nelinkabublinka
4. feb 2016
47634 

S bábätkom u gynekológa

"Poď sem! Kriste, poď sem! Poď sa pozrieť, čo tam má? Veď... Ona tam nemá... Dierku? Má to... Má to... Zrastené?!"  Zdenka kľačí pri posteli a pozerá medzi nohy svojmu dievčatku. 'V takom Anglicku by ma asi aj zavreli,' pomyslela si.

Prebaľovala ju, klasika, a zrazu sa jej tam dačo nezdalo. Vrátila oči späť a tam... Šuška zlepená tenučkou priesvitnou blankou. Len hore, pri vrchu, malá štrbinka na cikanie.

Telom jej prebehla triaška. Muž sa prizerá, v duchu porovnáva tú malinkatú šušku s tým, čo pozná on. Je mu to asi aj trošku nepríjemné. Porovnávať niečo také nevinné a krehké s tou dospeláckou „verziou“.

Zdenka ho núti: "Poď sa pozrieť! Čo to má?" Muž sa prizerá, bezradne prikúka a hovorí: "Ja, ja neviem..."

So spoteným čelom a trasúcimi rukami ťuká Zdenka do mobilu a hľadá odpovede. Hádže z brucha kľúčové slová do vyhľadávača a premýšľa, ako to čudo vlastne nazvať.

Zrastená šuška, zlepené pysky... Očami prebieha diskusiu za diskusiou. Hltá každé slovo a chytá ju zdesenie. Zanedbaná hygiena... Cíti sa ako z osady.

"Ja som zanedbala hygienu? Ja?! Čo ju každý boží deň kúpem, všetko žehlím, prebaľujem každú chvíľu? To si musia robiť zo mňa srandu!" so slzami v očiach sa háda s monitorom notebooku.

Čo je vlastne synechia?

Synechia vulvae. Nie, nie je to latinské zaklínadlo z voľného pokračovania Saxany, príbuzné s dexempo šupoplex. Je to je zlepenie protiľahlých okrajov sliznice pošvového vchodu alebo pyskov ohanbia, spôsobené nedostatočnou hygienou rodidiel dievčatka.

Už v pôrodnici nás zaúčajú základnej starostlivosti o bábätko, ako ho prebaliť, ako ho okúpať. No bohužiaľ, nie je samozrejmosťou, že by sestričky poučili mamičku, ako sa starať o dievčenské genitálie. Práve naopak. Často sú upozorňované, aby nezasahovali do vnútorného prostredia, jemne umývali čistou vodičkou. A to je všetko.

Zdenka išla hneď na druhý deň k pediatričke a s hrôzou jej ukázala o čo sa jedná. Tá ju upokojila, že prišli včas a rozrušenie zlepeného vchodu do pošvy bude minútová záležitosť. Keby si to však nevšimla, zlepenie sa mohlo zmeniť na zrasty a inak ako operatívne by to rozrušiť nešlo.

Do ruky jej podala výmenný lístok na detskú gynekológiu so slovami "Kedysi sme to robievali aj my, pediatri, dnes vás musím poslať gynekológovi."

Zdenka vybavila termín. Vzali ich prednostne. S lekárkou hovorila už telefonicky, takže vedela o čo ide.

Malinkú len rozbalila z plienočky, vatovou tyčinkou jej rýchlym trhnutím blanku prerušila. Ani nemukla. Zato ten kameň, ktorý Zdenke spadol zo srdca, počuli asi aj sto kilometrov ďaleko.

Jednorazové plienky, vlhčené utierky 

"No, doba jednorazových plienok, ktoré vydržia hodiny a vlhčených utierok prináša so sebou nástrahy v podobe synechií. Hygiena je prevádzaná na posteli namiesto pod kohútikom a plienky schopné absorbovať množstvá moču bez pocitu chladu len pomáhajú množeniu baktérií," spustila lekárka kázanie a Zdenka sa zapýrila.

Malú síce kúpala každý deň, no rada si pomohla vlhčenými utierkami. Nie vždy sa jej chcelo po každom cikaní to drobné telíčko vyzliekať a umývať pod točkou.

Ako umývať dievčatko?

Plienky a utierky však nie sú jediným vinníkom. O rodidlá dievčatka sa treba starať. Krehká koža na pyskoch má tendenciu sa zlepiť. Maz, ktorá sa tvorí v záhyboch rodidiel – smegma sa nedá odstrániť vodou či mydlom. Smegmu je potrebné denne odstraňovať vatovou tyčinkou namočenou v olejčeku, ktorý ju dokáže rozpustiť. Taktiež mechanicky rodidlá od seba oddeľovať, aby sa nezlepili a pretrieť olejčekom.

Že ste o tom, ešte nepočuli? Ani Zdenka z môjho príbehu a ani veľa iných mamičiek:

„Ja som sa o tom len na Koníkovi dozvedela. Doktorka nikdy nič nespomínala a ani neviem, či to niekedy kontrolovala. Ja jej odvtedy sem tam na to pozriem a je všetko v poriadku.“

„Kamoška má dcérku a doktorka jej nič nepovedala. Až keď ležali v nemocnici, tak malej na to náhodou prišli.“

„Mne doktorka tiež nič nepovedala a ani sa nepozrela vôbec na genitálie. Nikdy sme ani plienku nedávali dole na poradni. Ale áno, vedela som o tom, čítala som o tom na Koníku. Tak dávam pozor, aby mala všetko vyčistené.“

„V pôrodnici mi povedali, že nechytať. Nečistiť. Na poradni ma sestrička upozornila, že treba čistiť, lebo tam môže byť stolica. A potom som si sama na internete vyhľadala, že treba čistiť olejčekom, používam olivový. A pooddeľovať pyšteky. Občas palcami, krúživými pohybmi, premasírujem pri pošve. Hovorila som to doktorke a priznala, že ani o tom nevedeli, že ich na to upozornila až jedna mamička.“

„Dozvedela som sa to až vo svojej termínovej skupine na Modrom koníkovi. Dovtedy som o tom nepočula a skôr ma upozorňovali, že nemám moc vymývať genitálie.“

„Lekárka sa mi o tom nezmienila. Vedela som to od kamarátky, ktorej sa to zrastenie stalo pri dcérke. Keď som sa na to spýtala lekárky, povedala, že kontrolovať.“

„Ja som prišla z pôrodnice s tým, že nedotýkať sa... Keď som šla na prvú, druhú a tretiu poradňu, stále jej doktorka pozerala do pipiny. Až mi to bolo divné, čo tam hľadá, ale nikdy nepovedala dôvod. Až na tretí krát, keď zistila, že sa jej začína zrastať, oddelila jej to vatovou tyčinkou, dala krémik a až vtedy mi nakázala dávať olejček.“

Určite sú pediatri, ktorí príkladne rodičov svojich malých pacientov poinformujú a naučia ako sa o dievčenské genitálie starať. No evidentne sú aj takí, ktorí nie že o tom nepovedia, no o tom sami ani nevedia. Lekári, ktorí kritizujú vyhľadávanie informácií ohľadom zdravotného stavu na internete, no alternatívu v podobe informovania rodiča o základných hygienických úkonoch neposkytnú.

