mak, ked bude viac casu a popritom trochu levandule . To staci. Vdaka za clanok. Velka vdaka takymto ludom. ❤

19. sep 2017
lubos
autor

@fem ďakujem za výstižný komentár! Musím Ťa potešiť, drobno-pestovateľov maku pribúda. Na trhoch je ich (aspoň v okolí BA) viac a viac.

19. sep 2017

poznám proces dorábania maku, každé leto som jeho učastníkom 🙂 a ked je hotovo, príde na rad makový týždeň. Môj najoblúbenejší recept je Makovník lenivej ženy, pretože mak doňho netreba pomlieť🙂
Ako meliete mak vy? Používate elektrický, či ručný mlynček

20. sep 2017

@anabeth ja pouzivam vitamix na rychle mlenie, ale podla mna je rucne najlepsie a najsetrnejsie, rucny retro poziciavam, ale musime si uz kupit. To rucne je setrne ,lebo sa ti dostanu super oleje a dobre sa v tele vstrebavaju ziviny/vitaminy, mineraly. Pri maku je skoda ich nicit, fakt je to superpotravina.

20. sep 2017
lubos
autor

My melieme elektrickým mlynčekom a vždy máme skvelé výsledky.

20. sep 2017

@lubos Pridam tiez svoj recept. Vzdy som milovala vianocne tradicne opekance. Tak som hladala sposob, ako si tu chut urobit, ale bez pracnosti a nenicit si trosku aj tradicne jedlo, ktore sa hodi fakt na prilezitost, nechcem, aby zovsednelo. Tak som spojila umenie varenia ayurvedskej kase ovsenej, aby bola naozaj chutna, s nasou makovou tradiciou. Je to super chutne, ale najma nezatazuje tak organizmus a vyuziva ziviny , mineraly a vitaminy na 100 percent. Pouzivam aj bezlepkove vlocky, pripadne ine kvalitne organicke vlocky, ktore sa pestuju tak, ze nie su kontaminovane lepkom.
Premena opekancov na makovu ovsenu kasu
Suroviny:
hrst susenych hrozienok (najlepsie sultanky)
trosku skorice -dobra je kvalitna bio ceylonska
1 banan, tiez pouzivam bio
polievkovu lyzicu kokosoveho tuku, moze byt aj viac podla chuti
pol hrnceka ovsenych vlociek
pomlety mak, kvalitny 🙂
med,moze ale nemusi
sezonne, mrazene ovocie, pripadne orechy navrch.
Postup:
Do vody so skoricou dame varit susene hrozienka, daju sa nahradit cimkolvek, susene marhule, kusok datli nakrajat, brusnice a pod. A nakrajany banan (da sa nahradit aj jablkami, osupanymi nakrajanymi na kusky). Dolezite je, aby vsetko zmaklo a dobre sa rozvarilo. Umenim je, aby kasa bola prirodzene naozaj sladka a chutna a nepotrebovala nic sladke. Pri vareni treba byt trpezlivy a nic neuponahlat. Ak je vsetko makke , mozeme pridat pol hrnceka kvalitnych ovsenych vlociek a za lyzicu kokosoveho tuku. Ak nie je dostatok vody, treba trosku doliat, musi sa vsetko varit, pokial vlocky nie su makke a voda uplne odparena. Ak je vsetko makke, mozeme odstavit, nechame volne vychladnut, miesanim pridavame pomlety mak podla chuti. Kasa by mala byt prirodzene sladka, takze maku moze byt dost. Ak chcete viac ako dezert da sa jemne vmiesat kvalitny med. Navrch je dobre si dat par orechov, alebo mandli, ci kusky ovocia. Aby sa obohatila vyzivova hodnota.
Je to vyzivova bomba pre zeny a vsetko perfektne vstrebatelne pre telo, super pre hormonalnu rovnovahu
a stitnu zlazu, pre vapnik. Vsetko zdrave tuky, olej z maku, kokosovy tuk a orechy pomozu vstrebavaniu zivin. Aj pre deti je to super. Je to v podstate ranajkovy recept, aby sa dobre nastartoval organizmus, je to proti unave, vycerpanosti, co sa moze objavit pocas dna, pripadne vecerny ako pochutka.

20. sep 2017

Dnesna obmena ovseneho zazraku, cucoriedkova kasa, mak som nezmiesavala uplne, ale cez vrstvenie. Milujeme mak.

