noraf
8. feb 2013

Niektoré matky sa zbláznili

Nie, nejde o zavádzajúci titulok, matkám naozaj začína šibať ( s prepáčením). Inak si neviem vysvetliť nižšie popisované skutočnosti, zažité na vlastnej koži. Pôvodne som chcela písať o košatej ponuke škôlkarskych vírusov a ich zvládaní bez psychickej ujmy ( matkinej ), avšak toto ma hryzie už pár dní a svrbí ma jazyk ( v niektorých prípadoch i dlane).

Modelová situácia č.1 – dieťa dostane povedzme....angínu. Má teplotu, silný kašel alebo kadečo iné zo širokej škály príznakov. Za normálnych okolností ho matka vezme k pediatrovi, počká si na CRP, prípadný nález nájdený stetoskopom alebo výsledky sterov ( závisí od vybavenia pediatrovej ambulancie a povedzme si- aj od jeho prístupu k problému), vypočuje si názor odborníka- teda lekára a skonzultuje možnosti vhodnej liečby. Prvý problém je na svete. Akonáhle určitá skupina matiek zacíti, že lekár je prístupný aj inému názoru ako len jeho vlastnému a že matka má možnosť priamo sa podielať na spôsobe liečby ( čo by malo byť v poriadku, predpokladáme však určitý stupeň matkinej inteligencie a schopnosti nechať si poradiť ) nastupuje tzv. Mudrovací syndróm a mamička, presvedčená o svojej vygúglenej pravde a posilnená argumentami kamarátky, bývalej kolegyne alebo susedy ( lebo aj ona to tak robí s jej malou Katkou predsa), pomyselne strčí do vrecka vyštudovaného lekára i mikrobiológa jedným šmahom. Nie, antibiotiká nie! Zlé škaredé antibiotiká a dať ich predpísať svojmu dieťaťu? Nikdy. Ona predsa tri dni študovala na internete, gúglila, prečítala všetky diskusie od Modrého koníka až po Zelenú ponožku a ona teda vie. Koniec debaty. Márne su argumenty lekára, že v tomto prípade treba pristúpiť k podaniu atb...debata skončila. Samozvaná lekárka svoje dieťa nechá, aby si s chorobou poradilo samé. Veď predsa..kedysi žiadne antibiotiká neexistovali! A ľudia predsa len prežili!

Alebo... žeby nie?

Modelová situácia č.2- Prieduškové ochorenia spojené s chrapotom, sipotom a vychrchliavaním ( ešte že tá naša slovenčina dokáže na všetko nájsť adekvátne pomenovanie). Mnoho matiek zastáva názor, že pokiaľ hlieny nie sú zelené ( chutné, čo? ) a dieťa neteplotuje, vlastne o nič nejde. Pediater prevráti oči, sestrička v ambulancii sa začne potiť, pretože žiadnym spôsobom nedokáže matku presvedčiť aby svojmu dieťaťu dala aspoň sirup na vykašliavanie či na roztiahnutie slizníc. Malý pacient teda neteplotuje, soplíky majú podľa vygúglených farebných vzorkovníkov predpisovú farbu, aké teda sirupy alebo nedajbože antihistaminiká! Žiadnu takú chémiu ona teda do svojho dieťaťa pchať nebude. Tak!

Len prečo sa to jej decko dusí až do modra? húta si potichu sama doma a nikomu okrem manžela ( niekedy ani sama sebe nie )neprizná, že naposledy keď už malá sipela a takmer odpadla lebo sa jej do pľúc nedostával kyslík..že vtedy už zaváhala a nebolo jej všetko jedno.

Modelová situácia č. 3- Očkovanie. Toto je téma hodná samostatnej kapitoly, nebojím sa povedať knihy. Hrubej knihy. Očkovanie je v súčasnosti najväčším strašiakom moderného alternatívneho - bio života a boom v jeho „nepovolení“ matkami dosahuje neskutočné rozmery. Nie, nebavíme sa o doplnkovom očkovaní ako napr. o očkovaní proti kiahňam, ktoré by sme teoreticky mohli považovať za zbytočné. Bavíme sa o povinnom celoplošnom očkovaní, ktoré nemôžete odmietnuť, nakoľko v našej krajine vychádza zo zákona, z povinnej očkovacej schémy stanovenej - aké to prekvapenie – odborníkmi a v prípade že nesúhlasíte, Úrad verejného zdravotníctva túto skutočnosť môže vyhodnotiť ako priestupok voči ochrane a rozvoju verejného zdravia a uložiť finančnú pokutu. Týmto totiž matka, teraz už aj samozvaná mikrobiologička že áno, nesplnila povinnosť ustanovenú alebo uloženú na predchádzanie vzniku a šíreniu infekčných ochorení. Túto časť vety predchádzanie vzniku a šíreniu infekčných ochorení by som dala namalovať na stenu každej pediatrickej ambulancie alebo na každý web s bábätkovsko-mamičkovskou mudrovacou témou.