Ak chcete vedieť viac o tomto fenoméne dnešnej doby, ako synechie nazvala gynekologička Zdenkinej dcérky, môžete si o ňom prečítať tu.

Ak ste si aj vy prešli týmito zdravotnými komplikáciami, potešíme sa vašej osobnej skúsenosti, ktorú môžete zanechať vo WIKI na konci stránky, hneď po článkom. Stačí kliknúť sem.  

Som vdacna za tento clanok, vsade sa totiz pise iba o chlapcoch a pretahovani predkoziek, sama mam 1.5 rocnu dcerku a nikdy ma nenapadlo nieco taketo jej skontrolovat a pritom 3 rocnemu synovi od narodenia pipik kontrolujem 😕

4. feb 2016

@janapk Presne také isté pocity som mala aj ja, keď som sa o synechiách prvý krát dopočula. Mám pocit, že o sťahovaní predkožky chlapcom každý minimálne aspoň počul, že sa to robí. Ako a kedy a iné podrobnosti možno nie, ale že také dačo existuje áno. Pričom u dievčatiek som to počula prvý krát a tiež tu na MK.

4. feb 2016

Ja som o tom čítala už po narodení mojej prvorodenej dcéry (bude mať 11 rokov), dávala som na to pozor, jemne oddeľovala a kontrolovala, čítala som o tom tuším v Mama a ja, ale nie som si istá.

4. feb 2016

My sme si tym presli. Pamatam si, ze som o tom ako tehotna citala ale nikdy by ma nenapadlo ako rychlo sa to moze stat. Malej som pri kazdom prebalovani natierala susurku sodocremom. Chyba! Krem jej zlepil susurlu a ta pomaly zrastla. Tym, ze male babo iba lezi a este nechodi a nehybe sa. Ked som si citala, ake dosledky to moze mat a co nas caka, oblieval ma pot. Doktor povedal, ze jej to mam natierat detskym olejom a jemne masirovat. Nastastie blanka bola este priesvitna, nebolo to uplne zrastene. Tak som jej to poctivo natierala avirilom 5-6krat denne. A raz rano to bolo otvorene. Taka ulava 🙂 nechapem preco o tom mamicky v porodnici neinformuju. Ved to moze zajst velmi daleko a bolo by to pre dieta nebezpecne. Odvtedy malej natieram sudocrem naozaj iba v ojedinelych pripadoch. Radsej dam aviril. A ten som davala po kazdom kupani poctivo. Na vatovy tampon a pretret.

4. feb 2016

A este. Z porodnice som tiez odchadzala s tym: "nechytat, nevytierat!"

4. feb 2016

@nelinkabublinka
@jordynka
@egyy dievcata a neviete do kedy myslim do akeho veku sa to moze takto zrastat?

4. feb 2016

Docitala som sa ,ze priblizne do 5 rokov su najnachyknejsie.v podsate je to mozne az kym nezacne telo produkovat estrogen viac si mozes precitat vo wiki ked kliknes na odkaz v clankolu

4. feb 2016

Mame to za sebou,dcerka mala 1,5 roka.Po tejto skusenosti som davala iba latkove, mala sa odplienkovala do mesiaca 😉

4. feb 2016

To som nikdy nepocula.. dakujem za info. Velmi poucny clanok aj ked mam syna, toto si uz budem pamatat.

4. feb 2016

nasa pediatricka na to upozornovala a na poradniach aj kontrolovala.
@zuzina1881

4. feb 2016

@zapka21 ja nemam skusenost, kedze nemam dievcatko. Skoda, ze nie su vsetci pediatri taki spolahlivi..

4. feb 2016

Aj u nas to dokrorka kontroluje , lebo tiez mala dievcatko co to malo.

5. feb 2016

Mna naopak to prave v porodnici sestricky naucili. Pediatricka jej to prave nikdy nekontrolovala.

5. feb 2016

My sme si tym presli nedavno,dcerka mala 4 roky.tiez som o tom netusila.no prezivala som velky strach,no nastastie,tiez stacila vatova tycinka.len ten pocit,ked som ju musela posadit na normalnu gyn."kozu" a tiez strach v jej ociach!""ona je uz velka,bala som sa ci nebude mat z toho traumu,ale nastastie zvladli sme to,doktorka bola velmi mila.

5. feb 2016

Ach bože,to je tým Dr toľko informovať mamičky a predísť detskému utrpeniu ? ☹ Tiež nás prepustili domov so slovami "nezasahovat,nevytierat",dokonca aj na poradni keď som sa nato pýtala...ale teraz už viem,vďaka 🙂

5. feb 2016

@vanilovkavonschmack precitaj si,super clanok ,cmuky

5. feb 2016

@babenko789 precitaj si radsej 😉

5. feb 2016

@lucia_lucia jasne o tom viem od zaciatku, ze to moze zrast, kontrolujem kazdy den 🙂

6. feb 2016

Tiez mi v nemocnici povedali ze jej mam nechat susku tak a bolo mi to hned divne lebo to mala cele take nejake "spinave"a celu susku cervenu zapalenu.vdakabohu mama mi vysvetlila ze sa mam na nich vykaslat a utierat jej to vatovou tycinkou namocenou v olejceku.do tyzdna to mala krasne a iste a nemali sme problemy so zlepenim.

6. feb 2016

Aj pre mňa poučný článok, o tomto probléme som len letmo vedela, ale bola som v úplnej nevedomosti, kedže som si myslela, že je to genetický problém a dievčatká sa tak už narodia. Ani som len netušila, že tomu môžeme aj my "dopomôcť".

6. feb 2016
Komentár bol odstránený

pre mna čudne, ja som nič neriešila a nič sa nezlepilo, normálne som umývala pod vodou cikulu každý den. asi to bude skor veľmi zriedakvý problem alebo naozaj problém uplne zanedbanej hygieny, ináč by to bolo na nete častejšie. na lekárov by som to nehádzala.

6. feb 2016

ináč olivový olej dávať na detske genitálie, nehnevaj sa ale to je trochu des.

6. feb 2016

Nemam dievcatko no nezabudnem sesternica mala skor dieta - dievcatko bola som pozruet ked ju kupala vtedy som si vsimla vatova tycinka v olejceku avirir....rychlo jej "tam" presla , a mama mi vravi ze dievcatkam sa toto urobi.....🌼

6. feb 2016
Komentár bol odstránený

@adsumus nie je problem uplne zanedbanej hygieny,je to otazka dvoch dni,kym sa to zlepi.a samozrejme sa pouziva lekarnicky olivovy olej,nie jedly. Od napisanie tohto clanku viem o 5 mamickach ktore si vsimli vdaka tomu,ze to maju ich dcerky zrastene. A urcite to nie su pripady,kde by sa zandbavala hygiena.

