vso10
21. jan 2017
574 

Vďaka BKM bez plienky od 5,5mesiaca

Bez plienky od 5,5 mesiaca

    Keď som bola tehotná, tak som plánovala používať látkové plienky. Chcela som byť ekologická, nemať hromadu odpadu, dať detskej pokožke to najlepšie a aj som počula, že keď dieťa v látkovke cíti mokro, tak sa mi podarí skôr ho odplienkovať ako keď v jednorázovej plienke vlhko necíti. Keď som prvý raz počula o BKM, tak som si pomyslela, že to je poriadna blbosť. Avšak začalo mi to vŕtať hlavou. Zadala som do google BKM a našlo mi termín bezplienková komunikačná metóda. Znelo to šialene a ja som ani článok nedočítala do konca. Ku koncu tehotenstva som sa stále viacej stretávala na fóre s tým, že mimička popri látkovaní bezplienkuje. Znovu ma to začalo zaujímať. Niečo málo som si o tom prečítala. Ale neverila som, že by som bola schopná všimnúť si, že mi novorodenec „hovorí“, že chce cikať. Nejak som neplánovala bezplienkovať. Nechávala som to tak, že možno sa mi podarí, uvidíme.

    Už v deň pôrodu sa mi stávalo, že som si myslela, že treba bábo prebaliť. Otvorím plienku a tam sucho. Tak som zabalila. Mala som plienky, na ktorých zvonku zmodrel pásik, keď boli pocikané. A tak keď som suchú plienku zapla, zrazu pásik zmodrel. Toto sa mi stávalo často. Taktiež s hovienkom. Začal kakať až keď som ho rozbalila. Videla som na ňom, že bude vylučovať.

    Doma som už začala uvažovať nad tým, že to bezplienkovanie sa asi dá. Lenže netušila som ako môžem také malé bábätko dať vycikať. Zistila som, že poloha klbko je na to vhodná. Ale nevedela som ako tak mám chytiť také málé bábätko. Tak som vždy drobca doniesla na prebaľovací pult, rozbalila látkovku a nastavila štvorec tak, aby to zachytilo cikanie. S kakaním to bolo podobné. Ale veľa toho skončilo aj v plienke. Keď mal syn cca 1,5 týždňa som sa odvážila skúsiť polohu klbko. Neviem prečo som sa toho bála. Bolo to v pohode. A tak sme začali vylučovať do vani. Vždy keď bol syn nervózny alebo keď tak špeciálne mrnkal som ho zobrala nad vaňu, on sa vyprázdnil a bol spokojný.

    Raz počas obedu som bola lenivá ísť dať syna vycikať aj keď som si všimla, že potrebuje a pýta sa. No muž mi povedal, že keď už to robím, tak nech to robím poriadne. A zobral ho cikať. Uvedomila som si, že má pravdu. Veď keď chcem mať úspechy, tak to nemôžem robiť polovične. Odvtedy vždy keď som bola lenivá, tak som si povedala, že nemá zmysel bezplienkovať polovične a očakávať výsledky ako keby som plne bezplienkovala. Tzn. čím viackrát nepôjdem na wc napriek tomu, že na dieťati vidím, že bude vylučovať, tým viackrát sa pociká. Myslím, že toto spôsobilo to, ako sa mi darilo.

    Časom som si všimla, že keď sa drobec dojčí a začne byť nespokojný alebo sa hmýri, tak chce cikať. Po vycikaní sa už dojčil normálne, bez problémov. Ale myslím si, že treba pouvažovať, či nemôže byť problém v dojčení ak je dieťa často nespokojné na prse (znížená tvorba a pod.). Ja hovorím o nie až tak častých prípadoch. Zasa nie za každým keď dieťa papá aj chce vylučovať. A vždy po vycikaní „problém“ zmizne.

