veronique2508
    28. máj 2019    Čítané 511x

    Chcete vedieť, ako prebieha úvodná konzultácia v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare?

    Tak čítajte ďalej 🙂 . Urobiť prvý krok v liečbe neplodnosti môže byť občas pre oboch partnerov veľmi stresujúce. Strach z neznáma, nedôvera... No vaše rozhodnutie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie môže byť úžasnou príležitosťou, ako začať hľadať odpovede na to, čo je naozaj príčinou problému, a premeniť tak svoje sny o dieťatku na skutočnosť. Obavy z vyšetrení a celého procesu liečby vám môže pomôcť prekonať práve úvodná konzultácia, kde sa zoznámite nielen s pracujúcim personálom, ale aj s prostredím centra, a tak odstránite svoje pomyselné bariéry strachu.

    Kedy je ten správny čas vyhľadať pomoc?

    Ak sa snažíte otehotnieť viac ako rok. Ak máte viac ako 35 rokov, tak už po pol roku neúspešného snaženia. Ak máte príčinu neplodnosti, o ktorej viete, ako napríklad nepriechodné vajcovody, nedostatok vajíčok, či patologický spermiogram, vtedy prvú konzultáciu určite neodkladajte. Stačí sa objednať telefonicky alebo prostredníctvom formulára na stránke www.gyncare.sk . Úvodná konzultácia trvá zhruba pol hodiny. Lekár sa oboznámi s vaším zdravotným stavom, vysvetlí vám, aké vyšetrenia na vás čakajú a aký bude ďalší predpokladaný postup liečby.

    Čo  potrebujete na prvé stretnutie v Centre asistovanej reprodukcie?

    V prvom rade určite svojho partnera. Neplodnosť je predsa problém páru a je potrebné vyšetrenie oboch parterov. Ďalej je to výmenný poukaz od vášho obvodného gynekológa. Kópie lekárskych záznamov a výsledky z predchádzajúcich vyšetrení, ktoré ste už absolvovali. Všetky informácie o vašom zdravotnom stave pomáhajú efektívne nastaviť priebeh liečby neplodnosti. Môžete si pripraviť zoznam otázok, ktoré sa počas prvej konzultácie opýtate svojho lekára. Ten vám bude klásť množstvo otázok, aby sa dozvedel čo najviac, no je dobré, keď sa budete pýtať aj vy.

    Viac o tom, čo na vás čaká pri úvodnej konzultácii v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare, sa dočítate v tomto článku  http://gyncare.sk/uvodna-konzultacia-v-gyncare-co-nas-caka/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    21. feb 2019    Čítané 340x

    Bude to chlapček alebo dievčatko? Odpoveď je ukrytá aj vo vašej krvi.

    Počas môjho tehotenstva som sa ako asi väčšina budúcich mamičiek často zamýšľala nad tým, či to bude chlapček alebo dievčatko. Na naše bábätko sme sa veľmi tešili a na prvom mieste bolo pre mňa naše zdravie. Ale keďže ja som tvor zvedavý a nedočkavý, chcela som mať všetko včas a vopred sa pripraviť na príchod dieťatka. Usporiadať si výbavičku, oblečenie, ďalšie potrebné veci a užívať si tehotenstvo v pokojnejšom tempe. Nevedela som sa dočkať, kedy nám z ultrazvuku oznámia pohlavie bábätka. Po slovách lekára: „Gratulujem vám, rodičia, bude to dievčatko,“ sa môj manžel, dvojmetrový introvertný chlap, rozplakal ako malé dieťa. Dodnes je to pre mňa jeden z najkrajších momentov v mojom živote 🙂. Budúci otecko mal pre svoju princeznú ešte v ten deň vymyslené aj meno.

    Niekedy je však odpoveď na otázku pohlavia dieťatka viac ako len vecou zvedavosti budúcich rodičov. Poznať pohlavie svojho dieťaťa ešte pred narodením môže byť dôležité aj zo zdravotného hľadiska. Dôvodom môže byť napríklad prítomnosť dedičného ochorenia viazaného na pohlavie, ako je napríklad hemofília a Duchennova svalová dystrofia, ktorá je najťažšou formou svalovej dystrofie.