6. feb 2016

@nelinkabublinka treba to napísať, aby decká netrpeli,že nejde o jedlý olej. ale aj tak si neviem predstaviť, natierať genitálie olivovým olejom.

6. feb 2016

@adsumus vidis,zase si sa nieco nove naucila. Nemysli si,ze to je moj "rodinny recept". To je postup detskej gynekologicky.Nedovolila by som si nieco napisat,co by som nemala overene.

6. feb 2016

@nelinkabublinka olivový olej na genitálie?

6. feb 2016

Ano,lekarnicky olivovy olej a natierat s tym pysky ohanbia a okolie posvoveho vchodu.
@adsumus

6. feb 2016

@nelinkabublinka takže nie 100% olivovy olej, na genitálie netreba patlať a aký presne navrhuješ maminám?

6. feb 2016

@adsumus inak sa to neda napisat len ako lekarnicky rafinovany olivovy olej 🙂 to nema nazov.nazov je olivovy olej 🙂 urcite ho vyraba viacero firiem ale reklamu robit nemusim,ci? Staci sa spyatat v lekarni 🙂

6. feb 2016

@adsumus tento je dobry

6. feb 2016

V poslednej dobe sa to deje casto.co viem co su augustovciatka tak uz to maju aspon 4.my patrime k nim,dr.povedala ze to nie je sposobene nedostatkom hygieny.v utorok nas caka gynekologia kde nam susku poriesia.je to moja tretia dcerka a toto mam prvykrat.susky som vobec necistila tycinkami ani olejom.ak sa jej urobil nanas kt.nesiel dat prec vodou,pouzila som vlhcene a baby su tu a nemaju ziadny problem. Hanka mala ale na to smolu ☹

6. feb 2016

Pri oboch babach ma.na toto upozornila nasa dr hned.na prvej navsteve doma po 2 dnoch od.prepustenia z porodnice...pri prvej dverke mi aj.ukazala ako to.mam robit tycinkou a olejcekom...a na.kazdej poradni jej da dolu plienku a kukne jej to,prizvukuje.oddelovat...

6. feb 2016

@janapk ale ten nie je určený na detske genitálie. to vám naozaj poradila lekárka, vytierať olivovým olejom? tu su informácie od lekárok a žiadny olivový olej, ale špeciálne gely na čistenie genitálu. základ je ale nešetriť plienky, meniť každe tri hodiny aj ked su čiste a sprchovať po každom kakaní a cikaní http://www.babyweb.sk/gynekologicke-problemy-di...

7. feb 2016

@adsumus tak ked tu dievcata pisu ze im to odpirucila detska gynekologicka tak snad vedia o com hovoria a tiez si myslim ze cisty olivovy olej na detsku pokozku naozaj nema ako uskodit...

7. feb 2016

@janapk no ale tam je sliznica nie pokožka a pošva má mať nejake svoje vnutorne prostredie a ten olej to určite ovplyvniť môže, ale ked odporučila doktorka tak odporučila, nehádam sa.

7. feb 2016

@adsumus ved s tym nezachadzas uplne do vnutra, aspon teda ja som to tak pochopila ze sa maju jemne pretriet pysky aby sa nezlepili kedze sa u nich netvori ten prirodzeny vytok ktory by tomu zabranil.

7. feb 2016

@adsumus ten odkaz,co si pridala,to je reklamy clanok, ktory si zaplatil vyrobca daneho gelu.lekarom sa mesacne plati budget,aby sa mohlo pouzivat ich meno na reklamu pre dany vyrobok.pracovala som v reklamnej agenture a bezny clovek si ani neuvedomi,co vsetko je reklama... Otvor si casopis o zdravi,mas tam dvojstranovy clanok o psoriaze napriklad a v clanku je spomenuta iba ucinna latka lieku.nie je tam jeho nazov.ale ty prides do lekarne a povies,ze chces liek s takou a takou ucolinnou latkou a je len jeden.cize presny zasah reklamy. prosim,uz tu nespochybnuj vyjadrenia detskych gynekologov.pochop ze som sa rozpravala s x zenami,ktorych dcerky to absolvovali a kazda dostala prikaz natierat pysky olejom.moze sa ti to zdat akokolvek cudne.

7. feb 2016

@nelinkabublinka aj toto môže byť len reklama na olivový olej a ak dali lekárky odporúčnia tak dali. ale ktoré by ma zaujímalo.

7. feb 2016

@adsumus ty mas rada posledne slovo, vsak? 🙂 toto nie je odborny clanok,ktory by obsahoval citacie lekarov.pretoze nieco take zaplatit je naozaj nakladne. a to si ja ako mamicka na materskej dovolit nemozem 🙂 a aj ked ti nieco povie lekar pocas vysetrenia,tak ho urcite nemozes citovat na internete a oznacit to ako jeho vypoved. Mozes len parafrazovat jeho vyjadrenia a podelit sa s tym s ostatnymi. Cielom tohto clanku bolo predovsetkym informovat mamicky,ze nejake synechie existuju.Aby si davali pozor.A podat im rady take,ake sa dostali inym mamickam s tymto problemom. A myslim,ze ciel splnil.Viac mamiciek to na zaklade tohto clanku skontrolovalo a zistilo,ze ich dcerky synechiami trpia. Je len na tebe,ci veris tymto informaciam,alebo nie. Nikoho nenutim prijat moj nazor,ktory podavam v clanku.Kritika a konfrontacia posuvaju vpred.no v tomto pripade si myslim,ze nasa debata uz straca na vyzname a nema uz ziadnu vypovednu hodnotu.Z toho dovodu je uplne zbytocne viest ju dalej.Ide uz len o handrkovanie. Zelam ti pekny zvysok nedele.

7. feb 2016

Mojej zrastli pysky ked mala cca 2 mesiace .nastastie ked sa to stali,akurat sme mali poradnu a pediatricka jej to jemne oddelila vatovou tycinkou,mala ani nemrkla.. A tiez mi kazala po kazdom kupani pozriet,pretriet olejcekom ci detskym alebo aj olivovym,samozrejme len pysky,nie to pchat dovnutra.. A nebola zanedbana hygiena..skor dezinformacie v porodnici,kde mi bolo povedane nedotykat sa len jemne zvonku umyt..pediatricka jej to tam stale kontrolovala a mozno moja chyba,ze som sa nikdy nespytala,co kontroluje..mohli by sme tomu predist uplne..a hovorila,ze v dnesnej dobe to uz nieje zriedkavy problem.. Proste kremy,jednorazove plienky,utierky...

7. feb 2016

@nelinkabublinka Ja ti tiež želám peknu nedelu a dufam, že detičky nebudu zbytočne trpieť potom ako im maminky začnu pretierať genitálie olivovým olejom.

