vreckova
15. dec 2016
11697 

Zvláštny list od Ježiška, alebo Vianočný miš-maš

Dnes dostala dcérka list. Od Ježiška! Veľmi sa potešila, keď som jej po príchode zo školy oznámila, že jej prišla pošta. Bolo na nej vidieť hrdosť. "Mami, ja sa teraz cítim tak dospelo," skonštatovala. Celkom ma to pobavilo. Bolo to také detsky milé.  Neviem, ktorá z nás dvoch bola nedočkavejšia. Po krátkom boji s obálkou sa jej konečne podarilo ten list vytiahnuť a začala nahlas čítať. Ja som sa rozhodla doumývať riad a popritom som ju počúvala:

" Milí moji malí priatelia,

prichádza k nám ten vianočný čas,

keď oprášim svoje sane zas."

V tom momente som spozornela! To čo je za blbosť? Odkedy má Ježiško sane?  Ale nechcela som byť "mrcha mater" a dcére pokaziť radosť, preto som nič nepovedala, ale o to pozornejšie som počúvala, ako to bude pokračovať ďalej. Radšej som zastavila vodu, aby som o nič neprišla. 

"Cez hory a lesy, cez polia a lúky,

natiahnem palčiaky, aby ma neoziabali ruky."

To som už stála za dcérou a s vypleštenými očami som jej cez plece nazerala na ten list. 

"Sobíkov mojich poriadne nakŕmim,

na cestu ďalekú v koči si prikúrim."

Tuším som po tejto pasáži pomyselne odpadla.  Už som sa nezdržala a opýtala som sa dcérky, či sa jej nezdá ten list trošku divný. "Kajka, to Ti naozaj odpísal Ježiško? Mne sa to akosi nezdá." A dcéra ma nesklamala: "No veď aj ja som sa čudovala, že odkedy má Ježiško soby." Huráááá! Všimlo si to teda aj to malé sedemročné dieťa! Nehovoriac o tom, že Ježiško najskôr vytiahne SANE a potom si prikúri v KOČI. Nuž, ale to by sa ako-tak dalo vysvetliť tým, že Ježiško predsa dokáže robiť zázraky!

"S Perinbabkou sa rozlúčim,

o sneh ju požiadam, ..."

Teraz som si už ale musela sadnúť. Ešte stále som sa relatívne celkom držala, len som si musela pomáhať predýchavaním a počítaním aspoň do desať. 

"Moji malí trpaslíci,

mi celý čas pomáhali, ..."

Toto som už nezvládla! A moja dcéra tiež nie. Po prečítaní tejto vety sa na mňa nechápavo a so slzami v očiach pozrela: "Mami, a prečo už Ježiško nemá anjelikov?" Popravde, ani si už nepamätám, čo som jej vlastne odpovedala. Úplne ma dostali tie zaslzené oči. Veď toto mal byť list, ktorý má deti potešiť a nie rozplakať! Bolo mi jej ľúto a mňa premáhal neskutočný hnev. Chcelo sa mi kričať: " To ste sa už naozaj všetci celkom zbláznili!?" 

Je mi úplne jasné, že týmto článkom pravdepodobne rozdúcham mnohé vášne, ale nemôžem inak, hoc ma tu roznesiete aj na kopytách!  Neviem, čím to je, ale tento rok akosi mimoriadne pociťujem, a aj osobne zažívam totálny zmätok okolo Vianoc. Najskôr "vianočný advent" a teraz zase list od Ježiška plný nezmyslov! Čo sa to deje? Kam to vlastne všetko smeruje? To sme na tom tak zle, že už nedokážeme rozlišovať? Prečo robíme z Vianoc miešaný šalát?! Deťom rozprávame, že darčeky prinesie Ježiško, no z každej reklamy a z výkladov na ne vyskakuje Santa Claus. Prečo sa tak ľahko vzdávame svojej viery či tradícií? Toho, čo je skutočne naše, v čom sme boli my, naši rodičia, starí rodičia, či prarodičia vychovávaní! Vari sa máme za čo hanbiť?! 

Pre mnoho rodičov môže byť ťažké ísť proti prúdu, keďže v "západoeurópskych" krajinách je Santa „veľká hviezda“. A ako sledujem, vlastne už aj u nás. Malé deti si Ježiška často spájajú skôr s fúzatým dedkom v červenom obleku.

