Výsledky vyhľadávania pre slovo “#cholesterol”
#srdce Už 2 kapsuly Omega 3 denne môžu výrazne redukovať cholesterol a prispieť k zdraviu vášho srdca.
#jamieson #omega_3 #cholesterol
#sdce Ak bojujete so zvýšeným cholesterolom, býva často prvou voľbou lekára nasadenie statínovej terapie. Statíny sú lieky na zníženie cholesterolu, ktoré však majú množstvo vedľajších nežiadúcich účinkov. Je klinicky dokázané, že “vyplienia” zásoby koenzýmu Q10 v tele, ktorý je mimoriadne dôležitým enzýmom práve pre zdravý kardio-vaskulárny systém. Nedostatok koenzýmu Q10 spôsobuje poruchy energetického metabolizmu srdcovej svaloviny a dlhodobo môže prispievať ku kongestívnemu zlyhaniu srdca. Statíny alebo nie? Niekedy stačí úprava životosprávy a nasadenie správneho pomeru Omega 3 a Omega 9 mastných kyselín. Niacín = vitamín B3 preukázateľne znižuje hladinu cholesterol a triglyceridov prirodzenou cestou.
#cholesterol
OMEGA 3 - rybí olej versus olej z ľanových semienok z hľadiska účinnosti esenciálnych mastných kyselín:
Esenciálne mastné kyseliny sú základné stavebné piliere tukov a olejov. Keďže mnohé si telo nevie vyrobiť samo, organizmu sa musia dodávať z vonkajších zdrojov. Jedným z takýchto druhov esenciálnych mastných kyselín sú omega-3 mastné kyseliny. Ponúkajú celý rad zdravotných výhod, ako zníženie „zlého“ cholesterolu, hladiny triglyceridov a krvného tlaku. Zabraňujú zrážaniu krvných doštičiek, tie sa potom nezachytia na cievnych stenách, čo prispieva k zlepšeniu prietoku krvi. Vďaka protizápalovému účinku môžu omega-3 mastné kyseliny poskytnúť úľavu pri mnohých ochoreniach, ako sú napríklad reumatoidná artritída, psoriáza a rôzne druhy ekzémov.
Omega-3 mastné kyseliny z rybieho oleja sa získavajú vo forme EPA a DHA. Ľanové semienka sú zdrojom omega-3 mastných kyselín vo forme ALA. Výskumy potvrdili pozitívne vlastnosti oboch prípravkov pri spomínaných indikáciách. Vitalitu srdca a úľavu od bolesti kĺbov ale výraznejšie podporuje rybí olej, a to vďaka bohatému obsahu omega-3 mastnej kyseliny EPA. Blahodarne tiež ovplyvňuje duševné zdravie. Pri alergiách na ryby a morské živočíchy sa odporúčajú ľanový olej, avšak nie je vhodné užívať ho počas tehotenstva a dojčenia.
#omega_3 #srdce #cholesterol
NEPASTERIZOVANÁ TRADIČNÁ BRYNDZA – LIEK PRÍRODY, KTORÝ POSILŇUJE NAŠU IMUNITU
Prof. Ebringer roky skúmal probiotické vlastnosti tradičnej bryndze. Tradičnú nepasterizovanú bryndzu považuje za unikátny patent prírody, kde sa premnožia „priateľské“ baktérie. V 1 g bryndze sa nachádza asi 1-100 miliárd týchto prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej 100-1000 krát viac ako v jogurtoch. V tomto bohatom komplexe sa nachádza viac ako 20 rozličných druhov. Pre porovnanie probiotický jogurt obsahuje len 2, maxim. 3 druhy živých mliečnych baktérií.
Mnohé z týchto „priateľských“ baktérií majú probiotické vlastnosti s blahodarný účinkom na ľudský organizmus. Okrem posilnenia imunity pred infekciami, má bryndza pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, srdcovocievnych ochorení, zažívacích problémoch, rednutí kostí a cukrovke.
V štúdii prof. Ebringera 100 g bryndze denne už po mesiaci (!) znížilo hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi o 6% a po 2 mesiacoch došlo u 2/3 dobrovoľníkov nielen k nárastu „dobrého“ HDL-cholesterolu, ale aj k zníženiu krvného tlaku a hladiny cukru.
Teplom a pasterizáciou sa však „priateľské“ baktérie ničia. Prof. Ebringer objasňuje mechanizmy chrániace konzumentov tradičnej bryndze tak, že prospešné probiotické baktérie produkujú počas zrenia syra prirodzené antibiotiká - bakteriocíny a spolu s metabolitmi mliečneho kvasenia sa podieľajú na potlačení aj potenciálne patogénnych baktérií, čím nahrádzajú potrebu pasterizácie.
Nepasterizovaná bryndza by však, samozrejme, mala pochádzať z certifikovaného alebo overeného salaša.
Pozn: Aby bryndza vydržala v chladničke čo najdlhšie, treba ju vybrať z mikroténu či fólie, aby mohla „dýchať“ a uskladniť ju napr. v sklenenej či keramickej miske prikrytej tanierom.
#imunita #cholesterol