22. sep 2017

@fem tak toto je pecka, určite dnes poobede robím ako olovrant , v podstate bez toho rozvárania ovocia je to rýchle, kašu aj tak nesladím, mňa si teda neskutočne inšpirovala 🙂 a to som včera skusila použiť mlynček na kávu na mletie maku- 1x- neverila som tomu, odštartoval ma tento príspevok 🙂

22. sep 2017

@anabeth Do tejto kase som dala este malinku lyzicku chia, aby vsiaklo vodu a jemne napucia. Je dobre hodit aspon par vlaskych orechov. Cucoriedky pridavam az, ked odstavim kasu, aby nesli moc do horuceho, jemne premiesam. Maliny su tiez dobre. Skus, treba vydrzat pri tom rozvarani, aj tych vlociek potom, kazda vlocka je ina. Ma inu tvrdost. A toho suseneho ovocia si v pohode sypni aj viac, Ak to nebudes sladit. Tuto kasu beriem aj na cesty autom, vyberieme spokojni sme. Aj ked ideme do restauracie este. Tak clovek potom sa neciti, ze nevie co chce. To je inak klasicke ayurvedske jedlo, ktore sa pouziva aj jarnom a jesennom detoxe s rizotom kitchari (bez sladenia). A dodanie tuku je dobre na vstrebavanie vitaminov a mineralov. Inak ayurveda ma na ranajky este jednu zaujimavu verziu a to na panvici opekas velmi rychlo, na kokosovom tuku alebo na masle ghee, banany s medom, ovsene vlocky, struhany kokos (Ten kokos kludne v pomere 1:1 ku vlockam), sezamove semienka (toto uplne najkratsie), orechy rychlo, moze sa osobitne tie semena a orechy, aby sa nespalili a len dodat. vytvori sa ti nieco ako taka masa, ako "musli tycinky" Je to velmi dobre. Maly to mal velmi rad od malinka. Da sa k tomu jest napr. jogurt. Popr. kvapnut kusok domaceho dzemu. Tiez je to rychle, len musis poznat suroviny, panvicu , rychlost. Na tych jedlach je super, ze mozes obmienat, ze sa ti neprejedia, najdes si vlastne verzie a su velmi vyzivne. A take plne chute, nemas taku tendenciu vyhladavat, co zjest, alebo neprejedas k veceru. A korenie na jesen mozes pridat aj struhany muskatovy oriesok. Drzim palce nech sa podari ❤

22. sep 2017
lubos
autor

@fem úžasné tipy! Vieš, čo ješ. Ďakujeme!

22. sep 2017

Ja milujem mak, vsetko co je z neho alebo sa pridava. Moja mama robi sulance zo zamiakoveho cesta. Ja aj moje deti sa ich nevieme o6

23. sep 2017

dojest. Ako dieta som na prazdninach pomahala vysypavat makovice, a uplne najlepsie vysypat rovno do ust. Mnam.

23. sep 2017

Vrátili sa mi spomienky ako sme so sestrou pomáhali babke s makom. Naša najobľúbenejšia časť bola otvárať makovičky a mak vysýpaťna veľké plachty, kde ho babka sušievala. A pri tom samozrejme kopec makových hlavičiek vysypať rovno do úst. Mám rada makové jedlá, ale tomu čerstvému maku priamo z makovičky sa nič nevyrovná 🙂

24. sep 2017
lubos
autor

@janka_v ďakujem za spomienku!

24. sep 2017

U nas je velmi popularny makovy kolac s kuskami jablka: Ocistim asi 5 jablk, osupem, nakrajam na male kocky. Premiesam spolu 3 vajcia, 1 salku mlieka, 2 salky polohrubej muky, 1 salku krystaloveho cukru, 1 salku maku, 1/2 salky oleja a 1 praskovy cukor. Polovicu cesta nalejem na plech, nasypem jalbka a zalejem zvyskom cesta. Peciem cca 40 min na 180 stupnoch.

25. sep 2017

toto je moje najsamnaj makove jedlo 😀 jahodove gule 🙂 ja milujem aj s tvarohovym cestom, no doma maju najradsej rozkove(3rozky, 3dcl mlieka, 200g polohr.m.). a navrch kooopa maku, naozaj nim nesetrim, masla a cukor 🙂 a hrce za usami su na 100% a krasny usmev ako bonus❤

25. sep 2017
lubos
autor

@lyrrya ďakujem! Mňam! My obľubujeme s hrudkovitým tvarohom v ceste. Trochu krupice a vajíčko. Vždy si spravíme test cesta v bublajúcej vode.

