Čo by ste mali vedieť o depresii
    #depresia
    #liga_za_dusevne_zdravie

    bally
    22. jún 2017    Čítané 490x

    Tehotenská depresia musí len prehrmieť, tvrdia svorne tie, ktoré ju zažili

    "Prečo plačeš?" spýta sa otecko vášho nenarodeného bábätka. "Ja neviem! Dajte mi už konečne všetci pokoj! Mám toho všetkého dosť! Kiež by sa to malé nikdy nenarodilo! A na čo sme vlastne chceli dieťa? Veď nemáme ani páru, ako sa o neho postarať? Chcem, aby bolo všetko ako predtým," nestíhate sa diviť, čo vychádza z vašich úst. Hlavu hore, nemusíte mať preto výčitky. Na vine je tehotenská depresia.

    Tehotenstvo je obrovskou záťažou nielen z pohľadu fyzických zmien, ale najmä na psychiku. I keď sa vraví, že práve toto obdobie je najkrajším v živote ženy, často majú budúce mamičky pocit, že to tak nie je. Hormóny tehuľkou lomcujú a nech robí, čo robí, skrátka si s nimi nevie rady. Plač, hnev, krik, výčitky, pochmúrne a často až absurdné myšlienky sú na dennom poriadku a človek má pocit, akoby sedel na horskej dráhe. "Už dva dni mi je vkuse do plaču, neviem si predstaviť budúcnosť s priateľom, s ktorým sme bábo chceli, nemám chuť s ním tráviť čas, najradšej som sama! Občas mi je ľúto za starými časmi, za slobodou. Mám výčitky voči bábätku. Strašné stavy, no dúfam, že tie depresie pominú," opisuje svoje pocity jedna z mamičiek na fóre na Modrom koníkovi. Že s vami nevie nikto vydržať? O to horšie, že už ani vy. Dá sa s tým vôbec niečo urobiť?

    Všetko raz prejde

    Tehuľky sa zhodujú, že najväčšie hormonálne výkyvy mali v prvom trimestri tehotenstva, i keď prehnaná náladovosť sa sem tam objavila aj neskôr. "Mne šibalo z hormónov na začiatku oboch tehu. Až som sa doslovne nevedela zmestiť do kože, až fyzická nervozita. Do mesiaca to zmizlo. Po prvom trimestri si začneš užívať, hormóny sa ukľudnia," spomína na svoje tehotenstvá alyn

    Máte na to nárok a každý milujúci chlap by to mal pochopiť, zaťať zuby a pomôcť vám toto obdobie preklenúť. Nie je im čo závidieť, ale ako budúci oteckovia musia aj oni priložiť ruku k dielu a čo to si so svojimi polovičkami vytrpieť. "Neboj sa, po pár týždňoch to prejde, prinajhoršom po pár mesiacoch. U mňa tie plačlivé, nervózne stavy našťastie netrvali dlho, ale bolo to o to horšie, že som mala problémy (špinenie a krvácanie) a veľmi som sa bála o bábätko. Už som 3 týždne na PN a neviem, či sa ešte vôbec vrátim do práce, ale kvôli bábätku čokoľvek. Buď rada, že je priateľ s tebou, že to chápe a stará sa o teba, spolu to zvládnete. A nehanbi sa ospravedlniť a vysvetliť situáciu tým, ktorí si tú tvoju zlosť odnesú - blízki to pochopia," radí ako na vzťahy s blízkymi jance333. Aj keď takéto výkyvy nálad dokážu obrátiť celú domácnosť hore nohami, môže to byť ešte omnoho horšie. Svoje o tom vie aj pantarhei: "Ja mám za sebou dve tehotenstvá. Pri oboch som bola náladová, plakala som, kričala... Pri prvom to okrem zväčšenia bruška boli jediné príznaky. Pri druhom sa k tomu pridali zdravotné komplikácie, nevoľnosti, hnačky, bolo mi zle a musela som spať posediačky, inak som noc strávila na WC. Keď som si ľahla, do dvoch hodín mi bolo zle. Takže si užite tieto "psychostavy". Je to normálne v tomto období a aj chvíľu po pôrode to takto bude, teda aspoň u mňa. Po pôrode sa toho veľa zmení, ale nebojte sa, nebudete plakať navždy."
    Marosinecko dokonca skončila v nemocnici, no je príkladom toho, že všetko sa dá zládnuť: "Aj ja som mala také stavy, poplakala som si, nervózna som bola, do toho horúčavy... fuuu, ja som grcala a bola v nemocnici na infúzkach, čo som bola dehydrovaná. Už ma tehu vôbec nebavilo. Po čase sa to zlepšilo a bola som plná energie a elánu. A vďaka môjmu mužovi. Ten ma podporoval a podržal."

