redakcia
16. máj 2019
3974 

Krok za krokom: Ako správne a bezpečne prebaliť bábätko?

Prvý rok po pôrode dieťaťa je veľmi náročný - na tom sa zhodnú určite všetky mamičky. Avšak činnosti, ktoré budete vykonávať, zase tak náročné nie sú. Niektoré z nich budete vlastne robiť stále dookola. Dojčiť a prebaľovať. Dojčiť a prebaľovať. Ako na prebaľovanie?

Image title

Než sa žena stane prvýkrát mamou, sú pre ňu niektoré materské povinnosti veľkou neznámou. A čo nepoznáme, z toho máme často strach. Preto sa poďme spoločne pozrieť na to, ako správne prebaliť bábätko. Verte, že sa naozaj nie je čoho báť, nejedná sa o nič zložité, ale aj tak to chce pre začiatok získať niektoré informácie.

Kedy prebaľovať bábätko?

"Keď som bola v pôrodnici s prvorodeným synčekom, tak nám sestry odporúčali bábätko prebaľovať vždy pred dojčením. Dieťa sa pri tejto činnosti trochu preberie a bude potom lepšie sať. V iných pôrodniciach však zasa odporúčajú prebaľovať až po kŕmení, pretože sa pri tom dieťatko veľmi často vyprázdni. Na druhú stranu treba podotknúť, že malé deti sa vyprázdňujú vlastne skoro stále," zdieľa svoju skúsenosť jedna z mamičiek.

Najlepšie je teda urobiť si vlastný systém, ktorý bude vyhovovať hlavne vám a vášmu bábätku. Frekvencia prebaľovania bude z veľkej časti závisieť aj na tom, ako veľmi citlivú pokožku vaše bábätko má. Niektoré deti majú naozaj veľký sklon k podráždeniu pokožky, je teda jasné, že ich bude potrebné prebaľovať častejšie. Toto vám však dopredu nikto nepovie a uvidíte až podľa konkrétnej situácie.

via GIPHY

Výber plienok

Na začiatku by sa mala každá mamička rozhodnúť, aké plienky bude pre svoje dieťatko využívať. Väčšina mamičiek zvolí  jednorazové plienky. Existuje veľa značiek a typov, trúfame si teda tvrdiť, že si určite vyberie každá mamička. Kým jednému bábätku vyhovujú plienky určitej značky, iné bábätko po nich môže mať podráždenú pokožku a zapareniny. Treba to teda vyskúšať.

Ak mamička z akéhokoľvek dôvodu nechce využívať vyššie uvedený typ plienok, má možnosť látkovať - teda používať látkové plienky. Tento spôsob je dnes čoraz viac využívaný a moderný. Skúste sa pozrieť do bazáru  Modrého koníka, aké nádherné vzory plienok sa dajú zaobstarať.

Samozrejme je tiež možné kombinovať plienky jednorazové a látkové. V tomto prípade používajú mamičky u svojich potomkov látkovky väčšinou doma a jednorázovky potom napríklad pri cestovaní.

Prebalenie krok za krokom

Potrebujeme:

  • prebaľovaciu podložku (existujú umývateľné i jednorazové)
  • plienky správnej veľkosti
  • krém na ošetrenie plienkovej oblasti proti zapareninám
  • vlhčené obrúsky (nie sú nutné, niekto radšej zadoček obmýva vodou)
  • látkovú plienku na osušenie zadočku

Image title

1. Dieťa by sa malo prebaľovať vždy čistými rukami - ak ich nemáte čisté, umyte si ich. Bábätko položte na prebaľovaciu podložku a vyzlečte ho tak, aby ste mohli pohodlne vymeniť plienku. 

2. Rozbaľte plienku, dieťa chyťte za členky a jemne ho povytiahnite nahor - tak sa pohodlne dostanete k očisteniu celej plienkovej oblasti.

Image title

Tip:

Veľa novorodencov a malých bábätiek sa začne vyprázdňovať presne vo chvíli, keď rozbalíte plienku, buďte preto pripravení aj na túto situáciu.