7. feb 2016
7. feb 2016

@nelinkabublinka teraz som našla, že olivový olej sa neodporuča na detsku pokožku pretože naruša ochrannu vrstvu v pokožke a vedie k riziku vzniku ekzemov.
http://www.iaim.org.uk/news.htm

7. feb 2016

@adsumus Výskum vykonaný na 19 respondentoch pre mňa nie je argument. To je tak na hodinu prvouky alebo prírodovedy, nie vedecký argument. A ja nepíšem o trendoch v masážach detí, kedy je olej vtieraný silou do pokožky, ale o jemnom pretretí pokožky, ktoré má zabrániť zlepeniu. A opakujem, nepredkladám ani svoje rady, ani svoje názory ale rady detského gynekológa.

7. feb 2016

@nelinkabublinka ale ktorého? a je to dobra rada?

7. feb 2016

@nelinkabublinka clanok je velmi poucny a tiez som radsej malu skontrolovala...
@adsumus ty tusim v kazdej druhej skupine mas potrebu do ludi vrtat...aj nasa pediatricka suhkasi s potieranim olivovym olejom....

7. feb 2016

Suhlasi 🙂 mobil pise co chce 🙂

7. feb 2016

Ženy nejaka fotka niekde o tom ako to vyzerá nieje? A teda tým olejom stačí raz denne?? Jemine.

7. feb 2016

to snad ani nie je mozne, co tu jedna zakomplexovana zenska dokaze popisat. autorka, ja byt tebou uz davno nereagujem a upozornim radsej nejakeho admina na takuto osobu.
baby, nedajte sa odradit takymto trollom. oleje sa po cele starocia pouzivaju aj na kozmeticke ucely. neobsahuju silikony, parabeny, parfumy, ropny bordel... ja osobne na ekzemy trpim, skusala som kadeco a jedine, co mi to nedrazdi, ale naopak ukludnuje su bio oleje. a aj na detsku pokozku je to urcite lepsie nez nejaka chemia...

inak, ja som o tom tiez nevedela, ale som rada, ze som sa k tomuto clanku dostala a budem si aspon davat na to pozor v buducnosti...

7. feb 2016

moja mala ma 3r. ja som asi divna. som zdravotni a ja som si az moc vsimala telo mojej dcery, cistila som jej zo spodu vsetko poriadne. sama som sa dovtipila, ze to treba olejcekom a aj tak som jej raz nasla tenucku priesvytnu milimetrovu blanku ktora spajala vchod do posvy...lakla som sa, ze co to je. ale ako sa aj tu v clanku pise, zobrala som vatovu tycinku, namocila som ju do olejceka a blanku som pretrhla. od vtedy som si uz na to davala pozor. istila som to, a jemne olejcekovala okolie...sledujem to az doteraz

7. feb 2016

Mna nato upozornili v porodnici, denne som jej to kontrolovala, starala sa o to a aj tak sa nam to stalo ked mala dcerka 9mes. Nastastie som si to vsimla skoro a oddelili jej to vatovou tycinkou a dali krem. A tiez mi radila pouzivat olej na cistenie....

7. feb 2016

@adsumus teba to musi bavit

7. feb 2016

Diky baby za info. Nikdy som o tom nepocula ze sa nieco take moze stat. Moja msla ma 2 rocky a ma to v poriadku, ale clovek nikdy nevie co sa moze stat, tak budem uz na to pripravena co mam v takom pripade robit.

7. feb 2016

@evelyn22 kto ti tu je troll, ty troll a zakomplexovaný, si prečítaj aj niečo ine ako PR články na predaj olivoveho oleja na cikule, tam máš jasne uvedene, že narúša obrannu vrstvu detslej pokožky a nemá sa používať, tak tu láskavo neurážaj a poriadne sa ponatieraj aj s celou familiou.

8. feb 2016

nám v pôrodnici ukazovali po umývaní na rožtek bavlnenej plienky kvapku olejčeka a jemne utrieť.

8. feb 2016

v porodnici tiez tvrdili ze neumyvat, nechytat..ked som risla n aprvu poradnu, po troch dnoch doma, lekarka ma na to upozornila ze treba vytierat tycinkou, olejcek mi tak akosi samej pasoval, ale robila som to vecer po kupani, inak som utierala obruskami cez den..tiez som sa o tom dopocula az nedavno ze nieco take vobec existuje

8. feb 2016

@adsumus tvoj nick ked clovek vidi niekde uz ma chut vypnut MK .. vrat sa do svojej skupinky radsej ..

8. feb 2016
Komentár bol odstránený

Dámy prosím, aby sa to tu nezvrhlo na hádky. Adsumus má svoj názor, ja jej ho neberiem. Všimla som si, že jej pôsobenie pod každou diskusiou spôsobuje rozruch. Tak sa prosím nenechajme strhnúť. Lebo to k ničomu inému nepovedie, iba k zmazaniu urážlivých komentárov.
@adsumus teba prosím, už si vyjadrila jasne svoj názor. Olivový olej neuznávaš na základe zahraničnej štúdie uskutočnenej na 19 respondentoch a jej výsledkom bolo, že sa má používať na masáže bábätiek slnečnicový olej, nie olivový, keďže narušuje podľa ich názoru štruktúru pokožky. To, že ich upodozrievali, že celý výskum bol robený tendenčne, aby sa používali oleje konkrétnej firmy nenapíšeš.
Každá z mamičiek, keď pôjde k svojej lekárke, môže sa spýtať, čo hovoria na používanie oleja na takéto účely.

8. feb 2016

A dakujem za srdiecka damy,vazim si to

8. feb 2016

mojej dcere to zistila pediatricka ked mala 1,5 roka pri poradni (zmenila sa nam pediatricka, povodna sla do dochodku, nova je mlada) mlada uz vedela, ze treba kontrolovat a poslala nas ku gynekologicke...ta jej to tamponom oddelila a povedala, ze nemam pouzivat krem na zapareniny, iba v nevyhmutnom pripade, a kazala oddelovat ale iba natiahmutim...lenze jej sa to znova trosku prilepilo a ma to tak doteraz...kedze sme mali velky problem s kakanim nedalo sa ju presvedcit aby si nechala pozriet a uz vobec nie nieco s tym robit (bolo to nasilu roztahovanie noh ako pri znasilneni) tak som ju nechala tak...teraz ma 4 roky a stale ma tie male pusky asi do polovice prilepene, posvovy vchod ma vsak pekne otvoreny a s cikanim ziaden problem...kedze o olejovani som sa dozvedela az z tohto clanku skusim ju este presvedcit, ze to skusime odlepit...uvidim ci sa mi to podari...smutne na tom vsetkom je, ze ani skusene pediatricky a ani sestricky a doktorky na novorodeneckom o tom bud nevedia alebo nepoucia spravne...teraz ked som druhy krat rodila tak na izbu nam priviezli prvorodicku s dievcatkom, ktore malo zdurenu susku este z maminych hormonov a sestricka prisla ukazat mamicke ako ma prebalovat a pred mojimi ocami tomu jednod-dnovemu babatku nalacila na tu zdurenu susu rybacej masti asi vo velkosti vlasskeho orecha...ja som mimovolne skrikla "preboha" a este sa isla sestra na mna osopit!!!! a to sa hrdia, ze su baby friendly hospital !!!!!!!