    Nepoddávajte sa emóciám

    Depresia je ťažký oriešok aj pre ľudí, ktorí nie sú v druhom stave. Niet sa preto čo čudovať, že sú ženy v tehotenstve občas také neznesiteľné. Život sa im už čoskoro od základov zmení, bojovať s hormónmi nemá význam a navyše si ani nemôžu pomôcť napríklad antidepresívami, aby neuškodili bábätku. Niečo ale predsa len môžu urobiť. "Skús si robiť dni zaujímavé, popozeraj obchody, oddychuj. Áno, veľa času a ničnerobenie a potom človek premýšľa nad nesmrteľnosťou chrústa. Ja to poznám dôverne," hovorí z vlastnej skúsenosti eliska13 a dodáva: "Žiaľ, je to bežné, len dávaj pozor, nech to neprejde do úzkosti a depresie. Bude to nový pocit strachu o seba, dieťa." Laura1804 si tiež myslí, že treba hlavu zamestnať a obklopiť sa ľuďmi: "Je to úplne normálne. Keď som bola prvýkrát tehotná, nechcelo sa mi žiť a tiež to boli vymodlené deti. Mala som pocit, že mi nikto nerozumie, všetko ma rozčuľovalo, stále som plakala. Myslela som si, že mi skončil život a že sa zbláznim. Keď som porodila, bol to najšťastnejší deň môjho života. Všetko sa úplne zmenilo, zase vyšlo slnko, prvýkrát som sa po 9 mesiacoch s chuťou najedla. Teraz som znova tehotná a zase mi je nanič, ale je to oveľa lepšie, lebo už viem, že to všetko prejde, akoby to nikdy nebolo a znova budem šťastná. Najhorších je prvých 12 tt, potom sa to zlepšuje a po pôrode sa môže stať, že ešte budú nejaké depky, ale len chvíľku a bude všetko ok. Len sa nepoddávaj, premôž sa, zamestnaj sa niečím, hovor s ľuďmi a drž sa."

    Magnézium a alchemilka

    Antidepresíva v tehotenstve neprichádzajú do úvahy, no možno je ešte nejaká nádej ako na depresie. "Kúp si magnézium, najlepšie značka galvex, a dávaj si 1 - 2 denne pre začiatok. Magnezko nie len že potláča nervozitu a depku, ale taktiež uvoľňuje svalstvo. Nebude ťa bolievať podbruško. Taktiež je to prevencia pred tvrdnutím bruška. Aj gynda ti ho isto odporučí," radí v diskusii ivca88. Magnézium pomohlo aj pampeliske11: "Mám skúsenosť s prvým tehu asi takú, že to bolo najhoršie obdobie môjho života. Tiež sme dlho plánovali a potom, keď sa už podarilo, tak to bol pre mňa horor. Úzkostné stavy a tak, no okolo 6 mesiaca sa to trochu utlmilo, ale občas to zase prichádzalo. Keď som porodila, bolo to také všelijaké. Pomáhalo mi magnézium a teplý čaj pred spaním." Beton má na to ale iný názor: "Na náladičky a tehotenské hormóny alchemilka žltozelená. Ale nepreháňať, len sem tam. Mg neriskovať. Je to návykové pre dieťatko a maternica ako sval sa potrebuje cvičiť, týmto len ochabne." Ak sa vám teda zdá, že už je tých pochmúrnych myšlienok príliš a nemáte z toho dobrý pocit, skúste sa v poradni spýtať svojho gynekológa, čo by vám odporučil. Žiadnej tehuľke asi netreba dvakrát hovoriť, že o všetkom sa musí vopred poradiť s lekárom.

    A na záver? Kto si prešiel tehotenstvom, a tým myslíme aj mužov s ich polovičkami, vie, že takýmto stavom sa nedá vyhnúť a treba ich len vydržať. Bábätko je úžasný dar, na ktorý sa oplatí čakať. "Veľa žien si prešlo takýmito výkyvmi počas vystrájania hormónov v začiatkoch tehu. Aspoň si ťa naplno doma užijú," povzbudzuje xoxolusik a petuska2110 sa k nej pridáva: "Ach jaj, táto téma je mi známa. Keď som bola prvýkrát tehu, nedalo sa so mnou vydržať. Všetci mali chuť ma zaškrtiť, aj moji rodičia. Bola to skúška nervov. Pri druhom to bolo omnoho miernejšie, no tieto stavy, plačem a neviem prečo, som nasraná a neviem prečo, veľmi dobre poznám. Prejde to samé a je to normálne. Treba len vydržať a raz sa na tom zasmeješ ako aj ja."

    Foto: flickr.com

    Depresia.
    Veľmi vážne ochorenie.
    Hovorme o nej.
    #liga_za_dusevne_zdravie
    #depresia

    katjanka
    11. máj 2017    Čítané 1454x

    Tehotenskou depresiou trpí každá desiata žena

    Malo by predsa ísť o obdobie radostného očakávania a nedočkavosti. Tak prečo vami namiesto toho lomcuje pocit smútku a beznádeje?

    Tehotenstvo by malo byť jedným z najšťastnejších období v živote ženy. Zároveň je to však čas, keď sa v nás prebúdza obrovské množstvo hormónov. Náš organizmus prechádza mnohými zmenami, môžeme pociťovať zvýšené množstvo stresu či tlaku spoločnosti. Čísla hovoria jasnou rečou - až každá desiata žena si počas tehotenstva prejde depresiou. A môže ísť dokonca ešte o vyššie číslo, keďže mnoho žien sa tento stav zdráha priznať.

    Ako spoznať, že máte tehotenskú depresiu?

    Niektoré príznaky depresie, ako únava či problémy so spánkom, sú počas tehotenstva vcelku normálne. No ak dlhodobo pociťujete smútok a beznádej, stratíte záujem o dianie okolo seba a o vci, ktoré vám predtým robili radosť, nemusí byť všetko s „kostolným poriadkom“.

    Tehotenská depresia, alebo len skleslá nálada?

    O tehotenskú depresiu môže ísť vtedy, ak aspoň počas dvoch týždňov pociťujete denne pociťujete 5 a viac z týchto príznakov:

    • Stratili ste záujem o bežné každodenné aktivity, nič vám neprináša radosť ani zábavu
    • Cítite sa smutná a prázdna, a to takmer celý deň 
    • Často plačete, a to aj bezdôvodne
    • Cítite sa extrémne podráždená a rozrušená
    • Pociťujete úzkosť
    • Máte problém so sústredením sa
    • Máte nedostatok energie, cítite sa extrémne unavená a nepomáha ani odpočinok či spánok
    • Máte neustálu chuť jesť alebo spať, alebo naopak - máte problém s jedlom a spánkom
    • Máte opakujúci sa pocit viny, bezcennosti či beznádeje
    • Máte dojem, že život nemá cenu

    Čo môže tehotenskú depresiu spôsobiť?

    Príčiny môžu byť rôznorodé, ale prispieť k nej môžu aj tieto faktory:
    genetika, ak ste sa s depresiou stretli už aj v minulosti, životný stres, hormóny, nedostatok podpory vo vašom okolí, neplánované tehotenstvo alebo jeho komplikovaný priebeh či násilie a nepokoj v domácnosti.

    Nebojte sa o tom hovoriť

    Čo robiť, ak máte pocit, že práve vy ste jednou z tých desiatich žien, ktoré prepadli tehotenskej depresii? V prvom rade sa zdôverte svojmu gynekológovi. Depresia v tehotenstve nie je niečím výnimočným. Podľa uváženia a vášho stavu vám môže váš gynekológ odporučiť vhodné lieky, psychoterapiu či skupinové sedenia.

    Zároveň vám môže popri odbornej pomoci depresívnu náladu zdvihnúť aj:

    • Pohyb - cvičenie a čerstvý vzduch prirodzene zvyšujú hladinu serotonínu (hormón šťastia a pohody) a znižujú hladinu kortizolu (hormón stresu).
    • Strava - množstvo potravín má schopnosť ovplyvniť vašu náladu a duševnú pohodu. Tak napríklad strava s vysoký obsahom kofeínu, cukru a umelých prísad a malé množstvo bielkovín nie je práve ideálna kombinácia. Myslite preto na to, čo jete.
    • Omega-3 mastné kyseliny - štúdie preukázali, že omega-3 mastné kyseliny (rybí olej) majú mnoho pozitívnych zdravotných účinkov. Medzi jeden z nich patrí aj zníženie príznakov depresie.
    • Bylinky a vitamíny - existuje mnoho byliniek a vitamínových doplnkov s cieľom ovplyvniť náladu a hormón serotonín. Pri výbere sa poraďte so svojím gynekológom. 
    • Akupunktúra – štúdie tiež uvádzajú, že táto alternatívna forma liečby môže pomôcť pri depresívnych stavoch v tehotenstve.
    • Stabilita -  snažte sa počas nasledujúcich mesiacov vyhnúť zásadným životným zmenám. Odložte ich na obdobie po pôrode či na čas, keď sa budete dlhodobo cítiť v poriadku.

    Prečítajte si viac o depresii v tehotenstve 

    #tehotenstvo #depresia #tehotenska_depresia #zdravie
    Foto: pexels.com

    adiaca
    4. nov 2016    Čítané 1381x

    Si chodiaca šanca!

    Zaujal ma článok v prílohe anglického denníka. Písalo sa v ňom o ľuďoch, ktorí sa pokúsili (v 98% úspešne) spáchať samovraždu skočením zo známeho mostu Golden Gate Bridge v San Franciscu. Hlavná časť článku bola spoveďou muža, ktorý tento pád prežil bez vážnejších zranení. Rozprával o tom, že ako padal, myslel na manželku a malú dcérku a na to, že je hlúposť, to čo robí, ale už nebolo návratu...  Priznal sa, ako tento zážitok a zázrak, že ostal medzi živými, zmenili jeho život. Mňa však zaujal príbeh muža, ktorý pád neprežil. Ale mohol...


    V jeho denníku sa našla odpoveď. Rozhodol sa skoncovať so životom skočením z mosta, no ako napísal, neurobí to, ak sa na neho cestou usmeje čo i len jedna jediná osoba.
    Vylovili ho mŕtveho.

    V ten deň som sa snažila usmiať na každého idúceho oproti, kto sa mi zdal byť smutný. Pripadala som si ako chodiaca šanca pre tých, ktorí by to snáď chceli zabaliť.

    Po mnohých tragických pádoch umiestnili na Golden Gate Bridge tabuľu s nápisom DON’ T GIVE UP (Nevzdávaj to!) Človek, ktorý sa už rozhodol, si možno všimne aj krízové volanie s výzvou: THERE IS HOPE MAKE THE CALL (Je tu nádej, zavolaj).

    Aj ty si chodiaca šanca! Možno nezachrániš svet, ale minimálne môžeš byť šancou pre ľudí v tvojom okolí. Ak v tebe nájdu povzbudenie, nádej, alebo len úsmev, určite to neurobia.

    Text a foto: Andrea Ággová

    katarinka26
    2. mar 2016    Čítané 44x

    Pociťujete vnútorný smútok a neviete sa dočkať slniečka? Porazte svoje "zimné blues " !

    Všimli ste si, že v období týchto zimných mesiacov sa občas cítite trochu smutne až depresívne? Pociťujete nedostatok energie, menej radosti, alebo dokonca zvýšenú chuť na sladké? Ak ste odpovedali na niektorú alebo na všetky tieto otázky „áno", možno ste sa dostali pod vplyv blue devils, démonov smútku a trpíte takzvaným zimným blues.

    Vysvetlenie zimného blues (smutnej nálady)
    Zimné blues je druhom sezónnej melanchólie, ktorú zažíva mnoho ľudí počas jesenných a zimných mesiacov. Zimné Blues je miernejšou formou sezónnej depresie a zmizne, keď sa zima skončí. Sezónna afektívna porucha je na druhej strane vážnejšou formou sezónnej depresie, zvyčajne klinicky diagnostikovanou. Predpokladá sa, že zimné blues je spôsobené kombináciou krátkych dní, chladnejšieho počasia a stresov z prázdnin (sviatkov), pričom pokles slnečného žiarenia môže viesť k nerovnováhe chemických látok v mozgu zodpovedných za zlepšenie nálady, serotonínu (ktorý ovláda našu chuť k jedlu a náladu) a dopamínu (ktorý reguluje našu motiváciu, náladu a pozornosť).

    Našťastie je možné zmierniť účinky chladného ponurého počasia a jedením poraziť zimné blues.

