redakcia
10. júl 2023
4739 

Sedem tipov na výlety s deťmi + súťaž ako bonus

Pozrite si tipy na výlety a vyhrajte originálne darčekové balíčky.

Školský rok sa skončil a opäť sa môžeme tešiť z leta. Nastal čas zážitkov, oddychu a výletov. Slovensko vďaka svojej rozmanitosti ponúka tisíce zaujímavých miest. Ale kam sa vybrať, aby sa počas výletu deti nenudili a dospeláci nestratili nervy? Pozrite si 7 tipov na výlety pre celú rodinu, ktoré budú baviť škôlkarov, školákov aj rodičov. Ako je to možné? Odpoveď znie: Legendarium.

V Prešovskom kraji aj v tomto roku pripravili zábavno-súťažné cestovanie s legendami. Od Vysokých Tatier cez Pieniny, Spiš, Šariš až po Poloniny na východnej hranici krajiny sprevádzajú deti na výletoch legendárni hrdinovia. Králi, princezné, statoční rytieri, víly aj zbojník či drak predstavujú tipy na výlety na mieru rodinám s deťmi. V 15 lokalitách ukryli v prírode trezory s nálepkami. Každý trezor má svoju indíciu a kód, vďaka ktorému ho deti nájdu a otvoria.

Okrem toho sú ku každej lokalite s trezorom pripravené súťažné pečiatky, ktoré deti získajú za návštevu rôznych zariadení. Hrady, múzeá, atrakcie, kúpaliská, vyhliadky – spolu 80 zariadení vydáva súťažné pečiatky malým výletníkom. S prvou pečiatkou získajú deti zadarmo brožúrku Legendarium, do ktorej zbierajú nálepky z trezorov aj pečiatky zo zariadení. Po prekonaní bodových hraníc získajú už počas výletov vecné odmeny. Na záver je pripravené veľké žrebovanie o ceny pre celú rodinu. Hlavnou myšlienkou je motivovať deti, aby každý výlet bol pre nich cestou do fantázie plnou dobrodružstva...

A tu už je sľúbená sedmička výletov. Pozorne čítajte a na záver do komentára napíšte miesto, ktoré vás najviac zaujalo. V piatok 21. júla vyžrebujeme z komentárov 2 výhercov darčekových balíčkov LEGENDARIUM. Nájdete v nich brožúrky Legendarium s tipmi na výlety, nádherné puzzle hrdinov, desiatové boxy a ďalšie prekvapenia.

Tajomný les Krakovec

V Tajomnom lese medzi dedinkami Jakovany a Červená Voda sa ponoríte do príbehu zbojníka Jakova a smelej Lesany, ktorú uniesol drak. Celú trasu s dĺžkou 4 km lemujú príbehové tabuľky, zaujímavé úlohy pre deti a hravé atrakcie. Dračie krídlo, strom lásky, zabudnutý voz a mnohé ďalšie prvky vás dovedú k trezoru s nálepkou Lesany. Pečiatky získate v okolí za návštevu aquaparku v Lipanoch, za jazdu lanovkou na známy vrch Lysá či v interiérovom ihrisku v Sabinove.

Roklina Zapikan

Zapikan znamená v miestnom nárečí „zbojník“. A jeden veľmi nezvyčajný zbojník sa kedysi ukrýval v rokline Slanských vrchov, ktorá po ňom dostala pomenovanie Zapikan. Drevené lávky, skalné previsy a drobné vodopády očaria deti aj dospelých. Aj tu nájdete trezor s nálepkou. Brožúrky a pečiatky vás čakajú napríklad v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou, kde uvidíte, ako žili ľudia už 30000 rokov pred naším letopočtom.

Bludisko v Starej Ľubovni

Stará Ľubovňa je známa najmä Ľubovnianskym hradom so skanzenom. Áno, aj na hrade získate pečiatku Legendarium. A nielen tam. Len pred rokom v mestečku otvorili najväčšie prírodné bludisko v strednej Európe. Nájdete ho v areáli Viktóriine záhrady. Trasy bludiska majú viac ako 3,3 km a v strede tróni vyhliadka Čertova skala. Zážitok z blúdenia môžete okrem návštevy hradu doplniť aj jazdou na koni v Stredovekom vojenskom tábore alebo návštevou Vojenskej expozície Michala Strenka.

Blízky národný park Pieniny ponúka splav na pltiach i raftoch, Červený kláštor lietajúceho mnícha Cypriána aj ochutnávku liečivej vody v miestnych kúpeľoch Smerdžonka. Všade aj s pečiatkou za odmenu.

