shilou
31. mar 2017
9142 

Látkovanie nie je pre každého

O plienkach som si prečítala hádam všetko. Od rôznych značiek, vychytávok po nové trendy a postupy. Trvalo to niekoľko dní študovania po internete. Všade sa spomínalo, že je to zdravšie, ekologické, lacnejšie, bez ďalšieho vyvárania a žehlenia. Bolo to aj naozaj tak? V našom prípade veru nie.

Objednala som 10 vkladacích plienok 3-vrstvových a 1 vrchnú plienku s polyesterovým rúnom, nastaviteľnú. Ušetrené peniaze som už videla v predstavách na menšej kope.

1. deň 

Oprané, nachystané, ide sa skúšať. 

Zuzanke sa nepáčilo, že zrazu musela mať nôžky širšie od seba. Keďže sa práve učila loziť, dosť ju to obmedzovalo v pohybe. Bola rada, keď som jej hračku podávala. Nechcela sa naťahovať sama. "Všetko chce svoj čas," nahovárala som si. 

Už po hodine sa plienka premočila tak, že aj deka, na ktorej sedela, potrebovala vyprať.

Poobede plienka vyschla. Vyskúšala som opäť. Namiesto dvoch som dala až tri a častejšie prebaľovanie nás neminulo.

Po ďalších dvoch hodinách boli všetky plienky mokré do nitky. Nevadí. Vyperiem a zajtra skúšame zas. Dovtedy prídem na to, čo robím nesprávne. 

2. deň 

Vstala som o niečo múdrejšia s rozhodnutím, že vyskúšam dať na spodok klasickú bavlnenú plienku a tak vkladku. Rodičia mi dali 6 klasických plienok, veď to bude úplne stačiť. Áno, aj stačilo... na pár hodín. Dieťa kakalo trikrát za deň, pri lepšom dni len dvakrát. 

3. deň 

Raketový štart dňa, žehlenie. Pribudli mi ďalšie kusy klasických plienok. Po dvoch použitiach bola aj vrchná plienka mokrá. Keďže som zatiaľ mala len tú jednu, látkovanie už v tento deň nepokračovalo. Kvôli látkovaniu som malej dávala väčšie body. Bežné jej boli krátke keď sa zapli.

4. deň 

Malá kaká vo veľkom, nestíham vymieňať. Na obed sú všetky plienky plne obsadené. Vonku je krásne, neprší, vešiam plienky von na sušiak. Popod okná prechádza sused. Na šnúre kopa plienok.

5. deň 

Rozhodla som sa dokúpiť dve vrchné plienky a doniesla všetky klasické, ktoré som našla u mojich rodičov. Hádam to bude stačiť.

6. - 10. deň 

"Budete mať ďalšie bábätko a pripravujete plienky, keď každý deň toľko periete?" susedovi nedalo neopýtať sa. Je pravda, že to bruško po pôrode ostalo, ale pri takom malom dieťati myslieť na ďalšie? Najlepšia odpoveď na otázkuje otázka.

"Vaša mama vám neprala plienky?" 

"Áno, ale vtedy neboli tie jednorazové ako teraz."

Ešte dobre, že sa neopýtal, či na ne nemáme, keď  používame tieto.

11. deň

 Mala som pocit, že nerobím nič iné, len každú chvíľu prebaľujem a periem v rukách pokakané plienky. Mydlo sa minulo rýchlosťou blesku. Keď som len namočila a dala prať, škvrny ostali. Plienky sa v minulosti vyvárali, aby ostali biele.  Žehlenie ma ubíja.

12. - 15. deň

Malá si na plienky pomaly zvykla.  Nikdy som nemala odvahu dať jej ich na noc. Predstava budenia sa kvôli plienke ma odrádzala.

16. - 20. deň

Čakala nás poradňa.

"Čo ak sa pokaká, ako to urobím? Plienky budem baliť do sáčka? Keď to prejde aj na oblečenie? Budem brať so sebou aj náhradné?" V predstavách som videla tie pohľady v čakárni. Rozhodla som sa pre iné riešenie. Dám papierovú plienku.

Zuzanke sa to páčilo. Zrazu už nebola taká obmedzená ani v sedení, ani v lození. Nepáčilo sa jej opätovné látkovanie po príchode domov. Striedala som plienky, pokým si opäť navykla. Nastalo obdobie prerezávania zubov. Hnačky malú trápili dlho. To pranie bolo neúnosné.

21. - 25. deň 

Od hnačiek mala vyštípaný zadok, hoci bola hneď prebalená. Vyrážky sa stupňovali, krémy a mastičky nezaberali. Začali sme používať papierové plienky aspoň po dobu, kým sa zadoček nevylieči. Došlo to až do takého štádia, že sme navštívili kožnú lekárku.

2. mesiac

Zadok sme konečne dostali pod kontrolu. Pomohla až štvrtá robená mastička na predpis. Aspoň som si za tú dobu oddýchla od toho denno-denného množstva prania, vešania a žehlenia.

Nastala zima. Nevedela som si predstaviť sušenie v byte. Celý sušiak by zaberali len samotné plienky a čo ostatné prádlo?

Látkovaniu sme dali ešte šancu, no ekzém sa po pár dňoch používania vrátil. Zuzanka má citlivú pokožku a nemôže byť v mokrom. Po tomto zdĺhavom liečení som neušetrila vôbec nič, dokonca ma to stálo oveľa viac. Nielen roboty, ale aj času.

#latkovanie #plienky #latkove_plienky #materstvo #zdravie

Komentár bol odstránený

Ja som vydrzala tyzden, teraz mam plnu skrinu blbosti na latkovanie a neviem sa toho zbavit :D

31. mar 2017
shilou
autor

@misskate1
@baaambulkaa Ja som mala trpezlivosť, ale ...zdravie malej je mi prednejšie ako "ušetrené" peniaze.

31. mar 2017

Ahoj, môžem sa spýtať, ako si malú balila? Novosklad a na to vrchné? Lebo ja takto balím drobca a len keď bol úplne bábätko sa stalo, že sem tam pretieklo.. teraz sa to nestáva už nikdy 😀 tak mi príde divné, že ty si mala plienky stále premočené.. keď mu dám vkladačku aj, tak vydrží aj 3h (hoci tolko ho v tom nezvyknem nechať, len keď sme vonku alebo tak..) .. Inak ja plienky len opláchnem a dám do vedra (uzatváratelného čiže smrad žiadny nie je) a potom operem, škvrny ak sa nevyperú nááááhodou na prvý krát, tak na druhý krát už sú preč 🙂 .. Teda okakané pretriem žlčovým mydlom narýchlo..
Ale s tou pohyblivosťou to je pravda, keď mu dám raz za čas aj cez deň jednorázovku, je akčnejší 😀 (v noci dávam len jednorázovky, aj keď nočné plienky vydržia v pohode celú noc, ale ja už mám taký blbý pocit a nutkanie skôr ho prebaliť, ale potom sa zobudí a už tak dobre nespí) .. Inak zaujímavo napísané, aj keď ja v tom ani zďaleka taký problém ako ty nevidím 🙂 ale tak každému sadne iné samozrejme 😎 ❤

31. mar 2017

Zehlit si nemusela ;) a na zaciatok si mala toho strasne malo a nie zrovna najvhodnejsi vyber. Skoda, ze ta to odradilo.
Mne je naopak blivno z jednorazu 🙂 aj maly sa z toho zaparuje. Premyslam, ze zoberiem latkove uz aj rovno do porodnice pri tretom 🙂

31. mar 2017
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
shilou
autor

@7trisha7 Vyskúšala som, ale mňa to neoslovilo. Vydržala som pomerne dlho v skúšaní. Preto som si kúpila na skúšku tak málo a aj dobre, že nie viac.

31. mar 2017
shilou
autor

@jatva Keď som hneď neposkladala a boli pohádzané na kopu, žehlenie ma neminulo.

31. mar 2017

@shilou však isteže, nie každému to proste sadne a má na to nervy (aj keď mne to dojde lahké a nervy mi to nežerie, ale tak ako som písala, každý to proste má inak 🙂 ) hlavné je, aby malá bola zdravučká 😍

31. mar 2017

Ja tiez nevidim problem, zatial nam pretiekli len starsie vkladacky po sestre, inak vsetky nove drzia pekne, prebalujem cca kazde 2-3 hodiny, resp. podla potreby ak sa pokaka. Pranie je v pohode, predpieram zlcovym a supnem do uzatvaratelneho kybla, nesmrdi nic a periem raz za dva dni. Ked som pouzivala jednorazove (zvysky z porodnice) tak sme furt behali s kosom von, lebo jednak to smrdelo a za den som vyhodila 10!! plienok. A mne v tych jednorazovych vadilo, ze v nich hned smrdelo, ked sa mi pokaka do latkovych, tak to vobec necitit a ani ritulu nema zaparenu, vyrazky ziadne. Mozno, keby si mala viacere druhy, prisla by si na to, co ti vyhovuje najviac, takto si sa naozaj mohla s jednou zblaznit... ale tak kazdy ma ine priority a preferuje nieco ine.

31. mar 2017

@shilou na zehlenie som prilis leniva 🙂

31. mar 2017
shilou
autor

@susipa
@7trisha7 vy obidve ste začali používať v podstate od narodenia. Ja som sa na to odhodlala až keď mala viac ako 6mesiacov, čiže bola zvyknutá na také plienky jednorázové. Samozrejme keď je bábo menšie a nemá toľko pohybu, nieje to také hrozné. My sme boli už v štádiu štvornožkovania a zrazu vo všetkom bola ako-keby lenivá, kvôli tej plienke. Zuby nás trápili, preto aj tie hnačky. Potom by ste napísali o pár mesiacov ako s tým pokračujete?

1. apr 2017

@shilou jasne, pokusim sa nezabudnut a napisem ti sem ako pokracujeme 😊.. Snad to bude fajn, mna latkovanie hrozne bavi 🙂 ale tiez si neviem predstavit, ze by som zacala latkovat az po polroku napr... Naj je podla mna hned od zaciatku 😎

1. apr 2017
shilou
autor

@7trisha7 neskoro som si to rozmyslela

1. apr 2017

Tiez, ak nezabudnem, urcite napisem 🙂 Ja som inspirovana sestrou a ta latkovala rok a pol a zvladli vsetko, pretacanie, stvornozkovanie, chodenie ;)

2. apr 2017

my sme vydrzali par mesiacov. dcera mala uz viac ako rok, cikala vtedy strasne vela, lebo stale do seba liala vodu. ani bambusove plienkove nohyvicky+viacere kladacky nam nevydrzali neprecikane dlhsie ako polhodinu. vynimocne hodinu.
a teda dcera zacala byt placliva a priecna. otravovalo ju to neustale prebalovanie a branila sa tomu. radsej behala mokra.
navyse, zapareniny, s ktorymi sme sa od narodenia trapili, sa vobec nezlepsili.

5. apr 2017

Ja mam zasa s latkovanim len dobre skusenosti, latkujem uz 3. dietatko. Mam zasobu 30 mensich a 30 vacsich kusov na suche zipsy a tie klipsne. Je to urcite jednoduchsie zacat od narodenia- pre mna vyhrava, ze je to ekologickejsie, zdravsie a lacnejsie ;) Len je potrebne castejsie prebalovat. Mne tie pampersky ked som skusala stale pretiekli a prekakal ich az na chrbat, pri tychto sa mi to este nestalo.

5. apr 2017

my už len na noc, ale zaujímavé čítanie 🙂 taký iný, zdravý pohľad a skúsenosť

5. apr 2017

@shilou zaujímavé čítanie, ja napríklad keby začnem s kapsovkami asi ma to tiež odradí. Neviem prečo ale fakt stále mi pretiekli. Aaa malá mala tiež problém ak som použivala navrch napríklad separačne vložky. Tera Teraz viem že navrch vždy len bambusové štvorce klasické. A stačili by mi iba tie a pulky 😀
@jatva nežehliš prosim ťa bambusové štvorce? Lebo ja mám pocit, že sa každým praním scvrkavaju 😀 preto ich žehlim.

5. apr 2017

@karakula bambusove stvorce nemam. A je fakt, ze sa scvrkavaju a bambus by sa zehlit nemal. A mne sa scvrkli vsetky stvorce 🙂

6. apr 2017

mam malo starosti ako riesit, kam padne h.ovno krpcov?! neberte to nikto urazlivo, ale fakt su v zivote aj dolezitejsie veci...

6. apr 2017

No a myšlienka na toto všetko má odradila od latkovania.ked som videla v rodine na malej tu plienku a ako ledva s tým chodila tak mi jej bolo aj ľúto.Nemohla jej hocičo mamina ani obliecť,lebo mala to obrovské na tej prdelke.a tiež každú chvíľu len prebalovala a mala na to takú špeciálnu tašku,kde to hádzala a už bola riadne plná.prislo mi to nepredstaviteľné takto fungovať.Ani nie z pohodlnosti,ale kvôli iným veciam.

6. apr 2017

latkovala som syna od jeho 3 mes. a bola som maximalne spokojna 🙂 vela zalezi aj od vyberu plienok a vkladaciek 🙂 ja som mala bum genius a vkladacky bambusove 🙂 maly sa rychlo odplienkoval co pripisujem aj latkovaniu 🙂

6. apr 2017

Ja som začala teraz keď ma mala 7m 🙂 latkujem 2 ci 3 týždne a som veľmi spokojná, kúpila som použité plienky, majú systém nacvakavania vkladaciek na cvoky. Stačia mi 3-4ks na deň, podľa toho či sa pokaka alebo nie 🙂

6. apr 2017
shilou
autor

@medovka14 uvidíš, keď jej pôjdu zúbky, moja nonstop hnačkovala. Prišlo leto a to zaparovanie, viac som ja nemohla...

6. apr 2017

Ja som davala jednorazove eko plienky, ktore boli rozlozitelne a z prirodnych materialov. Mam pocit ze je to dobry kompromis, ked uz nie latkove 🙂

6. apr 2017

@micak ak nema babo nijaky problem, tak neriesis ale ak ma, tak by si asi zacala 🙂

6. apr 2017

My máme latkace od narodenia.kladicke štvorce plus jednovrstvy bambusu zložený na tri krát=trojvrstvy(aby neschli dlho).Mala je aj vďaka tomu strašne šikovná,lebo keď ju nechám bez plienky,tak je taká obratna že až😂v živote sa mi neprekakala až na chrbát ako v pamperske.V noci neprebalujem a už sem tam je aj sucha ráno a ráno ju dám na nočník a pekne sa vypisa.V nedeľu sme mali celý deň pampersky išli sme vonku do lesa a večer pri kúpaní zaparenina ako hrom...Od malička nič také nemala...Umyla som čistou vodou dala rybilku,latkace a za dva dni ok.ked idem niekde kde proste nemôžem mať so sebou špinavú plienku dám pampersku.Ale potom ju dávam hneď ako môžem do latkovych.Tri mesiace som žehlila a to bol des...Ale teraz pohoda..Šupneme ich do práčky.potom mi ich pomôže mala vytiahnuť,zavesiť a aj skladáme ich spolu...Teda skôr mi ich potahuje ako pomáha😂ale zábava je to.minus prebaliť 9mes. dieťa je boj a tvrdé násilie sem tam😂

6. apr 2017

@shilou každá nevyhodená jednorázovka je super 🙂 Veľa však záleží aj na výbere plienok a podpore okolia.
Naše najstaršie dieťa sme balili ešte klasicky - dve plienky + poštolky. To sa s týmito modernými, čo mali mladší nedá ani porovnať 👍 štíhle, jednoduché, celá noc bez prebalenia a zadoček v suchu.

6. apr 2017

@shilou u nás už zuby idú v plnom prúde, našťastie ani ona ani dve staršie nemali žiadne problémy 🙂

6. apr 2017

@shilou samozrejme, ak by bol nejaký problém, tak jej ich dávať nebudem, úplne rozumiem ze si tým prestala

6. apr 2017

och tak ja mam asi genialne dieta,ze sa hybalo rovnako v pampersoch aj latkovych :P, prvu som zacala latkovat az v 5 mesiacoch kvoli tomu tak neskor lebo bola predcasniatko, ale nemala absolutne ziadny problem, co sa tyka pohybu - vobec ju latkovky neobmedzovali, v 6 mesiacoch zacala stvornozkovat jak drak, jedine zapareniny mala ked jej sli ocne zuby, nikdy mi latkovku neprekakala narozdiel od jednorazovky, precikane latkovky zratam na prstoch jednej ruky za 2 roky latkovania, nikdy som nezehlila, pri nej som pouzivala AIO, kapsovky a nohavickove, cize stvorce vobec, vkladacky som si nasila sama plno z 2 osusiek a 2 frote zupanov po starej mame. Suhlasim s
@jatva ze si si dost nestastne zvolila zostavu na zaciatok, nuz pri druhom uvidis. Ja som ale na latkovych plinekach nesetrila to musim uznat, ale podla mna ak niekto vsadi na osvedcene znacky ako Bum Genius, Tots Bots, Popolini, Blueberry.....a mnoho inych, zo slovenskych Babytree, z ceskych Anavy, Ellas House....nic nestrati ( aktualne nimi latkujem dalsie dieta a urcite by zvladli aj tretie) a hlavne, neodradia ho

6. apr 2017
shilou
autor

@miskalevica ja už mám dve deti a viac mať nebudem...😉

6. apr 2017

ja som latkovala dve deti asi rok aj zaroven zaciatky boli vselijake ako sa pise hned precurana aj prekakana az som prisla ako na to a uz to bolo setko ok pri druhej uz to bola cista pohoda ziadne nehody nic k lekarke som mala vrecko do neho som vopchala az 3 plienky s kadejakym obsahom ved WC je vsade tak som nemala problem detom nikdy nevadili velke lienky prva zacala lozit v den 7mesiacov a druha asi tyzdn neskor chodili tiez velmi skoro prala som kazde 3dni ked som latkovala jednu a ked som latkovala dve som prala kazdy den zapareniny boli len ked isli zubky to stacilo si nevsimnut 5 min a bola zaparenina ako svet ja na latkovky nedam dopustit ale samozrejme nikdy neodsudzujem ak mamicky davaju pampersky ja som sa k latkovkam dostala lebo najstarsia mala velky problem museli sme kupovat len biele pampersky a tie su dost drahe a akcie vtedy na ne ani nebyvali

6. apr 2017

Veľmi málo na začiatok a vkladacky po bokoch pretekali,bolo treba dať novosklad, latkujem od novorodenca a neviem si predstaviť teraz byt bez latkoviek,je to o zvyku a ako clovek do toho pride. Mne to tiež kus trvalo,teraz je to pre mna samozrejmosť bez hroznej námahy. Viac by mi vadilo vláčiť veľké balenia v akcii z obchodu a potom to domov dotrepat,kočík odložiť,dieťa,plienky a tazku vyniesť.uff tak toto nič pre mňa.

6. apr 2017
shilou
autor

@zuzacko čo už...na plienky som chodila na aute naraz 6balení a hotovo🙂

6. apr 2017

ja som latkovala od narodenia a velmi sa mi to pacilo a najviac sa mi pacilo, ze plienky som od 1roka a 5mesiacov uz viac nevidela;) prirodzene sme presli na nocnik, ale na noc som po cely cas pouzivala jednorazovky, mala zly spanok a nechcela som ho este narusat.
Najviac sa mi pacilo, ze dieta sa prirodzene nauci zadrzat a je stale v suchom a cistom. NIkdy som neriesila intervaly prebalovania, ale ked som zistila, ze je pocikana, tak hned sla sucha plienocka a na zaciatku som mala zasobu 70 plienok, pocet sa znizoval s vekom.

7. apr 2017

zapareniny dostala, ked sme asi tyzden pouzivali jednorazovky a zrejme ta znacka jej nesadla...

7. apr 2017

@shilou ja som presla na latkove pri mojich mladších dvojičkách lebo nám stále nevychádzalo na plienky, vydržalo mi to asi tak polroka ale hotová katastrofa toľko prečúraných vecí, smradu z kupelne na cely byt, prala som hádam nonstop a o ušetrení silno pochybujem doteraz sa neteším aký príde nedoplatok za vodu :-O nehovoriac o tom čo ma stáli tie plienky 😀 čo už aspoň som vyskúšala "ušetriť" a nakoľko malý od narodenia strašne často kaká tiež sa to neobišlo bez ekzému a pod. ...

7. apr 2017

@shilou a ajtak som musela kupovať aj jednorázové plienky lebo keď drobcov niekto strážil nikto na to nemal nervy a to isté keď sme šli von alebo k dr ...

7. apr 2017

Ja latkujem.od 3mesiacov. Ziadne take problémy ako.si opísala som nikdy nemala, neperiem kazdy den, nezehlim, malej plienka nepremoci a nema velky zadok ani zapareniny. Chodit zacala v 11mesiaci a bola vzdy sikovna v pohybe aj s plienkou a to je ozaj velkostne male.babatko. teraz v roku.ma 8kg.

7. apr 2017

A.na co.nik.nehladi okrem.penazi.tak.latkove tak.nenicia nasu planetu. To.co si opisala mi pripada ako zla reklama v teleshope.ked opisuju ako im jieco absolutne nejde 😀a potom.objavia revolucnu jednorazovu plienku a horor sa zmeni zrazu v rozpravku😅

7. apr 2017
shilou
autor

@olivienka28 precitaj si všetky komentáre, potom je nás tu takých viac...nám nesadlo

8. apr 2017

@shilou ano, robite tie iste chyby. Mna to.nik nemusel.ucit a dokazala som to bez tych obtiaznosti xo tu opisujes

8. apr 2017

Tento clanok mi.pripomenul tu frasku s tym syrom ktory vela.ludi jedava aj s obalom.. nevedia ako to jest a potom sa stazuju pricom je to.jasne, ze ro treba dat dolu 😅

8. apr 2017

Ja som odlatkovala dve deti,ak bude tretie, budem to robiť znova

8. apr 2017

A este jedna vec mi je smiesna..ak sa stovky rokov latkovalo a zenyzeny a deti nemali problémy tak asi deti nie su pre kazdeho v tejto dobe a nie latkovanie. Yz su ludia extremne pohodlni a preinformovani ze nevedia svojimi instinktami.ani len obycajny stvorec zabalit na decko

8. apr 2017

Tak a idem si obliect nepriestrelnu vestu lebo za tieto komenty od as dostanem 😂

8. apr 2017
Komentár bol odstránený
shilou
autor

@olivienka28 nie, prečo, je to tvoj názor, nik ti ho neberie...ale čítaš asi len každý druhý riadok...ja som to predýchala, že trebalo nonstop prať, ale keď sa malej s toho spravil ekzém, prerušila som na čas látkovanie a po zahojení opäť som začala a problém sa opäť objavil..takže tu nejde o to, že neviem ani obyčajný štvorec zabaliť. My sme mali ekzém aj s pampersiek, jedine ktoré sme mohli používať boli tie lidlové.

8. apr 2017
shilou
autor

@olivienka28 tie syry viem odbaliť

8. apr 2017

@shilou tam by som.odporucila.potom bezplienkovu metodu.. 🙂 ale.na to.treba mat nervy to teda fakt

8. apr 2017
shilou
autor

@olivienka28 už nemáme plienky😉

8. apr 2017
shilou
autor

@olivienka28 tu nejde o nervy ani o trpezlivosť ale uplne o niečo iné.

8. apr 2017

látkujem úspešne už 11 mesiacov, používam väčšinou len klasické štvorce, na noc nohavičkové a bambusové vkladačky, v noci neprebaľujem...periem každý druhý deň, nežehlím, kakať chodíme na wc. K Dr., alebo keď ideme niekam na víkend použijem jednorázovku no skoro vždy sa mi z nich zaparí..za mňa látkovanie určite áno 😉

8. apr 2017

a ozaj štvornožkuje ako drak, začína chodiť, nijak mu nevadia v pohybe

8. apr 2017

Používam tiež latkove plienky už pri druhom dieťati a nemáme žiaden problém.prvá dcéra je extrémne šikovna co sa týka pohybu, takže latkace ju nijako neobmedzili. Ozaj ke to o vybere plienok. Našťastie mi mal kto poradit a ja to každej mamine len odporucam...i ked..bez susicky neviem neviem 😉

8. apr 2017

Myslim si ze si dost zle zacala a mala malo toho ako uz baby pisali. Prebalujem kazde 3 h a mala nema mega ritku. A cez noc vôbec. Latkovanir je pre kazdeho len musis ist na to z rozumom. 😉 ved ako to robili nase mami ked nemali na vyber.

9. apr 2017

Ja som odlatkovala dve deti,ale bez susicky urcite neodporucam.Ked som sa snazila susit doma,voda nam stekala po stenach a plesni sa dodnes nevieme zbavit.Nie je to pre kazdeho a chce to ozaj trpezlivost.Nase deti mali krasnu pokozku v oboch pripadoch.Pravdou je,ze som casto musela prebalovat aj 3x za hodinu.Ak latkovat,tak odzaciatku,lebo ak si zena zvykne na jednorazovky,uz ma problem dostat sa do toho rytmu a zda sa jej to otrava.

10. apr 2017
10. apr 2017
shilou
autor

@winzy ja som prebaľovala každú hodinu-dve, malej išli zúbky, dakedy ešte skôr. Od narodenia ma citlivý zadok a pre nás to žiaľ nebola vhodná voľba. Nebudem všetko citovať, čo mi na to kožná povedala. Nepoužívať látkové..lenže ja trúbka som po vyliečení skúsila ešte raz a opäť ekzém. Takže pre nás a za mňa určite nie.

10. apr 2017
shilou
autor

@duratlicka prečítané. 👍

10. apr 2017

@shilou Hlavne,ze je mala ok a nasli ste si sposob🙂 Ja latkovky nehanim,ani neodporucam.Ked mi zostali po detoch vrchne pulky,posunula som dalej,nech maminy skusia a same sa rozhodnu.Ja osobne mam problem nosit 7 dni vlozky,preto som si nevedela predstavit svoje dieta 2 roky 24 hod v tej chemii.
Dalsia faza mojho vyvoja boli vlhcene utierky.Pri prvej dcerke som ich pouzivala ako nepricetna.Su rovnako nerozlozitelne ako plienky a neviem o nikom,kto by ich okakane zbieral a separoval.Druhu dcerku som radsej vzdy osprchovala cistou vodou.Bolo to ovela zdravsie a praktickejsie.

11. apr 2017
shilou
autor

@duratlicka nám aj vlhčené škodia, takže len čistú vodu a utriem to klasickou plienkou.

11. apr 2017

Keď som si to prečítala, mala som pocit, ako keby išlo veľa vecí proti tebe. Začať už tak neskôr, keď si dieťa zvykne na iné, je dosť náročné, aj pre neho je to stres. Ak sú na tom poslednom obrázku odfotené tie tvoje plienky čo si dávala, tak sa úprimne ani nečudujem, že si mala zlú skúsenosť. Pre veľmi cikajúca dieťa dať pulky a ašte nekvalitné - si si urobila robotu navyše. To žehlenie tiež nemuselo byť,a le chápem, treba si násjť systém. Stačí aby si hned po vypratí poukladala na polovicu, dala na seba, nechala uležať apotom pekne rovné poskladala a pozbierala. To kakanie a hnačkovanie ti tiež nepridalo, ale separačné vložky ti tiež asi chýbali, ktoré to veľmi ulahčujú. :( A to obdobie kedy tá pokožka naozaj citlivo reaguje na to pocikané v ktorom je , je naozaj náročné. Moje majú tiež takú citlivú pokožku ale zvládli sme to a po mesiaci to bolo OK.
Ale v tom základom s tebou uplne súhlasím - nie je to pre každého. POkiaľ z toho nemáš radosť, máš stres keď si predstavíš že ideš iba na poradnu a čo akk?? tak to za to nestojí.. Základ je byť s tým vyrovnaný v zmysle, že toto je súčasť látkovania (niekedy častejšie prebalovanie, precikávanie, nosenie zo sebou vždy náhradného oblečenia, nejakého vaku na pocikanú plienku, 10 práčok za mesiac naviac atd atd). Látkujem druhé dieťa a dve mám ešte pred sebou a zatial sa toho nechccem vzdať. Uvidím ako to dopadne :D

11. apr 2017
shilou
autor

@stanik382 držím prsty🙂🙂

11. apr 2017

@shilou ahoj, pred vyse rokom som ti naapisala, ze ti napisem, ako sa nam dari latkovat.. V podstate uz nelatkujem, lebo maly sa pekne uz oduca a plienka len na noc a na denny spanok. Latkovala som celu dobu cca rok a pol ;) nemala som ziadne problemy, nic mi nechybalo, nevadilo, neprekazalo a malemu taktiez nie. Jednorazovky maval len, ak sme sli na dovolenku, kde som nemala moznost prania. A co sa tyka pohybu, nemal s nicim problem. Pretacal sa, plazil, stvornozkoval, chodil ;)

8. sep 2018

Začni písať komentár...

Odošli