    Dlho sa mi nedarilo zachytiť cikanie, keď bol syn na brušku. Na brušku sa pocikával asi pokým mu bolo 5 mesiacov. Ale presne si to už nepamätám. Na bruško som ho dala vždy tesne po vycikaní. Keď na brušku začal byť nepokojný, dala som ho vycikať. Aj keď to bolo 5 minút po tom, čo už cikal. On sa vycikal vo väčšine prípadov. Keď som ho dala znovu na bruško, tak bol spokojný...pokým nechcel znovu cikať. Vekom pribúdal čas strávený na brušku (aj počet za deň a aj dĺžka jedného pobytu na brušku). Myslím, že aj z pohľadu psychomotorického vývinu je lepšie dať malé bábätko viackrát na bruško na kratšie časové úseky, ako ho tam dať 2x za deň na dlho. Ešte k tomu keď po pár minútach začne plakať, lebo už na brušku nechce byť. Syn dospel do veku, že chcel byť skoro stále na brušku takže verím, že som robila správne a nenútila ho byť na brušku, keď nechcel.

    Počas leta mával syn stále červený zadok. Dávala som mu na to repíkový čaj. Ten mu to vyliečil, ale akonáhle bolo zasa horko, tak mal červený zadok. Ani sa nečudujem, veď tie plienky sú hrubé. Na dvojvrstvovú nohavičkovú plienku pridajme PUL, ktorý je síce viac priedušný ako jednorázovky, ale nechcela by som byť v tom v lete. Tak som von brávala syna bez plienky. Keď ma ocikal, tak čo? Prezliekla som nás a hotovo. Avšak ako bývalo viacej a viacej teplo, tak som mu prestala dávať plienku v čase obeda vo vnútri. Intervaly bez plienky sa predlžovali a riťka bola normálnej farby. Postupne som v 4,5 mesiaci prestala dávať plienky na deň a dávala iba na noc. Vtedy som si vravela, či nie je jedno či operiem 5-10 plienok alebo nohavíc, resp. bodyčiek (v lete bol iba v bodyčku).

    Do 5,5 mesiaca sme bývali v noci v plienke a cez deň bez plienky. Sem tam sme aj mali celý deň bez pocikania. Ale na noc som si ešte netrúfla. Avšak začiatkom piateho mesiaca začal syn zle spávať. Dokázala ho aj mucha zobudiť. Takže dať ho v noci vycikať (on sa počas cikania dojčí a rovno aj zaspí na prse) a následne mu dať plienku bolo ťažké. Niekoľkokrát som ho zobudila tým, že som mu dávala plienku. Raz už mi praskli nervi a keď zaspal, tak sme si ľahli spať bez plienky. Vravím si, však maximlne budem musieť prať celú perinu. Prvé tri noci bez plienky sa nepocikal. Potom sa 1x pocikal, ale to som len vymenila nepremokavú podložku a spali sme ďalej. V letných mesiacoch je ale podľa mňa lepšie dať dieťaťu na noc slipy/nohavičky alebo aspoň kraťase, keď na slipy/nohavičky je ešte malé. Lebo keď je zapnuté body a dieťa sa pociká, tak treba body prezliecť. To môže dieťa natoľko prebudiť, že už nezaspí. Slipy sa dajú prezliecť aj jednou rukou, keď mám dieťa v náručí na prse. Kebyže chlapcom nedáme zábranu vo forme slíp alebo nohavíc, tak je možné, že nám páradne ocikajú perinu. Vďaka tomu, že bol bez plienky som videla všetky signály skôr ako sa vycikal. Vedela som presne kedy to pustil a čo tomu predchádzalo. Pomohlo mi to.

    Asi od 7 mesiacov bol syn dlhý tak, že už mi jedna ruka nestačila na to aby som ho na prse udržala. Takže rukou držím stehienko a riť položím na moje stehno. Nohu si vyložím na wc aby bola do pravého uhlu. Nedávam nesediace dieťa sedieť, on v podstate leží a moja noha je len také predĺženie ležoviska. Dojčenie a cikanie zároveň: držím dieťa v bočnom klbku. Hlavú má na predlaktí, držím ho rukami za stehná. Ja som k umývadlu bokom.