    Ak pohlavie svojho dieťatka chcete zistiť čo najskôr, existuje genetický BabyGen test, ktorý umožňuje určiť pohlavie plodu už od 10. týždňa tehotenstva z krvi budúcej mamičky. Navyše je spoľahlivý a bezpečný pre matku aj dieťatko. Výsledky tohto neinvazívneho genetického vyšetrenia dostanete do rúk spravidla do 5 dní, no laboratórium poskytuje v súlade s uznesením Etickej komisie MZ SR výsledok analýzy až po ukončení 12. týždňa tehotenstva. Viac o BabyGen sa dozviete na stránke http://babygen.sk/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ziadna-jessica-ani-kevin-tento-rok-su-v-mode-europske-mena/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    31. dec 2018    Čítané 437x

    Zmrazené štastie – keď aj neskôr, ale lepšie ako nikdy

    Spermie a vajíčka sa dajú uchovať zamrazovaním pre prípad choroby, ale aj plánovaného rodičovstva. Tento proces je pre bunky bezpečný. V prípade spermií je to menej náročná záležitosť. Najčastejšie sa používa ako "poistka", keď má muž podstúpiť onkologickú liečbu. Chemoterapia a rádioterapia zhoršia alebo úplne nevratne zničia tvorbu spermií. Ženské vajíčka, sú v procese uchovávania zamrazovaním trochu problematickejšie.


    Ako to mrazenie prebieha a čo sa s bunkami vlastne deje? Najľahšie sa zmrazujú spermie. „Ich štruktúru by som zjednodušene prirovnala k suchému vrecúšku naplnenému DNA. Oproti spermiám sú vajíčka ako melóny plné vody, čo proces mrazenia komplikuje. S poklesom teploty má voda tendenciu vytvárať kryštály a tie majú zas tendenciu všetko roztrhať na kusy. K obmedzeniu škôd sa pri zmrazovaní pridávajú látky nazývané kryoprotektanty. Ich úlohou je znížiť bod tuhnutia, zväčšiť podiel nezamrznutej kvapaliny aj pri teplotách pod bodom tuhnutia, zabraňovať nadmernej dehydratácii buniek a tiež nariediť prítomné soli. Bunky potom nestrácajú vplyvom osmózy toľko vody, čo im prospieva,“ vysvetľuje doktorka Ivana Uhrinová z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, kde mrazenie buniek robia denne.

    Najspoľahlivejšou metódou mrazenia je vitrifikácia. Fyzikálne sa definuje ako sklovité spevnenie vodného roztoku, nie však kryštalizáciou, ale extrémnym zvýšením viskozity. Takto vzniknutý amorfný ľad bunku nepoškodzuje tak, ako ten kryštalický. V praxi to prebieha ako extrémne rýchle ochladenie buniek na teplotu -196 °C rádovo v sekundách. Po ochladení sú bunky už len udržiavané pri stabilne nízkej teplote v kvapalnom dusíku. Počas rozmrazovania buniek sa postupne vymyjú všetky kryoprotektanty, až potom sú bunky pripravené podstúpiť oplodnenie alebo embryo môže byť vložené do maternice. Pre zamrazené bunky sa zastavuje plynutie času a je možné ich takto bezpečne uchovávať aj po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.



    Ženské vajíčka sú v procese zmrazovania trochu problematickejšie. „Samotné zamrazenie vajíčok ešte nie je 100 % záruka toho, že žena vďaka nim v budúcnosti bude mať dieťa. Ale výrazne si tým zvýši svoje šance na potomka,“ dodáva jedným dychom embryologička z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare RNDr. Ivana Uhrinová. Pri zmrazovaní vajíčok totiž záleží na tom, koľko má žena rokov v dobe mrazenia vajíčok a tiež koľko vajíčok sa podarilo získať na zamrazenie. Aby táto metóda bola čo najúspešnejšia, je nutné mraziť vajíčka maximálne do veku 35 rokov, ideálne do tridsiatky.

    Mrazenie vajíčok je bezpečné. Podľa medzinárodných štúdií mrazenie vajíčok neovplyvňuje priebeh tehotenstva a nezvyšuje riziko narodenia dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou,“ ubezpečuje doktorka Uhrinová. Pre uchovanie sa rozhodujú tie z nás, ktoré odkladajú rodičovstvo kvôli kariére, alebo ešte nestretli toho správneho muža na založenie rodiny. Zamraziť si oocyty je vhodné aj v prípade hroziaceho predčasného zlyhania funkcie vaječníkov, alebo ak hrozí strata plodnosti z dôvodu plánovanej onkologickej liečby.