8. feb 2016

@kikusik88 prosim a ako presne to cistit? Chytila ma panika, nic take som doteraz nerobila. Teraz som precitala clanok a normalne ma chytila panika ... kebyze sa nehra pod hrazdickou, hned utekam kontrolovat ...

8. feb 2016

@tuli_tuli ak si kliknes na odkaz v clanku, presmeruje ta to na clanok vo WIKI,kde mas o probleme popisane viac:

Prevencia vzniku

Matky často nie sú dostatočne informované, ako sa o rodidlá svojich dcér starať. Práve naopak, väčšinou sú vyzývané, aby ich umývali zľahka čistou vodou a nezasahovali do nich.

Keďže smegma spôsobuje zlepenie a následné zrasty, je potrebné ju pravidelne čistiť. Raz denne, pomocou vatovej tyčinky namočenej do olejčeka, jemnými pohybmi (napr. lekárnický olivový olej, mandľový olej). Taktiež sa majú pysky denne precvičovať. Palce položíme vedľa vchodu do pošvy a jemne s nimi kývame hore a dole, každý v protichodnom smere; doprava a doľava, aby sa zabezpečilo ich prípadné uvoľnenie.

Pokiaľ je možné, nechávajte dcérku čo najviac rozbalenú, aby koža dýchala a nemnožili sa baktérie. Po každej potrebe či prebalení umyte rodidlá pod vodou v smere od pošvy ku konečníku.

Ak sa raz u dievčatka synechie objavili, je vysoká pravdepodobnosť recidívy. Z toho dôvodu je potrebné dodržiavať dôslednosť v hygiene rodidiel, často prebaľovať a ak je dieťa odplienkované, dbať na čistotu spodnej bielizne, ktorú vždy treba prežehliť na najvyššej možnej teplote.

8. feb 2016

@daniela.o Nepodelíš sa prosím so svojou skúsenosťou aj vo WIKI, ak klikneš na tento odkaz, presmeruje ťa to na článok o synechiách a pod ním je priestor na pridanie svojej skúsenosti. Môžeš tam pokojne skopírovať aj tento svoj komentár. Ďakujem

8. feb 2016
8. feb 2016

Boze adamus...ty si strasne hasteriva zena....mne tento clanok tiez pomohol...netusila som o takom niecom...o hygienu sa staram dobre a predsa sa to stalo..ozaj je to zalezitost par dni...a malej dam radsej olej ako nejaky gel

8. feb 2016

Jedna mamička mi práve písala, že má veľmi dobrú skúsenosť pri oddeľovaní s kozmetickou vazelínou. Nelepí sa tak ako olej a odobrila jej to pediatrička jej dcérky. Odkedy prešli z oleja na vazelínu majú so synechiami pokoj. Mamičky, ktoré s tým máte opakovane problém, skúste túto možnosť prekonzultovať s lekárom a vyskúšať.

8. feb 2016

ďakujem @mamjka

8. feb 2016

@nelinkabublinka @mamjka ta vazelina sa kupuje v lekarni?

8. feb 2016

Tiez sme si tym presli ked mala dcera 4m. Po narodeni dceri mi detske sestry dorazne prizvukovali ze v ziadnom pripadne nesmiem pri umyvani a hygiene roztvarat pysky ze sa to nesmie. Bolo mi to trosku zvlastne ale dodrziavala som to s tym ze som pri umyvani trosku roztvorila ale nie natolko aby som roztvarala aj dierku. Prisli sme na to nahodou pri odbere mocu jej zistili nejaku bakteriu...poslali nas len na vyter na gyn. Ked mi gynekolog povedal podte sa pozriet kde je problem tak som tam pri pohlade na zalepenu ( myslela som najprv ze je zarastena) skoro skolabovala. Nikdy v zivote som si nemyslela ze je to vobec mozne a samozrejme som o tom nikdy nepocula. Pretrhol to rucne a na 3 dni nam dal chladiaci gel urceny na to a potom odporucil LEKARENSKY OLIVOVY OLEJ ktory je velmi jemnucky. Do tyzdna sme boli fit. Pri druhej dcere som si uz davala na to pozor.

8. feb 2016

čo vám poviem mne nič nepovedali ani o chlapčekovi,,len ked mal roka zistila odktorka na prevntívke že mu to nejde sa opýtala či to robím s kožou kukám že nie.. a samozrejme ani matka moja,ani svokra o tom nepočula,takýe tak..

8. feb 2016

@daniela.o ja som kúpila v lekárni 🙂

8. feb 2016

Nás naša pani pediatrička poučila o správnej hygiene genitálií, aj u dcérky aj u syna, máme veľmi dobrú doktorku ktorá nikdy nič nezanedbala, keď sme išli na poradňu, tak aj za uši pozrela, či aj tam je všetko v poriadku... Zbožňujem ju pre to.

8. feb 2016

@pee_pee no bohuzial nie kazdy ma to stastie ☹ skor si myslim, ze vacsina ma opacnu skusenost

8. feb 2016

Ja som sa v tomto riadila svojim rozumom a logikou, v porodnici ked mi ukazovali ako umyvat malu...to uz by jej zarastla machom keby ju tak umyvam, nikdy by ma nenapadlo pouzivat vlhcene smradlave chemicke utierky ani na ruky nieze na ritulu alebo susku babatka, sudocrem a podobne kremy su na zapareniny nie na preventivne mazanie, a neviem si predstavit neumyt susku a prdku po tom ako sa mala potentuje, vzdy po umyti jej este jemne roztiahnem pysky a vela krat sa stalo ze tam mala este trochu stolice aj po umyti sprchou, takze fakt nechapem ako sa moze niekomu stat ze zrastu a nevsimne si to...

8. feb 2016

@nelinkabublinka tento olej nie je odporúčaný v zahraničí na všetkých stránkach o materstve, ty ho kludne dalej odporučaj a odsudzuj každeho, kto s tým nesuhlasí, že je konfliktný, svoje rady podkladaj, že to tvrdia lekári, aj ked ich mená neuvedieš, asi si za svojim nestoja. ale ja opakujem je to nezmysel, ktorý ma potenciu poškodiť sliznicu pošvy malých dievčat.

8. feb 2016

@adsumus ale ved
@nelinkabublinka neuviedla ziadnu konkretnu znacku oleja tak ako moze robit reklamu? Ja som sem dala fotku oleja ktoru som pri detoch pouzivala na odporucanie nasej dr. Vrgicovej z Pezinka. Je pravda ze nie na susku lebo ani mna na nieco take neupozornila ale po kupani som ich natierala a nikdy sme ziadny problem nemali ... nerobim reklamu iba pisem moju skusenost.