    Určité obdobie mal syn signál taký, že sa ku mne priplazil a začal ma ťahať za nohavice alebo keď som sedela, tak sa na mňa snažil vyliezť a tak pomrnkával. Mal aj obdobie, kedy sa priplazil ku dverám smerom ku kúpelke. Alebo keď sme boli v kúpelke sa priplazil k umývadlu. Pred umývadlom máme koberček a kým som pochopila, že sa takto pýta, tak som nespočetne veľa krát tepovala kobeček. Teraz má syn 9 mesiacov a pociká sa do nohavíc 0-5x za deň. Zavísi to aj od toho ako som vyspatá. Keď som unavená, tak si signál nevšimnem. Keď som rozrušená, napr ma niekto nahnevá, tak tiež máme viacej pocikaných nohavíc. Teraz už keď sme na prechádzke a sme 5min od domu a syn sa vypýta, tak mu poviem aby počkal, že o chvíľku sme doma a budeme cikať. On chápe a čaká. Ale vždy zrýchlim tempo. Podľa toho ako sa správa buď počkáme domov. Alebo ho radšej ponúknem 200metrov od domu aby ma neocikal. Cikáme vonku aj v zime. Otužovanie je zdravé. Za celý život ešte drobec nebol chorý. Ale keď je taká zima, že ani ja by som vonku nechcela cikať, tak sa snažím nachádzať v takej vzdialenosti, aby som niekam stihla na wc dobehnúť (domov, na mestský úrad, do knižnici, ku lekárke). Ale keď vonku cikáme v zime, tak vždy idem na istotu. Vytiahnem riťku, cvrk a rýchlo zabaliť. Nesťahujem celé nohavice, iba riťka vykukne. Pre istotu mu na von dávam tréningové nohavičky. Je to istota. Predsa len ísť domov mokrý už je tak na chorobu a taktiež nepotrebujem mať mokrú šatku. Našej pediatričke sa bezplienkovanie páči. Dokonca som sa dozvedela, že aj ona dávala dcérku kakať mimo plienky. Prekvapila ma tým, je to postaršia pani.

    Iba kakanie mimo plienku otvára novú kapitolu. Ak mám povedať pravdu, tak ja som nad umývadlom ešte predtým ako syn začne tlačiť. Tlačiť začína až keď je v klbku nad umývadlom. Ale asi ak by niekto chcel odchytávať výlučne hovienko, tak by som poradila tieto signály:

-začína tlačiť

-vzdychá

-sústredí sa

-pri starších deťoch ->pozerá sa dolu akoby chcel vidieť čo z neho ide

-prestane vykonávať činnosť, odhodí hračku

-sčervenie v tváričke.

Pravdaže nie všetko toto musí byť prítomné aby dieťa kakalo  to sú len moje postrehy…

    Vylučovanie počas jedenia (nie dojčenie ale normálne jedlo). My praktizujeme BLW (Baby led weaning) od začiatku. Takže syn sa kŕmi sám, nekŕmim ho ja. Sám si určuje, že teraz prestane jesť. Keď prestane mať záujem o jedlo a zjedol toho málo, tak mu ponúknem wc, prso. Buď sa vyciká alebo (aj) nacucá a pokračuje v jedení. Ak nie, tak možno už je unavený, príliš neskoro som mu ponúkla jesť. Keď je unavený, tak takmer nič nezje. Pre toho, kto nevie: Baby led weaning je metóda, kedy dieťa od malička nedostáva jedlo na kašu, ale celé kusy. Môžeme mu nachystať napríklad celý kus mrkvy. Dieťa sa naučí najprv žuť a až potom prehĺtať.

    Nosenie dieťaťa v šatke/nosiči a bezplienkovanie. Spočiatku som mu dávala plienku do šatky. Avšak v šatke to vždy podržal dlhšie. Mala som viac času všimnúť si, že chce cikať. Takže som sa časom osmelila, ale až keď už nemal ukaknutia. Uvažovala som, že cez flísové tepláky by to nemuselo hneď prevlhnúť, ale až po chvíľke. Takže by možno bol čas vytiahnúť dieťa von a šatka by nebola okakaná. No už to nemám ako zistiť. Už nemáme také riedke hovienko…

Dúfam, že tento článok Vám pomôže  držím palce.

PS: žijem, nie som otrok, varím, upratujem, šijem, chodím von... Netrávim celý deň sledovaním vylučovania

No comnent

21. jan 2017

Ja som asi divna,ale toto si fakt neviem predstavit

21. jan 2017

Tak sme divne dve 😂😂😂

21. jan 2017

Bola som chvilku v tej skupinke a behom 10 min som z nej odisla.. ako na inej galaxii

21. jan 2017
vso10
autor

Ženy, myslím, že nemá zmysel komentovať to, keď tento článok má slúžiť ako pomoc pre bezplienkové memičky. Ak Vás to nezaujíma, tak láskavo nekomentujte.

21. jan 2017

@vso10 skvelý článok. Ja som síce z tých, čo bezplienkujú tak "čiastočne", no toto je veľmi pekný príklad ako sa to dá 🙂

21. jan 2017

ja som praktizovala u druhorodenej dcerky, ma to uzasne vysledky. Ja som sa odhodlala na fungovanie uplne bez plienok (akejkolvek poistky) od zhruba 13-14 mesiacov, kolka to ulava 🙂

22. jan 2017

jasne, pekne do detailov popisane skusenosti 🙂 pre cloveka je neprirodzene vylucovat do plienky, aj babatko od narodenia by malo mat pravo byt obsluzene, ked ma potrebu, nech sa nemacha v moci a hovienkach...

22. jan 2017

@vso10 ahoj, je to super, ze nie som sama 🙂 Moja malá má tiež tkamer 9 mesiacov, od narodenia skúšame BKM...tiež som sa o tom dočítala v tehotenstve a zdalo sa mi to divné, až nemožné. Tak som si povedala, že je to také čudné, až to musím skúsiť. A ej to fajn. Malá už štvrtý mesiac kaká iba do nočníčka (v klbkovej polohe na mne) a ciká tiež do nočníka, ale nie vždy to stihnem... No dúfam, že v lete už budeme bez plienky. A ešte sa chcem opýtať - dávaš malému body alebo len tričko, aby sa ľahšie vyzliekal? Ja dávam ešte body, lebo sa bojím že vonku by jej potom bola zima na chrbátik, keby sa jej tričko vyhrnulo...ale možno sa len zbytočne bojím

22. jan 2017
vso10
autor

@elviku11 ahoj, dávam tričko už niekoľko mesiacov. zastrčím ho do slipov aj nohavíc/pančúch. ale keď už je drobec taký aktívny, tak stále zastrkujem. keď dám o číslo väčšie tričko, tak je dostatočne dlhé a nevyhŕňa sa toľko. kebyže dám body, tak mám 100% istotu, že pri pocikaní bude mokré. môj syn nemá rád prezliekanie. teror vyzliecť nohavice, tričko, mikinu... obliecť...brr... pri tričku je šanca, že nebude ocikané. ja dieťa mávam iba v šatke, takže s kočíkom neporadím. ale v šatke sa nevyhŕňa, keď zastrčím do gatí 🙂

22. jan 2017

@vso10 ahoj, niekoľko praktických otázok: koľkokrát denne malý cika? Koľko máš satiek? Chodíte na dlhé výlety/ prechádzky a na rôzne aktivity pre detičky? Stvornozkuje malý?
Tiež sme praktizovali bkm, no práve kvôli kope aktivít len kakanie. No odkedy začala loziť a stať, začalo sa nám nedarit. Nevadí, už začneme ozajstný nocnikovy tréning. Obdivujem, ako vám to ide 🙂

24. jan 2017
vso10
autor

Ahoj, cez den kazdu 0,5-1,5h. ak sa viacej napie tak sem tam aj skor ako po 0,5h. 2 satky a 1 mei tai. ale ta jedna satka je kratka na chrbat. ale uz raz posluzila vpredu. sme mali blby den, ked sme ocikali aj satku aj mei tai. ale nepocikava casto v satke. stacili by aj dve. dlhsie sme nikde neboli, lebo mu isli 2 zuby naraz. on zuby velmi zle znasa, 1,5mesiaca placu.... ale ked ideme mimo mesto dam treningace. ked sme 10-15min od domu nic nedavam. stvornozkuje, stavia sa. ked sa nauci nieco nove, tak chvilu mame viac nehod. asi je az prilis zaujaty novou aktivitou a dava prikis diskretne signaly 🙂 dakujem

25. jan 2017

Super članok. Dufam, ze aj mne sa podari bezplienkovat 🙂 inak ako je ta poloha v klbku by ma zaujimalo :D skusim mrknut uja google 🙂
A vlastne ked mu isli zubky, nebol problem rozoznat signal? Lebo som citala vela krat ze v tom case mali mamicky problem z BKM 🙂))

Mojej mamci ked som povedala, že chcem BKM len na mna pozerala, že o čom rozpravam, a ci som v pohode :D no čo už, stara skola... 🙂)))

14. feb 2017
vso10
autor

@amabeldan daj do google "bkm v praxy modrikonik". ten clanok je skvely, cez pc pridam link. tam je fotka dietata v klbku nad cinskym nocnikom. pocas zubkov asi tak rovnako ako inokedy. nam idu velmi bolestivo a dlho zuby. prvy par 1mesiac kriku, druhy par 1,5m, treti par sa uz derie 2tt... 🙂 skor sa mi nedari, ked som unavena, nevyspata, rozrusena... stara skola nie vsade rovnaka. nasa pediatricka uz urcite ma okolo 60r a odchytavala dcerine hovienka 😀 drzim palce. uz je babo na svete, ci este cakas? 🙂

14. feb 2017
vso10
autor

@labutka môžem sem uviesť link na Tvoj článok? čítala som ho na začiatku nášho bezplienkovania veľmi sa mi páči 🙂

https://www.modrykonik.sk/blog/labutka/article/bezplienkova-komunikacna-metoda-v-praxi/

16. feb 2017

@vso10 drzim palce v bezplienkovani. 🙂

@amabeldan fotku polohy klbko najdes aj v mojom clanku https://www.modrykonik.sk/blog/labutka/article/bezplienkova-komunikacna-metoda-v-praxi/ Je to nieco podobne, ako ked sa davaju cikat male dievcata, len babatku treba podopriet aj chrbat.

16. feb 2017

@labutka dakujem pekne 🙂

16. feb 2017

páči sa mi to, ako na to? ja som si to pýtanie začala všímať už keď mal 1,5 mes., ale netušila som nič o BKM a bojím, sa, či som to neprešvihla, či mi tie signály ešte bude chcieť dávať, keď som s tým nezačala vtedy, keď to začal on. Veľmi chcem, dá sa to ešte? Najviac by ma potešilo BKM pri kakaní, to by bol úľava, lebo to robí tak raz za 4-5 dní a vtedy teda naloží riadne... uhm, poraďte ako na to? ďakujem...

6. júl 2017
vso10
autor

@cesta7 aké staré máš bábo? dá sa začať aj neskôr. tam by som začala najprv s časovaním, lebo dieťa už možno prestalo dávať signály. najľahšie je začať čím skôr, ale aj neskôr sa to dá 🙂
väčšina ľudí potrebuje cikať po zobudení. takže keď sa dieťa zobudí, podržíš ho nad nádobou/umývadlom. môžeš hovoriť alebo aj ukazovať nejaký signál, čo budeš robiť len pri cikaní. raz to možno zopakuje. kuk baby sign language, možno Ťa to zaujme... 🙂
skús si odsledovať, či chce cikať alebo kakať napr po dojčení/počas dojčenia alebo keď ho dáš na bruško...
keď ide dieťa (aj dospelý) kakať, tak tlačí, pohybuje bruškom, je červený v tvári, vzdychá, sústredí sa a pod. podľa toho môžeš vidieť, že bude kakať. vtedy rýchlo choďte nad nádobu.

7. júl 2017
vso10
autor

ešte dodám, keď leží na chrbte, môže skrčiť nohy k brušku, ľahšie sa mu tak bude kakať - pre Teba ďalší signál.

7. júl 2017

uhm, má 3 mes.+1t, to počas papania mu zostalo, proste sa začne hádzať alebo mi ovisne na ruke a uškŕňa sa, že akože "keby si ty vedela, čo ja teraz robím", takže to áno, ale je rýchly a kým ho dám nad nočník, tak už to stihne do plienky alebo ho držím nad nočníkom, lebo sa mi zdá, že by asi chcel, ale pokiaľ ho mám k sebe chrtom, vrieska, takže ho otáčam tvárou k sebe, ale trvá to nekonečne dlho, kým sa vyčúra, robím mu do ucha sssssssss, tak uvidím a pokiaľ ide o to časovanie, rada by som, ale ak ho hneď po zobudení nedám cuckať, tak vrieska ako divý, lebo on je strašný hladoš, a to nedokážem počúvať, , to kakanie sa mi raz podarilo vystihnúť...kuknem si ten "jazyk" a uvidím, budem skúšať... veľmi sa mi to páči, ale teraz si nadávam do volov, že som to vtedy nevedela a nezačala, taká škoda...

8. júl 2017
vso10
autor

@cesta7 skús dať do bočného klbka, aby mohol aj cikať aj cucať mliečko. tá detská znaková reč je tuším až od 6m. nie som si istá... my sme začali len nedávno.

9. júl 2017

najviac sa mi paci PS... ja planujem pri druhom... pri prvom som nemala ani sajnu o vyssie spominanom 😀

20. mar 2018
vso10
autor

@norikk musela som to tam napísať. viacerí mali taký názor, keď nepoznali BKM... 😀

20. mar 2018

Tlieskam 👏 S mojou 7 mesačnou chodíme iba kakať nad záchod. Vždy keď začne tlačiť počká kým ju vyzlečiem, chytím nad záchodom a potom začne kakať. Pri cikaní to tak ešte zachytiť neviem, to sa nám sem tam podarí pri umývaní riťky vycikať 🙂

2. máj 2019
vso10
autor

@monca_24 paráda 🙂 teraz bude leto, kľudne nechaj holú a vždy keď sa pociká, alebo sa Ti zdá, že bude cikať rýchlo rieš, utekajte nad wc. ona rýchlo pochopí, že keď sa pociká, riešiš to a začne dávať signály a aj počká (časom sa naučí počkať), ale treba riešiť okamžite ako sa pociká, čo spočiatku býva ťažké... :D

2. máj 2019

@vso10 budeme skúšať, len neviem prísť na ten jej signál pri cikaní 🤔😀

2. máj 2019
vso10
autor

@monca_24 decká ho menia každých pár týždňov, podľa toho ako sa vyvíjajú :D napr malý keď sa začal plaziť začal používať signál, že sa priplazil ku mne a ťahal ma za nohavice alebo za ponožky. máme z tohoto signálu, kým som nepoznala velice komickú príhodu s kakaním :D :D :D ale to asi nebude písať sem radšej...

3. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli