#alergia, poraďte naj sprej do nosa na stále tečúce sople asi alergia...

    #sezonna_alergia #alergia #pel #trava #seno
    Dcéra 11r. ráno vstáva soplavá, niekedy zaslzená a počas dňa sa sťažuje že ju škriabe/šteklí/svrbí podnebie v puse, šuchce si oči.. aj minulý rok niekedy takto vstávala, ale nebolo to ayz také ako teraz a rýchlo to prešlo
    Nejaké vyšetrenia teraz v sezóne by zrejme nemali zmysel, poradíte niečo, čo by jej uľavilo? Nejaký sprej, voľnopredajné tablety...?
    MM je tiez alergik, jemu sa osvedčil zodac, alebo sprej flixonel, ten však nie je vhodný pre deti.

    laurikagab
    Správa bola zmenená    21. jún 2021    

    #alergia na slnko..baby máte niekto skúsenosť? Dcera bola cez víkend v bazéne, a len vcera som si všimla trochu vysyp na hrudi. Ráno už mala dosť na hrudi, avšak dala som fenistel. Prisla zo školy cela vyhadzana ( chrbát, hruď) nič zvláštne nejedla, môže to byt alergia na slnko? Resp. používame cien z Lidl na ochranu proti slnku. Dakujem ..fenistel nezaberá a svrbí ju to.

    (2 fotky)
    veronique2508
    14. jan 2019    Čítané 321x

    Alergia či intolerancia? Alebo dvakrát vyberaj a raz jedz!

      Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje. Alergická reakcia je sprostredkovaná tzv. špecifickými IgE protilátkami, ktorých tvorba sa dá zistiť napr. vyšetrením krvi. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nepotvrdí, príčinu je potrebné hľadať inde. Okrem „bežných“ alergií existujú aj tzv. intolerancie, ktoré nemajú imunologický podklad, ale sú spôsobené poruchou enzýmov, a to ich nedostatočnou tvorbou alebo funkčnou poruchou. Patrí sem napr. laktózová intolerancia, intolerancia kravského mlieka či histamínová intolerancia.

    Histamínová intolerancia je stav, ktorý vzniká nepomerom medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. Klinické prejavy histamínovej intolerancie sú veľmi pestré, medzi typické príznaky patrí pocit nafúknutého bruška, kŕče v bruchu, hnačka, svrbenie a začervenanie pokožky, menej špecifické sú napr. migréna, chronická únava alebo bolestivá menštruácia. Riešením je okamžité radikálne vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu.

         Dôležité je spomenúť aj tzv. oneskorené potravinové reakcie, ktoré poznáme skôr pod názvom, intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny. Tieto oneskorené potravinové reakcie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre dané problematické potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez stenu čreva do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a tie vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré následne spustia rôzne ochorenia.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/zaludocne-problemy-neutichaju-moze-za-ne-len-prejedanie-sa/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    17. sep 2018    Čítané 416x

    Keď sa z jedla stáva nepriateľ

    Cítiš sa vyčerpaná, trpíš častými bolesťami hlavy, zhoršil sa ti stav pleti a ani trávenie nie je žiadna sláva? Čo ak za tým nie je len PMS? Všetko to môže byť signálom, že tvoja imunita si vzala neplatené voľno, odmieta spolupracovať a nehovoriac o tom, že si znenazdajky nedokáže poradiť s niektorými potravinami. Ktoré potraviny patria najčastejšie do skupiny "problémové" a ako si poradiť?

    V poslednej dobe sa stále viac hovorí o ochoreniach, súvisiacich s nežiaducimi reakciami na niektoré potraviny. Ide o potravinové alergie alebo intoleranciu napríklad na histamín, laktózu alebo lepok. Niekedy tieto poruchy trávenia spôsobujú iba mierny diskomfort, no inokedy môžu vážne ohroziť naše zdravie. Pozrime sa spoločne na to, aké sú medzi nimi rozdiely a ktorým potravinám sa treba radšej vyhnúť.

    Alergia – tá, čo si dáva načas

    Alergia nám dá o sebe vedieť skoro okamžite. Zjete oriešky a zrazu cítite, ako vám nepríjemne puchnú pery a na tele máte nepekný, červený výsev. Imunita vyhodnotila danú potravinu za „nepriateľa“ a pomocou IgE protilátok sa začal obranný mechanizmus ochrany, prudkým vylučovaním histamínu a mnohých ďalších látok, ktoré sú zodpovedné za prejav alergie. Alergia sa môže prejavovať rôzne, najčastejšie však pocitom svrbenia, žihľavkou, nádchou, slzením očí, zvracaním alebo hnačkou. V extrémnych prípadoch, až život ohrozujúcim anafylaktickým šokom. Medzi najčastejšie potenciálne alergény patria najmä arašidy a iné orechy, ryby a morské plody, zeler, jablká, sóju, pšenicu. U malých detí treba dávať pozor najmä na vaječný bielok a bielkovinu mliečneho pôvodu, teda mlieko.

    Oneskorená IgG reakcia na potraviny – nenápadná a pomalá nepriateľka

    Pri „klasickej“, okamžitej IgE potravinovej alergii, vieme okamžite, že máme s danou potravinou problém. Pri oneskorenej potravinovej reakcii je to oveľa zložitejšie. Neprejaví sa okamžite, ale až o niekoľko hodín, dní či dokonca až po pravidelnej konzumácii počas dlhšieho obdobia. Na rozdiel od potravinovej alergie, ide o zvýšenú priepustnosť čreva a následnú oneskorenú reakciu imunitného systému na problémovú potravinu. Oneskorená potravinová reakcia môže mať rôzne prejavy, od kožných ťažkostí až po bolesť hlavy, tráviace ťažkosti, pocit chronickej únavy, zápaly, gynekologické či dokonca až psychické problémy. Telom netolerovaných potravín môže byť naraz viacero. Najväčší problém je dlhodobé neliečenie a je potrebná  včasná kvalitná diagnostika, ktorá odhalí problémové potraviny. Pozor si treba dať najmä na najčastejšie netolerované potraviny ako sú mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody, orechy a strukoviny.

    Chlieb náš každodenný...

    Celiakia trápi čoraz viac ľudí. Organizmus má problém so spracovaním lepku – zmesou proteínov, ktoré sa môžu nachádzať v niektorých obilninách. Výrobky z pšenice, jačmeňa, špaldy či raže dráždia imunitný systém. Dôsledkom je poškodzovanie sliznice tenkého čreva a znížená schopnosť dostatočne vstrebávať potrebné živiny. Následkom toho, môžu byť ťažkosti s trávením, s pleťou, nedostatok vitamínov, porucha krvotvorby, či únava. Dôsledkom neliečenej celiakie môže byť dokonca rakovina tenkého čreva. Intolerancia lepku sa zisťuje pomocou krvného testu na hladinu protilátok, ktoré sú špecifické u celiatikov. Pozor si treba dať najmä na pšenicu, jačmeň, raž, ale aj špaldu.

    Problémový histamín

    Ak sa u vás nepotvrdí ani jedna z vyššie spomínaných porúch trávenia a napriek tomu máte podobné príznaky, jednou z možných príčin je aj histamín. Ten sa prirodzene nachádza v tele, no prijímame ju aj prostredníctvom stravy. Naše telo rozkladá histamín pomocou enzýmu, ktorý nazývame diamínoxidáza (DAO). Ak rozklad histamínu v tele neprebehne správne, môžu nastať nečakané zdravotné problémy. Najmä podráždenie kože, hnačka, nadmerný meteorizmus, bolesti brucha, bolesti hlavy, ospalosť, chronická únava či nervozita. Histamínová intolerancia sa zisťuje z krvi pomocou hodnôt enzýmu DAO. Ak sa potvrdí histamínová intolerancia, je potrebné na určitý čas upraviť svoje stravovanie. V prvom rade je potrebné obmedziť potraviny s vysokým obsahom histamínu a dbať na ich čerstvosť. Ak sa to však nedarí, je potrebné telu dodať enzým DAO v dostupných výživových doplnkoch. Pri histamínovej intolerancii je vhodné vylúčiť zo stravy rajčiny a výrobky z nich, jahody, špenát, kvasenú zeleninu, alkohol, čokoládu, údeniny, kysnuté pečivo, ale aj zrejúce syry.

    Stavte na istotu a netriafajte naslepo

    Zistite, čo je za vašimi tráviacimi problémami. Myslite na svoje zdravie a starajte sa o seba. Naše deti potrebujú zdravé mamy. Ak máte akékoľvek podozrenie na niektorú zo spomínaných porúch trávenia, majte na pamäti, že najdôležitejšie je včasná a kvalitná diagnostika ochorenia. Potrebné laboratórne testy vám spravia aj bez žiadanky od lekára napríklad v laboratóriách Medirex. Pri testovaní intolerancie je dôležité nevynechávať pred vyšetrením predpokladané, podozrivé problémové potraviny, pretože "vinník" by nemusel byť adekvátne odhalený 😉 a výsledky testov by mohli byť skreslené.

    Zdroj: www.zenskeveci.com, www.laboratornadiagnostika.sk

    nelinkabublinka
    11. jún 2017    Čítané 2947x

    Pozor na uštipnutie hmyzom!

    Leto, aj keď nie to kalendárne, je už v plnom prúde. Čoraz viac času trávime v prírode. A tak sa pravdepodobnosť uštipnutia hmyzom zvyšuje priamo úmerne s blížiacimi sa prázdninami. Pre niekoho môže byť pohryznutie včelou bezvýznamné a vrcholom liečebnej terapie je rozkrojená cibuľa priložená na mieste vpichu, hneď potom, ako otecko vysal žihadlo ústami. Niekoho to môže stáť život.

    Anafylaktická reakcia alebo aj tzv. anafylaktický šok prichádza náhle. Môže sa skončiť fatálne so smrteľnými následkami aj u ľudí, pre ktorých je aj obyčajná alergia tabu.

    Výskyt týchto akútnych reakcií kolíše podľa rôznych štatistík. Uvádzaný je jeden z dvetisíc ošetrení záchranármi alebo aj 30 pacientov zo sto tisíc v priebehu roka. Do týchto štatistík sú však zahrnutí aj tí pacienti, u ktorých bol anafylaktický šok spôsobený nevhodným zásahom zdravotníkov. Tvoria asi 50 %. Druhú polovicu spôsobí hmyz, potravina a iné faktory.

    Ako ho rozpoznať?

    Jedným z prvých príznakov začínajúcej alergickej reakcie býva opuch tváre, jazyka, krku, svrbenie kože a žihľavka. Objaviť sa môže aj opuch rúk a nôh; dychčanie; chrapľavosť; nevoľnosť; vracanie; žalúdočné kŕče a v niektorých prípadoch aj strata vedomia. Zákernosť tohto ochorenia spočíva v nevyspytateľnosti. Nie je v našich silách predpokladať, či sa reakcia zastaví alebo sa bude zhoršovať až po závažné problémy.  Odborníci preto neodporúčajú čakať, ale naopak, začať s liečbou čo najskôr podľa prevažujúcich príznakov. 

    Neskorý zásah môže mať za následok zástavu dýchania z opuchu dýchacích ciest, opuch pľúc, nedostatok kyslíka v organizme, zníženie celkového množstva krvi, nízky tlak až zástavu srdcovej činnosti. K tej môže dôjsť aj do 10 minút až po hodinu. 

    Vyskytnúť sa môže aj bez evidentného dôvodu. Príčinou môžu byť lieky, potraviny, oriešky, uštipnutie hmyzom ale aj napríkald pivo, telesná námaha či dotyk s alergénom.

    Čo robiť?

    Lekári sa zhodujú, že v iných ako nemocničných podmienkach nie je podstatné čakať na rozlíšenie obyčajnej alergickej alebo anafylaktickej reakcie. S liečbou je treba začať čím skôr a netreba čakať na šokové stavy. Ide doslova o minúty.

    Ak nie je poruke zdravotník, ktorý by mohol podať medikamentíznu liečbu a máte podozenie na anafylaktický šok, volajte linku prvej pomoci. 

    Svoju skúsenosť s anafylaktickým šokom po uštipnutí sršňom má aj mamička malého Maťka, ktorá ju popisuje vo Fóre: "Každý rodič môže byť akokoľvek teoreticky pripravený. Môj Maťko bol už niekoľkokrát uštipnutý včelou bez reakcie. Neverili by ste, akou rýchlosťou sa vám dieťa mení pred očami. 112-ka doletela, viezli sme sa dvoma záchrankami s húkačkami z okresu do okresu. Na polceste si ho prehodili zo sanitky do sanitky a rýchlo na detské ARO. Môžete mať porobené kurzy prvej pomoci, pokiaľ nepodáte adrenalín, kortikoidy, infúzky, ide o život za pár minút. Behom prevozu mal Maťko veľmi nízky tlak (60/35) a potreboval kyslík. Rodičia neváhajte a ihneď volajte 112. Radšej zbytočne raz ako raz nepomôcť."

    Kým príde pomoc, postihnutého uvedieme do vodorovnej, tzv. protišokovej polohy, s dolným končatinami zdvihnutými 30 cm nad podložku. Ak má pocit sťaženého dýchania alebo nedostatku vzduchu, polohujeme pacienta v polosede.

    V minulosti boli liekmi prvej pomoci antihistaminiká a kortikoidy. V súčasnosti je prvou voľbou podanie adrenalínu. Pacienti, ktorí o svojej akútnej reakcii vedia a prekonali už niekedy anafylaktický šok by mali pri sebe nosiť adrenalínové pero - tzv. EpiPen

    Čo je EpiPen a na čo sa používa?

    EpiPen je sterilný roztok v naplnenom pere na vnútrosvalovú injekciu  v prípade naliehavého stavu.  Používajú sa na naliehavú liečbu závažných alergických reakcií (anafylaxie) spôsobených alergénmi napr. jedlom, liekmi, žihadlami alebo uštipnutím hmyzom, ako aj stavov vyvolaných námahou alebo z neznámych príčin.

    Autoinjektory EpiPen sú určené na okamžité podávanie pacientom, u ktorých je zistené zvýšené riziko anafylaxie vrátane osôb, ktoré v minulosti prekonali anafylaktické reakcie.

    Liečivo v autoinjektore (pere) je adrenalín, ktorý má adrenergný účinok.

    Pôsobí priamo na kardiovaskulárny (srdce a cievy) systém a respiračný (pľúca) systém tak, že znižuje možné smrteľné účinky anafylaxie rýchlym stiahnutím krvných ciev, uvoľnením svalov v pľúcach, a teda následným zlepšením dýchania, zmiernením opuchu a zrýchlením tepu.

    Stretli ste sa aj vy s anafylaktickým šokom? Podeľte sa o svoju skúsenosť s ostatnými mamičkami vo WIKI

    pehe
    9. máj 2017    Čítané 939x

    Upchatý nos pri alergii

    Alergická nádcha, odborne nazývaná alergická rinitída, je považovaná za najčastejšiu formu neinfekčnej nádchy, ktorá výrazne zhoršuje kvalitu života postihnutého. Jedným z jej príznakov je aj neustále upchatý a svrbiaci nos. Liečba alergickej nádchy  sa z odborného hľadiska rozdeľuje na nefarmakologickú, farmakologickú, alergénovú imunoterapiu a chirurgickú. 

    Alergia všeobecne dokáže poriadne skomplikovať život človeka, no pri systematickej a správnej liečbe sa s ňou dá "spolunažívať v pokoji". Alergické ocohorenia netreba brať na ľahkú váhu a liečbu treba zveriť výhrade do rúk lekárov.

    Nosové príznaky alergickej nádchy

    Nosové príznaky alergickej nádchy rozdeľujeme z hľadiska priebehu vývoja na skoré a neskoré.

    Skoré alergické nosové príznaky: 

    • výtok z nosa
    • kýchanie
    • svrbenie nosa
    • svrbenie oblasti medzi nosom a hornou perou 

    Neskoré alergické nosové príznaky:

    • zdurenie nosnej sliznice, ktoré je dôsledkom rozšírenia krvných ciev v nose a spôsobuje upchatie striedavo jednej alebo druhej nosnej dierky či oboch naraz,
    • zvýšené prekrvenie nosovej sliznice môže viesť k bolestiam hlavy a tiež môže vyvolať sekundárne infekcie ako zápal vedľajších prínosných dutín,
    • môže dôjsť k zablokovaniu eustachovej (sluchovej) trubice hlienom a infekciou výsledkom čoho môže byť akútny zápal stredného ucha,
    • porucha venózneho odtoku hlienov môže tiež spôsobiť namodralý opuch v oblastí okolo oka

    Príčiny alergickej nádchy

    Spúšťačov alergickej nádchy je mnoho:

    • peľové alergény zo stromov, tráv, kvetov, burín
    • alergény roztočov, plesní, domácich zvierat
    • alergény liekov, potravín, hmyzu
    • spúšťačom alergickej nádchy môže byť aj zmena teploty či vlhkosti vzduchu, ale tiež cigaretový dym, výfukové plyny, nadmerné znečistenie priemyselnou činnosťou...

    Liečba alergickej nádchy 

    Nefarmakologická liečba

    Do týchto postupov sa zaraďuje napríklad zmena alebo úprava prostredia a životosprávy, klimatoterapia a fyzikálna liečba v podobe akupunktúry a fytoterapie.


    Zmena a úprava prostredia a životosprávy 

    Táto forma liečby spočíva najmä v zamedzení styku s alergénmi, čo je však veľmi komplikované, napríklad pri peľovej nádche alebo pri kombinovanej alergickej a nealergickej nádche. Niektorým alergénom sa dá vyhnúť, ako napríklad roztočom odstránením kobercov a iných prebytočných tkanín, používaním matracov a obliečok s antialegickou úpravou, častým vysávaním s vysávačmi, ktoré majú HEPA filter.
    Počas peľovej sezóny je vhodné spať pri zatvorenom okne.
    Úprava životosprávy spočíva vo vyradení potravín, ktoré zahlieňujú organizmus z jedálneho lístka, znamená to, že je potrebné sa vyhýbať najmä mliečnym výrobkom, banánom a kuraciemu mäsu.


    Klimatoterapia

    Klimatoterapia spočíva v pobyte alergika vo vhodnom klimatickom prostredí ako sú hory, more či jaskyne. Delí sa na:

    • aeroterapiu – jej základom je striedanie pokojovej liečby s pobytom na horskom 
    • helioterapiu – čiže liečba pomôcou slnečného žiarenia
    • talasoterapiu – liečba pri mori, jej základom je aeroterapia
    • speleoterapiu – liečba v jaskyniach

    Za hodné klimatické prostredie sa považuje také, kde je minimun alergénov, nie sú tam veľké teplotné výkyvy, s čistým vzduchom, dostatočným slnečným  žiarením, taktiež miesta so zvýšenou hodnotou atmosferickej elektriny  a miesta, kde voda a lesy poskytujú dostaok aerosolov.


    Akupunktúra, fytoterapia, homeopatia

    Akupunktúra je liečba pomocou stimulácie určitých bodov organizmu, fytorepia je liečba pomocou bylín a homeoptia je založená na použití minimálnej koncentrácie liečiv. Tieto liečebné postupy ale nie sú odborníkmi odporúčané.  "Verejnosť je masívne ovplyvňovaná reklamou na množstvo doplnkových „alternatívnych“ prostriedkov z kategórie výživových doplnkov, a tak treba zaujať postoj aj k nim. Stanovisko v medzinárodných odporúčaniach je jednoznačné: nejestvujú dôkazy na úrovni medicíny založenej na dôkazoch o účinnosti homeopatie, herbálnej medicíny či fyzikálnych metód a tieto postupy sa neodporúčajú. I keď možno diskutovať o účinnosti klimatickej liečby, fototerapie, či akupunktúry, tieto postupy by nikdy nemali nahrádzať účinnú farmakologickú liečbu," uvádza doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD.

    Farmakologická liečba

    Medzi najrozšírenejšie formy liečby alergickej nádchy je liečba nosovými kortikosteroidmi (INCS) vo forme sprejov alebo kvapiek do nosa. Použitie kortikosteroidov je bezpečné a veľmi účinné (dokazujú to roky ich klinického používania), dokonca účinnejšie ako použitie antihistaminík (H1AH). "Štúdie,v ktorých sa INCS (kortikosteroidy) podávali viac ako 5 rokov, potvrdili aj ich topickú bezpečnosť – nezistil sa žiaden atrofizujúci efekt, naopak, potvrdila sa pozitívna úprava nosového epitelu, vrátane zlepšenia pohyblivosti riasiniek. Ani obavy zo zvýšeného výskytu infekcií po aplikácii INCS (kortikosteroidov),vrátane mykózy, sa v praxi nepotvrdili," uvádza doc. Hrubiško. 

    Antihistaminiká (H1AH) sú stále najčastejšie používanou liečbou alergickej nádchy, v súčasnosti už sú dostupné antihistaminiká takzvanej druhej generácie, ktoré neprechádzajú do mozgu a nemajú sedatívny účinok, okrem toho sú bezpečnejšie a majú menej vedľajších účinkov. Lokálne podávanie, čiže vstrek alebo kvapkanie,  má rýchlejší účinok ako perorálne, čiže ústne podávanie.

    Blokátory leukotriénových receptorov, takzvané antileukotriény, sa primárne používajú na liečbu astmy, viaceré štúdie však potvrdili ich pozitívny účinok aj pri liečbe alergickej nádchy. Liečba sa uplatňuje v kombinácii s kortikostrodimi alebo antihistaminikami.

    Dekongresíva, čiže klasické kvapky do nosa používané pri prechladnutí, sa taktiež používajú pri liečbe alergickej nádchy, ale len na krátkodobé použitie pri ťažkej nepriechodnosti nosných dierok, nakoľko pri dlhodobom používaní poškodzujú nosovú sliznicu. Používať by sa mali maximálne 10 dní a nie sú vhodné pre deti do dvoch rokov. 

    Systémové kortikosteroidy sa používajú najmä u pacientov, ktorí sú odolní voči štandardnej liečbe. Liečba systémovými kortikosteroidmi by nemala trvať viac ako tri týždne a nemala by sa opakovať častejšie ako raz za tri mesiace.

    Salinické roztoky v podobe nosových spŕch zväčša na báze morskej vody sú vhodnou doplnkovou liečbou alergickej nádchy.  Na dlhodobé použitie sú vhodnejšie izotomické roztoky, ktoré sú šetrnejšie pre nosovú sliznicu.

    Alergénová imunoterapia

    Táto foma liečby alergickej nádchy spočíva v podávaní presne definovanej dávky alergénu, na ktorý je pacient precitlivený. Presne definovaná dávka alergénu sa  do  tela pacienta  aplikuje v pravidelných intervaloch. Cieľom liečby je zmierniť reakcie organizmu na daný alergén, čiže zmierniť alergické prejavy po kontakte s alergénom.

    Chirurgická liečba

    Neinvazívne chirurgické zákroky ako resekcia hypertrofickej nosovej mušle, sfunkčnenie ostiomeátovej jednotky a podobne sa vykonávajú na odstránenie patológie, ktorá zhoršuje priebeh alergickej nádchy. Chirurgická liečba je však iba doplnkovou liečbou alergickej nádchy a nakoľko neodstraňuje jej spúšťače aj po zákroku je potrebné pokračovať v liečbe kortikosteroidmi alebo antihistaminikami.

    Všetky vyššie uvedené liečebné postupy a liečivá  sú výhradne na lekársky predpis a ich užívanie musí prebiehať pod dohľadom lekára.

    Samoliečba môže byť nebezpečná

    Pri alergickej nádche je veľmi dôležité nepokúšať sa o samoliečbu, pretože tá môže  narobiť viac škody ako osohu. Napríklad nadmerné užívanie dekongresív, čiže klasických kvapiek do nosa, ktoré sa používajú pri prechladnutí, spôsobuje poškodenie nosovej sliznice a vytvára silnú závislosť, od ktorej je ťažké sa odučiť.  Taktiež je veľmi dôležité identifikovať, či ide naozaj o alergickú nádchu alebo o bežnú nádchu  a tiež o identifikáciu jej pôvodcu, čo umožňuje stanoviť správny liečebný proces. V každom prípade vždy je potrebné navštíviť lekára - špecialistu, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a stanoví liečbu. Alergická nádcha je ochorenie na celý život, a preto je veľmi dôležité dodržiavanie liečebných postupov a pokynov lekára, aby ste mohli viesť čo najpohodlenjší život bez veľkých obmedzení.

    Zdroje: 

    http://www.pharmpress.com

    http://www.solen.sk/pdf/30471dee3e37774f2e85480fb9edb27b.pdf            http://worldallergy.org

    http://lekarske.slovniky.cz

    Zdroj foto: pixabay

    katjanka
    9. máj 2017    Čítané 1502x

    Máme doma alergické dieťa: Príznaky zmierni soľ aj sprcha

    Senná nádcha, peľová či jarná alergia… Pojmy, s ktorými sa s príchodom jari intenzívne stretávame a nevyhýba sa ani deťom. Za príznakmi podobnými nachladnutiu ako kýchanie, upchatý nos a svrbenie očí, stojí v tomto období iný strašiak – alergia. Nedá sa síce vyliečiť, ale jej symptómy sa dajú správnym zaobchádzaním do značnej mieri stlmiť. Okrem klasických komerčných liekov na utlmenie príznakov alergie či nosných sprejov na uvoľnenie dýchacích ciest môžete dieťaťu pomôcť uľaviť aj niekoľkými šikovnými trikmi.

    Slaná voda - prvá pomoc pri upchatom nose

    Hotový prípravok dostať kúpiť v lekárni alebo si ho môžete jednoducho vyrobiť svojpomocne doma. Budete k tomu potrebovať iba vodu, morskú soľ a prázdnu nádobku od nosného spreja. 

    Do malého množstva horúcej vody (použiť môžete dvojdecový pohár) pridajte lyžičku morskej soli a poriadne premiešajte. Naplňte nádobku od spreja a vodu nechajte mierne vychladnúť. Najprv vstreknite slanú vodu do jednej dierky, druhú majte zapchatú. Chvíľu počkajte a nos následne poriadne vyfúkajte. Postup zopakujte aj s druhou nosnou dierkou. Slaná voda poskytne upchatému nosu úľavu. 

    Bežne dostupné aú aj špeciálne konvičky s aplikátorom na preplachovanie nosnej dutiny. Tento aplikátor vám preplachovanie značne uľahčí.

    Zatočte so suchým vzduchom

    Pri namáhavom dýchaní pomôže, ak bude v detskej izbe vzduch čo najvlhkejší. Pomôže tomu zvlhčovač vzduchu, alebo môžete zavesiť vlhkú plachtu na okno, dvere či do blízkosti postele.

    Okoreňte jedálniček

    Mierne korenené jedlá dopomôžu k uvoľneniu hlienov a upchatého nosa. Pre deti sa odporúča zvoliť napríklad zázvor, kajenské korenie, cibuľu či cesnak.

    Alergény vyupratujte

    Mnohé deti zápasia s alergiou počas celého roka, nielen na jar. V tom prípade teda nejde o tzv. sennú nádchu. Alergické reakcie môžu často spôsobovať aj mikroskopické roztoče. Tých sa v domácnosti síce nikdy nedokážeme úplne zbaviť, akokoľvek veľmi by sme sa snažili, môžeme však ich výskyt aspoň minimalizovať. Detskú izbu, a ideálne celý byt, môžete vďaka niekoľkým nenáročným krokom čo najefektívnejšieo zbaviť prípadných alergénov a prispôsobiť ju malým alergikom:

    • Detské obliečky perte pravidelne ideálne každý týždeň v horúcej vode
    • Vankúše by mali byť naplnené dutým vláknom, nie perím
    • Počas dňa prikrývajte detský vankúš a paplón prikrývkou
    • Raz za čas vyperte aj mäkké plyšové hračky alebo ich dajte na noc do mrazničky
    • Zbavte sa kobercov
    • Vo vysávači používajte špeciálny HEPA filter
    • Skontrolujte, či sa nikde v detskej izbe nenachádzajú plesne (na podlahe, v rohoch, okolo okien a okenných rámov)
    • Prach utierajte vlhkou handrou
    • Vyhnite sa prostriedkom, ktoré zbytočne dráždia už aj tak namáhané dýchacie cesty malého alergika, napríklad ostré vône, cigaretový dym, silné výpary z čistiacich prostriedkov.

    Pozor na prehnanú osobnú hygienu

    Znie to síce mätúco, alergia sa však môže vyvinúť aj ako dôsledok prehnanej hygieny. Čoraz viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že nie je nevyhnutné deti sprchovať či kúpať každý deň. Úplne postačí dopriať im kúpeľ a väčším sprchu dvakrát týždenne, prípadne po nadmernom spotení či ušpinení sa alebo po športe. 

    Prečo je tomu tak? Rovnako ako mozog dieťaťa potrebuje k správnemu rozvoju neustále stimulácie a interakcie s prostredím, tak aj detský imunitný systém sa potrebuje budovať a posilňovať. A práve na to slúžia bežné choroboplodné zárodky a mikróby, ktoré sa vytvárajú na detskom telíčku. Ochraňujú detský organizmus pred chorobami a posilňujú imunitný systém. 

    Iné je to s detskou hygienou rúk. Tie by sa mali umývať (ideálne aj s dezinfekčným mydlom na ruky) pravidelne aj 6 až 8-krát denne, najmä pred a po jedle či po tom, ako sa dieťa hrá so zvieraťom. 

    Počas peľovej sezóny odporúčajú alergológovia, najmä ak máte doma alergické dieťa, sprchovať ho častejšie, hlavne po návrate zvonuku. Sprcha je účinným pomocníkom v boji proti alergii, pretože dokáže účinne spláchnuť alergény z pokožky a vlasov. 

    Čo ešte pomáha zmierniť alergiu?  

    Foto: shutterstock

    dziewana
    9. máj 2017    Čítané 2004x

    Pri alergii pomôže okrem liekov aj žihľava a nechtík

    Tak veľmi sme sa tešili, že skončila tá nešťastná dlhá zima a tu naše potešenie z kvitnúcich stromov a lúk zas ničí predstava blížiacej sa peľovej sezóny. Svrbenie, kýchanie, plný nos, červené oči… to vie poriadne znepríjemniť jarný deň. "Prečo tá príroda trestá práve nás?" pýtajú sa alergici. A nielen peľ, aj roztoče, prach, pleseň, či prítomnosť nevinných zvierat vie niekoho pekne potrápiť.

    Áno, človek už s prírodou bojuje nejaký ten čas a dokáže sa ochrániť pred všeličím. Aj pre alergikov je jednoduché riešenie – antihistaminiká. Uľaví sa, akoby nie. Ale, čo ak ste žienka v očakávaní, či maminka dojčiaca a nechcete, aby vaše bábätko prichádzalo do kontaktu s liekmi už teraz? Alebo možno si len vravíte, že dosť bolo nezmyselného kŕmenia sa chémiou, idem ja hľadať inú cestu. Nejdem s tou prírodou tak bojovať, naopak, skúsim sa jej viac oddať, možno bude ona práve svojimi vlastnými prostriedkami ochotná mi pomôcť.

    Žihľava – všemocná bylina

    Zo skúseností ľudí na internetových fórach, ktorí si pomáhajú pri alergii bez liekov, jednoznačne dominuje pitie žihľavového čaju. 

    Táto zázračná a pritom ľahko dostupná rastlinka má skutočne mnoho blahodarných účinkov na zdravie. Odporúča sa naordinovať si pred začatím peľovej sezón dvoj- až troj-týždňovú kúru s každodenným pitím čaju z mladých žihľavových lístkov.

    Ďalšími bylinkami, ktoré zmierňujú alergické reakcie sú nechtík lekársky, divozel veľkokvetý, fialka voňavá, čierna ríbezľa či bylinný čaj rooibos. Tie môžu byť užitočné aj už v rozbehnutej peľovej sezóne.

    Čo robiť, keď už je sezóna v plnom prúde?

    Keď už pociťujete prejavy peľovej alergie, je dobré sa riadiť základnými pokynmi:

    • sledujte peľové správy v mediách. V obdobiach s väčšou koncentráciou peľových zŕn vo vzduchu treba obmedziť pobyt vonku, najviac peľu býva nadránom, popoludní a počas suchých a veterných dní,
    • prechádzku je vhodnejšie si naplánovať po daždi, ktorý vzduch príjemne prečistí,
    • vyhýbajte sa problematickým miestam, ako napríklad čerstvo pokosená tráva,
    • nevhodné sú prašné a zafajčené priestory,
    • pomôže aj nosenie slnečných okuliarov,
    • je potrebné častejšie umývanie vlasov a výmena odevu po príchode z vonku,
    • vo vnútornom prostredí pomôžu zvlhčovače vzduchu,
    • prach utierajte jedine namokro,
    • ak máte psíka, aj tomu je potrebné častejšie zmývať srsť, pretože zachytáva peľové častice.

    Ako by sa mal alergik stravovať?

    Ako? No jednoznačne zdravo. Ako každý, komu vlastné zdravie nie je ľahostajné. To znamená zamerať sa na potraviny obsahujúce výživné látky a obmedziť tie menej prospešné, ako biela múka, rafinovaný cukor, aj živočíšne bielkoviny. Pozor treba však dať aj na skríženú potravinovú alergiu.

    Čo to znamená?

    Chemické zloženie niektorých potravín je podobné peľovému alergénu, preto alergik na peľ určitej rastliny môže alergicky reagovať aj na prislušné potraviny.

    Pri alergii na peľ brezovitých stromov (breza, jelša, lieska…), čím trpí každý štvrtý alergik na peľ, sa veľmi často vyskytuje skrížená alergická reakcia na: 

    • orechy (vlašské a lieskové),
    • kivi,
    • surové zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler,
    • jablká, hrušky, čerešne, marhule, broskyne, slivky

    Alergici na peľ trávy a obilia mávajú zas skríženú alergickú reakciu na:

    • paradajky,
    • obilniny,
    • sóju,
    • šošovicu 
    • kivi

    Kto má alergiu na palinu, môže mu robiť problémy:

    • koreňová zelenina
    • kôpor, fenikel, koriander, aníz, majoránka, oregano, čierne korenie, horčica
    • harmanček 
    • slnečnice a slnečnicový olej

    Pri alergii na burinu ambróziu môže nastať alergická reakcia na:

    • melón, banán, mango, papáju, avokádo
    • uhorku,
    • jedlé gaštany
    • arašidy

    Pobyt pri mori

    Prímorské podnebie je prospešné pre všetky ťažkosti týkajúce sa dýchacieho ústrojenstva. Ak máte tú možnosť, doprajte si pobyt pri mori. A čím dlhší, tým to bude mať priaznivejšie účinky. Najlepšie každoročne a v období hlavnej peľovej sezóny.

    Keď nie more, pomôžu hory

    Ak je pre vás cestovať k moru z nejakého dôvodu nedosiahnuteľné, čo tak upriamiť pozornosť na hory? Sú pre nás bližšie. A pôsobia priaznivo aspoň tak intenzívne, ako more. Vo vysokých polohách už obyčajne nekvitnú rastliny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti a tá čistota a vlhkosť ovzdušia vám určite prospeje.

    Výplach nosa slanou vodou

    Keď nemôžete vy k morskej vode, nech príde ona k vám. V lekárni je bez problémov dostupná, určená na výplach nosných priechodov. Omnoho lacnejšia alternatíva však je spraviť si doma slaný roztok s morskou soľou.

    Ako na to?

    Prevaríte si 1 liter vody a rozpustíte v nej 1 čajovú lyžičku morskej soli. Po vychladnutí môžete daný roztok použiť. Roztok vám vydrží, až kým ho neminiete. Soli určite nedávať viacej, aby vám silný roztok nedráždil sliznicu. Aplikovať si to môžete rôznymi spôsobmi, výber je na vás.


    Existujú na tento účel aj špeciálne nádobky, no pre začiatok si vystačíte s obyčajnou striekačkou, prípadne s prázdnou fľaštičkou nosového spreja, ktorú naplníte daným roztokom.

    Najprv si roztok vstreknete do jednej nosnej dierky, vyfúkate, pričom druhú nosnú dierku necháte stlačenú, potom to isté spravíte aj s druhou dierkou. A toto praktizujte pravidelne každý deň.

    Takto nosové priechody očistíte od peľových zrniečok aj iných nečistôt. Ľudia, ktorí majú s týmto skúsenosti, uvádzajú, že z dlhodobého hľadiska to má veľmi pozitívny vplyv. Nielen čo sa týka alergie, ale celkovo na zlepšenie imunity.

    Vitamín C ako prírodné antihistaminikum

    V čase, keď sa alergická reakcia už naplno prejaví, mnohým pomáhajú vyššie dávky vitamínu C. Bezpochyby tento vitamín má pre imunitu organizmu nezastupiteľné miesto. O účinnosti sa musíte presvedčiť sami, no určite to stojí za pokus.


    V každom prípade však musíte brať do úvahy, že ide o spôsoby, ktoré nie sú dokonale vedecky overené, ide len o rady ľudí, ktorí sa skúšajú s alergiou popasovať prirodzenými cestami a delia sa so svojimi skúsenosťami. Takisto treba pripomenúť, že sa nedajú očakávať zázraky v krátkom časovom horizonte a ani to, že vaša alergia len tak zmizne z roka na rok. Ide len skôr o zmiernenie reakcií. Ľudia bojujúci s alergiou takýmto spôsobom skôr potvrdzujú, že príznaky sú každým rokom miernejšie. No a každopádne boj s akýmkoľvek ochorením si vyžaduje celkovo naladiť sa na vlny zdravého životného štýlu: zdravá strava, dostatok pohybu, menej stresu… 

    A čo vy, je vám niektorý z týchto spôsobov známy, pomohol vám? Alebo máte úplne iný recept, ako si pomôcť pri alergii bez liekov?

    Foto: pixabay.com

    pehe
    26. apr 2017    Čítané 8728x

    Upchatý nos pri alergii: Ako si pomôcť aj bez kvapiek do nosa?

    Senná nádcha, peľová nádcha, polinóza - pomenovaní na problémy so sezónnym alebo celoročne upchatým nosom je viacero. Hoci táto choroba nie je smrteľná, veľmi výrazne dokáže zhoršiť kvalitu života. Ak patríte medzi tých, ktorí či už sezónne, alebo celoročne trpia uboleným nosom, tento článok je určený pre vás.

    Alergická nádcha je ochorenie, ktoré trápi viac ako 30 % svetovej populácie rôzneho veku. Jej príznakmi sú kýchanie, svrbenie a nadmerný výtok z nosa, zhoršený čuh, sťažené dýchanie, upchaté nosné dierky.

    S kvapkami do nosa to nepreháňajte!

    Pri sťaženom dýchaní spôsobenom nepriechodnosťou nosových dierok sa človek nedokáže sústrediť na svoju prácu, nemôže spať, pociťuje nervozitu, cíti sa nepohodlnne a jeho myseľ je zameraná len ne jedno: rýchlo si pomôcť spriechodniť upchatý nos a zasa voľne dýchať. Najrýchlejšia pomoc pri týchto príznakoch sú nosové kvapky na bežnú nádchu, ale používať ich treba podľa návodu a neprekračovať doporučenú dobu, zvyčajne dva týždne, pretože potom začnú mať opačný efekt, na sliznicu nosa pôsobia agresívne, tá opúcha a dýchanie sa sťažuje. Pri dlhodobom používaní kvapiek nastáva závislosť, keďže pomôžu na chvíľu a potom sliznica opuchne znova.

    Prípravky s obsahom morskej alebo kuchynskej soli

    Nosové spreje s morskou vodou možno pohodlne kúpiť v lekárni, prípravky s kuchynskou soľou sa dajú vyrobiť aj doma. Pri sprejoch s morskou vodou sa uistite, že neobsahujú dekongestíva, čiže látky, ktoré spôsobujú stiahnutie ciev, pretože v tomto prípade sa môžu používať maximálne desať dní.

    Výborné sú aj preplachy či už s morskou vodou, slanou vodou, alebo len vodou z vodovodu (podľa toho aká je kvalitná), použiť môžete napríklad aj dojčenskú vodu. Pri preplachovaní je dôležité vdýchnuť roztok najskôr jednou nosovou dierkou, potom druhou. K vyplachovaniu nosa je dostupná aj originálna konvička,  s ktorou bude tento trošku nepríjemný úkon pohodlnejší.

    Okrem kvapiek sa dajú kúpiť aj nosné krémy, aj tie, ale treba používať opatrne.

    Vincentka na mnoho použití 

    Veľmi účinné sú tiež  inhalácie nad minerálnou vodou Vincentkou. Môžete ju naliať do zvlhčovača a nechať pôsobiť napríklad počas noci alebo ju  nalejte do kovového hrnca,  do výšky približne 2 až 3 cm , pomaly minerálku zahrievajte a keď sa začne uvoľňovať para, cez hlavu si prehoďte uterák a inhalujte. Pozor, minerálka sa nesmie variť! Použiť sa dá aj v klasickom inhalátori. O skúsenostiach s inhalátormi sa dočítate na Fóre.

    Okrem klasického nosového spreja je podľa alergikov lepšie si Vincentku priamo pomocou injekčnej striekačky vstreknúť do nosa. Postojačky najskôr  vstreknete minerálku päť až šesťkrát do jednej nosovej dierky a potom do druhej.  

    Obklad na čelo a kúpeľ nôh

    Ďalšími výbornými doplnkovými prostriedkami na uvoľnenie upchatého nosa v kombinácii s inými metódami sú napríklad  studený obklad na čelo alebo naopak teplý kúpeľ nôh.

    Pomôcť môže aj správna masáž nosa

    Okrem obkladov, kúpeľa nôh, preplachov či inhalácie pomôcť si môžete aj masážou nosa. Ukazovák a prostredník priložte tesne po oboch vonkajších stranách nosných dierok a po dobu dvoch minút jemne zatláčajte  na tieto body v približne 10-minútových intervaloch. 


    Neodkladajte návštevu lekára

    Pri dlhodobých problémoch s upchatým nosom je veľmi dôležité navštíviť lekára špecialistu. Prečo? Pretože skutočný dôvod sťaženého dýchania nemusí byť alergická nádcha, ale napríklad prekážka v nose v podobe polypov, ktorá sa dá odstrániť jednoduchým laserovým zákrokom. 


    Rady ako na upchatý nos nielen pri alergii nájdete aj na koníkovskom fóre.


    Foto: pixabay.com

    addison
    26. apr 2017    Čítané 5072x

    Pomôže aj chlieb: 8 domácich tipov proti svrbeniu očí

    Niektorí ľudia, ktorých považujeme za šťastnejších, vítajú jar s kvietkami, čerstvou trávou a zakvitnutými stromami. A potom sú „tí druhí“, ktorí počas niekoľkých týždňov neodložia vreckovky. Neustále kýchajú, smrkajú a pociťujú nepríjemné pocity súvisiace s očami.

    Máme pre vás rady, ako sa zbaviť nepríjemného svrbenia očí pomocou toho, čo máte doma.

    1. Chladný obklad
      Ovlažte si tvár studenou vodou. Môžete využiť obklady z ľadových kociek či zmrazené jedlo. Zabaľte ich do čistej utierky a priložte na zavreté viečka. Chlad stiahne cievy a pomôže zbaviť sa opuchu.
    2. Kamilky
      Povarte harmanček  5 minút, nechajte vychladnúť a použite na oplach zavretých očí. Podobne vám môžu poslúžiť aj čajové vrecúška čierneho alebo zeleného čaju. Vychladené vrecúška stiahnu opuch viečok a pôsobia mierne antibakteriálne.
    3. Studené lyžičky
      Vložte lyžičky na pár minút do chladničky a potom priložte na oči. Namiesto chladničky ich môžete aj ponoriť do pohára s vodou s kockami ľadu. Tento studený obklad vás zbaví začervenania a odstráni opuch viečok.
    4. Mlieko a med
      Do teplého mlieka pridajte med v pomere 1:1, dobre zmiešajte a opláchnite oči. Med má vynikajúce antibakteriálne účinky, použite ho ako obklad na vatových tampónoch, gáze alebo na čistej utierke. Podobne vám poslúži aj obklad zo studeného mlieka.
    5. Studený chlieb
      Hoci to znie akokoľvek zvláštne, účinkuje skvelo. Znižuje podráždenie a stlmí začervenanie.
    6. Ricínový olej
      Obklad z ricínového oleja zredukuje suchosť a sťaží odparovanie vody. Jeho protizápalové účinky pomôžu znížiť začervenanie a nepríjemný opuch viečok.
    7. Plátok zemiaku alebo uhorky
      Zemiak má sťahujúce účinky a redukuje zápalové procesy. Uhorka príjemne schladí podráždené oko svojimi antioxidantami a flavonoidmi. Môžete ich vložiť na 15 - 20 minút do chladničky, aby ste podporili ich chladivý efekt.
    8. Ružová voda
      Na upokojenie očí vám môže pomôcť aj obklad z vatových tampónov namočených v ružovej vode. Obsahuje vitamín A a C s protizápalovými účinkami, čím upokojí podráždené oči.

    Pozor!
    Opatrne s kvapkaním rôznych látok do očí. Kvapky do očí z lekárne sú sterilné a mali by sa preto skladovať v chladničke. Po otvorení ich spotrebujte do 1 mesiaca. Potom sa v nich začnú hromadiť baktérie a môžete si zarobiť na zápal oka. Oči sú náchylné na infekcie, preto si dávajte pozor, čo si do oka nakvapkáte. Ak vás svrbenie očí naďalej neúprosne trápi, mali by ste navštíviť očného lekára, aby vylúčil iné, závažnejšie príčiny.

    Bonusové tipy:

    1. Vonku noste slnečné okuliare. Ak máte alergiu na pele, vytvoria bariéru pre vstup alergénu.
    2. Vetrajte s rozumom - najmä ak máte strom, na ktorý ste alergickí, priamo pod oknami. Zbytočne si budete vháňať peľ do miestnosti. Ak máte na oknách sieťky, občas ich pretrite vlhkou handričkou, aby ste odstránili peľ.
    3. Umývajte namokro a často. Suchým čistením rozvírite usadený prach a  nečistoty v ňom.
    4. Zvážte kúpu periny a vankúša z hypoalergických syntetických materiálov. Povlečenie často perte v jemnom pracom prostriedku.
    5. Kvalitná čistička vzduchu vám tiež spraví dobrú službu. Určite je to investícia, ktorá sa vám vráti.
    6. Zbavte sa „ULP -  univerzálnych lapačov prachu“. Všetky sošky, závesy, neporiadok v policiach sú  neužitočné veci, ktoré iba držia zbytočne prach. 

    #alergia #svrbenie_oci #zdravie
    Foto: pexels.compixabay.com

    marsiee
    26. apr 2017    Čítané 984x

    Máme doma alergické dieťa

    Alergia je nadmerná reakcia imunitného systému na alergén, teda stimul z vonkajšieho

    prostredia vyvolávajúca túto reakciu. Pod pojmom alergia laická spoločnosť rozumie

    imunopatologickú reakciu I. typu tiež zvanú reakciu anafylaktického typu. Telo v tomto prípade začne produkovať protilátky typu IgE, ktoré reagujú s alergénom.

    Najčastejšia alergie sú na

    • penicilín
    • peľové zrná - či už kvitnúce stromy, trávy,...
    • roztoče - tie sa nachádzajú všade okolo nás a to hlavne v prachu
    • určité typy potravín
    • zvieraciu srsť, sliny a epitely
    • kontaktná kožná alergia- kozmetika, kovy, ...

    Alergia sa môže objaviť u každého dieťaťa. Pokiaľ sa dieťa dostane do kontaktu

    s alergénom (či už zje alebo vdýchne alergén, imunitný systém na to reaguje syntézou

    a vyplavením histamínu. Jedná sa o látku, po vyplavení ktorej dochádza k rozšíreniu

    malých tepien spolu so zvýšením priestupnosti týchto tepien. Práve kvôli tomu sa vytvárajú opuchy, pretože sa do medzibunkového priestoru dostáva tekutina. V pľúcach dochádza k stiahnutiu priedušiek (bronchokontrikcii), čo zabraňuje voľnému dýchaniu a spôsobuje zvieravé pocity a kašeľ.

    Väčšina alergických reakcií môže byť vyriešená aj bez nasledujúcej hospitalizácie.

    Najpodstatnejšou úlohou rodiča je, aby vedel rozpoznať symptómy alergickej reakcie

    a následne rýchlo zasiahnuť. Pokiaľ sa jedná o dieťa, u ktorého sa alergická reakcia ešte

    neobjavila, všímajte si všetko, z čoho mohla vzniknúť. Čo dieťa jedlo, kde ste boli, čo ste

    robili, všetky tieto informácie sú podstatné.

    Symptómy alergickej reakcie sú pre každého človeka individuálne aj keď sa jedná

    o ten istý alergén. Napadnuté môžu byť rôzne časti ľudského tela cez kožu, tráviaci systém, dýchací systém až k celkovým prejavom.

    Čo by ste ešte mali vedieť o alergii?

    Farmakologická terapia

    Medikamentom prvej voľby je v prípade alergií vždy antihistaminikum podávané buď

    v podobe tabletiek, inhalátora či parenterálne (podanie lieku s obídením tráviacej sústavy, tzn. do žily, do svalu, pod kožu). Pri ťažších prípadoch a hrozbe

    anafylaktického šoku sa volí adrenalín vo forme EpiPenu.

    Antihistaminiká však nie sú liekom proti alergii, ich účinok je v tom, že zabraňujú

    vzniku alergických reakcií, ktoré vyvoláva vyššie zmienený histamín.

    V dnešnej dobe sa využívajú nové generácie antihistaminík, ktoré už nemajú

    sedatívny účinok, čiže sa po nich človek necíti unavený.

    Pri kožných alergiách sa využívajú prípravky s obsahom kortizolu napr. Hydrocortison.

    Pri chronickej alergii sa využíva technika desenzibilizácie, kedy sa pracuje s injekčnými preparátmi. Jedná sa o špeciálnu imunoterapiu, ktorú naplánuje a naordinuje lekár v závislosti na type alergénu a závažnosti alergie. Funguje to v hrubej podstate tak, že sa do tela pacienta vpravuje alergén v malých dávkach, ktoré sa následne zvyšujú, čím imunitný systém „naučíme s alergénom žiť“ a tým budujeme toleranciu organizmu.

    Neliekové metódy úľavy

    Medzi neliekové metódy, ktoré pomôžu dieťa uľaviť od jemných príznakov kožnej alergie sú napríklad krémy s obsahom aloe vera či zinková masť alebo chladné obklady na kožu, ktoré znižujú pocity svrbenia.
    Pri veľmi miernych alergiách pomáhajú aj esenciálne oleje (za studena lisované oleje z liečivých rastlín) a to konkrétne pepermintový, citrónový a levanduľový.
    Pri alergii pomôže aj žihľava či nechtík 

    Anafylaktický šok

    Najväčším problémom je silná alergická reakcia, ktorá môže viesť k anafylaktickému šoku, ktorý je sám o sebe život-ohrozujúci. Jeho symptómami sú

    • nízky tlak,
    • bledosť,
    • silné potenie,
    • zmätenosť,
    • nervozita,
    • omdletie,
    • neschopnosť dýchať.

    Anafylaktický šok sa rozvinie v priebehu sekúnd či minút od vystavenia dieťaťa

    alergénu, preto je veľmi potrebné zostať v strehu a pripravený. Ak sa jedná o dieťa,

    o ktorého alergii viete, lekár vám do detailov vysvetlí ako postupovať a taktiež vám predpíše Epipen, ak sa jedná o silnú alergiu, kde hrozí vznik anafylaktického šoku. Jedná sa o aplikačné pero, v ktorom sa nachádza ampulka adrenalínu. Jeho úlohou je oddialenie alergickej reakcie.

    Prvá pomoc pri anafylaktickom šoku:

    1. Veľmi podstatné je, že ako prvé sa musí aplikovať adrenalín pomocou Epipenu do svalu vonkajšieho stehna. U detí je to komplikovanejšie ako u dospelých, preto je vhodné si dieťa položiť do lona.
    2.  Zavolať 112 alebo 158 a okamžite oznámiť, že sa jedná o anafylaktický šok
    3.  Uložiť dieťa do stabilizovanej polohy, aby mohlo dýchať a prípadne zvracať.

    Ak sa jedná o alergiu s nie tak závažnými následnými reakciami je i napriek tomu potrebné dodržiavať buď stanovenú liekovú terapiu alebo prevenciu.

    Prevencia:

    Bodom číslo jedna je v tomto prípade obmedzenie styku s alergénom.

    • obmedzenie kontaktu so zvieraťom
    • dôkladné upratovanie- znížiť množstvo prachu
    • odstránenie určitej potraviny z jedálnička dieťaťa
    • vedieť, kedy kvitne rastlina, na ktorú je dieťa alergické a v tom čase obmedziť
    • vetranie, túlanie sa v blízkosti týchto rastlín, pobyt v prírode

    Máte doma malého alergika? Pridajte sa k mamičkám detí s alergiou!

    Zdroje: 

    http://articles.extension.org/pages/63563/dealing-with-allergic-reactions-in-child-care

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Alergie

    http://www.imuno-alergo.sk/liecba-alergie/

    http://www.healthline.com/health-slideshow/natural-remedies-childrens-allergies#2

    Foto: pixabay.com

    kasandra_g
    26. apr 2017    Čítané 403x

    Ako zmierniť alergiu bez liekov

    Farmakoterapia môže byť pre niekoho už otravná, no ako inak zabrániť nádche, či začervenaným, opuchnutým očiam?

    Lekári Clemens von Pirquet a Béla Shick začiatkom 20. storočia pozorovali, že niektorí ich pacienti sú precitlivelí na bežne neškodné látky ako prach, peľ a isté druhy potravín. Túto reakciu nazvali alergiou a popísali ju aj s charakteristickými symptómami.

    A histamín zaúraduje...

    Pri alergickej reakcii organizmu sa vyplaví histamín. Histamín je jedným z neurotransmiterov (prenášačov vzruchov) centrálnej nervovej sústavy.  Nachádza sa ale aj v žírnych bunkách v periférnom nervovom systéme a v bunkách žalúdka. Práve histamín má na svedomí všetky prejavy alergie: uvoľní sa hladké svalstvo ciev, čo spôsobí vazodilatáciu (rozšírenie ciev), začervenanie a zdurenie nosnej sliznice.  Zvýši sa permeabilita ciev i kapilár, prejaví sa sekrécia z nosa, či očí, ktoré začnú slziť. Takisto kvôli zvýšenej permeabilite kapilár sa do tkanív nahrnú tekutiny, čo sa prejaví ako opuch. Pri uvoľnení histamínu sa  kontrahuje aj hladké svalstvo bronchov – rozvinie sa astma.  A tiež sa stimuluje hladké svalstvo čriev, čoho následkom sú nepríjemné hnačky – napríklad pri alergickej reakcii na potraviny.

    Na všetkých týchto úrovniach môže zasiahnuť farmakoterapia – siahnete po tabletách či kvapkách do očí, alebo spreji do nosa. Takto utlmíte alebo úplne zablokujete pôsobenie histamínu a tým sa zamedzí alebo zmierni alergická reakcia.

    Zdá sa to veľmi jednoduché, lieky potlačia symptómy, ale alergiu neliečia. Tá bude prítomná vo väčšej či menšej miere stále, pokiaľ ste citliví na alergény.

    Niečomu sa stačí vyhnúť, ale niečo sa obísť jednoducho nedá

    Pre niekoho sú to oriešky, sója, vajcia, alebo ovocie. Týmto sa dá jednoducho vyhnúť. Ani v reštauráciách nemusíte mať obavy, od  13. decembra 2014 bolo uvedené do platnosti Nariadenie EÚ 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Preto nielen obchody, ale aj reštaurácie, uvádzajú presný zoznam alergénov v pokrmoch – označujú sa číselne za jedlom.

    Existujú však alergény, ktorým sa ťažko vyhnúť – pele, roztoče, domáci miláčikovia, spóry húb aj plesne. A taká reakcia môže trvať aj niekoľko mesiacov, sprevádzaná príznakmi, ktoré sú doslova otravné.  Ako toto zvládnuť bez liekov?

    Často pomôžu homeopatiká. Poraďte sa v lekárni, ktoré sú najvhodnejšie na príznaky upchatého nosa, ktoré zaberú pri riedkom vodnatom výtoku z nosa, alebo s ktorými zaženiete slzenie očí, či ich rezavý, pálivý pocit. 

    Spojenie západnej a východnej medicíny

    Na alergiu však treba hľadieť v prvom rade komplexne. Dlhoročné nefarmakologické skúsenosti má MUDr. Štefan Cifra z Lučenca, ktorý alergiu diagnostikuje a lieči pomocou biorezonančného prístroja. “Liečim alergiu viac rokov a, až na vzácne výnimky, veľmi úspešne. Základom je aj s pomocou prístroja určiť slabé miesta v organizme, nájsť deficit potravinový, psychický, či iný. Určiť alergizujúce faktory s cieľom pomenovať koreň problému. V tejto diagnostike sú vždy rovnaké zákonitosti, ktorých je potrebné sa držať a vtedy sú výsledky zaručené. A často aj priam šokujúco rýchle! Otvorenosť a spolupráca sú veľmi potrebné,” uvádza. Táto metóda sa opiera o osvedčené poznatky západnej a východnej medicíny. Spojením týchto oboch prístupov sa dosiahne v praxi podstatne efektívnejší diagnostický a terapeutický výsledok.

    Omega-3

    V boji s alergiou pomáha aj konzumácia omega-3-kyselín. Stimulujú imunitný systém a ich preventívny účinok na vznik alergie bol potvrdený hneď niekoľkými štúdiami. Treba na to myslieť, najmä, ak ste tehotná, alebo dojčiaca žena, kedy viete užívaním omega-3-kyselín znížiť možnosť prepuknutia alergie u vyvíjavúceho sa plodu. V nedávnej štúdii sa tehotným ženám podávali omega-3-nenasýtené kyseliny. Podávanie prebiehalo od 25. týždňa tehotenstva a 3 - 4 mesiace počas dojčenia. Porovnávajúcej skupine sa podávalo placebo. U detí žien, ktoré užívali omega-3-kyseliny, sa vyskytla potravinová alergia u 2 % detí, ekzém u 8 % detí. U detí žien, užívajúcich placebo, sa objavila potravinová alergia u 15 % detí a ekzém bol potvrdený u 24 % detí. 

    Študujte však poriadne obsah uvedený na krabičke: dôležitý je pomer EPA a DHA kyselín, nielen samotného oleja, ako aj ich samotná chemická štruktúra. Etylestery mastných kyselín sú oveľa horšie ako triglyceridy mastných kyselín. Takéto kapsulky užívajte vždy po jedle, najlepšie súčasne s antioxidantami (vitamín C, E). Dobrý výrobca uvádza aj zdroje, z ktorých sú omega-3-kyseliny získané.

    Najprv sprcha, potom telka

    A nakoniec - asi najjednoduchším prostriedkom ako zmierniť alergickú reakciu, je osprchovať sa. Mala by to byť prvá činnosť, ktorú urobíte, keď sa vrátite domov. Pravidelné sprchovanie vlažnou vodou zmyje alergény a zbaví vás tak aspoň časti z nich.

    Zdroje: Farmakologie v kostce, Sixtus Hynie

                   Tvojlekarnik.sk

                   Furuhjelm C., Warstedt K., Larsson J., et al, Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy 98(9):1461-7, 2009.)

    Zdroj foto: freeimages.com

    #alergia Baby, mate skusenost s alergiou na ceresne u deti? Ake boli priznaky na kozi? Maly ich vcera jedol a vecer som mu nasla cervene vyrazky na hrudi. Moze to byt alergia? Dakujem