25. sep 2017
lubos
autor

@tin007 to znie výborne a sviežo! Ďakujem, skúsime!

25. sep 2017

@lubos ano,take lubim,ale mojim doma to dako nechuti. radsej taketo. babina este robievala iba mukove cesto,take,ze ovocie z neho presvitalo 🙂 ale to uz neviem presne z coho bolo

25. sep 2017

Maková tortička bez múky ❤❤ zdravšia verzia a u nás veľmi obľúbená 😉

27. sep 2017

Pani Cechovicova je uzasna osobka, plna energie a optimizmu. A jej domaca strudla makova s visnami.... to je nieco uzasne. Lqhucke a tenucke cesto a plnka samy mak! Mala som ti cest sa s nou stretnut a porozpravat a tesim sa na dalsie stretnutie. Strudlu urcite odporucam!!!!

27. sep 2017
lubos
autor

@lenny26 Krása! Mak je naozaj super náhrada za múku...

27. sep 2017
lubos
autor

@neposedna tu je video recept s pani Gabikou na jej makovú štrúdľu: https://www.youtube.com/watch?v=k7YNAxabwVU

27. sep 2017

Pridávam obľúbený recept na šťavnaté makové muffiny. Dnes som recept obmenila a podaril sa. V originálnom recepte bol použitý kryštálový cukor, mlieko, olej.
Plnka: 1 hrnček maku
½ hrnčeka mlieka (bezláktozové kvôli synovi)
100ml javorového sirupu
strúhanka
Cesto: ½ hrnčeka polohrubej múky
½ hrnčeka špaldovej múky
2 kávové lyžičky prášku do pečiva
200ml kokosového mlieka
2 kopcovité lyžice kokosového oleja
80 ml javorového sirupu
Najskôr si pripravíme plnku. V hrnci varíme všetky spomínané ingrediencie, okrem strúhanky. Necháme zovrieť, ak je plnka riedka dohustíme strúhankou. Plnky je viac, ako sa využije, ale je tak chutná, že sa nedá odolať neochutnávať, koštovať....🙂 Cesto si pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Časť cesta dáme do silikónových košíčkov, pridáme plnku a prikryjeme cestom. Z uvedeného množstva výjde 12 muffinov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180'C 30 minút.

29. sep 2017
lubos
autor

@ixayxa
@fem
@lenny26
@lyrrya
Ahojte kočky! Vám štyrom s radosťou posielam jedno z makových potešení. Prosím, napíšte mi do internej pošty vašu adresu. Ďakujem vám a všetkým dievčatám za podporu a záujem o slovenský mak. Prajem ešte pekný zvyšok toho, čo robíte. Čoskoro sa stretneme pri ďalšom článku, v ktorom sa znovu pokúsim získať niečo pekné pre mamičky z Modrého koníka.

2. okt 2017

@lubos Juj, nadhera. Dakujem zo srdca . Uz sa tesim. Mak milovany.

2. okt 2017

@lubos ďakujem a teším sa na makovú výhru.

3. okt 2017

@lubos jeeej dakujem❤

3. okt 2017

@lubos jeeeej ďakujem krááásne ,hneď mám krajší tento upršaný deň 😉❤

3. okt 2017

@lubos Vsetko prislo v poriadku a velmi rychlo, Dakujem zo srdca za taku vzacnost. ❤ Posielame pozdravy aj do Jarnej 🌷 .

6. okt 2017
lubos
autor

@fem ďakujem za správu!

7. okt 2017

@lubos ďakujem za výhru. Mak už čaká na použitie a modrý koník s rytierom cvála po byte.

11. okt 2017
lubos
autor

@ixayxa ďakujem za správu .

11. okt 2017

@lubos Aha, čo som vyčarovala zo super skvelého bieleho maku z Jarnej. Veľmi sa teším, je chuťovo perfekný, plná chuť. https://www.modrykonik.sk/blog/fem/?postid=1441...

3. nov 2017

@evitahl jaaaj aj by som hned upila len som z vychodu a tu nik mak nepestuje 😔

12. okt 2018
lubos
autor

@macusana myslím, že už hej. Keby bolo treba, daj vedieť, kúpim a pošlem Ti kilečko...

12. okt 2018

Čo znamená, že “mak zahorel” ?

8. júl 2021

Začni písať komentár...

Odošli