1 / 1

    mnam to ste dnes mali na obediK?

    10. mar 2017

    Ja ju robim velmi casto a masko je vyborne☺

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    Divinu, obzvlášť tuhšie časti, ako je pliecko alebo aj stehno, pripravte na nízkej teplote dlhšiu dobu, rovnako, ako je to popísané v tomto videu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/lubosova-kuchyna-5-varime-pomaly-vide-3hwsl2/

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @imartie Tak veru.😉

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @balinka Súhlasím, je skvelá.

    10. mar 2017

    Milujem divinu 😍😍😍😍😍

    10. mar 2017

    Zdrave maso? (neplati to 100percentne), treba dodat, ze musi byt prehliadnute veterinárom, kvôli parazitom, hlavne u diviacej zveriny. https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6174020/di...

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @oxiba Súhlasím, diviak je spomínaný najčastejšie. Každé oficiálne zabité zviera musí byť prehliadnuté veterinárom.

    10. mar 2017

    My mame doma len divinku a ked sa da tak domace bravcove...len dochadzaju napady pridajte recepty rada skusim nieco nove 🙂

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @lorinka990 Dobre, skúsim. Zatiaľ prajem veľa fantázie... 😉

    10. mar 2017
    10. mar 2017

    @lubos mnam tak uz viem @gradan co si xcel az poobede stretko :P aby si neprisiel o taky dobry obedik 😍

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    Ak máte programovateľnú rúru, teda s odloženým štartom, napácujte mäso večer pred spaním, hermeticky uzavrite do hrnca (alobal a veko), mäso trošku podlejte a naprogramujte rúru na začiatok pečenia napr. ráno o 2:00. 120°C, 6 hodín.

    Ráno sa zobudíte, hrniec vytiahnete a mäso v ňom necháte úplne vychladnúť. Mäso nakrájate, omáčku dokončíte z výpeku (ak ste tam varili aj zemiak, ten vám ju príjemne zahustí), mäso v nej zohrejete a podávate.

    Obed takmer bez práce!

    10. mar 2017

    Prosim recept na knedlik 🙂

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @zania My sme žemľu robili z ražno špaldového kváskového kupovaného chleba a k tomu 6 "keiseriek", celozrnných žemlí. Vyšli z toho 3 asi 30cm knedlíky. Tiež sme použili semolinu namiesto múky. To nám stačilo pre asi 12 ľudí.

    Takže:

    1 stredne veľký chlieb bez kôrky (orezaný)
    6 kaiseriek, žemlí
    6 žĺtok a 6 bielok (teda 6 vajec)
    asi 400ml mlieka (podľa toho, koľko si masa "pýta", začni radšej s menším množstvom)
    cca 220 hrubej múky (alebo polohrubej, alebo krupice, alebo semoliny)
    muškátový oriešok
    soľ, korenie
    veľa petržlenovej vňate
    môžeš pridať napr. kúsky slaniny alebo nakrájanú pečeň

    1. Nakrájaš chlieb a pečivo na kocky a necháš osušiť, prípadne dáš na nižšiu teplotu na chvíľu do rúry. Nechceš pracovať s čerstvým, lebo by z toho bola kaša.
    2. Zamiešaš mlieko, žĺtka, soľ, korenie, nastrúhaný oriešok, múku a primiešaš ku chlebíku. Primiešaš aj vňaťku a necháš masu postáť. Ak máš pocit, že je to suché, pridaj mlieko, prípadne soľ alebo korenie, ak treba.
    3. Vyšľaháš bielka so soľou do tuha a primiešaš k mase.
    4. My máme parnú rúru, vytvorili sme teda 3 válčeky a zarolovali ich do 3 morkých čistulinkých plienok a jemne zatiahli. A parili v rúre asi 30 minút. Zaroluj ich teda do látky a vhoď do vriacej osolenej vody na asi 20 minút. Niekto roluje do potravinovej fólie, ktorú poprepichuje. Ja fóliu na varenie nepoužívam, ale mnohí áno (aj v reštauráciach) a funguje to.
    5. Vytiahneš rolky, naolejuješ dookola, necháš chvíľu vychladnúť, krájaš a podávaš.

    10. mar 2017

    @lubos dakujem

    10. mar 2017

    Da sa to robot aj z jelena 😉? My sme dostali veeeelky kus jelena a tera som akurat gulas robila a medajlonky 😁

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @matamato na fotke je daniel plece. Čím väčší kus mäsa, tým dlhšia príprava. Dobré bude rozobrať veľký kus mäsa na prirozdené sekcie, rozdelené blanami a tie potom dočistiť. Potom pokračuješ rovnako.

    10. mar 2017

    @lubos zviera nie, to sa vypitva, odoberú vzorky zo svalu, srdca, pečene, obličiek a slezinu a to sa zanesie na rozbor. Platí to či pre diviaka, diviacu, diviaciciu, jeleniu, jelenice, telata, srnciu...

    10. mar 2017

    Divinu milujeme na všetky možné spôsoby...

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @janulik88 ďakujem!

    10. mar 2017

    Teda, ja sa do klubu milovnikov diviny nepridavam... strasne som sa tesila kedy ochutnam tento druh maska, ale tak ako pri zajacovi ani divina neuspela 😀 ale nepochybujem, že fajnšmekri si pochutnaju 🙂

    10. mar 2017

    @lubos manžel je poľovník. Obhliadat celá zver sa chodí v prípade vlkov a medveďov, ale to chodia ochranári.

    10. mar 2017

    Nikdy som nemala rada divinu....az dokial sme nezacali sami byvat a zacala som ju sama pripravovat 🙂 teraz divinu milujeme.moji bratia su polovnici tak nas zasobuju 🙂

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @ivanakal tak to máte skvelý zdroj diviny.

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    @janulik88 ďakujem za objasnenie z prvej ruky. Na poľovačke som nikdy nebol a verím, že jednoduché to nie je.

    10. mar 2017
    lubos
    autor

    Ešte raz k tomu marinovaniu a ochucovaniu väčšieho kusa mäsa: za pár centov kúpite v zdravotníckych potrebách väčšiu injekčnú striekačku s hrubou ihlou a aplikujete slanú marinádu (napr. 50g soli na každý 1 liter vody, alebo na 200ml vody 10g soli - teda necelú asi lyžicu) do hĺbky mäsa.

    10. mar 2017