nesvadbovo
21. máj 2020
4256 

Veterníky s jahodovou penou

Ja milujem pečenie. Moje deti milujú mrazom sušené ovocie. Muž miluje veterníčky.

A keďže včerajšok bol jediným dňom za tento týždeň, ktorý sme trávili doma, spojila som to všetko dokopy a vytvorila tento dezert, ktorý chutí veľmi obstojne a pre mňa je príjemnou alternatívou klasických venčekov.

Nie že by som mala niečo proti tradičnému vanilkovému krému, ale tento je chuťovo ľahší a sviežejší a k aktuálnemu počasiu sa podľa mňa neskutočne hodí.

A že to bola príjemná zmena po všetkých tých bábovkách a rýchlovkách posledných mesiacov ani nevravím... 🙂

Na cesto budete potrebovať:

  • 100ml vody
  • 40g masla
  • štipku soli
  • 85g múky
  • 2 vajcia

Na krém:

  • 200g neochuteného creamcheese-u
  • 70ml šľahačkovej smotany (33%)
  • 3 PL prášku z mrazom sušených jahôd (napríklad tých od #babylove)
  • práškový cukor podľa chuti

(nezľaknite sa, ak ich v obchode už nájdete v novom obale, modrom s medvedíkmi, kvalita je stále rovnaká a skrátka dobrá 🙂 )

V hrnci ohrievame vodu s maslom na miernom plameni, kým sa maslo neroztopí. Naraz pridáme múku so soľou a miešame, kým sa nevytvorí kompaktná hmota a celá múka nebude zapracovaná. Cesto ešte dve minútky na miernom ohni prevaľujeme v hrnci (teda odpaľujeme) a následne presunieme do misy robota a necháme úplne vychladnúť. 

Zapneme robot s lopatkovým nástavcom (prípadne ručný robot) a primiešame postupne obe vajcia. Ak máte veľmi malé, alebo veľmi veľké vajíčka, je dobré postupovať tak, že posledné vajíčko poriadne premiešate a prilievate postupne, aby malo cesto vhodnú konzistenciu. Tá sa ťažko opisuje, ale cesto nesmie byť veľmi hutné, lebo ho potrebujete dostať na plech cez zdobiacu špičku, ale zas ani príliš riedke, aby sa neroztieklo).

Takto pripravené cesto dajte do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekajte venčeky. Tie moje mali priemer cca 4-5 cm. Nezabudnite na dostatočné rozostupy, cesto v rúre zväčší objem.

Pečenie je alfou-omegou odpaľovaného cesta. Ja pri tejto veľkosti veterníčkov volím nasledový postup: najskôr 15 minút pri 200stupňoch, potom znížim teplotu na 170stupňov a dopekám ešte cca 15-20 minút, kým nemajú zlatohnedú farbu. Rúru počas pečenia nikdy neotvárajte (ani keď znižujete teplotu) a dopiecť ich musíte naozaj poriadne, inak po vybratí z rúry skrátka spľasnú.

Prerezala som ich ešte teplé a nechala vychladnúť.

Medzitým som si pripravila krém. Creamcheese a cukor som šľahala v mixéri a pomaly som priliala šľahačku. Keď už bol pomerne tuhý, ochutnala som, trochu dosladila a pridala prášok z mrazom sušených jahôd. Domixovala som na tuhý krém a vreckom so zdobiacou špičkou som ich naplnila a vrch pocukrovala.

Veterníčky najlepšie chutia na druhý deň, kedy škrupinka zvlhne vďaka krému a sú jemné a vláčne.

Tip: v balení lyofilizovaných jahôd je takmer vždy nejaký prášok, ktorý vznikne pri preprave, resp. moje deti takmer vždy nejaké dopučia. Ja to robím tak, že si tento prášok odkladám do jednej nádobky s priliehajúcim vekom a keď ho mám dosť, využijem ho, napríklad, takto. Proste bezo zvyškov

Inak, ak chcete vyskúšať krém s čerstvými jahodami, smelo do toho. Ja sa to chystám odskúšať, keď budem mať prvé poriadne sladké od tatina. Plánujem postupovať tak, že ich povarím a nechám vyvariť všetku tekutinu, aby som vytvorila naozaj intenzívnu jahodovú redukciu, ktorá bude obsahovať minimum tekutín a maximum chuti. Uvidíme, ako sa podarí 🙂

Majte krásny slnečný deň!

Inak, ak ste na tom tak ako ja a veci robíte zásadne s deťmi, určite to poznáte, nie vždy ide všetko podľa plánu. Ja mám spravidla pre ne na začiatku pečenia pripravených pár jednoduchých úloh, s ktorými mi môžu pomôcť. Áno, ja viem, riskujem výbuch v kuchyni, ale to mi nejako nevadí 🙂 A keď sa začnú nudiť, vyťahujem môj #babylove arzenál a voľné ruky si zabezpečujem takýmito dobrotami.

Staršia dcérka spravidla hneď siahne po jahodách, mladšia po taštičke, potom sa pobijú o tyčinku a ja im ako supermanka dám blahosklonne ešte jednu a môžem ďalej piecť 🙂 Skrátka výhra pre všetky strany! 

Mnaam

27. máj 2020

Kolko veternikov ti z tohto mnozstva vyslo?