Ak ste dočítali až sem, zrejme patríte k matkám ( moja cieľovka sú mamičky akéhokoľvek veku, vierovyznania, farby pleti alebo veľkosti oblečenia) ktoré su prístupné debate, čiže aj keď veríte tomu čo považujete za správne ( a to je dobré, mať vlastný názor je predsa úplne v poriadku), pokojne a bez emócií si vypočujete akýkoľvek názor a vyhodnotíte situáciu. Ak ste nedočítali, buď som vás unudila na smrť, alebo vám z uší syčí para a do diskusie práve píšete jednu zo žlčovitých reakcií, lebo som si dovolila oponovať a zasiahla som achilovku.

Nie, nie som ani lekár ani nemám patent na rozum ( s týmto ironickým označením sa stretávam na mamičkovských weboch často, „riziko povolania“, raz darmo). Mám dve malé deti a tiež pre nich chcem to najlepšie. Tiež nie vždy súhlasím s lekármi a dám veľmi na svoj inštinkt, ktorý ma doteraz nesklamal. Takisto hľadám informácie na webe a takisto zvažujem možnosti. Ale v prípade že neviem posúdiť súvislosti a nemám medicínske vzdelanie, neriskujem a nehazardujem so zdravím mojich detí. Predsa ak som sa raz rozhodla dôverovať svojmu lekárovi, keďže som si ho slobodne sama vybrala, musela som rátať aj s možnosťou že sa naše názory budú líšiť. A ak mám pocit že to s tým mojím doktorom nie je ono, opakovane...vždy môžem nájsť iného. V tejto krajine si lekára vyberáme predsa slobodne a dobrovoľne. Ale len ťažko nájdete lekára, ktorý vám odklepne múdrosti naštudované výlučne na nete a z jednababkapovedala zdrojov.

Používajme zdravý rozum. Ja nehovorím, že antibiotiká vždy a všade, za každú cenu.  To vôbec nie. Ale viem, že zachraňovali životy, poučme sa z histórie. Rozmýšľajme v širších súvislostiach - čo by sa napr. stalo keby sme prestali deti očkovať všetci?

Alternatívne spôsoby liečby nie sú zlá vec, sama liečim deti v určitých prípadoch čínskou medicínou a fakt to funguje. O podaní čínskej medicíny nerozhodujem sama, ale naša „čínska“ lekárka, ktorú navštevujeme vždy, keď mám pocit že nám dokáže pomôcť.  Máme aj „normálnu“ doktorku, ku ktorej chodíme na povinné preventívky, očkovania a vždy keď alternatíva nestačí. Lebo aj také sa nám už stalo, áno. Už sa nebijem do pŕs že to alebo ono je najlepšie, lebo nejde o mňa, ale o moje deti. To čo je vhodné a naj nemám odkiaľ vedieť, nie som lekár, ani odborník. Homeopatiu nespochybňujem, ale beriem ju s rezervou. Vedeli ste napríklad že zloženie Oscilla je len voda a rozmiešané kačacie vnútornosti? Porozmýšľajme teda čo je a nie je placebo efekt a či ho možno aplikovať všade.

A áno, sú prípady kedy očkovanie uškodilo, bežná medicína pochybila a následky sú katastrofálne. Ale viete čo? Poznám aj ženu ktorej dieťa bude mať doživotne respiračný problém a ktovie čo ešte, pretože si nedala poradiť a silný zápal pohrudnice liečila homeopatiou a pod dohľadom homeopata, malému sa pri záchvate nedokrvil mozog a keďže je ešte bábätko, všetky následky budú zrejme viditeľné oveľa neskôr.  

Nehovorím, že neexistuje farmaceutická mafia a že sa nám nesnažia vyčistiť peňaženky predpisovaním nezmyslov a prípravkov, ktoré vôbec nepotrebujeme. A v prípade detí nastupuje zo strany rodičov ešte aj psychologický aspekt a veľakrát strach, teda zaplatíme. Ale kto vie najlepšie kde je pravda? Vy? Ja? Suseda z tretieho? Zrejme treba postupovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, ale rátať aj s následkami ak urobíme chybu.

