nelinkabublinka
13. mar 2017
19375 

Pôrodný plán alebo Keď kura učí sliepku?

"Prísť s pôrodným plánom do väčšiny slovenských pôrodníc je stále neštandardné. Jediný zoznam, ktorý od vás očakávajú, že si doma v pokoji pripravíte, je koľko dojčiacich košieľ či popôrodných vložiek si vziať. Vaša vôľa začína a končí vybraním či odmietnutím EPI, partnera pri pôrode, či chcete erárnu košeľu či svoju. Pozerajú na vás, akoby kura išlo učiť sliepku. Vaším jediným plánom má byť porodiť a je na nich, ako."

"Do pôrodnice som si priniesla pôrodný plán a podľa reakcii sa s tým stretávajú len zriedkavo. Personál si však pochvaľoval, pretože je pre nich jednoduchšie viesť pôrod, keď vedia, čo si rodička želá, a čo naopak nie. Medzi kontrakciami sme spolu prešli bod po bode a aj vďaka pôrodnému plánu bol môj druhý pôrod krásny, veľmi rada naň spomínam. Netreba sa báť predložiť svoje požiadavky. Personál nemá ako vedieť, čo žena chce a rodička si ušetrí zbytočnú traumu z pôrodu, pretože nebol podľa jej predstáv (ako môj prvý pôrod, žiaľ)."

Takto popisujú skúsenosti so svojim pôrodným plánom mamičky z modrého koníka vo WIKI. Pôrodné prianie je zoznam bodov, ktoré si rodička želá, aby boli pri jej pôrode dodržané. Lekár aj personál nemocnice by mali pôrodný plán rešpektovať. Je vhodné ho prekonzultovať vo vybranej pôrodnici dopredu. Na Slovensku predsa len nie je ešte štandardom.

Ak máte pocit, že patríte k starej škole a takéto "módne výstrelky" nie sú nič pre vás, neunáhlite sa. Pôrodný plán nemusí obsahovať striktné pokyny pre lekárov, ale napríklad aj len požiadavku ohľadom dodržiavania intimity. "Rodila som niekoľko dní (nakoniec to skončilo aj tak akútnou sekciou) a za tú dobu videlo moje prirodzenie viac ľudí, ako keby som sa živila najstarším remeslom. Dala by som krk na to, že sa prišiel pozrieť aj nemocničný záhradník a údržbár. Každý len vošiel, nič mi nepovedal, pošpáral sa mi tam a odišiel. Keď som vyskočila na ženu v roláku a rifliach, ktorá mi zase ťahala nohy od seba, že odkiaľ mám vedieť, že nie je upratovačka a pred dverami nemá vedro s mopom, nemala ani plášť, ani uniformu, ani menovku, tak ešte na mňa nakričali. Pri druhom pôrode si píšem pôrodný plán, a mám jedinú požiadavku - dodržiavanie intimity," popisuje svoj zážitok Eva.

Čo všetko patrí do pôrodného plánu a ako ho formulovať?

Prvé predstavy o pôrodnom pláne by mala žena mať už vo fáze, kedy sa rozhoduje pre konkrétnu pôrodnicu. Darmo budete vyžadovať pôrod do vody, keď sa na celom oddelení nevyskytuje žiadna vaňa. Alebo prítomnosť partnera vo všetkých pôrodných fázach, keď pôrodnica nemá tzv. čakačku alebo ľudovo vzdycháreň. Do finálnej podoby by ste sa mali dopracovať tak v 35. týždni tehotenstva. Na zreteľ berte priebeh celého tehotenstva, komplikácie, ale aj možnosti pôrodnice, pre ktorú ste sa rozhodli.

Zoznam vašich pôrodných prianí môže obsahovať:

-  želanie prítomnosti sprievodcu (partnera, matky, duly)

- informovanosti o lekárskych postupoch, vyšetreniach

- nutnosť klýstýru, holenia

- konzultovanie podania akýchkoľvek medikamentov

- zvolenie si úľavových polôh a pomôcok počas prvej pôrodnej fázy

- bonding, dotepanie pupočníka, prisatie, vyšetrenie novorodenca na tele matky a pod.

"Mám za sebou prácu na gynekologicko-pôrodnickom oddelení, takže s pôrodným plánom som sa stretla najskôr ako zdravotníčka. Mamička, ktorá tento plán priniesla, sa nestretla s pochopením možno aj preto, lebo prednes jej požiadaviek bol ultimátny, prikazujúci, miestami až arogantný. Lekára v službe zaskočila suverenita, s akou dominantne šermovala nachystaným papierom. Odmietala rad-radom väčšinu úkonov a bezhlavo trvala na vlastnej predstave pôrodu. Popravde, po jej odchode sme s lekárom zostali v pomykove, čo je toto za módu, aby ženy dirigovali lekárov pri ich práci," spomína mamička @erikovamonika jej skúsenosť vo WIKI.

