petrasr
27. apr 2017
574 

Sladký život aj bez bieleho cukru

Každý, kto chce seba a svoju rodinu stravovať trošku zdravšie, ako prvé vyradí z jedálnička biely rafinovaný cukor. O správnosti tohto rozhodnutia nie je pochýb. No aj bez cukru môže byť cesta za zdravším životným štýlom stále sladká, a to doslova.

ČERSTVÉ OVOCIE

Občas sa ozývajú ohlasy, že ovocie nie je až také zdravé, pretože je to tiež samý cukor. Áno aj. Ovocie, to je hlavne vláknina, ktorá pomáha pomalšiemu vstrebaniu fruktózy, čo znamená menší výkyv cukru v krvnom obehu. Preto je vždy vhodnejšie sladiť ovocím a nie ovocným extraktom či sirupom (aj keď prírodným).

Banán, jedna z prvých potravín pre deti a taktiež výborné prírodné sladidlo. Toto obľúbené ovocie je bohatým zdrojom minerálov, hlavne horčíka a draslíka. Nedostatkom horčíka dnes trpí veľké percento populácie vďaka málo výživnej pôde určenej na pestovanie obilnín. Vymeniť biely cukor za tento voňavý zázrak sa teda zdá byť veľmi rozumným riešením. Sladiť ním je vhodné hlavne nepečené dezerty. Pyré z banánov a jabĺk vyčarí naozaj lahodnú sladkú chuť. Pozor ale, nedozretý banán môže u niekoho vyvolávať nepríjemnú plynatosť.

Z banánov môžete vyčariť aj výborné lievance, presne ako @matta308, ktorá píše: „Ja robím z banánov lievance. 1 banaán + 2 vajcia, rozmixuješ, upražíš ako klasika lievance, poleješ medom a budete sa olizovať až za ušami“.

Ďalší tip, ako si zdravo osladiť život je zakamuflovať sladké jabĺčka a dokonca aj mrkvu do koláčov. Tie nastrúhané do cesta koláč nielen zvláčnia, ale aj osladia. Vhodné je vyberať jabĺčka určené na pečenie, napríklad druh Jonagold alebo Golden Delicious.

SUŠENÉ OVOCIE

Dobre rozmixované datle (ak sú prílš suché, namočte ich pred spracovaním do vody), hrozienka ba aj slivky dokážu v kuchyni hotové zázraky. Nielenže dodajú dezertom výbornú štruktúru, no hlavne datle svojou sladkosťou pripomínajúcou karamel dokážu cukor úplne nahradiť. Jednoduché karamelové mlieko vyčaríte v priebehu chvíľky – stačí mixér, mlieko a datle bez jadier, prípadne pridajte aj banán na zahustenie a sladký milkshake je na svete. Dospelí si môžu pochutnať na tvarohovom koláči osladenom hrozienkami dosýta namočenými v rume. Pri sušených produktoch nezabudnite skontrolovať, či neboli náhodou sírené alebo umelo prisladzované. Pokiaľ áno, ovocie pred použitím dôkladne umyte pod teplou tečúcou vodou.

O veľmi zdravý recept s použitím datlí sa podelila aj @shterezka, ktorej kefír vyzerá naozaj lahodne. "Príprava je jednoduchá, zmixujte kefír, postrúhané jablko, sušené datle, med a škoricu." Jej ďalšou alternatívou (na fotografii) je kombinácia: ananás, kiwi, zázvor, kefír, mleté ľanové semienka, med, kurkuma. Mňam!