Keď sme porodili deti, nedokázali sme si ani len predstaviť, že zodpovednosť a rozhodovanie za ich životy bude také náročné. Ale je.

Nikomu neberiem jeho názor, len by som chcela aby sa zastavil(a)..poradil(a)..porozmýšľal(a). Lebo nie každá chyba sa dá napraviť a na tú vašu môže doplatiť ten, ktorého milujete najviac.

Autorka je dvojmatka, momentálne na rodičovskej dovolenke. Je zástankyňou zdravého rozumu a verí v materinský inštinkt  🙂

Skvelý článok, úplne mi hovoríš Z duše 🙂

8. feb 2013

Môj 100%-tný súhlas 🙂

8. feb 2013

Zdielam rovnaky nazor a som velmi rada ze taketo "mamičky" osobne nepoznam 🙂

8. feb 2013

noooo, všetko fajn, ale existuje aj prípad, kedy nemám na výber lekára, lebo som zo zasranej dediny a je tu jeden jediný, ktorému absolútne neverím 😅

8. feb 2013

vystizne a inteligentne napisane 🙂 sice nesuhlasim, ale styl ocenujem 🙂

8. feb 2013

tak som sa nasmiala,pouvažovala,a úplne súhlasím,lepšie by som to nenapísala

8. feb 2013

suhlas so soldi - tiež vo vela veciach nesuhlasim ale aspon je to napísané ako tak slušne.

8. feb 2013

"...po Zelenu ponozku..." 😀 😀 Super napisane, suhlasim 🙂

8. feb 2013

sedi to ako rit na serbel, ak to mam takto pejorativne povedat. Sama by som to lepsie nenapisala. Navrhla som do Vybrali sme. SUPER CLANOK, normalne mam chut tu oznacit zavinacom notoricky zname fanatičky MK, aby si to tiez precitali. Ale vyznávači extrémnych názorov nikdy nebudú prístupní diskusii.

8. feb 2013

zelena ponozka ma dostala 😀

8. feb 2013

konečne rozumná mamička, normálne sa teším že sa nájdu aj takéto mamičky, ktoré vedia rozmýšľať a nie všetko zavrhovať 🙂

8. feb 2013

noooo tak toto je pecka uplne suhlasim ;)

8. feb 2013

Tolerancia chyba vsetkym tu naokolo.. . Nech si kazdy pise co chce, robi, co uzna za spravne,nekritizujte sa tu furt a respektujte nazor druheho...predpokladam, ze ziadna z mamiciek nechce svojmu dietatu zle. A ver mi, ze urcite klucove rozhodnutia sa robia velmi tazko,aj koli vlastnym zlym skusenostiam...

8. feb 2013

jaaaaaaj super článok,aj som sa pousmiala,aj zamyslela,aj pomyslela o "tích" mamičkách svoje...hovoríš (teda píšeš) mi z duše 😉)

8. feb 2013

veľmi dobre napísané 🙂 ja sa radšej do diskusií "proti čokovacie" a "proti ATB" radšej nezapájam 🙂 je to zbytočné 😅

8. feb 2013

aj ja verim v mateinsky instinkt (ale nase instinkty su asi rozdielne:D)....to bude asi tym, ze kazdy matka citi inak;).....pre mna ...prilis subjektivne napisane, ale nic nove, kedze kazdy mame svoj subj, nazor, podla kt. sa riadime;)

8. feb 2013
noraf
autor

@daska58 ano, s tym suhlasim. Clanok som ale napisala preto, ze je toho ( moderneho odmietania beznej mediciny a veladenia alternativ ) uz vela. Nikomu neberiem jeho nazor, rovnako ako teda nikto nemoze mne zobrat ten moj. A kedze tu ide najma o tie deti, kritika lahkovaznych matiek je podla mna namieste.

8. feb 2013
noraf
autor

@sorciera24 vdaka za nazor...a v com subjektivne kedze tam hodnotim aj pre a proti a vyslovene je tam napisane ze nie som proti jednemu ani druhemu?

