Výsledky vyhľadávania pre slovo “#chlieb”
Fit chlebík bez lepku, bez múky, bez droždia, zdroj vlákniny a bielkovín 😉
Takýto kváskovÿ “odokáč” sa mi podaril ☺️❤️ #chlieb
Máme napečené na víkend ❤️☺️Kváskový, bez rozkvasu. Pšeničný s celozrnnou špaldou, podľa tohoto receptu 👉 https://www.krhlovci.eu/2019/03/11/psenicno-cel... #chlieb
Pozrite, aký fialový ňuňu kvaskovy chlebík sa mi podaril ❤️☺️ #chlieb
🌸 Nemáte kvások, ale chceli by ste kváskový chlieb? Alebo chcete skúsiť inú prípravu fermentácie ako sa dá pripraviť chlieb? Určite máte teraz doma kopec ovocia zo záhrady. Tak poďte spolu so mnou si založiť fermentovanú ovocnú vodu. A o pár dni upečieme spoločne chlieb.
(Na IG budú stories online (videá) a sem budem pridávať postupne.)
#fermentovanavoda #kvasok #chlieb #upecsichlieb
Môj kvások Rafael oslavuje 3,5 roka. Šikovník je stále silný, pečie skvelé chleby naše každodenné. Z kvásku som darovala do vyše 200 domácností na Slovensku, v Čechách, Rakúsku aj Nemecku. Tak nech sa aj vám darí ako Rafaelovi. 🍀👍❤️
#kvasok #kvaskovanie #chlieb #upecsichlieb #chliebnaskazdodenny

Starostlivosť o kvások
Kvások obsahuje zmes živých baktérií a kvasiniek - jeho vitalitu je preto potrebné udržiavať dostatočne častým a objemným kŕmením.
Na dokrmovanie kvásku existuje viacero postupov, často neúplne popísaných, bez hlbších súvislostí.
A keďže kvalitný a aktívny kvások je nutným základom dobrých výsledkov pečenia, rozhodla som sa poskytnúť na jeho dokrmovanie komplexnejší pohľad.
Samozrejme, hneď na úvod musím napísať, že na kŕmenie kvásku, ako aj na jednotlivé kroky pečenia s kváskom existuje veľmi veľa názorov, a veľmi často rozporuplných. Informácie v tomto článku teda prosím v žiadnom prípade nepovažujte za istotne správne, jediné správne a ani žiadnym spôsobom nutné "nasledovania" 🙂
Ja sama som pri kŕmení prešla viacerými fázami - od kŕmenia obrovského množstva kvásku trochou múky, cez "lyžicové" kŕmenie, skladovanie v chladničke, až po udržiavanie pri izbovej teplote, kŕmenie chlebovou múkou, neskôr celozrnnou... A je možné, že za pár mesiacov, či možno aj týždňov, to bude opäť inak 🙂
Z mojej strany je to teda skôr snaha poskytnúť námety na vyskúšanie možných alternatív - je samozrejmé, že čo sa osvedčilo mne, nemusí sa každému. Každý kvások je do určitej miery jedinečný, každého podmienky sú iné - samy si musíte nájsť pre vás ten najvhodnejší spôsob.
V chladnicke polka kocky drozdia.. Snad sa to nevyhodi 😆
Moj prvy #chlieb v zivote a tusim ma to zacne bavit 🤷😊
KEĎ MAMA 3 DETÍ OBJAVÍ KVÁSKOVANIE A PRESTANE KUPOVAŤ PEČIVO
z môjho blogu: Naty, ahoj, povedz nám rovno, prečo a kedy si začala riešiť kvalitu chleba a pečiva?
Ahoj, prišlo to s deťmi a pribúdajúcimi zdravotnými komplikáciami. Bola som vtedy vegetariánkou, deti začali mať alergie a kožné problémy. Hlúposti tejto doby nekupujem, dbám na kvalitu. Preto som hľadala zmenu, ktorá zastaví zdravotné komplikácie. Zmena musí prísť od základu. Vyradila som éčka, začala zháňať len domáce a sezónne suroviny, kupované pečivo a chlieb som nahradila domácim, kváskovým. To nás vykúpilo 🙂
viac čítaj tu:
https://www.dusanplichta.com/blog/ked-mama-3-de...
#kvasok #kvaskovepecivo #kvasenie #chlieb #pecivo #zdravastrava #zdravyrecept #blog #dusanplichta #sacharidy #kvaskovanie
Ak chlieb, tak kváskový. Pečte si doma, alebo nájdite pekárov, ktorý to robia poctivo. Ak nemáte problém s lepkom, tak krajec chleba s bryndzovou pomazánkou a zeleninou, môže byť lepšimi raňajkami ako cereálne kaše s ovocím.
Pozrite si video.

Chlieb náš každodenný
Chlieb je jedným z našich základných potravín. Niekto si bez neho nevie predstaviť raňajky, iný večeru.
V dávnych časoch to tvorilo aj samostatné jedlo, keď ľudia nemali čo jesť. Dnes je v hypermarketoch obrovský výber chleba, minimálne 20 druhov sa nám núka, aby sme ho zobrali. A to sme ešte nehovorili o pečive, biely rožok, grahamový, viaczrnný, multicereálny, tmavý... kto sa má v tom orientovať? Čo vlastne tieto vedecké názvy v sebe skrývajú? Ja vám to prezradím: v 99,9% prípadoch BIELU múku. Nejdem sa o nej tentokrát rozpisovať, to som už spravila v predchádzajúcich článkoch.
Chcem podotknúť len na to, že je úplne zbytočné platiť 5násobnú cenu za nejaký viaczrnný rožok, keď v podstate má také isté zloženie ako biely za 5 centov. Žiaľ, v tomto prípade neplatí, že za vyššiu cenu získavame aj vyššiu kvalitu. Nechcem robiť reklamu, no myslím si, že kto sa o to trošku zaujíma, nebude preňho prekvapením, keď poviem, že jediný 100%ne celozrnný chlieb na slovenskom trhu je Slatinský. Za celozrnný sa nemôže označiť chlieb, ktorý nemá aspoň 70% celozrnnej múky v sebe. Treba dôsledne čítať aj v tomto prípade etiketu - jasné, v prípade balených chlebov je to jednoduché, no ale čo chlebíky a pečivo, ktoré sú voľne vyložené na regáloch? Keď máme šťastie, nájdeme zoznam pečiva a jeho zloženie zavesené niekde v tom oddelení, v horšom prípade si ho treba vypýtať od personálu. Avšak ochota na ich strane nemusí byť - dajú vám 50stranný dokument a nech sa páči, nájdite si, čo hľadáte.
Výhodou balených chlebov je aj to, že môžeme odsledovať, čo všetko väčšina výrobcov pridáva do cesta na chlieb: väčšinou im nestačí múka, voda, droždie a soľ, pre dobro spotrebiteľa sa tam nájdu aj tzv. múku vylepšujúce látky, napr. benzoylperoxid (používa sa pri výrobe krémov na akné, do farieb na vlasy). V pekárenstve je celkovo povolených 100 aditív. Aby sa napr. cesto nelepilo, pridávajú lecitín a kyselinu askorbovú. Trvanlivé celozrnné chleby obsahujú konzervačné látky, ktoré zabraňujú splesniveniu, napr. kyselinu sorbovú (na potkanoch spôsobila nádory v žalúdku).
Je pravda, že kupovať ražný alebo špaldový chlieb je určite lepšie ako ten konzumný pšeničný, avšak aj v tomto prípade platí, že chleby sú väčšinou pripravované z bielej múky. V obchodoch so zdravou výživou určite nájdete aj ich celozrnných kvalitnejších kolegov, avšak za omnoho vyššiu cenu. Tak prečo neskúsiť upiecť chlieb doma? Je to úplne jednoduché: potrebujete k tomu kvalitnú múku, droždie (v lepšom prípade kvások - ale o tomto neskôr), vodu, soľ, možno nejaké olejnaté semiačka a dve silné ruky. No a rúru som zabudla. Myslím, že väčšina gazdiniek tieto suroviny máva bežne doma.
A teraz sa trošku vrátim ku kvásku, ktorá sa v poslednom období opätovne teší čoraz väčšej sláve. Tento živý „tvor“ je veľmi citlivý a treba sa oňho starať, aby prežil a obohacoval náš každodenný chlieb cennými baktériami. V bežných obchodoch kváskový chlieb sa vôbec nedá kúpiť, jedine v Tescu som objavila taký balený ražný - ale aj ten obsahuje droždie. A prečo? Lebo pripraviť kváskový chlieb trvá aj 2 dni. Nestačí vymiesiť cesto, nechať ho za hodinu vykysnúť a upiecť chlieb. Je to trošku zložitejšie, ale ten výsledný efekt určite stojí za to.




