8. feb 2016

@adsumus 😀 :-* a pošlem ti aj srdiečko. Ja som tajný agent nasadený olejovým kartelom a chcem spropagovať olivový olej vždy keď sa dá, nehľadiac na následky. A ešte som psychouš, ktorý chce poškodiť sliznice všetkých detských pošví! Keby si o tom nevedela, tak vlastne kvôli mne tu vznikol ten projekt spolupráce modrého koníka a ligy za duševné zdravie. 🙂

Rada diskutujem, rada vediem plodnú debatu a aj také naťahovanie za slovíčka môže byť fajn. Ale čo je veľa, to je veľa. Ja nespomínam olivový olej, spomína ho mamička, jedna z mnohých, s ktorými som sa rozprávala pred vznikom tohto článku. O tom, ako na to prišli, ako prebiehala terapia a ako malo vyzerať následné ošetrovania.
A áno detský gynekológovia odporučili olivový olej,okrem iných. Vidíš, našli sa aj mamičky, ktoré používajú kokosový, aviril, alebo kozmetickú vazelínu.
Druhá vec, nikoho neodsudzujem, možno to ťa práve hnevá, že ma nemôžeš dostať do roviny hádok. Ale riadim sa heslom, nikdy sa nehádaj s určitým typom ľudí, stiahnu ťa a svoju úroveň a tam ťa porazia 🙂

Ak si lepšie prečítaš moje komentáre, napísala som, že rešpektujem tvoj názor a že rada robíš rozruch. Nikde som ťa neodsúdila a ani nepovedala, že si konfliktná. Ale rada prekrúcaš 🙂 To som si všimla teraz 🙂

Prečo neuvádzam mená lekárov som ti už vysvetlila, to si ja nemôžem dovoliť. Myslím, že som to vysvetlila dostatočne podrobne aby to každý pochopil. Ak si to nepochopila, prečo lekárov neuvádzam, skús si to prečítať ešte raz, pomalšie a podrobnejšie.

8. feb 2016

@nelinkabublinka prosím ťa, ty mi tu nerob psychologicke rozbory, upozonila som iných nato, že olivový olej môže narušiť barieru detskej pokožky, doložila som linkami a to je všetko, bodka.

8. feb 2016

@adsumus z toho clanku som si neni ista ci je to vyskum na klasicky olivovy olej alebo lekarsky. No to je jedno dnes jeden doktor napise ze skodi zajtra dalsi 10 ze neskodi... ja ho mam vyskusany a neuskodil 😉

8. feb 2016

Vieš, ide o spôsob vyjadrovania. Keby si napísala, mamičky, podľa najnovších štúdií sa olivový olej neodporúča, preto a preto. Vyskúšajte radšej slnečnicový, kokosový a podobne. Lekári možno ešte o týchto najnovších trendoch vo svete nevedia. Hovorí sa, že môže spôsobovať ekzémy. Ale ty si hneď spochybňovala všetko, čo tu bolo napísané. Najskôr urazíš všetky matky, ktoré prekonali s dcérkami tieto problémy, že to musela byť určite veľmi zanedbaná hygiena. Potom zo mňa spravíš klamárku, ktorá propaguje svoje rady ako rady lekára... Ide o jednanie s človekom. Jedna mamička mi napísala, že im robil olivový olej zle, že im pomohla vazelína, hneď som to info pridala sem ku komentárom. Ale napísala to slušne ako radu. Nie ako útok.

8. feb 2016

@nelinkabublinka prosím ťa naozaj ma tu neobvinuj, nikoho som neobvinila, moj názor je že ked sa šuška každý den poriadne umyje po kakaní, tak je minimálna šanca na zrasty, ak su nejaké geneticke predpoklady, tak riešenie olivovým olejom je na figu. nemám PR štýl vyjadrovania, ani nebudem mať.

8. feb 2016

@slimme mozno nepochopitelne no stane sa to napriek dodrziavaniu hygieny...moja dcera napr. kakala tak raz za tyzden a vzdy som ju potom umyla pod tecucou vodou, dokonca som jej umyla susku aj detskym mydlom a nasledne skontrolovala ci jej nieco nezostalo aj v "zahyboch"...takisto som ju dokladne umyvala denne aj ked nekakala....a cuduj sa svete aj tak sa jej tie pysky prilepili...takze asi to nebude zanedbanou hygienou ani u inych babatiek...hold niektorym sa to stane tak ako inym zase ine veci

8. feb 2016

@nelinkabublinka
@adsumus dievcence ked dojdem zase na svk tak vam doveziem nas domaci na ktory som olivy aj ja zbierala☺ a jr 100%bio a vklude ho mozte natriet kam chcete,podla mna vseliek..mne pomohol aj na mykozu co som skutocne necakala

8. feb 2016

@daniela.o ja som to nemyslela v zlom ocividne sa to stava...

8. feb 2016

@slimme v pohode...a este som zabudla napisat, ze krem na zapareniny som pouzivala vynimocne kedze kakala tak malo problemy s pokozkou na zadocku sme nemali ziadny problem...a aj malo stacilo a uz to bolo prilepene...chcela som to vysvetlit hlavne pre mamicky tych dievcatiek, ktore tym trpia...

8. feb 2016

@daniela.o ja som to myslela skor vseobecne, necitala som celu diskusiu...

8. feb 2016

@tuli_tuli neboj sa,vecer pri.kupani namocis vat.tycinku a prejdes jemne zas nie dnu,len po vonku,potom to.trochu oddelim a je to...ani jedna to.nemala

8. feb 2016

@kikusik88 uz som vcera skusila 🙂 nastastie to mame ok...a vdaka :-*

9. feb 2016

Nasa pediatricka to kontroluje na kazdej poradni.

9. feb 2016

Ja som vďačná za to,že som sa nedala nahovoriť na jednorazovky a od narodenia malú balím do látkoviek. Na utieranie nepoužívam vlhčené obrúsky,ale obyčajné vyťahovacie vreckovky a čistú vodu.každé ráno,keď malú rozbalím,vyvetrám jej ritku aj 10 minút,roztvorím pysky,skontrolujem,či nie je niečo v neporiadku,špinavé,červené a podobne,kým bola maličká,smegmu som jemnučko čistila vatovou tyčinkou namočenou v čistej vode.nešlo všetko,lebo som nechcela nejak tlačiť ale inak mala pysky pekne čisté. Samozrejme po každej stolici som vždy tiež pysky roztvorila a povytierala častokrát zájdenú stolicu.na ritku som sudokrém používala asi týždeň,vadila mi prítomnosť krému aj po okúpaní a tak som prešla na kokosový olej,ktorý som ale nikdy neaplikovala na sliznice.osobne nie som zástanca ani intímnych gélov a podobne,nakoľko pH pošvy je citlivé a tak uprednostňujem čistú vodu.dnes je bohužiaľ pohodlná doba,niektoré maminy za deň nevymenia ani 5 5 plienok v rámci šetrenia alebo ak nie je plienka ešte dosť pocikaná.ja malú prebalujem priemerne každú 1,5-2 hodiny max.ono občas je dobré používať radšej prírodné veci ako odporúčané sudokrémy. S olivovým olejom skúsenosť nemám,ale kokosovÿ je super,som s ním spokojná,je antibakteriálny,krásne vonia a pokožka malej je po ňom hebučká.dúfam,že tento problém nás obíde