8. feb 2013

@noraf kazdy nazor je subjektivny...aj ten tvoj.....lebo je to tvoj pohlad....niekto moze mat pohlad uplne opacny, niekto niekde v strede......ale kazdy je subj., vychadzajuci predpokaldam zo svojich skusenosti a instinkotv.....ja len myslim, ze nech je nazor akykolvek.....kazda amtka chce pre svoje dieta to najlepsie a tak vo svojom najlepsom zmyslani aj kona🙂

8. feb 2013

@noraf je na zvazenie, co je lahkovazne... vsetko je relativne,aj to ci su komentare k clanku normalne.... vzdy sa treba pozriet na problem aj z druhej strany...vypocut mamy, kt.budu do konca zivota bojovat s nasledkami vymozenosti farmaceutic.priemyslu...v posl.dobe tu kazdy kritizuje, sumarizuje, robia sa bojove tabory,zbieraju "laiky".. este tento tvoj clanok nie je az taky provokacny,preto reagujem...mozno som nedocitala, lebo nepochopila..
zelena ponozka sa pacila aj mne

8. feb 2013

@sorciera24 dakujem za podporu... uz sa neda napisat sem nic,aby ta virtualne neukamenovali... niekedy vypinam, bo neni co citat

8. feb 2013

Dobrý článok. Nie som zástancom ATB,, našťastie ani naša lekárka, no stalo sa mi to, čo si opisovala, dcéra dostala zápal priedušiek a inak, ako ATB sa to riešiť nedalo, syn mal zápal horných dýchacích ciest a tiež dostal ATB, tiež sa to inak nedalo.. Nasadila som probiotiká, viac vitamínov a poctivo ich dobrali.. Očkovanie majú všetky povinné, nič naviac, iba dcéra dostala očkovanie navyše proti pneumokokom, ktoré o.i. spôsobujú zápaly stredného ucha, na ktoré trpela aj moja mama, aj manžel. Inak do nich nepchám ani očkovanie proti chrípke, ani proti rotavírusom, zdá sa mi to zbytočné, nebudem argumentovať, ani my sme ich nemali a bla bla bla, pretože žijeme v inej dobe, dýchali sme "iný" vzduch, než teraz moje deti. Nebránim sa ani alternatívnej liečbe, pri menších príznakoch prechladnutia "naordinujem" domáci bazový sirup, ktorý je plný vitamínov, na kašel materinu dúšku etc.
myslím, že jediným a hlavným problémom je netolerancia cudzieho názoru, to, že s tým názorom nesúhlasím predsa neznamená, že musí byť automaticky zlý, Tolerancia a rešpekt, to je to, čo väčšinou chýba...

8. feb 2013
noraf
autor

@daska58 v pohode, ved ja som za kazdy nazor, aj za opacny...samozrejme ja nespochybnujem ze bezna medicina velkarta pochybila..je to aj v clanku.Rovnako ako ta alternativna.Ved to je prave to, nie je to jednoduche...ale celoplosne nieco odmietat je hlupost.Clanok je o vacsine, resp urcitej skupine dnesnych matiek, nie o kazdej, samozrejme.

8. feb 2013

@daska58 ja beriem kazdeho anzor...ale neda sa povedat, ze tento nazor je dobry a tento je zly a opacne....co je dobro? co je zlo? pre niekoho to, co je dobre, moze byt zle a opacne...su to strasne relativne pojmy a jednoznacna odpoved neexistuje a verim, ze kazdy kona tak, aby to bolo co najlespie, aspon pre nas a nase deti.....

8. feb 2013
noraf
autor

@sorciera24 ano, o tom ja nepochybujem.

8. feb 2013
noraf
autor

@daska58 tu ta teraz ale nikto nelyncuje 🙂, by si mala vidiet tie maily rozhorcenych matiek ktore mi prisli odkedy je ten clanok vonku, cakala som to. A pritom som sa snazila aby kazdy videl ze neutocim, dokonca je tam aj nadsazka a treba to brat s humorom...nuz, sto ludi, sto chuti.

8. feb 2013

@noraf vidis,ale docielila si ,podla mojho dojmu, ze komentovali tie správne matky,co je medicina pre ne svate pismo...

8. feb 2013
noraf
autor

@daska58 nemyslim si, skor komentovali matky ktore suhlasia s clankom a clanok je postaveny tak, ze neodsudzuje ani beznu ani alternativnu medicinu. Islo mi o strednu cestu, kazda mama urobi to, co poklada za spravne. Ale mala by zvazit vsetky moznosti, nielen tu jednu ktorej veri.

8. feb 2013

pekny clanok, ja to beriem ako vtipne zamyslenie.