Vianoce sú na SLOVENSKU od začiatku kresťanstva spojené s oslavou narodenia Syna Božieho – Ježiša Krista. Pamätám si však na obdobie, kedy k nám bol nasilu ako jeho konkurencia dosadený "Dedo Mráz" so šarmantnou Snehulienkou. Tých sme viac-menej úspešne, a veru aj s veľkou radosťou vyhostili. Pre mnohých boli totiž symbolom všetkého možného, len nie skutočných Vianoc. Tie ozajstné boli s Ježiškom - v tichosti, radosti a často aj v skrytosti.

Pre niektorých Ježiško bol, a možno aj stále je iba rozprávkou, príbehom o chudobnom diaťati, ktorému dobrí ľudia začali nosiť dary a teraz zas on nosí darčeky dobrým deťom. Či tak akosi. Aj keď mnohí v neho neveria, napriek tomu od neho tie darčeky očakávajú. Pre veriace rodiny sú Vianoce dňom Ježišovho narodenia. Narodil sa v meste Betleheme Márii a tesárovi Jozefovi. Hádam sa nenájde nikto, kto by nepoznal tento príbeh starý už viac ako 2000 rokov.

A možno to je dôvod! V dnešnom svete, kde sa staroba "nenosí", kde domovy dôchodcov a kontá plastických chirurgov či kozmetických spoločností praskajú vo švíkoch, tam "starý" Ježiško už nemá miesto. Je potrebné ho vymeniť za niečo trendy či "in", skrátka za "mladší" model! Potichu, nenápadne, aby si to nikto nevšimol. Možno aj takouto cestou. Veď keď dieťaťu niečo napíše Ježiško, tak to musí byť pravda! A ty, rodič, zariaď sa, ako chceš! Je len na tvojej šikovnosti a fantázii, ako sa z tejto skrumáže dostaneš!

Je len na nás, milí rodičia, pre koho sa rozhodneme. V konečnom dôsledku pre dieťa ani nie je tak podstatné, kto tie darčeky nosí, ako to, že je tu niekto, komu na nich záleží, kto ich chce potešiť, kto ich chce obdarovať. Pravý zmysel je niekde hlbšie. Ale aby som stále len nekritizovala, v liste bolo aj niečo, čo sa mi páčilo a s čím sa s vami rozlúčim:

" Posielam Vám lásku, pokoj, svetlo vianočné,

nech sú tieto sviatky pre Vás všetkých zázračné."

P.S.

V susednom Česku niekoľko mladých ľudí iniciovalo začiatkom decembra 2008 Petíciu za záchranu Ježiška a ďalších vianočných tradícií. Išlo o súčasť projektu, ktorý chce do detských myslí vrátiť českého Ježiška a Santu Clausa poslať späť, kam patrí – do Ameriky. Ako by takáto iniciatíva dopadla u nás? 

Foto: Twitter

#mk_blog_academy

#blogujem

#advent

#vianoce
#dalsie

pekne ste to opisala, tiež by som bola za vratenie našho Ježiška a našich tradicii. V minulosti sme mali viacmenej vnuteneho"deda Mraza", a myslim že sme mu viac odolali ako teraz "Santovi". Toho si čim ďalej, tym viac, aj sami zavliekame do domovov. Smutne ☹

15. dec 2016

Tiez sme dnes dostali list a bola som zhrozena a sokovana z jeho obsahu podobne ! unika nam zmysel Vianoc....

15. dec 2016

dcera tiez dostala list. ma styri roky, takze to prilis neanalyzovala, skor ju zaujimalo prilozene cd. mna to trocha zaskocilo, to je pravda. ale zasa, na druhu stranu, ma v tom jasno. rozlisuje santa clausa, Mikulasa a Jeziska. Mikulas nosi sladkosti poslusnym detom, Jezisko nosi na vianoce darceky a santa claus je v reklamach :P

z coho som bola zaskocena riadne zasa ja, su niektore deti v skolke (resp. skor ich rodicia). minuly tyzden prisla dcera domov s tym, ze Jezisko darceky nenosi, kupujume ich my, rodicia. povedal jej to jakubko neviemktory, lebo nemu to povedala jeho maminka. a kto veri na Jeziska, je sprosty (citujem), lebo Jezisko neexistuje. dokonca sa stalo, ze viaceri rodicia sa stazovali na program, ktory ucitelky nacvicuju s detmi na vianocnu akademiu. maju tam asi dve basnicky, ktore sa im nepacia - jedna je o tom, ze Jezisko lezi v jaslickach v betleheme a traja krali mu nesu dary (alebo tak nejako). druha je podobna, tiez nieco o Jeziskovi. a oni si jednoducho nezelaju, aby sa ich deti ucili take basnicky, pretoze u nich Jezisko nie je. takze nakoniec tie deti dotycnych basnicky nebudu rozpravat, budu stat bokom. super, nie?

15. dec 2016

Zbavujeme sa vsetkych tradícii. Ešte aj v reklame coop jednoty je bača a Santa so sobmi.

15. dec 2016
Komentár bol odstránený

Ja sa priznam nam dosiel vcera a dcera mu ho citala takze obsah som az teraz citala. No u nas chodi jezisko a santa nosi zase detom v amerike.ale priznam sa ze aj ja som mu povedala ze mu pomahaju skriatkovia. Akukolvek kuknes rozpravku vsade je elf.ale zase je to basnicka ani by ma nenapadlo to neako rozoberat. Nasho zaujma akurat tak aku pascu urobi nech ho konecne chiti do pasce.

15. dec 2016

Ked to tu tak citam tak rozmyslam ako ja budem synovi vysvetlovat vsetko okolo Vianoc a sama este neviem, teraz mu to je ešte celkom jedno...
Mam jednu sesternicu ktorá je veriaca a viem že svojej dcere hned narovinu povedala že Ježiško darčeky nenosí ale vela jej rozpravala o tom kto to bol, samozrejme chodia do kostola takže malá s tým vyrastala a neutrpela žiadnu ujmu. Spolužiamom to nikdy neprezradila aj ked to vedela uz v škôlke...

15. dec 2016

@cidam nikdy som nepochopila rodičov čo budú za všetko vyrývať...

15. dec 2016

Tiez sme dostali postu od Jeziska,popravde necitala som ten list,a aj som rada.. Ja byt vsak vami poslem toto aj poste. Tak ako ste to tu napisala.... !!!!!

15. dec 2016

Aj ja mam tento pocit, ze sa nam nase Vianoce, a vsetky sviatky, nejak "zamerikanizovali". Vsade, a aj v domacnostiach, napisy "merry christmas", happy new year, home, love, happy birthday..ved slovenske "krasne, pozehnane vianoce, stastlivy novy rok, domov, laska, vesele narodeniny, vsetko najlepsie", je rovnako krasne, ak nie krajsie.
.predtym sme mavali posedenia pri jedlicke, po vzore bratov sovietov, dnes absolvujeme stretnutia so santom po vzore nasich zapadnych tiezbratov. Predtym sme sa klanali vychodu, dnes zapadu. Kedy uz, konecne, zacneme byt sami sebou?

15. dec 2016

ja s @paloma20 uplne súhlasím, možno by sa tam na "Ježiškovej centrále" konečne zamysleli a vstúpili by si trosku do svedomia ...

15. dec 2016

No do frasa, to fakt? Ešte list doma nemáme, ale teda ak je v tomto znení, budem tentokrát za zlú, ale list otvorím, tento vyhodím a napíšem normálny.

15. dec 2016

Uz som si myslela,ze som cudna,ze ma ten list pohorsil a nahneval.

15. dec 2016

Hrozny bol ten list ked ja si pamatam tak aspon menom oslovil a bolo to cosi ine

15. dec 2016

dnes som list Ježiškovi chcela poslať,ale som rada,že som našla tento super článok skôr👍👍👍radšej napíšem vlastný aby bol naozaj ako od Ježiška a pošlem ho normálne na našu adresu,tiež sa mi zdá,že niekto nasilu vnucuje deťom nejakého Santu Clausa😖😖😖myslím,že toto by sa ozaj mohlo posunúť na správne miesta😉dávam veľký ✔ 👏