    Zbavte sa zimného blues
    Komplexné sacharidy (karbohydráty)
    Štúdie* ukazujú, že nedostatok serotonínu môže zvýšiť chuť na jednoduché sacharidy (napr. biely chlieb, bielu ryžu a sladkosti). Konzumácia jednoduchých sacharidov môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo má za následok dočasný pocit šťastia, avšak po ňom často nasleduje „náraz", ktorý spôsobuje únavu a podráždenosť. Komplexné sacharidy, ako sú strukoviny, zelenina, hnedá ryža a quinoa pomáhajú stabilizovať tieto chute a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, pričom zároveň udržujú pocit nasýtenia vášho hladu a chutí.
    *Wurtman RJ, et al. (1995). Obes Res, 3 Suppl 4: 477S-480S

    Bielkoviny
    Bielkoviny sú vysoko odporúčané s každým jedlom (hlavne chudé bielkoviny), keďže pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a pomáhajú vyvážiť chuť na sladké, jednoduché sacharidy. Bielkoviny tiež obsahujú tyrozín, aminokyselinu, ktorá pomáha zvýšiť dopamín (spomeňte si, že ten reguluje našu náladu a motiváciu). Veľkým zdrojom bielkovín sú napr. kura, moriak, losos, žĺtky a strukoviny.

    Omega-3 mastné kyseliny
    Štúdie* ukazujú, že ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín sú náchylnejší k poruchám nálady. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie mozgu a pomáhajú udržiavať správnu hladinu chemických látok na zlepšenie nálady. Potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín sú napr. ľanové semená, losos, orechy a sardinky. Ak sa vám zdá ťažké zahrnúť omega-3 mastné kyseliny do Vašej stravy, skúste si ich doplniť doplnkom stravy Jamieson Omega-3.
    *Gordon Parker, et al. (2006). Am J Psychiatry, 163 (6): 969-78.

    Vitamín D
    Jednou z teórií v pozadí zimného blues je tvrdenie, že je spôsobené nedostatkom slnečného svetla. Štúdie* ukazujú, že tí, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou, majú nízku hladinu vitamínu D, čo naznačuje, že vitamín D zohráva veľkú úlohu v regulácii nálady. Medzi potravinové zdroje vitamínu D patrí mlieko, žĺtky a rybie konzervy s ich kosťami. Ak si chcete prečítať viac o dôležitosti vitamínu D na pomoc pri odvrátení účinkov sezónnej afektívnej poruchy, kliknite sem.
    *www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141202111148.htm

    Tryptofán
    Napadlo vás niekedy, prečo sa cítime tak ospalí po jedení moriaka? Moriak obsahuje mozgovú chemickú látku nazývanú tryptofán, ktorá pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele, vďaka čomu sa cítime uvoľnene so zníženou úzkosťou. A rovnako ako moriak, aj banány, morské plody a strukoviny obsahujú tryptofán a sú významným zdrojom živín, ktoré pomáhajú „natankovať“ váš mozog, keď máte pocit, že to najviac potrebujete.

    Horká čokoláda
    Áno, čokoláda! Horká čokoláda nielen výborne chutí a je plná antioxidantov, ale tiež bolo preukázané, že zvyšuje hladinu endorfínov a zmierňuje stres. Takže keď budete mať nabudúce chuť na niečo malé, čo by vám zlepšilo náladu, dajte si malý kúsok horkej čokolády. Navyše, trochu čokolády nikdy nikomu neublíži.

    Výskum ukázal, že vitamín D pomáha regulovať tvorbu serotonínu a dopamínu, čo môže hrať dôležitú úlohu v boji proti depresii. Obe látky pôsobia ako neurotransmitery a ich hlavnou úlohou je sprostredkovávať prenos nervových vzruchov. Regulujú nervové funkcie vrátane emočných reakcií, naše pocity bolesti a radosti, presýtenie, spánok, trávenie, libido, dychovú frekvenciu a mnoho ďalších.
    #vitamin_d #depresia #jamieson

    Všimli ste si, že v období týchto zimných mesiacov sa občas cítite trochu smutne až depresívne? Pociťujete nedostatok energie, menej radosti, alebo dokonca zvýšenú chuť na sladké? Ak ste odpovedali na niektorú alebo na všetky tieto otázky „áno", možno ste sa dostali pod vplyv blue devils, démonov smútku a trpíte takzvaným zimným blues.
    Vysvetlenie zimného blues (smutnej nálady)
    Zimné blues je druhom sezónnej melanchólie, ktorú zažíva mnoho ľudí počas jesenných a zimných mesiacov. Zimné Blues je miernejšou formou sezónnej depresie a zmizne, keď sa zima skončí. Sezónna afektívna porucha je na druhej strane vážnejšou formou sezónnej depresie, zvyčajne klinicky diagnostikovanou. Predpokladá sa, že zimné blues je spôsobené kombináciou krátkych dní, chladnejšieho počasia a stresov z prázdnin (sviatkov), pričom pokles slnečného žiarenia môže viesť k nerovnováhe chemických látok v mozgu zodpovedných za zlepšenie nálady, serotonínu (ktorý ovláda našu chuť k jedlu a náladu) a dopamínu (ktorý reguluje našu motiváciu, náladu a pozornosť).
    Našťastie je možné zmierniť účinky chladného ponurého počasia a jedením poraziť zimné blues.
    Zbavte sa zimného blues
    Komplexné sacharidy (karbohydráty)
    Štúdie* ukazujú, že nedostatok serotonínu môže zvýšiť chuť na jednoduché sacharidy (napr. biely chlieb, bielu ryžu a sladkosti). Konzumácia jednoduchých sacharidov môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo má za následok dočasný pocit šťastia, avšak po ňom často nasleduje „náraz", ktorý spôsobuje únavu a podráždenosť. Komplexné sacharidy, ako sú strukoviny, zelenina, hnedá ryža a quinoa pomáhajú stabilizovať tieto chute a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, pričom zároveň udržujú pocit nasýtenia vášho hladu a chutí.
    *Wurtman RJ, et al. (1995). Obes Res, 3 Suppl 4: 477S-480S
    Bielkoviny
    Bielkoviny sú vysoko odporúčané s každým jedlom (hlavne chudé bielkoviny), keďže pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a pomáhajú vyvážiť chuť na sladké, jednoduché sacharidy. Bielkoviny tiež obsahujú tyrozín, aminokyselinu, ktorá pomáha zvýšiť dopamín (spomeňte si, že ten reguluje našu náladu a motiváciu). Veľkým zdrojom bielkovín sú napr. kura, moriak, losos, žĺtky a strukoviny.
    Omega-3 mastné kyseliny
    Štúdie* ukazujú, že ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín sú náchylnejší k poruchám nálady. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie mozgu a pomáhajú udržiavať správnu hladinu chemických látok na zlepšenie nálady. Potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín sú napr. ľanové semená, losos, orechy a sardinky. Ak sa vám zdá ťažké zahrnúť omega-3 mastné kyseliny do Vašej stravy, skúste si ich doplniť doplnkom stravy Jamieson Omega-3.
    *Gordon Parker, et al. (2006). Am J Psychiatry, 163 (6): 969-78.
    Vitamín D
    Jednou z teórií v pozadí zimného blues je tvrdenie, že je spôsobené nedostatkom slnečného svetla. Štúdie* ukazujú, že tí, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou, majú nízku hladinu vitamínu D, čo naznačuje, že vitamín D zohráva veľkú úlohu v regulácii nálady. Medzi potravinové zdroje vitamínu D patrí mlieko, žĺtky a rybie konzervy s ich kosťami. Ak si chcete prečítať viac o dôležitosti vitamínu D na pomoc pri odvrátení účinkov sezónnej afektívnej poruchy, kliknite sem.
    *www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141202111...
    Tryptofán
    Napadlo vás niekedy, prečo sa cítime tak ospalí po jedení moriaka? Moriak obsahuje mozgovú chemickú látku nazývanú tryptofán, ktorá pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele, vďaka čomu sa cítime uvoľnene so zníženou úzkosťou. A rovnako ako moriak, aj banány, morské plody a strukoviny obsahujú tryptofán a sú významným zdrojom živín, ktoré pomáhajú „natankovať“ váš mozog, keď máte pocit, že to najviac potrebujete.
    Horká čokoláda
    Áno, čokoláda! Horká čokoláda nielen výborne chutí a je plná antioxidantov, ale tiež bolo preukázané, že zvyšuje hladinu endorfínov a zmierňuje stres. Takže keď budete mať nabudúce chuť na niečo malé, čo by vám zlepšilo náladu, dajte si malý kúsok horkej čokolády. Navyše, trochu čokolády nikdy nikomu neublíži.
    #jamieson #vitamin_d #omega_3 #depresia

    #depresia Ked som pred par rokmi citala clanok o tom, ako si ludia v severskych krajinach kupuju takuto lampu, pripadalo mi to prinajmensom zvlastne. Dnes je to uz pouzitelne aj na Slovensku...stale viac a viac sme zavreti v kancelariach a vitamin D sa nema ako a kedy tvorit...
    Svetelná terapeutická lampa Genial Light využíva veľmi jasné svetlo (asi 10,000 luxov), ktoré nahrádza slnečné lúče.
    • Teplé neoslepujúce svetlo má pozitívny vplyv na náladu v zimnom období bez slnka alebo počas máloslnečných dní.
    • Terapeutická lampa Genial Light prináša výhody denného svetla kedykoľvek, aj počas tmavých zimných dní.
    • Lampa nevytvára UV ani infračervené žiarenie.
    #vitamin_d #jamieson #e_shop

    Sezónna emocionálna porucha - forma sezónnej depresie!!!
    Nedostatočná expozícia slnečnému žiareniu je spojená so zmenami nálad, chutí, poruchami spánku a priberaním na váhe.
    Je to forma sezónnej depresie, ktorá sa objavuje počas jesenných a zimných mesiacov.
    S vitamínom D porazíte Sezónnu emocionálnu poruchu
    Vitamín D je významná živina produkovaná v tele pri pôsobení slnečného žiarenia. Rozsiahly výskum potvrdil, že existuje celý rad receptorov v mozgu, ktoré spájajú vitamín D s mentálnym zdravím. Výskum publikovaný v International Archives of Medicine z roku 2010 poukazuje na zvýšené riziko depresie u ľudí, ktorí majú nedostatok vitamínu D v porovnaní s ľuďmi, ktorí ho majú dostatok. Pravdou je, že dve tretiny ľudí žijúcich v Kanade má nízku hladinu vitamínu D - na Slovensku nie sú relevantné štatistiky, ale taktiež lekári hovoria o pandémii nedostatku vitamínu D. Každý by mal užívať 1000 IU jednotiek vitamínu D3 denne po celý rok na podporu celkového zdravia. Jamieson má rozsiahly rad kvalitných výživových doplnkov, čo sa týka vitamínu D. Môžete si vybrať zo širokého radu produktov, ako sú kvapky, kapsuly alebo chutné tablety na cmúľanie.
    Ďalšie tipy ako sa vyhnúť Sezónnej emocionálnej poruche
    Udržujte vašu myseľ a telo aktívne. Začnite robiť niečo čo vás baví. Choďte si zacvičiť, počúvajte hudbu alebo čítajte knihy. Cvičenie môže znížiť hladinu stresového hormónu, kortizolu, a zvýšiť hladinu endorfínov, ktoré sú hormónmi „šťastia“.
    V zimných mesiacoch je bežné, že veľa ľudí odchádza do práce za tmy a taktiež sa z nej vracajú, kedy už nie je slnečné svetlo. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu alebo sa choďte poprechádzať počas pracovnej prestávky. Niekomu môže pomôcť, ak vykonáva prácu pri okne a odostrie žalúzie. Svetelná terapia je dobrou voľbou pre tých, ktorí vidia dostatok denného svetla hlavne počas zimných mesiacov.
    Udržiavajte imunitný systém na silnej báze. Boj proti prechladnutiu a chrípke môže pokaziť náladu aj tým najšťastnejším ľuďom- nieto ešte niekomu so Sezónnou emocionálnou poruchou. Našťastie vitamín D pomáha správne podporovať imunitný systém.
    Naplánujte si zimný výlet s priateľom, kamarátmi alebo rodičmi. Štúdie ukazujú, že ľudia žijúci v severných zemepisných šírkach sú viac citliví na Sezónne emocionálne ochorenie, ako tí, ktorí žijú viac južnejšie.
    Ak žiadny z vyššie uvedených bodov nebol úspešný, môžete trpieť ťažšou formou depresie a mali by ste váš zdravotný stav konzultovať so zdravotným pracovníkom. Informujte sa u doktora o kognitívnej liečbe a rôznych možnostiach na prírodnej báze, ako napríklad užívanie doplnku výživy vitamínu B.
    #jamieson #depresia #vitamin_d