Pôrodný plán by teda nemal byť direktívny. Ako všetko v živote, aj v tejto oblasti je dôležitá schopnosť komunikácie. @erikovamonika ďalej dodáva: "Bol to nepríjemný zážitok, preto keď za pár dní prišla na ambulanciu iná mamička s tým, že chce s pánom doktorom prebrať pôrodný plán, akosi som si povzdychla. Po vyšetrení táto žena načala tému jej pôrodu tým, že rozhodne, no pokojne vyjadrila svoje obavy, svoje očakávania a vyslovila konkrétne otázky, ktoré ju trápili v súvislosti s blížiacim sa pôrodom. Tak sa téma pôrodného plánu preniesla do príjemného rozhovoru a s pacientkou sme sa dopracovali k možnej reálnej podobe pôrodu, ktorý by akceptoval mamičkine priania, no zároveň by nezväzoval ruky lekárom pri ich práci. Pacientka odchádzala s úsmevom, lebo otvorený rozhovor nám všetkým priniesol pozitívny pocit. Vtedy zaznelo želanie, aby bolo viac uvedomelých žien, ktoré sa na svoj veľký deň chcú zodpovedne pripraviť, no zároveň vedieť komunikovať, aby boli požiadavky predložené príjemným a primeraným spôsobom.
Na "druhý" breh som sa dostala, keď som bola asi mesiac pred termínom pôrodu a napriek tomu, že som sa "naživo" zúčastnila nejedného pôrodu, moje pochybnosti sa začali hromadiť. Začala som cítiť potrebu zaistiť si akú-takú kontrolu nad priebehom môjho pôrodu. Tak som si sadla a spísala všetko, čo som považovala za potrebné. Celý plán som prešla aj s manželom, aby bol oboznámený, veď bábätko nie je len záležitosťou mamičky. Pôrodný plán som priniesla do ambulancie na poradňu, kde som ho prekonzultovala s pani doktorkou. Tá mi priblížila zaužívané postupy v pôrodnici, kde som plánovala rodiť, a aj možnosti individuálneho prístupu. Po tomto rozhovore som ešte spravila drobné "kozmetické" úpravy v mojom pôrodnom pláne a spokojne som čakala na môj veľký deň.

A ako to celé nakoniec dopadlo? Do pôrodnice som bola prijatá bez pôrodnej činnosti ako potermínová gravidita. No našťastie sa maličká začala pýtať na svet v prvú noc na oddelení. Keďže pôrod postupoval bezproblémovo, spontánne a vlastným tempom, vyhla som sa všetkému, čoho som sa pôvodne obávala a mala som šťastie aj na personál, ktorý bol ústretový. Službukonajúci lekár bol za prirodzené vedenie pôrodu, takže sme veľa komunikovali, čo robí, prečo... Žiaden oxytocín, žiadna iná medikácia, dokonca som porodila bez epiziotómie a následného krvavého šitia. Dokonalá spolupráca. A môj plán bol pritom bezpečne uložený v taške a vytiahla som ho až doma pri vybaľovaní."

Či už pôrodný plán použijete alebo zostane v taške, či nevytlačený v PC, už len samotná jeho príprava je veľkým prínosom pre matku. Počas jeho zostavovania si mamička naštuduje množstvo informácií (vyberajte si relevantné zdroje). Zistí, čo sa počas pôrodu deje s jej telom, vie lepšie reagovať, keď chápe zákonitosti pôrodu a vie čo bude nasledovať.

Akú máte skúsenosť s pôrodným plánom vy? Podeľte sa o ne s ostatnými mamičkami vo WIKI (stačí kliknúť sem). Pokojne pridajte aj váš pôrodný plán, ktorý inšpiruje ostatné ženy.

#porod

#porodny_plan

#zdravie

#wiki

Zaujimavy clanok a teda niektore skusenosti v nom.az mi prislo zle..

13. mar 2017

Ako vždy super článok Tani ❤😋

13. mar 2017

@zuzuzv ďakujem

13. mar 2017
Komentár bol odstránený

@ginepra ahoj,dakujem za tvoju skusenost,mohla by som ju pridat aj do WIKI?

18. mar 2017
Komentár bol odstránený

uff, tiez som mala miestami divne pocity, isla som rodit s tym, ze tych par dni to prezijem, nech to bude akekolvek. Bola to hroza, jedine, co bolo super mala som stastie na mile spolubyvajuce na izbe. Ozaj skvele zeny. Lekarka, ci kto to bol, vzdy behla do izby, bez toho, aby si umyla ruky (klucky nie su zrovna najcistejsie miesto) zavelila nohavicky dole, podprsenky dole a hned nas isla stiskat. Bolo to hnusne, ponizujuce, ked sme zniesli namietku, ihned nas zhucala. Vizita prebiehala obdobne, neosobne, akoby sme neboli ani zive bytosti. Nase porodnice/ nemocnice su skor strasiakom, nez prijemnym miestom.

22. mar 2017

Rodila som s odstupom 7 rokov, tak som pocítila na vlaStnej koži asi všetko čo sa v našich nemocniciach dá zažiť, prvý porod v roku2010 bol pre mňa velmi neosobny, o porod.plane ani nikto nevedel ešte. Kto prišiel pozrel sa medzi mi medzi nohy -asi ozaj celý personál a nič mi nik nepovedal 😠
Žiadne priloženie bábätka , hneď ho brali , 2 hodiny po som strávila na chodbe 😢 sama
smutné..
druhý porod 2017 otočenie o 360stupňov v dobrom
Všetko tip top, len ja lekár a asistentka plus manžel
dieťa hneď koža na kožu, žiadny nastrih , lekár- všetko mi hovoril

Oba porody boli v tej istej pôrodnici
mozem povedat 100 a 1
👏

24. mar 2019

Začni písať komentár...

Odošli