8. feb 2013

@noraf lyncuje- ocenujem slovnik.... respekt...off

8. feb 2013

tak tento clanok mi pohladil dusu... uz davno (vlastne nikdy, odkedy som matkou), som necitala nieco tak zdrave, hovoriace mi z duse, velmi kvalitne napisane a vobec. klobuk dole, noraf. budeme sa kamaratit?
ked som dosla po zelenu ponozku a zacala sa pochechtavat nahlas, muz spozornel. tak som to dala este raz od zaciatku a nahlas, docitala do konca a pozrela nanho. usmieval sa a povedal: "mudre, ze?"
ako by som to vsetko dala na papier ja... gratulujem a dakujem za kvalitne stravenych par minut na webe.
ked budem v nejakej situacii na pochybach, noraf, vzdy sa ta pridem spytat na tvoj nazor. vyzera to tak, ze vies, kolko je 2+2 a ze komplexy (ak nejake mas, dufam, ze ano, ako kazda spravna zenska) si liecis inde nez na konovi.
respect!

8. feb 2013

dobre si to napísala...hovoríš mi z duše 🙂

8. feb 2013

mas dobry styl pisania... ale zla volba temy

8. feb 2013

vcera sme sa presne bavili o tomto s mojou maminou...pokial nebol internet ludia vereili lekarom,ktori boli studovani a predsa len vedia o tom svoje...teraz?ujo guuuugel vsetko napise co sa ma ako sa ma a tym padom ani lekarov nepotrebuejme ,matky ,,vsemudrcky" si mozu napochodovat do lekarne a same si nakupit potrebne lieky ,ved predsa vedia co je pre ich dieta najlepsie =D

8. feb 2013

tisíckrát like - navrhla som do "vybrali sme"

8. feb 2013
noraf
autor

@valika_val och, Ty si z Kosic! hned by som Ta zobrala na kavu 🙂)) , myslim ze mame rovnaku vlnovu dlzku. dakujem, potesil ma Tvoj prispevok,inak aj ja mam Tea 🙂 Gratulujem k malej a strasne zavidim, ja by som za dievca dala zivot....ale musim najprv ukecat muza, aby sme si nejake osvojili,moja maternica uz to 3x nerozchodi... uz ho spracovavam asi rok, zatial nist..ale ja sa nedam! :D a jasne ze mam komplexy..kks a kolko! 🙂))

8. feb 2013

pamatas si film Jak svet prichazi o basniky? prve co mi napadlo po docitani clanku bola hlaska prave z tohto filmu:
"To je zajímavé. at reknes sebevetsi pitomost, kdyz to podas nalezite vědecky, vzdycky se najde nějaký (toto slovo si dovolim nahtadit ->) povedzme citatel kterej tomu zatleska ..."

8. feb 2013

Zlatko, moj nazor poznas 🙂. Respektujem Tvoj nazor aj ked sme kazda na opacne strane. Mame nove gauce, mohli by ste prist na navstevu na obkuky. CMUK

8. feb 2013
noraf
autor

@radkatom dojdem, kedy? teraz uz to nebude take easy, kedze robis.porozmyslaj, uz sme sa milionrokov nevideli!

8. feb 2013

Jeeeej už davno som necitala taky fajn clanok, na MK asi este vobec. Konecne a to som nesmierne rada, tu opat po case narazam na niekoho normalneho a inteligentneho, gratulujem si. K oscilloc. by som doplnila este, ze je to z kacacej pecene a mozno je pridana aj stipka laktozy 🙂. Co sa ockovania tyka, presne, nic nie je ani biele ani cierne a neviem ci sa medzi tymi extremistkami, ktore sa tu na tuto temu svatosvate vyjadruju, najdu vedkyne ci nieco pod., a uz vobec nechapem, ako si dovoluju popudzovat masovo aj ostatne, mozno menej podkute maminky proti ockovaniu.... Este raz dakujem.

8. feb 2013

Je to sice vtipne a s mnohym suhlasim (s mnohym zas nie), ale k dobrej atmosfere v komunike MK to rozhodne neprispeje 😒

8. feb 2013

@daska58 ja som z článkom súhlasila,je to napísané tak ako to autorka cíti,aj ja,a píše je stredná cesta je dobrá

9. feb 2013

@zeleny_cajik myslím,že dala zo seba von,čo ju trápi,a myslím ,že vyjadrila svoj názor,nasmiala som sa a aj ked ja by som názov zmenila,veru páči sa mi ,že niekto píše o dôležitosti atb v živote detí,nezavrhuje alternatívnu liebu,napísala len ,že nie vždy sa to dá.....😀

9. feb 2013

@noraf ja súhlasím do poslednej bodky 😀 možno by som inak reagovala keby mi dieťa po očkovaní zle reagovalo, ale kedže bolo všetko ok tak suhlasím na 100%