9. feb 2016

@adsumus Tak málo predstavivosti a tak veľa otázok 😀 Veru veru, olivový olej sa na hocičo používa a je to prírodný produkt, tak nechápem, čo nechápeš a riešiš, ako keby to bol motorový 😀 Určite lepšie, ako syntetický Aviril.
Zriedkavé to tiež nebude a ani tak úplne výdobytok dnešnej doby jednorazových plienok, keďže sa synechie rozoberali už v knihe pre gynekológov z roku 1986 🙂 A k hygienickému hľadisku, no, ťažko nájsť mamičku, ktorá by sa angažovala siahať bábätku na genitál aj napriek odporúčaniu z pôrodnice typu nič s tým nerobiť... Bohvie, koľko z nás malo synechie a prerušili sme si ich v detstve samé pri pohybovej aktivite.
@nikinkamisko Tu sú aj fotky: http://www.prolekare.cz/pdf?ida=pg_06_04_04.pdf

9. feb 2016

@sassannka no ved používaj, bráni ti niekto?

9. feb 2016

@daniela.o je to veľká škoda, lebo doktor nieje len povolanie ale aj poslanie... Mne presne povedala čo mám robiť, že šušulu treba aj zvnútra umývať s zvlášť handričkou a prevarenou vodou a keď je po kúpaní tak treba sa pozrieť či ten biely maz sa tam nehromadi a ak áno treba namočiť vatovú tyčinku pretriet, nechať chvíľu a potom všetko vyčistiť, pretriet vlhkou handrou, a je to, toto nám odporúčala spraviť raz-dvakrat za týždeň, nie každý deň...

9. feb 2016

@pee_pee bohuzial nasa dr. mala cca 60 rokov a asi v zivote nevidela za svoju dlhorocnu prax synechie a ani o nicom takom nepocula takze o pouceni ocisteni genitalii nebolo ani zmienky ☹

9. feb 2016

@adsumus ma zmysel ti vysvetlovat, ze na biokozmetiku sa spravidla pisu vseobecne a nie pr clanky? precitala si si jednu hovadinu a cely mk o tom presviedcas. ja mam doma niekolko olejov, pouzivam ich na ekzem, praveze! a radsej natriem dieta niecim prirodnym nez chemiou. urcite je mensia sanca podrazdit pokozku olivovym olejom nez dakymi syntetickymi kremami. nehovoriac o tom, ze ty asi okrem olivoveho ziadny iny nepoznas.

9. feb 2016

@evelyn22 prosim uz to nerozvadzajte baby,naozaj nepotrebujeme ziadne hadky ☹ uz sme si vsetky povedali svoj nazor.zbytocne sa to zvrhne a akurat sa zacnu mazat komenty.dakujem

9. feb 2016

@evelyn22 tam to máš vedecky dokázane preboha, že olivový olej naruša ochrannu vrstvu pokožky, dala som link v zahraničí vyslovene sa neodporuča na detsku pokožku, ja tomu nerozumiem, budete sa zubami nechtami držať toho oleja, no ved sa držte, ja už mám svoj názor, mamka kdesičosi zachytila aplikuje to na svoje dieťa poradila aj ostatným, kludne ich natierajte čím len chcet, mne to je fakt jedno, nikoho nepresviedčam. a už ma nekontaktujte, načo to budeme omielat dokola.

10. feb 2016

Dcerka ma 7 m, objavili sme jej tiez zrast. Vcera nam detska gynekologicka zrast natupo narusila a kazala vzdy po kupani natierat lekarskou bielou vazelinou. Kontrola o 3 mes.

12. feb 2016

@miskakamil nepridas svoju skusenost aj do wiki? Dakujem 🙂

12. feb 2016
12. feb 2016

@miskakamil super, ďakujem 🙂

12. feb 2016

Prave toto riesime u 9 rocnej dcery ☹ . Nikdy mi nikto o tomto nic nevravel. Ziadny lekar. Na urologii sa lekarka cudovala ze ani pri hospitalizacii na to neprisli. Az raz som sa o tomto nahodou docitala tu na koniku. Najskor navsteva pediatricky,urologicky a buduci tyzden ma dcera termin na detskej gynde. Hygiena bola dodrzana od narodenia na 100%. Hold smola,ze o zarastani,ci zlepeni,ci ako to nazvat, sa malo hovori..... ☹

18. feb 2016

tak skúsenosť s gynekológom mám aj ja so svojou tri a pol ročnou dcérkou. Keď som bola v pôrodnici, ako prvorodicke mi ukázali, ako ju mám prebaliť a to bolo všetko. Naša lekárka sa jej na tam nikdy nepozerala. Doma som ju normálka, že kúpala každý deň, aj umyla s vodičkou. Dokonca som takmer do roka nepoužívala jednorazové plienky, ale starú klasiku, látkové plienky. Ked malinká mala takmer tri roky dostala vysoké teploty a žiadne príznaky, hrdlo čisté, nič nebolelo. Smerovali sme do nemocnice a diagnoza - zápal obličky. Počas takmer dvoch týždňov, čo sme tam boli, nikto sa jej dole nepozrel, len po mne hučali, prečo mi plače dieťa a pod. ked vidí lekárku. V jeseni sme sa prestahovali na opacny koniec republiky a hned som hladala nejakú lekárku pre svoje deti. Mala som šťastie, lebo v jednej osobe som nasla pediatricku aj nefrologicku. Tá nás pekne objednala na preventívnu prehliadku. Ja som len počúvala, lebo takéto niečo sme neabsolvovali a to už dcera mala 3 roky a 4 mesiace. Pani doktorka jej skontrolovala fakt vsetko a hned mi ukázala, ze to tam dole nemá v poriadku, ze to vyzera zlepene alebo zrastené, hned dala papier ku gynekologovi. Ja asi viac vystresovaná ako moja trojrocna dcera. Ked som ju vylozila na "kozu" pán doktor sa pozrel a povedal, že je to nastastie len zlepené, že sa nemusím bať a hned jej to na ambulancii urobí. Poprosil ma, aby som upokojovala dcerku a pevne ju drzat, drzali sme ju traja. Potom ked uz jej to rozlepil, tak mi ukázal, ako to má vyzerat, ubezpecil ma, že je všetko v poriadku a nemusím sa ničoho báť, iba jej to roztahovat a samozrejme davat krém, mne odporucal s rybím olejom. Pri druhej dcerke som si myslela, že ju umyvam ok, dostatocne som jej to tam cistila, ale tiez je tam malinka blanka, ktoru musime pomalinky rozliepat ( teraz ma 5 a pol mesiaca). Nemyslim si, že je to len v plienkach, kedze moja starsia pouzivala latkove plienky a nie jednorazovky....

18. feb 2016
18. feb 2016

@mirkave

@mosotko nepridate tento svoj zazitok do wiki? Ak si najdete chvilku casu,budem vdacna.dakujem 🙂

18. feb 2016

Aj i tymto presli a bola uplna nahoda jako som sa otom dozvěděla ze sa vobec nieco také moze stat.Rychlo som si skontrolovala dceru mala 13m a ked som to videla ze to mame zrastene prislo mi do placu. A co teras? isla som k pediatricke na moj podnet ju skontrolovala a poslala na s na gynekologiu.Detska gynekologia u nas nebola tak sme isli k normalnej. TA jej to roztiahla,zrejme to bolelo pretoze bol hned plac a trosku krvicky. Tym ze to bola ranka mala mi prestala cikavat lebo ju to stipalo a my sme boly akurat vo fazi odplienkovania. Nesla cikat aj cely den liala som do nej neskutocne mnozstvo tekutin a nic vycikala sa len při vecernom sprchovaní ...ked sa ranka zahojila pokracovali sme v odplienkovaní no lahke to nebolo. stále sme kontrolovali dierku.sama som jej roztahovala,cvicili sme ale stále mam pocit ze trošičku to mame aj tak zrastene.

18. feb 2016

@nelinkabublinka velmi velmi ti dakujem ❤️❤️❤️ Iba kvoli precitaniu tvojho clanku som malej skontrolovala dierku a nebola tam :( boli sme rychlo u dr, ta nas poslala na gyndu a ta jej to oddelila, bolo to zrastene vraj len kratko a preto to slo velmi rychlo a bezbolestne, iba nej to roztvorila a same sa oddelili tie pysky 🙂 velmi mi odlahlo, odteraz to mam kazdy vecer kontrolovat, lebo sa to moze znova zrast, dakujem ti este raz, bez teba by to mohlo zajst ovela dalej, v zivote nikdy predtym som o tom nepocula a ani ziaden doktor ma na to neupozornil, az ked som s tym prisla sama, tak vraj "to sa stava casto"!! Wtf? A ked sa to stava casto tak preco to nekontroluje na poradni a preco nemam o tom info ze to mam kontrolovat ja?? Ach jaj, esteze mame internet a taketo sikovne mamicky ako si ty 😘😘😘

18. feb 2016

@erzenia Ďakujem moja, si zlatá. Myslím, že je naozaj malá osveta, čo sa tohto problému týka. A ak som čo i len jednému dievčatku týmto pomohla, tak to malo zmysel, písať o tom. Mňa taktiež zaráža, aké veľmi frekventované synechie sú a ako málo sa o tom hovorí. Ja odkedy som sa o tom dozvedela, posúvam to ďalej medzi kamarátkami maminkami. Je však pravda, že každá si väčšinou myslí, že je to niečo, čo sa im nemôže stať. Pretože kúpu, umývajú, čistia,.. Ale to je skutočne niekedy záležitosť dvoch dní. A aj keď sa dôkladne všetko čistí, tú tenučkú blanku si človek nemusí hneď všimnúť, ak sa na to výslovne nezamerá.
Každopádne som rada, že Nelka to dobre zvládla, že ste to zistili včas a hádam, už budete mať pokoj.

18. feb 2016

Zasnem tu nad niektorymi mamickami..vazne 🙂 co dokazu riesit pod takymto typom clankov..no klobuk dole 🙂 ja pouzivam aviril a? Je mi sumafuk kto si co mysli 🙂

V kazdom pripade @nelinkabublinka dakujeme za super clanok a som velmi rada, ze si ho napisala a ze vdaka nemu sa o tom tolko diskutuje. My sme si tym presli a veru ma nenapadlo o tom napisat 🙂 upozornujem iba kamaratky a to slovne 🙂 pekny vecer

18. feb 2016

Skvele, ze si napisala tento clanok. Ja som si ty. S dcerkou presla a dlho mi trvalo kym som nasla potrebne informacie. Presla som vela webstranok, pytala sa lekarov i lekarniciek a stale som mala malo informacii. Je skvele, ze je to tu spisane.

19. feb 2016

Tiez mi o tomto nikto nepovedal.Prvu dceru som veru vkuse utierala utierkami,druhu radsej postavim do vane a umyjem.

26. feb 2016

@nelinkabublinka. Moja mala bude mat 7 no boli sme na zakroku treba to neustale natierat s olejcekom a starat sa o to

4. apr 2017

A kedy to prejde???zistila som to ked mala 11mesiacov potom som dokonca ked mala 2,5roka u gynek.bola na kontrolu ktora tam nevidela nic ... co samozrejme nebola pravda zmenili sme gynekologicku a tiez jej to len gelikom umrtvila a vatovku tycinkou rozrusila teraz ma 4roky a znovu sa chystame ... no napravi sa to niekedy???

4. apr 2017

Coze ! Vdakabohu za tento clanok, hned zajtra to skontrolujem. Krista, a to lekarka nevie povedat? Kedy by sme sa to dozvedeli,keby sa nikdy nepozriem?!

4. apr 2017

Mne v porodnici kazali neumyvat, nechytat, to biele tam nechat a odstranit len stolicu a zvysky kremu. Ked som sa spytala ako mam teda odstranit stolicu ked nesmiem umyvat a ako rozoznam to biele od zvyskov kremu tak ma odbili ze nemaju cas na blbe otazky. Moja lekarka jej nikdy susku nepozerala a ked som sa spytala ako ju mam vlastne umyvat ze mi to nie je jasne tak na mna pozerala ako na retarda ze ved rovnako ako ritku. Kedze z pocutia som vedela co to o zarastani tak jej ju radsej poctivo cistim aj ked sa priznam ze olejcek nedavam, nevedela som ze aj to treba, len dokladne povytieram gazovym stvorcekom. Zda sa mi to jednoduchsie nez vatovou tycinkou.

5. apr 2017

@nelinkabublinka ďakujem za článok,prosím ťa ako ho môžem preposlat inej maminke alebo zdieľať? Aj my sme si tým prešli, nám teda detský gynekológ neodporúčal olivový olej, ale lanolin...MaM a podobne,myslim,že sa používajú na popraskané bradavky. Ja som nedávala nič,párkrát som dala a zdalo sa mi,že to stav zhoršuje,že sa jej to ešte viac zrasta. Naň pomohol sedavý kúpeľ zo slezu nebadaneho a po ňom cvičenie 🙂 po asi dobu 2tyzdnov a samé sa to rozdelilo. Doteraz si sama sprchuje susku a naťahuje pred večerným prebalovanim.

13. apr 2017

Baby, ktore to so svojimi dcerkami absolvovali, u koho ste boli + skusenosti? Hladam detskeho gynekologa, najlepsie takeho co to aj umrtvi.

8. feb 2018

Začni písať komentár...

Odošli