Šikovná @rebecca16 z datlí dokonca napiekla zdravé sušienky len z troch ingrediencií - maslo, špaldová múka a datle: „Zdravé chrumkanie pre mojich žrútov od foodblogerky Tinky. Rýchle, lacné, zvládnu zjesť bezzubí aj tí, ktorí zdravé nemusia.„

MED

Toto sladké tekuté zlato vám nielenže doplní energiu, no vďaka antioxidantom posilní aj váš imunitný systém. Keďže sa jeho chuť teplom nemení, je vhodný aj ako náhrada do pečenia. No je treba mať na pamäti, že pečením sa jeho pozitívne zdravotné účinky ničia. To, že je medík asi najobľúbenejšou náhradou za biely cukor dokazuje aj množstvo receptov vo fóre

PRÍRODNÝ SIRUP

Sirupy momentálne zažívajú veľký boom. Na našom trhu je veľa druhov - agávový, javorový, jablkový, špaldový, kokosový či ryžový, no ich kvalita rapídne kolíše. Pri používaní sirupov myslite na to, že sú kaloricky veľmi bohaté. Ich benefitom je však prítomnosť antioxidantov, minerálov a vitamínov.  Výhoda sirupov oproti medu je aj ich tekutá forma. Sú teda výborné či už na zdobenie dezertov, poliatie palaciniek, alebo na prípravu omáčok. Tip na prípravu torty s použitím kokosového sirupu nájdete aj v našom blogu.  

STÉVIA

Výťažky z tejto rastliny sa najskôr používali ako náhrada zubných pást. Až neskôr si to stévia prerazila až do našich kuchýň. Je 300-krát sladšia ako cukor, čo je však občas na škodu – veľmi rýchlo sa to s ňou preženie. Stéviu zakúpime v rôznych podobách, od prášku, granuliek až po kvapky. Keďže má nahorkastú príchuť, často sa používa namiešaná s iným typom cukru, napríklad s brezovým. Jej výhodou je 100 % prírodnosť, no jej negatívom je už spomínaná pachuť, ktorú nie každý dokáže zniesť a taktiež jej tepelná nestálosť. Vhodná je teda hlavne do studenej kuchyne napríklad v kombinácii s výraznou vanilkou a škoricou.

Umenie pečenia so stéviou preukázala @kesis svojou zdravou tortou: "Strúhané jabĺčka, mleté orechy, kokos, mletý mak, mlieko, stévia (ale robila som aj s medom ), všetko od oka. 170 st. cca 40 min."

BREZOVÝ CUKOR

Známy aj pod názvom Xylitol je cukor vyťažený z brezy. Sladivosťou len o málo zaostáva za rafinovaným cukrom, no má omnoho nižší glykemický index a pozitívne vplýva aj na zubnú sklovinu. Vzhľadom pripomína obyčajný cukor, no má inú molekulovú štruktúru – nekryštalizuje. Aj keď sa dá za cukor nahradiť skoro všade, chleba s ním piecť neskúšajte. Kvasniciam totiž „nechutí“. Xylitol tak možno nepoteší „chlebožrútov“, no tí, ktorí trpia candidózou (premnoženie kvasiniek v tele), by tomuto cukru mohli dať šancu.

KOKOSOVÝ CUKOR

Cukor z nektáru kokosových paliem môžete smelo použiť ako plnohodnotnú náhradu cukru do studenej aj teplej kuchyne. Jeho sladivosť je rovnaká a v porovnaní s cukrom má nižší glykemický index. Treba však myslieť na to, že pokrmom dodá jemnú karamelovú chuť. Okrem nej však prispeje aj vitamínom B či minerálmi. O výhodách kokosového cukru vie svoje aj @lubos, ktorý sa podelil o recept na chrumkavé mandľovo-kokosové sušienky.

Spôsobov, ako si osladiť život je naozaj veľa, pokiaľ sa ale rozhodnete experimentovať s novou potravinou, je potrebné počítať aj s možnou alergickou reakciou. Viac sa o nej dočítate na Wiki Modrého koníka.

A ako riešite svoje chute na sladké vy? Podeľte sa o skúsenosti, tipy a recepty. 

#zdrava_strava #cukor #med #ovocie #zdrava_vyziva #zdravastrava #strava #zdravie

Foto: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli