princessawsm
19. mar 2020
6796 

Ako zostať fit po pôrode?

Aj vy čakáte na ten moment, keď sa vám podarí vyskočiť z toho kolotoča plienok, kŕmenia a prebaľovania? Moment, keď sa konečne začnete venovať sama sebe? Stačí správne nastavenie mysle, odhodlanie a pár spoľahlivých pomocníkov v podobe jednorazových plienok, vlhčených utierok a iných vychytávok, ktoré vám zjednodušia a urýchlia starostlivosť o vášho drobca. A tú chvíľu na seba si skrátka už nájsť musíte ;)

“Ako zostať fit po pôrode”... No, na začiatok by bolo fajn byť fit aj pred pôrodom, čo veľmi nebol môj prípad. Počas mojich formatívnych a dospelých rokov som prešla viacerými (nie vždy zdravými) premenami. Až rok 2019 sa navždy zapíše do mojich dejín ako TEN rok, kedy som vzala zdravie do vlastných rúk.

Ideme na to?? Ideme na to!

Nikdy som nebola atletický typ. Nadváhu, obezitu, vysoký krvný tlak a cukrovku máme v rodine. Nie všetko je však podmienené geneticky. Teraz vám poviem detaily, ktoré vie asi len môj obvodný lekár: moja maximálna váha v živote, pri výške 171 cm, bola 113 kg. Mala som 19 rokov, vyzerala na 40. Počas VŠ štúdia sa mi podarilo zhodiť celkom slušne na 80 a všetko bolo OK, až kým som nevysadila antikoncepciu a nezačali sa hormonálne výkyvy. Kilá začali naskakovať naspäť. V 2015 som odbehla beh Devín-Bratislava. V 2016 som nevedela vyjsť do schodov bez toho, aby som sa nezadýchala. Otehotnela som. Dostala tehotenskú cukrovku. Endokrinologička nado mnou zalomila rukami. Zvaľovala som to na hormóny. Ale to, že som žrala, ako keby nemal prísť zajtrajšok, som si vôbec neuvedomovala. Narodil sa malý a ja som stres z novorodenca zajedala Mila rezmi. Myslím, že Sedita mala ten rok najvyššie zisky za dekádu.

Otehotnela som znovu, moja strava sa upravila: na “číze” z mekáču a krémové venčeky. Bol 26. december 2018 a ja som “exla” krabicu vianočného pečiva s tým, že nasledujúci deň je deň nula a začnem so sebou niečo robiť. Štartovala som z čísla 98 a konfekčnej veľkosti 48. Mamička na materskej: permanentne nevyspatá, ulietaná - ako už len do tohto vypätého života vopchám chudnutie? Odpoveď je: úplne jednoducho. Všetko je to o prístupe. Teraz budem znieť ako premotivovaná instainfluencerka, ale naozaj je to o nastavení mysle a všetko ostatné si tomu viete prispôsobiť celkom jednoducho. Za rok 2019 som schudla 28 kilogramov telesnej hmotnosti, naučila sa novým zvykom a žijem oveľa “ľahší” život (haha).

“No dobre, ale ako sa ti to podarilo?” No, baby, poviem vám, že je to, bohužiaľ, veľmi nudné “tajomstvo”: kalorický výdaj je väčší než príjem. Tzn., že zjem menej, než moje telo potrebuje k efektívnemu fungovaniu. Žiadne drastické diéty, nízkosacharidové/keto záležitosti, magické kávy, zázračné produkty (akože ani vizuálne). Jednoducho správny balans energie. Do toho pridať pohyb (a tým nemyslím len cvičenie) a telo si poradí aj samo.

Len na okraj k tomu pohybu: ruky hore všetky, čo detváky ešte kočíkujete. Rýchlejšia prechádzka s tlačením 20 kg kočíka spáli plus mínus 200 kcal za pol hodinu. To je jeden rohlík s maslom. Alebo mamičky, ktoré sa s deckami bláznite a nadrapujete a vyhadzujete ich do vzduchu: 15-kilové dieťa, to sú dve činky (len pozor na chrbát).

“No dobre, ale čo teraz, budem vyvárať štyri rôzne jedlá? A ja nemám čas cvičiť, keď mi tu behajú deti. A ja mám diastázu po pôrode. A ja neviem čo…” Alebo len: a ja mám len samé výhovorky? Nič v zlom, ale žijeme v dobe, kde máme priamu úmeru zlepšovákov a výdobytkov k výhovorkám, ako nemáme čas. Parný hrniec s mixérom sám pripraví dieťaťu obed. Pampersky sa nemusia prať, vešať, žehliť, skladať (dokonca aj môj tato - pyšný dedo - zvládol prebaliť deti, kým som ja dvíhala činky: viď nižšie). Cvičiť sa dá aj s diastázou, ak sa to robí správne. Tu sa vraciam k tomu, čo som spomenula vyššie: všetko je o prístupe. To, že lietate medzi prebaľovaním a kojením (mimochodom, kojenie a beh je storka sama o sebe) ešte neznamená, že sebe nemôžete venovať dostatočnú pozornosť. Pretože teraz môže byť všetko ok: veď mám len tridsať, nič ma nebolí, pár kíl navyše ma nezabije. Ale o desať rokov to môže byť vysoký tlak, cukrovka, infarkt, mŕtvica… To bol môj hlavný “drájv”, chrániť si vlastné zdravie. To, že sa prvýkrát v živote vopchám do 38čiek riflí je len príjemné pohladenie pre moje ego (zatratené štandardy krásy!).

----------

Tento článok vyšiel s podporou Pampers

Wow aka zmena 👌🏻 Ani sa mi nechce verit ze na tych fotkach si ty 😮

19. mar 2020

pomohla aj farba vlasov 🙂... nosíš teraz šošovky?

19. mar 2020

Kočka👍

19. mar 2020

Topka 👌

19. mar 2020

To so ty vlavo????? Neveriiiiiiim. Som padla na rit 👍💪

19. mar 2020

Úžas.. nemám slov...

19. mar 2020

Huh? wait, what?! 😲😲😲
👍🏼

19. mar 2020

Neverííím! 2 rôzne ženy na fotkách! sila! 😉 skláňam sa! 👏👍👏

19. mar 2020

wau super idem sa inspirovat

19. mar 2020

Mas peknu postavu.
Podla mna zena je krasna ked neni chuda a neni tucna, kus tuku neni na skodu, praveze naopak. kolko ludi ked je chorich a schudnu aspon maju z coho a ich telo vyuzilo energiu a zasoby. A lepsie sa zotavuju.
To moda chce chudost ale to vsak nezarucuje dlhy zivot v zdravi.

19. mar 2020

@zazvorka87 a koľko ľudí je chorých práve koli tomu tuku navyše 🤭

19. mar 2020

@liana111
Tolko kolko chudich.

19. mar 2020

@zazvorka87 🤦🏼‍♀️ Sama chceš schudnúť ale neide ti to, tak nechápem prečo musíš hejtovat keď sa niekomu podarilo 🤷‍♀️

19. mar 2020

@liana111
Nie, prave ze vobec nehejtujem ale chvalim ze ma peknu postavu akurat, neni chuda ani tucna taka zdrava postava.
Hej, tiez chudnem a snazim jest zdravo, obezita neni zdrava vieme to vsetci.
Zeny maju rozne tela a rozne postavy nechapem preco by sa mali vsetky snazit ist za "idealom " krasy ked pre ne to neni ani dobre ani zdrave.
38,40 velkost pre zenu v 30tke je super proste zena do voza aj do koca.
Som realistka a vidim ze ktokolvek podlieha rakovine ci chudy ci tucny clovek, ale ten Co ma kus tuku najviac aspon ma z coho cerpat energiu ked je telo v krize.

19. mar 2020

Super, motivovala si ma. Držím palce, vyzeráš skvele 🤸‍♂️👍

19. mar 2020

Tak super ale ako si to dala že nemáš previsajucu kožu? Ja už ani chudnúť nemám chuť,lebo ovisnuta koza vyzerá horšie ako oblinky.

20. mar 2020

krasne zmena pristane ti to 🙂

20. mar 2020

@danaholanova nemusíš mať ovisajucu kozu

20. mar 2020

@luccija tak plastika draha a po 40 už ta koža nie je tak pružná.

20. mar 2020

👍👍👍

20. mar 2020

Veru, je to len o hlave

20. mar 2020

@danaholanova a vieš aká je to blbosť? Z 87 mám dnes 75. Brucho mi previsalo , spodok necitlivy, ostriovane tak,že tam nemám normálnej kože ani kúsok, diastaza, hernia. Presne tak som sa aj ja utesovala. Radšej budem mať plnú kožu,ako ovisnutu. Tak to moje brucho sa zatiaľ sťahuje, pomaly, oveľa pomalšie ako zvyšná koža, ale som šokovaná ako ta moja mŕtva koža reaguje. A tuk nie je iba na bruchu, ale všade a celkový dojem z človeka je úplne inde

20. mar 2020

To som sa dobre pobavila 😂 úžasná premena!

20. mar 2020

ty si brutálna ženská 👍 vtipná, s nadhľadom, mám veľmi rada tvoje príspevky a po dnešnom článku ešte aj mega klobúk dole ;)

20. mar 2020
Autor komentár zmazal

Na jednej fotke vidim lenivu, znudenu, prezratu babu s nulovym sebavedomim, ktora si nevazi sama seba.. Na druhej sympaticku maminu, ktora si uvedomila ze prejedat sa nic neriesi a chce byt fit pre svojho muza, pre dieta ale hlavne sama pre seba! Vacsina zien sa vyhovara na genetiku a niektore to tak ozaj maju...len tie zjavne vyzrate nic nerobia a lutuju sa! Nie sme kazda modelka, ale kazda z nas by mala robit maximum preto aby sa citila fyzicky aj psychicky dobre. Gratulujem Ti!

20. mar 2020

Perfektne, gratulujem! Tusim pojdem vecer behat! 🙂

20. mar 2020

2019 bol aj pre mna TYM rokom 🙂 zhodila som cca 12 kg, pri vyske 1,5m je to teda dost vidiet ☺️ A tiez sa ma ludia pytaju, ako som to dokazala a kazdemu odpovedam: poviem ti to, ale nebude sa ti to pacit. Upravena strava a pohyb. Nic viac nic menej 🙂 velkost z L na XS 💪🏻 A neprestavam 🙂

20. mar 2020

Skvela premena!

20. mar 2020

Dakujem za clanok. Potrebovala som vidiet presne nieco taketo. 💕 si sikulka.

20. mar 2020

palec hore šikovná si , ja sa neviem nakopnúť už nejakú dobu a pekne ma to štve
musím dať dole tie kilá ktoré mi v skutočnosti nepatria a ani nepristanú
dik za chrobáka do hlavy .....

20. mar 2020

Krása!

20. mar 2020

Je to fajn, ze si schudla, ale je to napisane tak neskutocne arogantnym stylom, vysmievacnym, akoby si zjedla vsetku mudrost sveta o chudnuti, ze mne bolo z toho na grc. Vysmievas sa zo zien, ktore ZATIAL neschudli, ale ved nedavno si aj Ty taka bola. Asi ten vysmech myslis aj na svoje stare ja, to je v poriadku, ale nemozes vediet cim si prechadzaju vsetky ostatne tucne zeny.. nie vzdy je to len lenivost. A radim nebyt teraz hned taka hrdinka, lebo schudnut je ta lahsia cast, cas preveri ako si to budes udrziavat. A ked je toto reklama na Pampers, tak to klesli u mna uplne.

21. mar 2020

Super super, nečítaj tie zavistlive komentáre. "Buchtickam" to treba niekedy tvrdsie podať (bez urážky dámy). Ani Maros Molnár sa neprosil svojim zverencom. Kto nevie zabojovať tvrdo ten si to nezaslúži. Krásna práca 😉

21. mar 2020

Nemyslim si, ze by jej niekto zavidel ze schudla.
Schudla lebo tak chcela jej telo jej volba! . Ked bola tucna bola to stale ta ista osoba ako pred schudnutim. Zato ze zena je tucna neni zenou!? Ale buchticka!?
Kazda si zasluzi respekt.
Je to predsa kazdeho vec ako nalozi s telom, nikto nema co kecat do toho.
Tu kde zijem som sa naucila respektovat ludi , u nas v kolektive si nikto nedovoluje sa zenam vysmievat a urazat ich za vyzor. Na Slovensku bez a prax, aj medzi kamaratkami aj v rodine.
Aby mi cudzi clovek hovoril ze mam schudnut tak sfuknem ako muku.
Mam obeznu kamaratku a neriesim jej obezitu je to fajn holka a hotovo. Viem, ze ma svoj rozum a nevidim do jej mysle a neviem o nej dost veci, preto to nesudim.
Zena by mala byt sebavedoma, aj ked tucna a chce schudnut o to viac sa jej to podari.
Ale aj ked je tucna a nechce a je sebavedoma tak to maju ostatni respektovat nie sudit a pohorsovat sa, neni to ich male decko ale cudzi clovek.

21. mar 2020

@zazvorka87 no ja si myslím že je x žien ktoré jej závidia a veru majú čo. Lebo mať takú pevnú vôľu a sebazaprenie nemá hocikto. A vôbec to nie je ľahké. Keby bolo, všetky sme ako modelky. Sú to mesiace driny a odriekania. To nie je o súdení. Tu ide o rešpekt. Ja prajem každej nech je spokojná sama so sebou, lebo to je najdôležitejšie. A áno súhlasím, sebavedomie pri vzhľade nehrá rolu...

21. mar 2020

@nicicka
Vsetke by sme boli modelky za aku cenu, nie kazda je od prirody utla a stihla.
Nema zmysel sa trapit dosiahnut velkost 36, 34 s tym ze budem si odriekat,makat na sebe alebo zajst az tak daleko ako anorexia, bulimia a podobne nezmysly.
Ked v pohode a zdrava moze byt pri takej vahe a velkosti pri ktorej sa citi fit bez drastickeho trapenia. Zivot, zdrave si treba vazit aj si ho vediet vychutnat a k tomu patri dobre jedlo. 🤗👩‍🍳
Pani, ma velkost 38 co je super a verim ze bude dlho fit.

.

21. mar 2020

@zazvorka87 Prepáčte, ale nemôžem súhlasiť. Cvičenie vôbec nie je o bulími a anorexii. To je uz je hraničiace so zdravým rozumom. Všetci fit nadšenci odsudzuju a tento prístup. Je to predovšetkým o disciplíne, vydrži,naberani svalovej hmoty - čím jej má človek viac tým ľahšie spaľuje prijaté kalórie. Pravidelný šport Vás drží ako v dobrej fyzickej kondícii tak aj psychickej! Robí človeka šťastným, dodá mu sebavdomie, disciplínu. Za mňa môžem povedat že prístup k športu ako aj šport samotný mi pomohol aj rôznych iných situáciách a pri riešení problémov. Športujem 10 rokov, nie som ako modelka ani nikdy nebudem. Dlho dlho som so sebou nebola spokojná. Až donedávna. Ale to už nebolo o športe, ale o nastavení mysle...

22. mar 2020

@nicicka
Necitate ma s porozumenim, alebo zle ja pisem.
Dlho ste neboli so sebou spokojna, preco?
Su zeny ktore sa zo sebou spokojne a su sebavedome lebo poznaju svoje telo, svoje hranice, kaslu na modu a modne vlny, ako mat velky zadok a osi driek ktore sa dnes popularne.
Ked vy sportujete a vediete zdravy zivotny styl, super, iste motivuje aj bez slova a osocovania buchticky aby zmenili nieco v sebe a vo svojom zivote.
Nikto nema sa co pozerat zvrchu na ludi a kilami naviac ani ich sudit.
Pokial ma sport bavi ❤️ a nerobim z toho osobny suboj je to v poriadku, obycajnej zene ktora z toho nezaraba neni fitneska, modelka a podobne je to zbytocne.
Buchtickam" to treba niekedy tvrdsie podať (bez urážky dámy)
Maj respekt ku zenam ktore maju nadvahu a su ine ako ty, ony maju doma zrkadlo a maju svoj rozum nic im netreba tvrdsie podat, je to ich osobna vec ich pravo.
Inspirovat k zdravemu stylu bez zahanbovania je ovela lepsie ako niekomu ublizit na sebavedomi.
Prepac,ze reagujem opat.

22. mar 2020

@zazvorka87 Je fajn že reagujete, asi by bolo dobré spraviť prieskum koľkym žien s nadváhou, alebo len s pár kilami naviac sa dobre žije a su so sebou spokojné. Myslím že drvivá väčšina by nebola. Ja nikoho nesudim a neodsudzujem. Ja skôr obdivujem plnšie ženy ktoré sú do sebou spokojné, no úprimne ani jednu takú nepoznám. Každá by chcela čosi zhodit. Takisto obdivujem aj autorku článku, ktorá zabojovala a tvrdou drinou, z ktorej mala potešenie a radosť vyhrala. 90 % toho o čom tu píšem je, že šport je liek na veľa chorôb. Jediný prehrešok ktorý tu mám je myslím oslovenie "buchtičky" za ktoré som sa ospravedlnila a zdôvodnila som to tým že občas treba na človeka tvrdšie aby sa nakopol. Aj keď myslím že "buchtičky" nie je tak vulgárne. Myslím že rozdiel co si myslíte vy a ja je v tom, že každý má na šport iný pohľad. Vy to beriete ako utrpenie, bolesť, zbytočnú záťaž. Ja ako jeden zo zmyslov života, radosť, pusuvanie hraníc, závislosť...

22. mar 2020

@nicicka
Bodaj, by zeny neboli spokojne so sebou ked su vsade bombardovane ake by mali byt, ako by idealna zena mala vyzerat ake zeny su muzmi preferovane. Zeny maju komplexy od hlavy po patu nielen pre vahu.
Poznam pekne zeny ktore sa stihle aj tak nie sa spokojne so sebou este si povedia ze sa tucne😵😳.
Som si ista ze zeny motivujes svojim zivotnym stylom, a je to iste odmenujuci pocit.
Tak som jedna ktora ma nadvahu a som spokojna so sebou teraz aj ked schudnem, mam rada svoje kratke nohy a svoje nedokonasti berem s humorom, su ludia ktory to stastie nemali aby sa narodili zdravom tele.

22. mar 2020

Ja som prave ta buchticka, ktora mala plnu hubu toho, co sa ako neda az kym som nezdvihla svoju lenivu rit a nezacala na sebe makat. Teraz si idem po tehlicky, vzdy som ich chcela, teraz su na dosah. Nie som modelka, fitneska ani nezarabam svojim telom len ho CHCEM mat v prvom rade funkcne a v druhom pekne. Pekne v zmysle, ako to vnimam ja. Pre mna su pekne tehlicky na bruchu, vyrysovane ruky a gulaty pevny zadok. Pozajtra to budu tri mesiace, co cvicim naozaj poctivo minimalne 5x za tyzden. Nie je to pre mna utrpenie, je to relax, su to nekonecne endorfiny. Kazda by mala byt stastna vo svojom vlastnom tele, ale ruku na srdce, ktora z nas je naozaj 100% spokojna so sebou? Dalsou kategoriou su zeny, ktore nemaju na vyber, lebo maju zdravotne problemy, im prajem len a len to, aby boli zdrave a stastne a aby vedeli prijat to, ake su. A ano, su aj take, ktore by chceli byt stihle, ale sa vyhovaraju, ako som to robila aj ja. Koho sa to netyka, nech si to neberie na seba, take to je jednoduche 🤷🏻‍♀️

22. mar 2020

@merickat.
Super mas moj obdiv.
Je to ako z podobenstva o talentoch ktore mali zveladit, prvy dostal 5,druhy 2, dalsi 1.
Ten Co dostal l 5 ziskal dalsich 5 podobne aj ten druhy.
Posledny neurobil nic.
Kazdy z nas ma ine schopnosti a ine prednosti. ❤️🤗

22. mar 2020

To akoooooo???? Neskutocne. Ja "neverim" ze na tej prvej fotke si ty. 👏👍💪💪

23. mar 2020

wow si teraz nadherna !!!! klobuk dole ze si to takto dala , rodicia aj tvoji blizki musia byt na teba velmi hrdiii !!!! no1******

25. mar 2020

Začni písať komentár...

Odošli