Opálové bane

Neďaleko Prešova ležia najstaršie opálové bane na svete a jediné opálové bane v Európe. V baniach sa dnes neťaží. Pre verejnosť je sprístupnená viac ako kilometrová prehliadka podzemím, ktorá zaujme malých aj veľkých dobrodruhov. Tešiť sa môžete na pútavý výklad, ktorý vás zavedie do sveta baníkov i tajomných podzemných bytostí.Aj tu za návštevu dostanete súťažnú pečiatku Legendarium. Približne 16 km od baní je ukrytý trezor pri magickom Raslavkameni, ktorý pripomína tvár rytiera Raslava

Rainerova útulňa

Ak netušíte, kam sa vybrať na turistiku s deťmi vo Vysokých Tatrách, zvoľte Rainerovu útulňu. Najkratšia túra k útulni vedie z Hrebienka a trvá necelých 30 minút, je dokonca bezbariérová. Na Hrebienok sa môžete dostať pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca alebo tí zdatnejší ju zvládnu peši. Pešia trasa zo Starého Smokovca na Hrebienok vedie buď po asfaltovej ceste alebo turistickým chodníkom značeným zelenou farbou. Na spestrenie naspäť je možné zvoliť trasu po zelenej značke okolo nádherných Vodopádov Studeného potoka. Pri útulni nájdete trezor s nálepkou víly Kvetušky. Po pečiatky si skočte napríklad do Kvantária na spomínanom Hrebienku. Interaktívna galéria svetla je magickým zážitkom, pri ktorom sa deti priučia fyzikálnym zákonom. Ďalšie pečiatky sú v Múzeu TANAP-u a v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici, v digitálnej galérii Poliankovo, kde sa obrazy hýbu alebo si užite virtuálnu realitu aj svištiu noru v expozícii Tatry vnútri. Ďalšie miesta v Tatrách

Gazdoráň v Poloninách

Ak ste zo západu, tak Poloniny sú pre vás pomerne vzdialená destinácia. Jedným dychom však treba dodať, že ich návšteva stojí za tú cestu. Rezervujte si ubytovanie a vyberte sa objaviť národný park, ktorý sa hrdí svojím pokojom. S deťmi sa môžete vydať za trezorom na Gazdoráň, kopec s očarujúcim výhľadom na vodnú nádrž Starina a okolité vrchy. V Poloninách vás bude sprevádzať Medová Žofia a ukáže vám kaštieľ v Snine aj Astronomické observatórium v Kolonickom sedle, kde budete pozorovať nebo plné hviezd.

Špeciálne múzeum v Levoči

Na záver tip na naozaj nevšedné múzeum. V historickom centre Levoče (UNESCO) neobíďte Múzeum špeciálneho školstva. Za jeho múrmi sa ukrýva interaktívna expozícia o ľudských zmysloch. Ocitnete sa tu napríklad v domácnosti pre nevidiacich, ktorú návštevníci spoznajú len prostredníctvom hmatu. Alebo si vyskladáte obrovský model ucha či oka, vďaka čomu deti hravou formou pochopia ako tieto orgány fungujú.  Za návštevu múzea získajú malí návštevníci súťažnú pečiatku. Ďalšie nájdu na veži Baziliky sv. Jakuba, v rekreačnom areáli Žabia cesta alebo v Muzik múzeu s vyše 400 nástrojmi v blízkom Spišskom Hrhove. A kde je trezor? Na špeciálnom mieste, kde kedysi mlynár Miško mlel múku a mlynské koleso poháňala voda Vodopádov Starý mlyn.

Ďalšie výlety nájdete na stránke www.legendarium.info

Nezabudnite do komentára napísať, kam by ste sa vybrali vy. Dvaja výhercovia sa môžu tešiť na balíčky Legendarium

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Ja by som sa veľmi chcela prejsť bludiskom v Starej Ľubovni - toto ma zaujalo už minulý rok, ale ešte sme tam neboli

10. júl 2023

Tak ako kazdy rok sa snazime pochodit doteraz nezname miesta, ale kedze tohto roku sme trochu zdravotne handikepovani, budeme si vyberat iba lahke vylety. Najblizsie sa chystame do Lipan do akvaparku a Zverinca.

10. júl 2023

Veľmi sa mi páči Roklina Zapikan. Ďakujem za super nápad na výlet. Určite to tam navštívime

10. júl 2023

Zaujalo ma najväčšie bludisko v Starej Ľubovni tento rok sa chystáme v okolí na dovolenku skvelý tip🍀🌿🌄🏕️

10. júl 2023

Už dlhšie rozmýšľam o opálových baniach, ale tu ma zaujala Roklina Zapikan. Naše deti majú "lozenie" po horách veľmi radi. Ďakujem za tip, toto leto sa tam radi pôjdeme pozrieť. ;)

10. júl 2023

Planujeme tento rok pocas dovolenky navstivit par miest.Tesime sa do Rokliny Zapikan

10. júl 2023

Mám viac favoritov, takže vyberám Roklinu Zapikan. Ale aj Opálové bane vyzerajú super a viem, za čo by hlasoval synátor - tadá: bludisko v Starej Ľubovni. 😉

10. júl 2023

Poloniny 😍

11. júl 2023

🤩opálové bane a gazdoráň🤩🤩🤩

11. júl 2023

Zaujala ma bludisko v Starej Ľubovni a opálové bane

11. júl 2023

Tajomný les Krakovec a vďaka za super tipy so 4 dcérkami určite pozrieme super inšpiráciu ste dali...

11. júl 2023

Bludisko

11. júl 2023

Roklina Zapikan vyzera uzasne a dcerke by sa pacili Opalove bane.

11. júl 2023

Bludisko, Zapikan a aj opálové bane, veľmi radi spoznávame nové a zaujímavé miesta na Slovensku.

11. júl 2023

Roklina Zapikan a bludisko v Ľubovni

11. júl 2023

Mam 5 deti. Urcite s nimi chcem do bludiska. A s tymi sikovnymi, ktori ho prejdu, aj nazad domov 😂

11. júl 2023

Ja odporúčam Čutkovskú dolinu v Ružomberku, kde je aj Obrovo- skvelý zážitok pre deti a nádherná príroda naokolo

11. júl 2023

Bachledka 🙂)

11. júl 2023

Do Rainerovej útulne😍

11. júl 2023

Roklina Zapikan.

11. júl 2023

Rainerova útulňa

11. júl 2023

Opálové bane😉

11. júl 2023

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou a Tajomný les Krakovec

11. júl 2023

Bludisko v Starej Lubovni

11. júl 2023

Tajomný les Krakovec ❤️ wow ani som nevedela😏 ďakujem za skvelý tip❤️ držím si palce, výhra by veľmi potešila🍀

11. júl 2023

My sme už boli v bludisku v SL, aj v Opálových baniach 🙃 tiež v Lačnovskom kaňone, či na lodenici Sigord. Chystáme sa do Krakovca. Ak môžem, v rámci výletov v okolí Prešova odporúčam aj rozprávkovú cestu škriatka Mikluša - tá bola v Legendáriu tuším dva roky dozadu, odvtedy tam chodíme pravidelne 👨‍👩‍👧‍👦

11. júl 2023

Múzeum špeciálneho školstva je supeeer, ale my máme veľmi radi nalepkove výlety. Tento rok bol pre najkrajší Krakovec pri obci Jakovany. A vybrali by sme sa na všetky, na ktorých sme ešte neboli. Sme veľmi zvedaví a plní očakávania z každého výletu, ktorý je v Legendariu odporúčaný

11. júl 2023

Zaujalo ma Múzeum špeciálneho školstva. Vyzerá to veľmi zaujímavo. Už plánujem kedy pôjdeme 😉

11. júl 2023

Wau, super tipy na výlet 🙂 najviac ma zaujala roklina Zapikan kde by sme mohli zo synom vyraziť na výlet 🙂

11. júl 2023

Roklina Zapikan a bludisko v Starej Ľubovni. No všetky z vybraných sú skvelé. Super aktivita pre deti. 😊🌞🍀

11. júl 2023

Gazdoráň v Poloninách táto oblasť Slovenska je pre mňa nádherná na vyventilovanie 🙂 hoci ani ostatné miesta nie sú na zahodenie 🙂

11. júl 2023

Z vyššie spomenutých najviac zaujalo bludisko v Starej Ľubovni, ktoré by sme radi navštívili, ale Slovensko má veľa krás - ja osobne som za Zuberec, kde sa s rodinou radi vraciame.

11. júl 2023

Bludisko v Starej Ľubovni😉

11. júl 2023

Opálové bane sú topka😍, chceme tam zobrať deti a geniálne vyzerá aj Bludisko v Starej Ľubovni 🌳🌳 Boli sme už v kaštieli v Humennom, aj pri jazere Izra 😉 Prázdniny sú skvelé pre objavovanie nových destinácií ❤

11. júl 2023

Nás najviac zaujali Opálové bane, trochu tieňa v letnom počasí 🙂

11. júl 2023

Bludisko v Starej Ľubovni, chystáme sa tam v auguste. 😉

11. júl 2023

Roklina Zapikan

11. júl 2023

Zaujalo ma bludisko v starej Ľubovni

11. júl 2023

Opalove bane 😊

11. júl 2023

Keďže podzemie sme už preskúmali, i keď nie pri Prešove, ale v Banskej Štiavnici v Banskom prírodnom múzeu a milujeme prírodu, tak by nebolo zlé navštíviť i roklinu Zapikan,ktora trosku na foto pripomína prostredie v Haluzickej tiesňave... Ale nás asi najviac ocarilo prírodné bludisko v Starej Ľubovni. Chystáme sa na Liptov a plánovali sme navštíviť kruhové bludisko, ale to prírodné by mohlo byt v týchto horúčavách príjemnejšie. Najmä ak zabludime😄. Takže za nás BLUDISKO. Zabavia sa tak veľkí i malí... Len musíme prejsť nejaký ten kilometer naviac😊.

11. júl 2023

My by sme si vyskusali bludisko v Starej Lubovni a potom pozreli aj hrad..

11. júl 2023

Určite roklina Zapikan 🥰

11. júl 2023

Bludisko Stará Ľubovňa, že wau!🙃 Nevedela som o ňom a určite by sa všetci potešili. Vyzerá parádne👍Len či by som nejakých členov rodiny nestratila😆

11. júl 2023

Bludisko v Starej Ľubovni.... Aj keď sú lákavé všetky miesta.❤️

11. júl 2023

My by sme chceli ist tento rok velmi do Starej Ľubovne presne pre tieto atrakcie,ktore su tam a odtial je uz len kusok na Bachledku,co je moj sen tam ist😉❤️❤️❤️

11. júl 2023

Roklina Zapikan. Ešte som o nej nepočula 🙂

11. júl 2023

Tajomny les Krakovec vyzera super, ale v podstate by sme sli vsade kde sme este neboli 🙂

11. júl 2023

Skvelé typy 😊 určite sa chystáme navštíviť bludisko v Starej Ľubovni

11. júl 2023

waaau, tie opalove bane, to si pripisujem na zoznam miest, ktore v lete navstivime ;) dakujeme za typ ;)

11. júl 2023

Reinerova utulna je top..tam sme s detmi boli v zime a velmi sa im pacilo spustit sa z Hrebienka sankami. Nam sa paci vsetko, kde je priroda a tak sme sa novym tipom na vylety potesili

11. júl 2023

O rokline Zapikan som ešte nepočula, tak tá ma asi najviac zaujala. 😊

11. júl 2023

Tajomný les Krakovec

11. júl 2023

Oslovila nás Reinerova útulňa. Vďaka za zaujímavý tip 🙂

11. júl 2023

Roklina Zapikan ma najviac zaujala, aj keď všetky miesta vyzerajú nádherne 😍❤️

11. júl 2023

Opalove bane mame najblizsie ale zaujalo ma aj bludisko

11. júl 2023

Určite navštívime bludisko v Starej Ľubovni a roklinu Zapikan, už teraz sa tešíme.

11. júl 2023

Páčil by sa nám výlet do opalovych bani alebo do rokliny Zapikan

11. júl 2023

Opálové bane

11. júl 2023

Opálové bane, ale určite aj Reinerova útulňa.. každý jeden výlet je niečím výnimočný ... Ďakujeme za skvelé tipy

12. júl 2023

Keďže cez prázdniny ideme do Tatier určite navštívime Rainerovu útulňu a bludisko v Starej Ľubovni 🙂

12. júl 2023

Zaujala na roklina Zapikan a Opalove bane, to by boli krasne vylety

12. júl 2023

opálové bane

12. júl 2023

Zaujalo ma bludisko v Starej Ľubovni a opálové bane. Určite by to bol pekný tip na výlet m

12. júl 2023

Opalove bane by sme chceli návštivit, bludisko a určite aj ďalšie výlety si urobíme 💚

13. júl 2023

Opálové bane sme už navštívili, radi by sme toto leto ešte videli bludisko v Starej Ľubovni a roklinu Zapikan 👍

13. júl 2023

Ďakujem za super nápady na výlety. Najviac ma zaujalo bludisko v Starej Ľubovni dúfam, že sa nám tam podarí dostať. A lákavo vyzerá aj roklina Zapikan.

14. júl 2023

Pekne tipy, dakujeme! Všetky fajn.
a Všetky zaujali.
Ťazko vybrať jedno miesto... ale tak teda - Roklina ZAPIKAN

15. júl 2023

Opalove bane, deti hlasuju za bludisko v Starej Lubovni a Roklina Zapikan

16. júl 2023

Roklina Zapikan by som rada navstivila s detmi☘️

16. júl 2023

Urcite do Polonin - nadherna "zabudnuta" krajina a do Levoce, co by bolo pre deti velmi uzitocne. Inac, vsetky tipy su super. 👍

18. júl 2023

Ani neviem kam skor...planujeme opalove bane ale to bludisko a pozorovanie hviezd v Poloninach nas velmi zaujalo...velmi pekny vyber a krasne napisane...😉☺️ Urcite si vyberieme ..

20. júl 2023

Bludisko v Starej Ľubovni, Opálove bane a Raslavkamen. Krásne tipy na výlety. Ďakujeme pekne výborné inšpirácie. Super

21. júl 2023

pekný deň, kedy bude prosím oznámený výherca ?

31. júl 2023

Začni písať komentár...

Odošli