3. Ak je bábätko pokakané, zotrite zadoček najprv spodnou časťou plienky. Potom plienku položte pod zadoček dieťatka.

Tip:

Aj tieto chvíle môžete využiť ku komunikácii s dieťatkom, rozprávajte sa s ním a čoskoro sa dočkáte spokojných úsmevov a roztomilého mrnkania.

4. Teraz prišiel čas na vlhčené obrúsky. Jemne s nimi zotrite všetky nečistoty.

Image title

Tip:

Ak prebaľujete dievčatko, dajte veľký pozor na to, aby ste nečistoty utierali vždy smerom od vagíny ku konečníku (nikdy nie naopak). Ak prebaľujete chlapčeka, je potrebné nadvihnúť semenníky a poctivo očistiť kožu vo všetkých záhyboch.

5. Teraz vezmite látkovú plienku a jemne dosušte miesta, ktoré ste predtým očistili pomocou vlhčeného obrúska.

6. Rozbaľte si novú plienku a vložte ju pod zadoček dieťaťa. 

7. Teraz prišiel čas na ošetrenie kože vhodným prípravkom 

Image title

Tip: 

Ak dieťatko trpí na boľavé bruško, je veľmi vhodné pri každom prebaľovaní premasírovať bruško (existujú gély a mastičky špeciálne určené pre túto činnosť). Masírujeme vždy v smere hodinových ručičiek.

8. Vrchnú časť plienky dajte smerom k brušku bábätka a starostlivo bábätko zabaľte . Dbajte na zalepenie oboch postranných častí.

Image title

9. A máme  hotovo. Teraz nezabudnite dieťatko doobliekať a za chvíľu môžete začať nanovo.

Bezpečnostné upozornenie

Ak prebaľujete dieťatko na vyvýšenej podložke alebo prebaľovacom pulte, nikdy ho nenechávajte bez dozoru . Hoci sa vaše bábätko doteraz nikdy samé neotočilo, raz to príde prvýkrát - bábätko by mohlo spadnúť a veľmi vážne sa zraniť.

Ak ste zatiaľ vo fáze rozhodovania, či budete využívať látkové či jednorazové plienky, nazrite do fóra, kde maminy rozoberajú oba druhy plienok.

A ak vás zaujíma, ktoré jednorázovky sú podľa mamičiek najlepšie, určite nahliadnite sem.

Máte v súvislosti s prebaľovaním nejaké tipy, ktoré tu nepadli? Šup s nimi do komentára. Práve vaša rada môže byť pre novopečené mamičky veľmi prínosná.

Zdroj fotiek:

pixabay.com 

archív autorky

Neviem fakt bude niektora mamicka hladat navod ako prebalit babo? 🤦🏼‍♀️

16. máj 2019
Komentár bol odstránený

@mima1 nie, bude ho zdieľať ustrachanemu/lenivému/vyhovarajucemu sa tatkovi.

16. máj 2019

Ak už aj na prebalovanie potrebuje dospelá osoba (žena či muž ) návod tak sme na tom fakt veľmi zle. Moje deti v živote návod nečítali nikde a zvládli to v pohode na menších súrodencoch. Nerobme zo seba až takých neschopákov. Zapojiť rozum a inštinkt úplne stačí.

16. máj 2019

nejde o ten návod ale skôr o to (ako aj ja, ktorá v živote nemala s bábatkom skúsenosti) pre istotu. Ja si radšej precitam aj ako ho učesať aby som vedela že robím všetko ako mám......myslím že na výsmech tu nieje miesto...