27. máj 2020

Kokso, sliny mi tečú

27. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@bienennest toto je množstvo na cca 11 kusov, samozrejme, v závislosti od toho, aké veľké sa spravia...

27. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@amima teraz aj mne, keď už sú dávno zjedené 😅

27. máj 2020

No som zvedava idem zajtra vyskusat 😁nikdy som nerobila veterniky mam velky respekt 😂

27. máj 2020

Urobím synovi, bude mať narodky. Lenže trošku bojím toho cesta

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@smejko25
@amima budem drzat palce! Fakt pozor hlavne na pecenie, aby boli uz naozaj hotove, kym otvorite ruru, inak splasnu (vlastna skusenost, rovnaky recept, nedostatocne prepecenie a musela som to robit tak, ze som pouzila dve placky a tie zlepila 🙈). Ostatne je v podstate hracka 😉

28. máj 2020

@nesvadbovo 😁 no snad to zvladnem🙈 inak potom po dopeceni ich mam rovno vybrat z rury ci ich tam nechat trosku prechladnut ?

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@smejko25 ja ich vyberám hneď,prekrojím a nechám chladnúť na mriežke na linke (aby zospodu nezvlhli). Potom sa pochváľ s výsledkom 🙂

28. máj 2020

@nesvadbovo mne nikdy nesplasnu ale zato sa mi vždy stratí vzor tej ozdobnej špičky a mam také nafúknuté patvary. Nevieš čo robím zle? Ďakujem
A k čomu bola ta prvá veta po ingredienciach? O zmene obalu? Inak ja dávam do nich aj jahodovú meringue penu z bielkov aj to je topka.

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@kvetinkatn nejdem sa pasovať za odborníka na odpaľované cesto, ale možno by som pridala trochu menej vajíčok, nebolo cesto príliš riedke? Ja mám takú konzistenciu, že ju musím pomerne silno vytláčať z cukrárskeho vrecka (samozrejme, nie tak, že by som si ruku presilila 🙂 ) a vzor zostane pekný. Ale podobné sa mi stalo, keď som to neutrafila a cesto bolo redšie. Super sa s ním pracovalo, ale vzor sa stratil (to som robila eclairs, tak to zas až tak extra nevadilo).. A áno, bolo to k zmene obalu, celý rad výrobkov prechádza postupne zmenou, takže v niektorých predajniach sa môžu ešte dopredávať staré obaly, inde už budú nové... 🙂

28. máj 2020

@nesvadbovo riedke nie je. Vzor je krásny ale pri pečení nafukne do patvarov. K tomu obalu mi nešli medvediky k jahodam ale teraz pozerám ze babylove tak to je jasneee... Blondina😂😂

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@kvetinkatn hmm, tak potom sa skúsiť pohrať s teplotou, začať piecť na nižšej (čím vyššia teplota, tým prudší rast cesta - to platí všeobecne). Prípadne vyskúšať iný pomer - voda-múka-tuk - teda skúsiť, či to náhodou nie je receptom. Alebo ak máš niekoho, čo robí výborné veterníčky, choď na "kurz", dajte si spolu kávu a skúste ich urobiť spolu, je to predsalen najjednoduchší a najuniverzálneší spôsob, keď to máš od koho odpozorovať 🙂
A teraz som už opäť blondína aj ja, takže som v tom s Tebou 😅

28. máj 2020
Autor komentár zmazal

@nesvadbovo na prvy pokus myslim ze sa vydarili 😂

28. máj 2020

Nové balenie sušených jahôd Babylove 😉

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@smejko25 wau, no klobuk dole, vyzeraju uplne dokonale 👏😍

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lentilka77 juj, dakujem! Ja som isla urobit fotku a zistila som, ze uz ziadne nove balenie doma nemam a kose sa mi velmi prehrabavat ist nechcelo 😅 Inak, tieto nove obaly su mega chutne, velmi sa mi paci ten jednotny novy dizajn 😉

28. máj 2020

@nesvadbovo U nás musí byť stále v zásobe niekoľko balení sušených jahôd 😉 Tieto nové som dokupovala v pondelok. Balenie je milé, obal s viac detským motívom ako ten pôvodný. Dôležité je, že obsah ostáva nezmenený a v rovnakej kvalite 👍

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lentilka77 to aj u nas, je to moj ultimatny “vydieraci nastroj” na starsiu 😂 len som otvorila hned nove, aby som zistila, ci sa nezmenila kvalita, takze doma zostali uz iba stare balenia 😉 takze si mi velmi pomohla, lebo najblizsi nakup planujem az niekedy buduci tyzden... 🙏🏻

28. máj 2020

@nesvadbovo dakujeem no od dokonalosti maju daleko ale na prvy pokus som velmi spokojna 😂😂😂 recept zapisujem a budem skusat a skusat

28. máj 2020

@nesvadbovo inak mozem sa este opytat cim by sa dal nahradit ten creamcheese ?

28. máj 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@smejko25 maslo, mascarpone, banovecka neochutena natierka, vsetko bude fungovat 😊 Pripadne 40% slahacka od Kuninu by to mohla zvladnut aj samotna 😉

28. máj 2020

@nesvadbovo dakujeem ❤️❤️❤️

28. máj 2020

Začni písať komentár...

Odošli