9. feb 2013

Patrim k matkam, ktore tvoj nazor precitali, pousmiali sa ( cize ziadna para , zo ziadnych utrob tela ) a aj napriek tomu, lekarom nedoveruje, ockovat viac neda, nezie BIO ale ani na "mekáči" nechova svoje dieta, rada si vypocuje nazor ostatnych bez odsudenia ALE samozrejme ma svoj nazor. A napriek vsetkemu sa mi aj tvoj clanok paci, cize velke "LIKE". 🙂

9. feb 2013

Nestíham čítať všetky reakcie,ale predpokladám že su len pozitívne...😉 každá matka,ktorá je normálna ti dá za pravdu...;-ň
Moje deti su ockovane všetky,nelutujem a teším sa,že bývame v tak vyspelej krajine,kde je to kvázi povinné...že naše deti nezomieraju na chrípku a šarlach a tuberu...lutujem deti vševeducich matiek,ja som rada že som sa narodila uvedomelej žene...😀 a aj ja sa snažím byť normálna a vypočujem si názor...kým ho schválim alebo zavrhnem...😉

9. feb 2013

Clanok sa mi paci, priadm svoj. Mnohym mamickam tato stranka jednoznacne uskodila, maju potrebu tu neustale mudrovat. Musim povedat, ze sa na tom uz len smejem, odkedy som sa vratila po 2,5 rocneh rodicovskej do prace, som na MK bola asi 3 krat na par minut a musim sa niekedy bavit, co su schopne znudene mamicky vyprodukovat, ci uz z nedostatku inych podnetov alebo izolacie na materskej....

9. feb 2013

Teda pridam svoj nazor som mala na mysli

9. feb 2013

@didiana333 co je normlane pre teba, nemusi byt pre ineho......;) a co je vobec normalne? (to je ako s tym dobrom a zlom.....)...ja si mylsim, ze kazdy matka chce pre svoje dieta dobre (ci ockuje, ci neockuje, ci robi to, ci ono.....)

9. feb 2013

S niektorymi vecami suhlasim, s niektorymi nie (casto o ockovani), pousmejem sa nad pomenovanim "samozvana mikrobiologicka", ale inak ocenujem clanok ako rozumny, bez zbytocnych vysmechov a arogancie
@didiana333 gratuluj si, ze Tvoje deti (zatial) ockovanie v zdravi prezili, ale neodsudzuj tych, ktori sa rozhodli opacne, kedze nevies, co za tym rozhodnutim stalo...

9. feb 2013

necitavam tu uz dlho skoro nic,konik je plny no povedzme mierne fanatickych matiek 🙂 a nic extremne nie je zdrave,preto velky palec hore za toto.. hovoris mi z duse . Take osviezujuce ,super ! 🙂

9. feb 2013

Konecne!;) lepsie to napisane ani nemoze byt!;))) nechces byt moja kamaratka? Vidis mi totizto do duse😉

9. feb 2013

sranda, ako sa tu vela mamiciek chytilo odstavca o ockovani. ja som si clanok precitala, ale nepocitila som vobec ziadne nutkanie sa k tomu vyjadrit = necitila som sa dotknuta, ani tlacena do ockovania, ani som nemala pocit, ze by pisatelka bola PROockovacia.
mimochodom, aj ked mi clanok hovori z duse (vid moj predchadzajuci komentar), moj syn dodnes nema MMR a ci bude mat, to fakt netusim :-/ som nerozhodna 😀

niekedy je velmi tazke pochopit obsah pisaneho textu bez toho, aby ho clovek musel kuskovat a analyzovat po vetach. skuste sa nanho pozriet komplexne, pochopit obsah v hlbsej rovine, nez povrchne vytrhavat z kontextu vety, resp. ich casti 😉

9. feb 2013

talent a vtip pre pisanie mas, ale beriem to iba ako nazor.. 100 ludi, 100 chuti. ale nad pisanim nejakej vitpnej knihy pre zeny by som pouvazovala

9. feb 2013

jednym slovom - super 😉

9. feb 2013

skvele si to napísala 😀

9. feb 2013

aj mne sa paci styl pisania ale s mnohym nesuhlasim 🙂 vela doktorov predpisuje antibiotika bez mihnutia oka, velakrat som sa uz o tom presvedcila...

9. feb 2013

už som chcela písať do google "zelená ponožka" :D či to fakt je.. MAX. súhlas! Nabrhnuté do "Vybrali sme" a taktoež osobne poznám mamičky, ktoré "vedia" všetko 😀 ba aj môj názor, ktorý si domyslia a neskôr zkritizujú 😉

9. feb 2013

už som chcela písať do google "zelená ponožka" 😀 či to fakt je.. MAX. súhlas! Navrhnuté do "Vybrali sme" a taktiež osobne poznám mamičky, ktoré "vedia" všetko 😀 ba aj môj názor, ktorý si domyslia a neskôr skritizujú 😉

9. feb 2013

@didiana333 Je to naozaj fajn, že je u nás taká vysoká životná úroveň a deti nám nezomierajú na infekčné ochorenia ako v Afrike, kde sú aj krížom-krážom preočkované ale holt podvyživené telo nedokáže bojovať.

A som tiež rád, že proti žiadnej z chorôb, ktoré si uviedla, sa u nás plošne neočkuje 🙂

10. feb 2013

mne tento clanok pride jednostranny. Z toho dovodu, ze sa v nom riesia choroby a ich liecenie - lenze nie PREVENCIA. Preco by nemohlo mat dieta dostatocne silnu imunitu na to, aby nebyvalo vobec vaznejsie chore (tym myslim vaznejsie ako na nadchu)? Pretoze mu PRIRODZENU IMUNITU radikalne znizuje ockovanie - potom jasne, ze moze chytit anginu a kadeco mozne. Citala som o ludoch, ktori uspesne bez ockovania dosiahli vek dospelosti a mali akurat tak slabsie prechladnutia, ziadne antibiotika. Moja kolegyna v praci uz v dobe komunizmu nedala ockovat dieta, dnes z nej je 30-rocna zena, zdrava, bez alergii, este neuzivala antibiotika. Nie som ziadna ETNO-matka, som skor racionalny clovek, mimo sucasnej materskej pracujem ako ucitelka na strednej skole, kde vyrastaju buduci chemici a farmaceuti. Ale dieta by som si ockovat nedala. To moje ma sice len rok a 7 mesiacov, ale tiez zatial nebolo chore. Ak by nahodou vazne ochorelo, urcite navstivim lekarku a necham si poradit. Vyhrazat sa tym, ze mozno olutujeme svoje chyby, to mozu obe strany. Dost neprofesionalny pristup autorky. Namiesto racionalnych argumentov utoky na city.

10. feb 2013
noraf
autor

@katka0905 ak si poriadne precitas clanok, pisem v nom ze pochybit mozes aj v pripade beznej,ako i alternativnej mediciny. Nemam mat preco profesionalny pristrup, nie som profesional...ale matka so subjektivnymi pocitmi a nazormi, az budem v buducom zivote lekarom, budem publikovat profesionalne clanky 🙂. Super ze Tvoja dcera este nebola chora...a dufam ze jej to vydrzi aj ked nastupi do skolky. Totizto mj syn mal prvu vaznu chorobu vo veku 3 roky a 4 mesiace,3 roky mal v septembri kedy nastupiul do skolky. Dovtedy som nevedela co su choroby ani atb, nikdy ich nemal.Takze uvidime.Je to dost velka zmena, skolkarske virusy su vazny sajrajt....a malokedy ma dieta taku dobru imunitu aby im nepodlahlo vobec, je to skor vynimka.A suhlasim ze ludia prevenciu uplne zanedbavaju, ale o prevencii clanok nebol. Bol o matkach ktore prehanaju to, ze podlahli altenativnemu sposobu zivota bez toho,a by sa zamysleli ci to nie je prilis.Ved je super ak som za alternativu, ale neodsudzujem automaticky druhu stranu...a naopak.

10. feb 2013
noraf
autor

@brumca ano, suhlasim, mam podobnu skusenost, prva pediatricka mojich deti to robila a okamzite sme od nej odisli.

10. feb 2013
noraf
autor

@valika_val dik 🙂, odkedy je clanok na svete, stale do nemoty opakujem ze nestojim na ziadnej strane, ani na alternativnej, ani na strane beznej mediciny. Ale niekde medzi. Dost nechapem ci ludia nevedia citat, ale pochopit suvislosti. Jaaaj a aby som nezabudla- aj humor, lebo to sa tu zrejme vobec nenosi :D

10. feb 2013

@noraf no nepisala som o nasom doktorovi, on nam robi CRP, ale skusenosti mojich znamych su bohuzial take a casto nemaju ani ku komu inemu ist...a ja uz neverim uplne ziadnemu doktorovi, po tom co moj velmi blizky clovek skoro umrel vdaka zlemu pristupu viacerych doktorov...jasne, ze maju velmi tazku robotu, vazim si ich, ale neposlucham ich ako ovecka a nepozeram na nich zboznym pohladom 🙂 a to myslim v dobrom

10. feb 2013

@petot xi, dobry zaver😉 vies o com hovoris

10. feb 2013

veľmi pekný článok - poznám xy mamičiek ktoré očkovať nechcú ani za svet a atb už ani nehovorím ale keď sa opýtaš čo malo dieťa na raňajky tak párky s kakaukom - tak to už môže byť....

10. feb 2013

@noraf velmi fajn clanok, tiez poznam zopar mamičiek "mikrobiologiciek" ktore vseeetku liecbu a ockovania hladaju a studuju na internete, a nedaj boze im povedat, ze to nemusi byt celkom tak ako si myslia...vtedy koniec sveta..mam rovnaky nazor ako ty, nie som zastanca ani jedneho ani druheho, najlepsie je nieco medzi, a kedze doverujem svojej lekarke tak nemam co riesit, opytam sa na mozne komplikacie, ale ked vidim, ze to moje mimino je z choroby uplne ubolene tak neriesim, proste cim rychlejsie mu pomoct aby mu uz bolo ok...

10. feb 2013

@katka0905 no tiez to nemozes brat len ze je to kvoli ockovaniu, poznam dievcatko ma 7 rokov, je riadne zaockovane a este nebrala antibiotika..nehovorim, ze nikdy nebude, ale kazde dieta je ine, teda neda sa radikalne odsudit ani jedno ani druhe...a prevencia je fajn, napriklad nedrzat dieta v uplne sterilnom prostredi, tym nemyslim aby si neumyvalo ruky a podobne, alebo ho neprehrievat kopou oblecenia, kazda mama chce to najlepsie pre svoje dieta, ale som skor zastanca kompromisov ako radikalnych rieseni..teda aspon v pripade atb a ockovania

10. feb 2013

perfektny clanok! uplne suhlasim s autorkou a toto vsetko mi pripomenulo jednu mamicku tu z MK...🙂🙂

11. feb 2013

@monulicka
@sorciera24 baby,ja som iba vyjadrila svoj názor na článok a očkovanie...a aj svoje skusenosti,lebo mám tri deti a tolko skusenosti asi nemáte ani jedna...či? Neodsudzujem nikoho,kto nechce očkovať svoje dieťa,je to názor a právo každeho rodiča...len sa modlite,aby ste nevideli svoje deti s rotavírusom v nemocnici...a vlastne so žiadnou chorobou a bolesťou,ktorej sa dá predísť očkovaním...moji starší chalani mali rotavírus a ležali obaja v nemocke,takže ked sa dalo proti tomu očkovať,najmladšiemu som to zaplatila,aby som to už nikdy nemusela zažiť...tu bezmocnosť,ktoru som citila ked boli chori....😉

11. feb 2013

@didiana333 my sme zase zase vyjadrili svoj..a neboj tych skusenosti mam aj ja dost... a o bezmocnosti a zufalstve mi naozaj nemusis hovorit...ja zasa Tebe ani nikomu inemu neprajem zazit vedlajsie ucinky ockovania, ktore nevie nik vyliecit...chapem Ta, ze si zastanca ockovania po tom co ste prezili, ale ako som uz napisala, niekto moze mat presne opacny nazor a nemusi byt "posadnuty"
@noraf prepac, ze som sa chytila toho jedneho odstavca, ale slubujem, ze uz ho nebudem komentovat, to by bolo na celu diskusiu a nie o tom bol ten clanok 😉

11. feb 2013
noraf
autor

@monulicka v pohode..ved kazdy predsa moze komentovat a davat najavo svoj nazor, mne to neprekaza 🙂

11. feb 2013

@didiana333 presne, my vyjadruje svoj nazor.....kazdy z ans zazil cosi, skusensoti nemusia byt dane poctom deti...ty sa zas modli, aby tvoje dieta nedostalo po ockvoani napr. taku mozgovu mtvicu:/...a to ti neprajem nic zle, ja ako matka so zlymi nez. ucinkami po ockovani...mam zas tento nazor.....a vidis ako sa to lisi, ja by som to spominane ockvoanie nielenze ndala, ale ani keby mi zan zapaltili by som ho nedala.....ja som citila bezmocnost z opacneho brehu...cize nase skusensoti sa lisia a a ko vidis, kazda z ans koname tak, ze chceme najlepsie svojim detom....nie?

11. feb 2013

Takze sme sa vsetky vyjadrili a mozme ist dalej.... 🙂

11. feb 2013

Začni písať komentár...

Odošli