16. máj 2019

@vesijka prepac ale myslim si ze toto je fakt zaklad zeny ktory ovlada snad kazda aj ked sme to nikdy nerobili a naozaj netreba k tomu navod. To nase deti budu o chvilu potrebovat navod aj nato ako sa ist... na wc

16. máj 2019

@mima1 ja nepotrebujem navod to som aj napisala hovorim ze si rada precitam pre istotu naozaj vsetko a uz aj to ze si niekto dal námahu tento článok napísať je niečo

16. máj 2019

@mima1 akoo ja keď som mala prvýkrát prebaľovať malého, tak som teda ozaj nevedela ako. Bola som rada, že mi to zdravotná sestra v pôrodnici pekne krok za krokom ukázala, lebo ja som sa ho bála aj dotknúť, že mu niečo spravím. Takže klobúk dole všetkým ženám, ktoré keď prvýkrát držali novorodenca v rukách (dovtedy žiadne skúseností so žiadnym dieťaťom) a mali ho prebaliť, tak to hneď vedeli a nebáli sa.

16. máj 2019

No mne v pôrodnici prvý krát ukázali ako malú prebaliť a ak nie určite by som si hľadala na nete ci robím všetko ok...

16. máj 2019

@bafka tak aj ja som bola mimo chvilu ze co a ako ale prisla som nato sama. No nic kazda mame iny nazor nemusime sa zhodnut🙂

16. máj 2019

@bafka ja si este pamätám počas praxe zo zdravotnej školy ako sme chodili na detske oddelenie alebo na gyn-porodnicke oddelenie. Mali sme ledva 15 rokov a fičali sme pri mamičkach a babatkach úplne v pohode..isli sme sa pozabijat ktora bude s tými najmensimi babatkami a robili sme vsetko..krmili,kúpali,prebalovali,obliekali. Toto naozaj zvladne každá žena a matka uz duplovane. Moja 4 ročná vie ako sa správne dáva plienka pod bábo a môj 10 ročný syn prebalí aj pokakané bábo. Nejak extra som ho neučila..stačí,že to videl ako to robim ja. Vsak uz malé 2-3 ročné dievčatká majú bábiky na ktorych praxujú jedna radosť 😊. Moja najmenšia má 16 mesiacov a hrá sa s babikou ktorú sa snaží obliecť napriek tomu,že samu seba obliecť nedokáže 😀. Preto pre mňa je nepochopiteľné ak niekto má s týmto problém...to sú základné veci. Myslim si,že ak je osoba schopná sa postarat o vlastnú hygienu po použití toalety tak zvládne aj novorodenca.

16. máj 2019

ja som bod cislo 5 nikdy nerobila

16. máj 2019

Pri mojom poslednom pobyte v pôrodnici novopečená maminka nevedela ako napríklad otočiť plienku. Ja som na prvýkrát tuším z plienky nevyrobila pekný "balíček" a hodila do koša nezabalenu...

16. máj 2019

@cmulinko len mi nepovedzte, že NIKTO, ale že vôbec NIKTO vám to ani na tej praxi neukázal. A o tom bol môj príspevok. Nie o tom, že to žena nezvládne bez návodu. Samozrejme, že zvládne, ale vždyyyyyyy musí byť nejaký impulz- buď to niekto ukáže, alebo to obkuká. Nikto učený z neba nespadol. A inak, moja mama je zdrav. sestra a sama mi hovorila, že vtedy to bolo iné, keď takto chodili aj oni na prax. Mali rešpekt, bolo to cudzie dieťa. Ale iné je, keď je to vlastné dieťa, prvorodička a hormóny a strach. Takže tak. Ani decko sa nezačne pýtať na wc samo od seba a nebude vedieť stiahnuť si nohavičky a spláchnuť, keď mu to neukážete, neobkuká to od vás/staršieho súrodenca. A o tomto ma nikto nepresvedčí, že veď je to ľahké a logické a samozrejmé. Áno, je to ľahké, logické, samozrejmé. ALE! Musí tam byť prvotný impulz- buď sa to ukáže, alebo to obkuká.

16. máj 2019

@bafka ale napr nase mamky nase babky atd to kde citali? Len odpozorovali od niekoho alebo skusili ale navod rozhodne necitali.
Ja som sa skor pozastavila nad tym ci sme naozaj take hlupe ze niekto musi napisat dopodrobna navod 🙈🤦🏼‍♀️

16. máj 2019

@mima1 no moja babka spomína že k nim chodievali zdravotné sestričky domov ukazovať ako sa čo robí... Kúpanie, prebaľovanie, kojenie... Myslela si ze to tak stále funguje...

16. máj 2019

@mima1 jedna vec je návod a druhá to, že si sa aj ty vyjadrila tak, že proste každá žena to vie a je to samozrejmosť. No ale nevie. Odpozoruje, ukáže sa jej to.

16. máj 2019

Prebalit novorodenca je pohoda. Dajte navod ako prebalit zbesnele 8 mesacne dieta ktore si nechce lahnut, stale sa otaca, uteka alebo sa postavi s okakanou lebo sa proste nechce prebalit😂diky

16. máj 2019

Inac musim napisat ze ja s detmi nemam vobec ziadne skusenosti. Ani babiky som neprebalovala😂 A pred porodom som si pozerala videa o vsetkom a bola som aj na priprave ako sa starat o novorodenca. A aj tak ked mi sestricka povedala ze mam prebalit maleho tak som ho v tom soku chytila za jedno stehno a chcela zdvyhnut ako kurca 😂 este ze bol moj muz somnou v nemocnici a on tie prve dni prebaloval. On to zvladal omnoho lepsie ale on mal skusenosti kedze ma netere a synovca...Takze nic cudne na tom nevidim. Ten navod kazdej matke niekto dal. Ci uz jej mama, ked prebalovala surodenca alebo sestricka v nemocnici ci na priprave, alebo si to precitala alebo pozrela video. Nikto uceny z neba nespadol

16. máj 2019

@bafka Nepamatam si,že by nám vyslovene ukazovali ako prebalovat. Bolo to pred viac ako 20 rokmi a vtedy sa naozaj učili dievcata za pochodu.. "boli sme hodené do vody a museli sme plávať " Nie je na tom nič divné..ale to sa uz porovnávajú prakticky 15 ročné deti na strednej skole vs dospelé ženy matky prvorodičky po 20ke-30ke..to je troška iný rozdiel. Som toho názoru,ze dospelá žena s priemernou inteligenciou zvládne aj sama prebalit dieťa aj ked v živote pred tým dieťa nedržala a nikdy pred tým ani na bábike neskúšala. To by niektore ženy naozaj čakali v tej pôrodnici hoci aj hodiny kym niekto pride a ukáže? To vážne by sa do toho nepustila sama lebo nevie ako? Tomu veru nechcem verit. Verim,ze taká žena neexistuje a všetky matky skôr či neskôr zareagujú tak ako majú a proste to dieťa prebalia. Ak tento môj názor niekoho pohoršuje tak sa zaňho ospravedlnujem ale tak to proste citim. Je lahsie povedat..nie neviem ako ano ja to dokážem...resp aspon skusim. Potom sa už naozaj nečudujem čo za témy sa tu rozoberaju uplne zbytočne bez toho,ze by clovek použil vlastnú hlavu.

16. máj 2019

@cmulinko kazdy den sa nieco nove naucis ani nevies ako kedy a od koho. A ty si sa dnes naucila ze su na svete aj mamicky ktore potrebuju navod k tomu aby prebalili babatko. Ano zvladli by to aj bez neho, ale mozno by nevedeli celkom presne ako chytit dietatko alebo by zle utreli dievcatko atd. A preto su tu tieto clanky. Pre nas menej odvazne ktore sa potrebujeme pre istotu uistit ze to budeme robit dobre. To ale neznamena ze budeme tyzden cakat s posratym deckom kym pride sestricka ukazat nam ako prebalit dieta. Podla mna je super ze taketo clanky a videa a navody na nete su ja som sa z nich vela naucila. To ze ty vsetko vies odjakziva neznamena ze vsetky sme take nadane😂
Este si zabudla na oteckov ktori tiez urcite taketo navody ocenia ked zrazu ostanu na babatko sami

16. máj 2019

Mam teraz 2 mesacne dieta. Prve dieta. Vysokoskolske vzdelanie a 37 rokov. Predtym s detmi uplne ziadnu skusenost. A bola by som velmi rada, keby som tento navod nasla este pred porodom ked som si studovala veci o babatku. Nakoniec som cosi ako tak vycitala z knihy. Nechapem ako by som to mala vediet len tak sama od seba ked som ani len plienku nikdy nedrzala a nevidela.

16. máj 2019

@selest dodam k tomu asi len tolko..netreba byt zbytočne ironický. Nikde som nepísala,že vždy vsetko odjakživa viem. Boli veci,ktore som sa aj ja musela naučit ale neboli to veci spojené so základnou starostlivosťou o dieťa ktorú ženy po celom svete odjakživa ovládajú akosi inštinktívne...a nielen ženy ale aj živočíšne druhy maju v sebe zakodovanu starostlivosť o mláďatá. Vedia presne co maju robit ked sa narodia. Je žena snáď niečo menej? Sme najinteligentnejsie bytosti zijuce na svete. Čím ďalej ma chces presvedčiť o tom,že na prebalovabie treba návod tak tým viac sa budem snažiť tomu odporovat lebo ja este stále verím v tom,že zeny sú toho schopné omnoho viac ako si myslia a netreba ich podceňovať a znižovať im schopnosti tým,že silou mocou tu budeme tvrdiť,že návody su potrebné. Stále sa bavíme o prebalovani a nie o inych schopnostiach aby sme zas nemiesali jabĺčka s hruškami. Ja som reagovala len na prebalovanie ale uz som bola zatiahnuta do situacie kde vraj ja som vzdy vsetko odjakživa vedela...to su uz tvoje slova..nie moje. Ani ja som múdra z neba nespadla ale to materské minimum som v sebe mala a s tým som narábala,skúšala a učila sa.

16. máj 2019

@cmulinko nepisala som ironicky
Len nemam rada ked sa niekto povysuje. Deti maju nie len zeny ktore nemaju skusenosti ale aj take ktore su menej sikovne alebo mozno aj menej inteligentne. A tie potrebuju ukazat aj taku blbost ako prebalit dieta. A niesu preto o nic menej matky ako tie co to vedia. A keby sem hned 100 mamiciek napisalo ze by nevedeli prebalit dieta keby im to predtym nikto neukazal, ty aj tak budes tvrdit ze to maju vediet pretoze ty to vies. A toto ja nemam rada. Ked si niekto mysli ze podla neho sa toci svet inych ludi. Nechapem naco vobec kliknes na taky clanok. Podla mna len preto aby si sa mohla povysovat ze my co ho citame sme blbe lebo materinsky instinkt blabla. A potom ze niektore mamicky hormonami ovplyvnene maju z toho depresie ked stretnu cloveka ako si ty co im povie ze vsetko maju vediet a ony nevedia...
Tiez nepisem pod recepty na vareche ze naco niekto potrebuje recept na segedin...

16. máj 2019

@selest skús sa ukludnit a precitat si moje prispevky znova. Nikdy som povýšenecky na tomto fóre nereagovala. To co teraz pises o mne su tvoje bludy..neviem z akého dovodu na mna utočíš takýmto štýlom. Skus sa troška zabrzdit pred tym než na biekoho vysypeš tolko zlosti co máš v sebe. Povýšenectvo je nieco uplne iné ale asi sa citis byt komfortne ak mozes expresívne vyjadrit svoje pocity aj ked nemaju ziadne opodstatnenie. Zo mňa ešte nikto depresie nemal ale od teba ckovek dostane na hubu aj ked si to nezaslúži a vyjadrí len názor. Nikde som nebola neslušná,drzá a vulgarna tak co tu prosím ta na mna davas nálepky co som a kto som. Ja som pisala niekde,ze tie matky co nevedia prebalovat su blbé? Ty si vobec citala moje prispevky?...ja skor obhajujem vsetky zeny..aj tie ktore sa sami citia byt "blbé " ze nemusia sa tak citit lebo verim v tom,ze každá to zvládne aj ked si neveria. Co je na tomto nazore povysenecke? Naozaj nechapem cim som ti ublizila..ale ok. Aj ty mas len vlastny nazor a ja ho musím respektovat...len v ramci slušnosti nedavajme si nalepky ktoré si nezaslúžime. Nikoho som nenazvala blbou a rozhodne sa nepovažujem za povýšeneckú.

16. máj 2019

@cmulinko tak moja mama je dosť viac rokov po škole a pamätá si, že im to ukazovali. A tu vôbec nejde o návod ako taký, ale o to, ako to píšeš. Čiastočne súhlasím s @selest , lebo si písala, či by žiadna matka neprebalila dieťa keby jej to neukazali. Myslíš, že taká matka existuje, keď sa nad tým zamýšľaš? Tiež nechápem, prečo reaguješ pod tento článok takýmto štýlom. Vieš, ty si mala xy rokov skúseností s bábätkami zo školy, no sú ženy, ktoré nikdy dieťa pomaly ani nevideli, nie ho prebalovali a zrazu majú pred sebou to svoje malé klbko a boja sa. A tie hormnóny robia svoje. Na mňa vyhukla jedna zdrav. sestra v pôrodnici, čo som pomalá a neviem to. Mala som drobca pri sebe 5 minút, nevedela som ani ako ho chytiť a preložit na pult. Hučala tam po mne a ja som začala plakať (hormóny a strach). Ešteže dobehla druhá a tá mi milo všetko pekne ukázala a vysvetľovala. A toto bol pre mňa ten návod, ktorý niekto sem spísal. Ak niekto natrafí na takú "milú" pomoc po pôrode, vždy jej lepšie padne tento pre teba nezmyselný návod, že si ho prečítala, ako počúvať debilný personál, ktorý jej dáva najavo aká je neschopná matka a na čo má decko, keď nič nevie. Lebo takýchto sestier je, žiaľ, v pôrodniciach dosť. Komentáre od teba boli povýšenecké, preto asi @selest aj tak reagovala.

17. máj 2019

@bafka je mi naozaj lúto akú si mala skúsenosť v porodnici. To by sa rozhodne nemalo stavat...nech si mysli sestricka čokoľvek o tebe. K ostatnemu sa uz nemam potrebu vyjadrit tak uz len tu a teraz naposledy. Myslim,ze to zachadza zbytocne do udližovania evidentne z oboch stran lebo tiez mi nie je prijemne ak na mna v diskusii reaguje niekto tak prchko a nerozvazne a nechce porozumiet tomu co som tym chcela povedat a drzi sa rukami nechtami toho,ze ja som tá zlá povysenecká a sposobujem depresie. To co ona sposobuje mne je uplne v poriadku. Dvojity meter nefunguje. Obhajuje sa len jedna strana..hoc aj ta reagovala neadekvatne. Branit sa da aj inak...normalnymi argumentami bez nálepiek. Ak som niekomu ja ublizila tak sa nemam problem ospravedlnit..patri to k zivotu a je mi luto,ze som znela povýšenecky a depresivne hoc to naozaj nebol môj zámer. Dufam,ze sa to vám v inej diskusii v com si budete viac verit nestane ze budete zniet povysenecky vy..lebo asi podla toho coho som tuto nalepku dostala je viac si verit a pocuvat instinkt povýšenectvo. Nadalej tvrdim,ze zeny toho zvladnu omnoho viac ako si myslia a bikde som nepisala ze su neschopne a blbe. Tymito slovami som bola ja postavena do pozicie tej najhorsej.Je mi luto ze toto nikomu nevadi..nikomu to nebije do očí. Je lahke sa pustit do niekoho a pisat davat nalepky typu "ja si myslim toto a hento o tebe ". Vsak ma ani nepozná. Ja si o nej nemyslím nič..sme v obycajnej diskusii a nie na pieskovisku,ze sa tu mam potrebu hádať. Naozaj dievcata sorry ale toto nemam potrebu dalej rozoberat. Este raz prijmite prosim moje ospravedlnenie za cokolvek co vas rozhorčilo z mojich názorov a tymto v teme koncim.

17. máj 2019

@selest "Tiez nepisem pod recepty na vareche ze naco niekto potrebuje recept na segedin..." 😀 😀 😀 😀 😀 😀 trefné 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Milujem tu tie od boha premúdrelé tety.
A ja ani prebaliť bábo inštinktívne neviem, ani ten segedín neviem uvariť 😀. Ten segedín ani s receprom neviem či by som dala 😀 😀 😀.
A ale zas kúpila som pozemok, urobila projekty domu (sama som projektant) a už 2 roky manežujem stavbu domu - čochvíľa kolaudujem.
Ja nie môj muž (ten teraz prebaľuje 😀).
Tak ti poviem, nikto ma to neučil 😀 😀 😀, fakt nikto, naozaj nikto, veď to je prirodzený materinský inštinkt postaviť dom pre svoje dieťa nie ?

@cmulinko postavila si pre svoje dieťa dom ? Lebo ak nie, si NAHOVNO MATKA. Či zvládaš LEN to prebaľovanie ?

17. máj 2019

@bafka mne zase sestrička v pôrodnici v noci (prvá noc, rodila som večer) povedala, že prebaľovať dieťa nemusím, že ja mám len kojiť a nič viac sa nestarať, že prvý celý deň mi ho bude chodiť prebaľovať ona.
Prvá raz prišla o 13:00 hod. (tesne po tom ako som dieťa už prebalila asi 4x od rana - 4x smolka) a bola spokojná, že ani neni nekakala ...
Som si pomyslela, že brzda a bola som ticho ...

17. máj 2019

To už fakt na toto treba článok, ach bože...

18. máj 2019

@blunka presne tak, ja som nas zrekonstruovala, manzel sa staral i dceru. A to nie som projektant. Keby som za kazdu otazku, kedy pride veduci a ze to sa dohodneme s veducim a furt volaco veduci dostala euro, tak postavim nanovo. Ked prisiel veduci pozriet na dom, chlapi sa ho spytali, ze co s tym a tamtym a on im na to: pockajte, zavolam manzelke, tak padali na rite a prestali sa pytat.

Dcerku ked sa narodila sme prebalovali obaja, no kupe ju doteraz on, je to taky ich cas uz od babatka :D a to prebalovanie mu fakt islo ovela lepsie od zaciatku. Za takyto clanok by som veru vtedy bola vdacna. Kazdopadne, su mamicky, ktorym to ide od zaciatku, a su mamicky, ktore potrebuju ziskat v starostlivcosti o dietatko trosku viac sebavedomia. A prave pre tie su tu taketo clanky a videa. tak tu prosim nikto nikoho nezhadzujte a negulajte ocami, ze niekto je menej dokonaly ako vy. Kto chce navod, najde si ho a kto ho nepotrebuje, dobre pre neho. Akoze zeny su si najvacsie nepriatelky, tak ako jedna dokaze odsudzovat a sudit druhu je otrasne.
@ema234
@cmulinko
@mima1

18. máj 2019

@blunka som sa zasmiala 😅ale zase ber to tak že chcela, aby si si oddýchla a rýchlo nabehlo mlieko , čo je aj podľa mňa priorita po pôrode..takže zase až za také hlúpe by som to od nej nepovažovala, podľa mňa to bolo z jej strany milé a ochota navyše.. u nás sme sa museli o bábätka od pôrodu samé starať komplet..

19. máj 2019

Podľa mňa je to dobou... Ja čakám štvrté dieťa, moja sestra má tiež štyri, takže naše deti vedia, ako sa starať o mladších súrodencov, sesternice a bratrancov. Moja najstaršia má 17 rokov, ona keď bude mať vlastné deti, bude určite v pohode, videla vyrastať všetky deti v rodine. Ale keď niekto nemá ani v rodine ani v blízkom okolí nijaké ďalšie deti, viem si predstaviť, že nastane situácia, že to niekto naozaj nevie... V dnešnej dobe veľa rodín žije strašne odtrhnuto od reality, v takej tej divnej bubline kariéry a dovoleniek a pod.

30. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli