Výsledky vyhľadávania pre slovo #cerstva

avatar
papanasa
17. okt 2018    Čítané 81x

Káva z Indonézie, Jávy z farmy Blawan

Včera som pražil kávu z Indonézie, Java Blawan. 

Káva BLAWAN má plné telo, príjemné čokoládové tóny s jemným orechovým podtónom. Nulová acidita a vyvážená chuť vás príjemne prekvapí. Má výrazné  crema, hlavne keď je čerstvo pražená. Doporučujem ju ochutnat nesladenú.

Minule som ju videl v Auparku v jednej kaviarni ako exkluzívnu. Jedno espresso za cca. 3,50€. Vtedy som si hovoril, že sa naozaj oplatí pražiť doma. Za toľko mám asi 200g svojej, čo je okolo 25porcií espressa. 🙂 

avatar
papanasa
1. jún 2018    Čítané 73x

Káva Guatemala SHB

Spracovanie mokrou metódou znamená, že z kávových zrniek bola odstránená šupka a časť dužiny. Káva je potom prepravená do veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Následným umytím kávy je dužina úplne odstránená. Plávaním vo vodných kanáloch sa káva rozdelí na základe hustoty na kvalitnejšiu a menej kvalitnú. Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku alebo v sušičkách. Kvalita SHB (strictly hard bean) ponúka kávu pestovanú v nadmorskej výške viac ako 1400 m.n.m. Dopestovanie v týchto polohách prináša náročnejšie prírodné a finančné podmienky. Káva sa stala hlavnou pestovateľskou komoditou , pretože farmárom prináša až 90% príjmov. Priemerná farma je asi vo veľkosti 10 hektárov. Kvalitatívne triedenie zrna podľa tvrdosti rozdeľujú skupiny v súvislosti s nadmorskou výškou v ktorej káva bola dopestovaná:

SHB (Strictly Hard Beans) nad 1200 m.n.m.

GHB (Good Hard Beans) 1000 m.n.m - 1200 m.n.m

MHB (Medium Hard Beans) 500 - 1000 m.n.m.

V aróme je možné cítiť mandle, chuť charakterizuje intenzívna horká čokoláda, jemná acidita s plným krémovým telom.

Začiatky pestovania kávy v Guatemale:

avatar
papanasa
Správa bola zmenená    10. feb 2018    

Včera som pražil novinku, Ethiopia Harrar Boulgrain, SCA score: 86,5 - dnes ochutnávame, pripravená cez filter.
Výskedok:
- jemná chuť horkej čokolády, trošku cítiť oriešky, takmer žiadna acidita
- príjemná káva
- dokonca aj mojej polovičke chutila 😉

#cerstva #prazenakava

avatar
papanasa
Správa bola zmenená    9. jan 2017    

Výborné orieškové sušienky, nielen na Vianoce. U nás v bezmliečnej podobe.
Veľmi dobre sa dopĺňa s čiernym čajom alebo s
#cerstva #prazenakava

Moje "Home made" darceky su hotove 🙂
Tieto dni bola prazicka v zabere.

#cerstva #prazenakava

Vianočné pečivo s melasou.

Chutia výborne a keď niekto nemôže medovníky kvôli alergii na peľ/med, je to ideálna náhrada. #vianoce #pecenie #medovnik

Výborne sa k nemu hodí #cerstva #prazenakava

Nech sa paci recept:
http://www.varim.sk/2016/12/vianocne-pecivo-s-m...

Dnešné raňajky: domáca čokoládová (90%) bábovka s malinam, k tomu čerstvá pražená káva. Speciálna zmes afrických a juhoamerických arabík. Mňamky 🙂
#cerstva #prazenakava #homemade

Po skvelom obede skvela kava. Cerstvo prazena zmes Indonezia, Brazilia, Etiopia. #cerstva #prazenakava

(3 fotky)

Dnes o5 pražím 🙂 Musim doplniť zásoby kávy. A už aj sviatky sa blížia a treba myslieť na darčeky. Najlepšie originálne. Za mňa to bude domáca, kvalitná #cerstva #prazenakava ☕️☕️

(3 fotky)
avatar
papanasa
11. okt 2016    Čítané 2037x

Bezkofeínová káva: Piť ju, či nepiť?

Mnohé maminky počas tehotenstva, alebo kojenia preferujú bezkofeínovú kávu. Keďže sa vo voľnom čase trošku venujem aj káve, jej praženiu, tak sa ma niekedy pýtajú, či je takáto káva bezpečná, zdravá. Neodvážim sa dať nikomu priamu odpoveď, ale ak poznáme ako sa taká káva vyrába, tak si na to vieme ľahšie vytvoriť názor. Preto mi napadlo, že by bolo možno dobré o jej výrobe v skratke napísať.

Bezkofeínovou kávou nazývame kávu, ktorá obsahuje menej ako 3% kofeínu. Jedna šálka (250ml) bezkofeínovej kávy obsahuje cca. 2-12mg kofeínu, kým šálka klasickej kávy 100mg a viac.

Je niekoľko metód, ktorými sa tento stimulant z kávy odstraňuje.

Celý proces sa začína naparovaním. Následne zelené kávové zrnká sú namáčané v rôznych roztokoch, ktoré sú schopné vyluhovať kofeín. Je to veľká výzva, lebo zrnká obsahuhú vyše 1000 rôznych chemických zlúčenín, ktoré ovplyvňujú jej senzorické vnímanie. Ľudovo povedané, že ako bude káva voňať a chutiť. 

Kofeín je vo vode rozpustná látka, preto sa používa pri každej metóde spracovania. Jej nevýhodou ale je, že nie je selektívna, čiže spolu s kofeínom z kávových zŕn vyplavý aj iné v nej rozpustné látky, cukry a proteíny. Preto pre urýchlenie vyluhovania kofeínu sa používajú rôzne činidlá, ako metylénchlorid, aktívne uhlie, CO2, dichlorometán alebo etylacetát. Tieto znižujú tzv. "washed out effect", čiže efekt vypranej kávy, keď voda vymyje z kávy aromatické zložky.  

Najrozšírenejšie metódy "odkofeínovania" sú:

Práve dopečené České buchty s domácim slivkovým lekvárom. Mňam.

K tomu #cerstva #prazenakava

Vcera vecer baby (11r a 9r) kuchtili 🙂 Recepty si nasli v kucharke, resp. na i-nete, upiekli a potom aj upratali (toto islo asi najtazsie 😉 )

Tak dnes boli sladke ranajky.

Spaldove lievance s chia s ryzovym mliekom (podla: http://www.varim.sk/2016/02/spaldove-lievance-s... ) k tomu domaci marhulovy lekvar.

Spaldove muffiniky s cucoriedkou (podla nejakej detskej kucharky)

K tomu vsetkemu domaca #cerstva #prazenakava Etiopia Yirgacheffe.

(2 fotky)

K chutnemu obedu chutna kava #cerstva #prazenakava . Brasil YB Fazenda z mocca kavovaru. Odporucam vyskusat.

(3 fotky)

Ku kvalitnej domácej káveatrí výborný domáci koláč.

Tentokrát čučoriedkový. Je neskutočne dobrý. Chuťové poháriky sú v siedmom nebi. 😋😋😋👌

Čučoriedkový koláč pripravený podľa:
http://www.varim.sk/2016/02/suroviny-do-tortove...

#cerstva #prazenakava #dobrejedlo

Ako som včera písal, dnes prišla na rad čerstvo pražená Brasil YB Faznda. Pripravená cez prekapávač Walküre Cup.

Chutí veľmi príjemne. Cítiť tam jemne oriešky a má horkejšiu, "kávovejšiu" dochuť ako včerajšia Etiópia Yirga. Viem si ju predstaviť, že by chutila výborne aj z presso kávovaru.

Nech sa páči, Brazília Yellow Bourbon Fazenda v plnej kráse. Škoda len, že sa nedajú aj chute zdieľať. #cerstva #prazenakava

Chcete vedieť ako chutí dnes pražená Ethiopia Yirgacheffe?
I
I
I
Je výborná!!! 👌👌👌😅

#cerstva #prazenakava

Zajtra budem ochutnávať Yellow Bourbon.

Dnes pražím Etiópiu Yirgacheffe a Brazilia Fazenda Yellow Bourbon. Chuťové poháriky sa už chystajú 😉 #cerstva #prazenakava

Dnes ráno som mal trošku viac času na prípravu raňajok. Prazenica na póre a paradajkách, dochutená solčankou. K tomu prijemná #cerstva #prazenakava z Etiópie a Rwandy 👌👌👌

Takto na večer, príjemná, jemne čokoládová Etiopa s Rwandou #cerstva #prazenakava

Dnes rano svieza #cerstva #prazenakava zo Zimbabwe

#cerstva #prazenakava Dnes som "bol" v Keni a Etiopii vdaka Kenya Gittura a Ethiopia Yirgacheffe. Velmi prijemna #kava s vyraznejsimi ovocnymi tonmi

Strana