15. dec 2016

@helca3 @himmel20 @cidam @taminka2011 @sedmikraaska @totatimeka @atya73 @paloma20 @stolvertka @jana1056 @monicm @katushka33 @lenkamarjanikova @daschka
dievčence, veľmi pekne vam dakujem za vase komentáre, ostala som naozaj prekvapená ako ich mnozstvom, tak aj obsahom. Priznam sa, bojovala som so sebou, ci mam opat napisat "protiprudovy clanok", ale potom som sa nastvala. A preco nie? Mam sa za co hanbit? Ked sa neveriaci nehanbia za svoju neveru, tak preco by som sa ja mala hanbit za svoju vieru, za to, ze verím v Jeziska aj so vsetkým, co k tomu patri! To je take nase slovenske...kam vietor, tam plast... vsetko je vzdy lepsie, krajsie, len to nase nie... a potom to vsade tak vyzera. Nedokazeme si ochranit to vlastne, rokmi "overene"! Predkovia sa musia v hroboch obracat. No, ale dost uz! Idem tepovat koberec 😀

15. dec 2016

Mňa vždy jeduje, keď každý dá fotku s Mikulasom a ten má kostým Santa Klausa. Vždy sa poteším, keď vidím, že má správny kostým 🙂 a s článkom súhlasím. Santa sa môže vrátiť 🙂

15. dec 2016

Toto by si mali precitat ludia, co tento nezmysel napisali. Zmiesali hrusky, jablka, slivky a urobili poriadny gulas. To vazne toto niekto schvalil? To pisal a kontroloval niekto, kto nema deti a Jezisko mu vela nehovori. Panecku kde to smerujeme. Ach jaj

15. dec 2016

Možno by nebolo zlé napísať aj autorom tohto projektu, aby sa zamysleli. Lebo každá kvapka sa počíta.

15. dec 2016

@vreckova a teraz budem mozno mimo ja, ale odkedy sa pisu listy jeziskovi a kam sa mu to vlastne posiela? To je myslim tiez americky zvyk posielat to na severny pol santovi. Nerobila by som z toho taky problem.

15. dec 2016

mňa to štve o to viac,že som bola 22 rokov zamestnancom tejto inštitúcie,poviem ti,ak by som tam stále robila na nejakom meetingu by som to určite vytkla kompetentným,príp.poslala odkaz tým správnym ľuďom😡

15. dec 2016

@domak2 no, to bola iniciativa pani učiteľky, posielali listy zo školy
@daschka uz sa ozvali viaceri, aby sa to poslalo vyssie. Tak porad, komu a kam?

15. dec 2016

@domak2 listy jeziskovi sa pisu dlho..a nie na severny pol.. Tieto listy sa posielaju do rajeckej lesnej na jezisko99999

15. dec 2016

no teraz to tam už nepoznám,za 7 rokov sa tam vystriedalo ľudí😰tak snáď priamo na SP do Banskej Bystrice.

15. dec 2016

@paloma20 ale ja rozumiem ze teraz sa to posiela slovenskou postou do rajeckej lesnej ☺ len to tiez nie je velmi logicke. Ked uz by vsetci chceli byt taki fakticki tak treba posielat do betlehema 😄 Na to prave narazam, proste kvoli detskej radosti sa vymyslela nova tradicia pisania jeziskovi a pokial z toho maju deti potesenie, tak by som nejake fakty pri tom az tak do hlbky nesriesila 😊

15. dec 2016

@domak2 neriesila.a vidis predsa sa naslo dievcatko co prislo na zasadne chyby. Ved Jezisko je vsade cize aj ta posta sa mu moze posielat hoc kde. Ale netreba splietat dve osoby. .... Ja som za to aby sa na to upozornilo. Tak ako pani napisala tento clanok nech ho posle kompetentnym. Mozno s tym neurobia nic a mozno sa zamyslia...

15. dec 2016

@domak2 dieťa predsa nevie ze listy idú do rajeckej lesnej... Na list sa píše iba "Ježiško" 99999 a práve v rajeckej lesnej je krásny drevený betlehem 🙂

15. dec 2016

Este ze som ich zabudla zobrat...
Starsi pisal list jeziskovi mladsi kreslil a dali ich na okno rano tam neboli😉jezisko ich vzal hihi
Starsi je prvak a zatial veri na jeziska aj ked nejake narazky zo skoly su
Ja milujem vianoce a hlavne krasne slovenske zvyky a tradicie ale paci sa mi aj vyzdoba ala santa claus no s toho mam iba tie ponozky pripnute na sladkosti ke chodil mikulas u nas totiz kebysom dala na okno topanky mladsi(autista) by musel ist hne von nechape to tak to riesim takto inak sa snazim urobit detom take vianoce ako som mala ja v detsve😉

15. dec 2016

@totatimeka no dobre, takze pisu este nenarodenemu jeziskovi, alebo mu pisu na jeho narodeniny a on im predcasne odpise a posle cdcko? 😀 ved to je jedno, zmysel to nedava, tradicia to nie je, ale je to mile tak no a co. To je moja pointa.

15. dec 2016

@domak2 ty to zasa prilis analyzujes z inej stranky ;) :D my sme teda pisali listy aj ked sme boli pubertaci, posledny som pisala ako patnastrocna (vtedy sme uz, samozrejme, davno vedeli pravdu :P). napisali sme tak rodicom, co presne chceme, my sme boli stastni, oni boli stastni. moja mama ich dokonca vsetky odkladala a minuly rok ich vytiahla. to by sa oplatilo vydat knizne :D

15. dec 2016

Nikto nemal zamer aby to niekoho poburilo malo to byt pre deti nech maju radost obsah je v celku mily. Ved nikto nekazal nikomu to posielat.nakoniec zrusia celu postu a deti ktorym sa to paci co? Nepacil sa vam o rok nemusite posielat 100ludi 100chuti. Nikdy sa neda ulahodit vsetkym to by sme nemali potom svoj nazor a vsetci boli rovnaky.ak uz chces tak skus napisat list este raz a yam napis navrh ci mozu o rok urobit pre deti co maju skor tradicne vianoce a obsah viac krestansky moze sa adresa lisit jednym cislom aby to mohli davat na 2kopky a kvam pricestuje list kde je jezisko a slovenske tradicie.nikoho nechcem urazit ani nahnevat len sa snazim byt nestranna.

15. dec 2016

@elaela23 urcite suhlasim s vasim nazorom takmer vo vsetkom. Nie, nechcem, aby posta zanikla ani nic podobne. Ani nepotrebujem, aby to bolo vyslovene krestanske. Ja som len chcela poukazat na to, ako uz nedokazeme rozlisit a pletieme dokopy tzv. hrušky s jablkami, v tomto pripade Jeziska so Santa Clausom. A neviem, ci skryvanie sa za to, ze ved to je hlavne pre deti a detom sa to paci a pod. ... no ako rodic neviem, ci je tym spravnym nazorom. Predsa ak by vam prisiel list podpisany napr. socialnou poistovnou a obsah by bol domiesany co ja viem napr. s vecami zo zdravotnej poistovne, tak asi by sme sa tiez nad tym pozastavili. Mne islo hlavne o ten princip. A o to viac, ze je to celoslovenska akcia. Ak chce niekto pisat v mene Jeziska, tak nech si o tom Jeziskovi zisti aj podrobnosti. Lebo vidite, deti si to vsimnu. Nepodcenujme ich! Inak nie je absolutne potrebne, aby som niekomu pisala svoj navrh listu. Nasla som si odpovede aj z minulych rokov, ktore sa mi pacili ovela viac, boli ovela, poviem to ze univerzalnejsie a mozno pre deti aj viac osobnejsie. Napr. tu je jedna http://www.zsalexyhozv.sk/?page=kronika/08_09/j... ... Alebo uplne nadherna, uuuuzasna bola tato odpoved http://www.zspa.sk/index.php/gallery/Skd/2011-2... . Trosku zajdem do detailu. Je rozdiel napisat, ze "moji pomocnici" pod ktorymi si deti mozu predsatvit kazdy, na co je zvyknuty...bud anjelikov alebo skriatkov a napisat ze "skriatkovia mi pomahali" ked vidite, ze dieta si vsimlo, ze " a preco nie anjelici". Takze o to mi ide. Este raz, nezamienajme si veci a nepodcenujme deti!

16. dec 2016

U nas chodi Weihnachtsmann a je klud 😉

19. dec 2016

Som rada ze môj drobec este nevie citát... je to strasne 😔😔

21. dec 2016

👏👏👏👏 tlieskam..napisala si to presne...zabudame na nase zvyky..ja dufam, ze sa mi podari tie nase zachovat !!!!!

21. dec 2016

@julka1990 o to sa snažíme aj my kašlať na santu Jezisko je nas 👏👏👏😘

21. dec 2016

@sima6 tak moja 👍

21. dec 2016

@sima6
@julka1990
ono v podstate myslienka velmi pekna, len... pre porovnanie mrknite si tento list, mne osobne sa veeelmi pacil http://www.zspa.sk/index.php/gallery/Skd/2011-2...

21. dec 2016

ja budem asi za zlu, ale zrovna minuly tyzden som to rozoberala s muzom, ked mala povedala, ze kreslili v skolke list Jeziskovi, ze sa mi to absolutne nepaci, lebo ja som striktne neveriaca, vacsieho ateistu asi niet a nechapem, preco niekto malej takto podsuva nabozenstvo. nastastie, mala vie, ze u nas nosi darceky Dedomraz a v Amerike Santa. list s cd priniesla dnes zo skolky, ked som zistila, co je to zac, ani som nestudovala obsah a odlozila som ho.

21. dec 2016

@sonetta to je v pohode, vobec nebudete za zlu 🙂, ten clanok nebol o tom, aby sme strikne verili vsetci na Jeziska. Respektujem kazdeho nazor a presvedcenie. Ale ide o to, aby sme neplietli veci dokopy bez ladu a skladu. Vy ako neveriaca sa pozastavujete nad tym, preco je dcere podsuvane nabozenstvo a ja ako veriaca sa pozastavujem nad tym, ze ked uz niekto pise v mene Jeziska, tak by si mal v prvom rade o nom nieco zistit, pretoze mne ako veriacej ten obsah bol teda riadne proti srsti. Ja by som ho asi odlozila vtedy, keby bol podpisany Santa Clausom (podla obsahu ten list bol vlastne o nom). Pominule roky boli tie listy ovela krajsie, osobnejsie. Tento rok sa teda riadne sekli.

21. dec 2016

trošku odľahčím ... chcela si mladší model Santu 🙂

22. dec 2016

@vreckova ja som praveze ten list este vôbec necitala, takze co obsahuje som sa dozvedela az tu. reagovala som iba na ten sposob skolky.

@vreckova

22. dec 2016

Tiez nechcem byt za zlu 😉 ale tiez je na zamyslenie pisat list este nenarodenemu, ked uz to rozoberame do podrobna

23. dec 2016

My sme list ešte nedostali. Máme sa na čo tešiť :( ja som kupovala také tie samolepky na okná a bola som nahnevaná, že na každej bol starý dedo na sánkach so sobmi :( kde sme to dopracovali

23. dec 2016

@sonetta U vás nosí darčeky Dedomráz ? A našťastie malá to vie? Toto je pre vás šťastie? Veď vy jej tiež podsúvate vieru a naviac v niečo, čo nemá žiadny historický podklad. Čo sa o Ježiškovi resp. ježišovi Kristovi povedať nedá. A či chcete alebo nechcete, veríte alebo neveríte Vianoce sú sviatky Jeho narodenia.

23. dec 2016

...nehovoriac o tom, že Rajecká Lesná (odkiaľ vypisuje Ježiško pohľadnice) je pútnické miesto so svetoznámym Betlehemom, ktoré žije len z návštevnosti kresťanských turistov...

23. dec 2016

No ale ked tak nad tym uz premyslam preco teda darceky U NAS krestanov nenosia Traja krali?? Preco Jezisko?? Ved jemu dary nosili nie on ich.. Cele je to divne si myslim

23. dec 2016
Komentár bol odstránený

Asi som jedina, ale zda sa mi, ze to moc prezivate a robite z komara somara. Ked som bola mala, tak som napisala list Jeziskovi a zastrcila za okno. Tak ma naucili rodicia. Myslela som si, ze si Jezisko v noci chodi po listy. Keby ste svoje deti neucili tieto listy posielat postou do tramtarie, tak by to tak nedopadlo..

23. dec 2016

Kočky tiež sme písali Ježiškovi popravde ešte som to nečítala ale K tým Vianociam ja som kúpila malému toto je tam popísaný celý príbeh plus úlohy tiež som mu chcela priblížiť pravý dôvod Vianoc 😉 len sa tam nespomínajú darčeky ...

23. dec 2016
23. dec 2016

My sme tento rok ani neposielali vianocnu postu a ako vidim,dobre sme spravili....
U nas je tiez len Mikulas,ktory nosi sladkosti a Jezisko,ktory nosi darceky.

23. dec 2016

@timi76 ano, si predstav, ze toto je u nas stastie. mna moji rodicia vychovali ako neveriacu, aj napriek tomu, ze moja mama pochadza zo silno veriacej rodiny.a ja im za to dakujem. malu nevedieme k viere aj napriek tomu, ze muz pochadza z veriacej rodiny. zbytocne tu o tom pisat a hadat sa, ked kazda mame podla seba svoju pravdu, toto som uz riesila niekolkokrat...

23. dec 2016

Strasne to prezivate.. A tie vyjadrenia v clanku, ze skoro som odpadla a musela som zhlboka dychat.. To len mne prislo do smiechu? Klud, ucte deti ako chcete , uzivajte Vianoce a nerozculujte sa na nete

24. dec 2016

My sme tentokrát list ani nečítali (ani neviem prečo vlastne,te do teda nezaujalo neľutujem, ako čítam. Pekný miš-maš z toho urobili teda. Po minulé roky boli listy teda určite prijateľnejšie. Po minulé roky ma akurát prekvapilo, že keď sme list Ježiškovi posielali len 1 a podpísali oboma deťmi, tak ako odpoveď prišli listy 2, každému jedna zásielka - na tú istú adresu, v ten istý deň - prišlo mi to také plytvanie zbytočné. tento rok dcérka chcela písať, synček nie, ale nakoniec aj tak posielali v škôlke, tak prišla odpoveď aj jemu. Ale ani CD ich nazaujalo. Dcérka akurát tento rok nechala pod stromčekom darčeky aj pre Ježiška a tá radosť, keď ich tam potom nenašla, keď si už prišli po darčeky s bratom bola riadna 😀

28. dec 2016

@timi76 Vianoce teda nie su oslavou narodenia Krista...Vianoce su pohanske sviatky a cirkev si tam presunula Jezisove narodky,aby sa natlacila do vsetkych sviatkov...

@sonetta tiez sme u nas na tom podobne ako vy-tatino veriaci-ja neveriaca a deti nech si vyberu cestu,ked budu vsetko chapat 🙂 u nas je tradicia davat si darceky na konci roka ako podakovanie za to ze sme si pomahali,boli spolu... a vobec to nemusi byt 900 balickov pod stromcekom... kazdy dostane jeden darcek 🙂 davame si to my a ziaden imaginarny darca 🙂
...peticia za jeziska..no wow... nebudem sa rozhorcovat,lebo ok...narodil sa jezisko v jaslickach na slame..oh ake mile a potom na velku noc šok...pribili ho na kríž... že si toto ešte žiadne dieta spolu s mamičkou nepredýchavalo....už nehejtujem...každý má svoj štýl 🙂

8. jan 2017

@sonetta Nepíšem , či je nevera šťastie alebo nešťastie. Píšem, že či je šťastie falošná viera, ktorú svojmu dieťaťu dávate. Verí predsa v dedamráza. Aspoň tak ste to napísali. Ja by som vieru nikdy, nikomu nevnucovala, pretože sa to ani nedá. Je to niečo čo treba zažiť na vlastnej koži. Vieru treba nahmatať vo svojom živote, je to stretnutie. Preto nepíšem o nevere. Ja mám manžela presvedčeného ateistu. Osobne nemám rada debaty o tom prečo veriť a prečo neveriť. Mám tri deti, ale ako ateistka by som im asi na rovinu povedala, že darčeky si dávame navzájom z lásky a dedamráza by som z toho vynechala.

9. jan 2017

@mrsbrown Práve o toto mi šlo čo píšete, že ak som neveriaca tak nebudem dieťaťu podsúvať vieru v dedamráza,. Veď aj to je viera . Mne sa páči váš spôsob obdarúvania sa. Čo sa týka histórie. Nemyslela som, že je historicky podložené, že Ježiš sa narodil 24. decembra o 24:00, ale to, že sa narodil. Viem, že Vianoce pôvodne boli pohanské sviatky. Cirkev sa natlačila do všetkých sviatkov? Toto nie je o Cirkvi. Cez Vianoce predsa Cirkev neoslavuje seba, ale Ježiša.

9. jan 2017

Začni písať komentár...

Odošli