    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/poklady-v-pohlavnych-bunkach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    20. nov 2018    Čítané 807x

    Vyšetrenie u urológa nebolí

    Za neplodnosťou páru môže byť rovnako muž ako aj žena. Aj keď muži nemusia absolvovať pravidelné prehliadky v ambulancii urológa, tí, ktorí majú problém so svojou partnerkou prirodzene splodiť bábätko, sa aj tak tomuto vyšetreniu nevyhnú. Muži sa urológa nemusia báť, vyšetrenie plodnosti totiž nie je bolestivá záležitosť. Áno, možno to pre muža nie je jednoduché, no rovnakými intímnymi a náročnými vyšetreniami musí prejsť aj jeho partnerka. „Nestačí urobiť spermiogram a skonštatovať, že nie je najlepší, treba pátrať po príčinách, lebo iba keď poznáme príčinu, je možné ju ovplyvniť. A to dnešná medicína naozaj vie,“ zdôrazňuje urológ spolupracujúci s Centrom pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Košiciach, MUDr. Martin Hrivňák.

    Urologické vyšetrenie plodnosti u muža sa začína rozhovorom. Lekár zisťuje anamnézu pacienta. Pýta sa na problémy s počatím, zisťuje, či muž zdravo žije, aké ochorenia prekonal - pretože aj tie môžu mať vplyv na plodnosť. V prípade onkologických pacientov môžu na schopnosť počať dieťa prirodzene, negatívne vplývať aj ožarovanie. „A potom muža vyšetrujem prehmataním a vyšetrujem aj prostatu. Práve tohto vyšetrenia sa muži obávajú, ale ide o nebolestivé, aj keď väčšinou nepríjemné  vyšetrenie,“ hovorí doktor Hrivňák. V urologickej  ambulancii vyšetria aj spermie. Počet spermií s vekom muža vôbec nesúvisí. Mnohí päťdesiatnici majú lepší spermiogram ako 20-roční mladí chlapci. „So zvyšujúcim sa vekom však klesá ich kvalita a začínajú sa tvoriť spermie s chybami v genetickom kóde a to už môže byť problém,“ upozorňuje urológ.

    Ak sú vyšetrenia v norme, urológ už ďalej nepokračuje, lebo vie, že je muž v poriadku. „Ak však zistíme nejaký problém, robíme ďalšie vyšetrenia – najčastejšie ultrazvuk semenníkov a prípadne aj prostaty, hormonálne vyšetrenia hormónov, ktoré majú vplyv na plodnosť (pre muža to znamená iba jednoduchý odber krvi) či mikrobiologické vyšetrenie v prípade, keď máme podozrenie na infekciu. Toto vyšetrenie robíme výterom z močovej rúry. Ide o jediné bolestivé vyšetrenie, pretože musíme mužovi do močovej rúry vložiť výterový tampón. Vyšetrenie však trvá krátko a v prípade nálezu baktérii vieme muža z infekcie, ktorá môže ovplyvniť plodnosť, úplne vyliečiť,“ prízvukuje lekár a dodáva, že kvôli dieťatku aj žena podstupuje množstvo nepríjemných až bolestivých vyšetrení, obetovať by sa teda mal aj partner.

    Spermie zabíja najmä stres, fajčenie, alkohol a teplo. Naopak prospieva im strava plná vitamínov a živín, dostatok spánku a schopnosť ventilovať stres. ,,Výlučné nosenie iba bavlnenej spodnej bielizne, či nadmerné bicyklovanie nevplýva na mužskú  plodnosť. Rovnako sa netreba báť používania mobilných telefónov, osobných počítačov a žiarenia z nich. „To sú iba mýty, ktoré zatiaľ nikto vedecky nepotvrdil,“ ukončil urológ. 

    Zdroj: www.gyncare.sk

                www.zenskeveci.com

    veronique2508
    2. nov 2018    Čítané 217x

    Imunita ako jedna z príčin neplodnosti?

    Áno! Nedostatočne fungujúca imunita môže byť príčinou neplodnosti až 15 % párov, neúspešne sa snažiacich o vytúžené bábätko. Okrem toho, žijeme veľmi uponáhľaným životom, ale aj stres či rôzne alergie vplývajú na naše zdravie. Prečo sa teda niektorým párom nedarí mať bábätko, aj keď sa na prvý pohľad zdá všetko v poriadku?

    Imunitný systém je pre náš život, bez ohľadu na pohlavie, veľmi dôležitý. Plní úlohu strážcu, rozpoznáva najmä škodlivé vplyvy a chráni organizmus. Niekedy však až do takej miery, že tvorí prekážku pri otehotnení. Imunita nevie primerane reagovať a dôsledkom môžu byť aj poruchy plodnosti. Ak gynekológ vylúči anatomické, gynekologické, prípadne iné príčiny, prečo žena nedokáže otehotnieť, resp. o bábätko príde, je na rade aj vyšetrenie u imunológa. A tam zistíme, že niekedy aj potraviny môžu byť príčinou, prečo sa páry nevedia úspešne dopracovať k bábätku.

    Medzi ochorenia, ktoré môžu byť príčinou neplodnosti, patria najmä cukrovka, obezita, ochorenia štítnej žľazy, autoimunitné ochorenia, ale aj „obyčajná“ alergia na potraviny či lepok. Základom úspešnej komplexnej diagnostiky neplodnosti je aj imunologické vyšetrenie oboch partnerov, pretože za problémom s plodnosťou môže byť rovnako ochorenie ženy ako aj muža. Dôležitá je dôkladná anamnéza neplodnosti, zosumarizovanie všetkých absolvovaných vyšetrení u špecialistov a individuálny prístup.

    Dôležité je pátrať po možných chronických nedoliečených infekciách, alergiách, potravinových intoleranciách a spraviť dôkladný imunologický skríning. Imunológovia sledujú najmä to, či biele krvinky u ženy nevytvárajú protilátky proti partnerovým spermiám. Tiež či nie sú u ženy prítomné nadmerné bunkové reakcie imunitného systému, ktoré by mohli byť príčinou zníženej plodnosti či opakovaných potratov. U časti žien, je problém v celkovej zníženej obranyschopnosti organizmu. Vyšetrenia sú pomerne komplikované a aj finančne náročné, a preto by sa mal pár zveriť do rúk špecialistov.

    Mali by sme vedieť porozumieť signálom nášho tela, ktorými nás žiada o zmenu nášho životného štýlu. Množstvo žien aj mužov, ktorí si jednoduchými krokmi zlepšili svoj životný štýl, prirodzene počali a donosili zdravé bábätko. Inokedy možno stačí zmeniť iba stravovacie návyky. Reprodukčný imunológ je pre partnerov snažiacich sa o počatie, dôležitým článkom na ich ceste za vytúženým dieťatkom.

    Zdroj: www.gyncare.sk

    veronique2508
    22. okt 2018    Čítané 330x

    Skutočný príbeh: Naše straty a sny o dieťatku

    Lívia je moja rodinná známa. Má čerstvých 40. Skvelého manžela a jednu dcéru. Má úžasne veselú povahu, citlivý vzťah k deťom a vždy sa snaží pomôcť všetkým, ktorí to práve potrebujú. O jej smútku nad bolestivou stratou však mnohí ani netušia. Tento príbeh je skutočný. Napísal ho sám život. Je prežitý v bolesti nad stratou, no najmä v nádeji. Spolu so svojím manželom prežili dva spontánne potraty. S obrovským obdivom môžem povedať, že v mojich očiach, ste vy, všetky maminky, ktoré ste si rovnako ako Lívia prežili svoje trápenie na ceste za vytúženým dieťatkom, absolútne hrdinky.

    Po silnej endometrióze a náročnej hormonálnej liečbe sa mi veľmi dlho nedarilo po prvej dcérke druhýkrát otehotnieť. Žena, ktorá to nikdy nezažila, si nevie skutočne predstaviť, čo v živote znamená taká obrovská strata, akou je potrat. Keď matka príde o svoje milované nenarodené dieťatko. Ostala mi len bolesť, smútok a prázdne miesto v srdci... Ani jedna z nás, ktorá sa tešila na svoje bábätko a zodpovedne pristupovala k svojmu tehotenstvu, nechcela počuť z úst lekára: ,,Je mi ľúto, ale nevidím žiadnu akciu srdiečka." Je to naozaj koniec? Toto je všetko, čo mi ten lekár povie? Jemu je to ľúto. A aká ľútosť zviera moje vnútro! Čo bude teraz? Ako to zvládnem? Ako sa z toho pozbieram? Cítim sa roztrieštená na márne kúsky. Moje srdce je zlomené. Ja som zlomená. Zlyhala som? Nie! Taký je život. Ideme ďalej.

    Je mnoho bolestí, ktoré nosíme vo svojom vnútri, ukrývame ich pred svetom. Bojíme sa ďalšieho zranenia, možno ešte viac nepríjemných otázok, zvedavých pohľadov a prejavov ľútosti. Nechcem nič počuť, vidieť a ani o tom rozprávať. Nechcem, aby iní videli moje slzy a trápenie. Pomôže mi len čas a nádej. Keď sa ti niečo také stane, nepomáhajú ti rady psychológa, pretože mu v tej chvíli neveríš ani nos medzi očami. Povieš si v duchu, že on to nezažil, tak ako môže rozumieť tvojej strate. Verila som, že vždy máme šancu premeniť svoj smútok na radosť. Pomoc som našla najmä vo svojom skvelom manželovi, a neuveríš, ale aj na koníkovi. Čítala som rôzne diskusie a dôverovala som slovám tých, ktorí sa nebáli skúsiť to znova. A to dokonca aj hneď po strate bábätka. Aj ja som uverila tomu, že práve tlkot malého srdiečka a príchod nového života ma vnútorne uzdraví.

    Keď som si išla robiť tehotenský test, triasli sa mi ruky. Srdce mi bilo ako o závod. Vedela som, že mám pod srdcom dieťatko, ale chcela som si to potvrdiť. Jediný test priniesol odpoveď. Som tehotná. Dokázali sme to. Nechcela som sa však tešiť predčasne. Nikomu nič nepoviem, skôr ako ukončím 1. trimester. Okamžite som šla k svojmu lekárovi. Neurobil jediný odber krvi, žiadne vyšetrenie okrem USG, po ktorom zhodnotil, že je tu možnosť, že som tehotná, ale na jednoznačnú odpoveď si budem musieť ešte niekoľko dní počkať. Bola som netrpezlivá. Zaspávala som s pocitom, že sme tu dvaja, rozprávala som mu, že ho ochránim pred celým svetom. Že ho budem ľúbiť navždy. O niekoľko dní som opäť absolvovala návštevu gynekológa. Potvrdil graviditu a ja som šťastne držala v rukách tehotenskú knižku. Bola to pre mňa najväčšia náplasť na všetko, čím som si prešla. Ešte v ten večer sa stalo niečo, čo som nečakala ani v najhoršom sne. Vykrvácala som. Opäť beznádej. A opäť výčitky.

    Nebola som schopná pozrieť sa na seba do zrkadla bez toho, aby som sa nerozplakala. Nemala som chuť pracovať, jesť a už vôbec nie sa smiať. Dokonca sa priznávam, že pohľad na malé deti bol pre mňa istý čas neznesiteľný. Lekári celú vec uzavreli slovami, že išlo o spontánny potrat. Jednoznačnú príčinu tejto straty sme sa však  nikdy nedozvedeli. Pravdepodobne mohol svoju rolu zohrať aj môj imunitný systém. Trvalo dlhý čas, kým sme sa z toho obaja pozbierali. Napriek môjmu veku ešte stále veríme na zázrak. Tentokrát sme sa už rozhodli pristúpiť k veci zodpovednejšie a vyhľadať pomoc špecialistov. S manželom chceme žiť spolu pre nové dni. Máme jednu nádhernú a šikovnú dcéru, aj jeden druhého. A v nebi máme dvoch malých anjelov. Spolu zvládneme všetko. Veľmi nás to spojilo. Veríme, že aj nám bude ešte od života dopriate držať vo svojom náručí vytúžené dieťa.

    Keď vek ženy nie je iba číslo

    Lekári často upozorňujú, že jednou z príčin potratu, môže byť aj vyšší vek budúcej matky. „U tehotných žien po 35-ke končí jedna štvrtina tehotenstiev potratom, po štyridsiatke je to dokonca až polovica z tehotenstiev. Napriek tomu, že príčin vedúcich k potratu dieťatka môže byť viacero, u väčšiny párov sa dôvod nepodarí zistiť. Pozitívne je, že šanca na otehotnenie po potrate je vysoká,“ upozorňuje MUDr. Katarína Balasičová, PhD., z Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare.

    Ak sa spontánne potraty opakujú, žena by na odporúčanie gynekológa mala navštíviť špecializované pracovisko. „Ak sa žena po niekoľkých potratoch dostane k nám do Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare, vždy sa jej snažíme pomôcť a odhaliť, prečo k potratom dochádza. S diagnostickým procesom začíname niekedy už aj po prvom potrate, napríklad u žien, ktoré podstúpili umelé  oplodnenie. U nich je gravidita vytúžená, cesta k pozitívnemu tehotenskému testu bola častokrát psychicky, časovo, ale aj finančne náročná. Hlavne, ak sa žene vkladá embryo vysokej kvality, vždy  pátrame po príčinách, ktoré viedli k potratu,“ hovorí doktorka Balasičová.   

    Keď už o dieťatko prídete z akýchkoľvek príčin, ďalšie tehotenstvo neodkladajte. „Ak budúca mamička spontánne potratila zakrvácaním, alebo jej v nemocnici vyčistili maternicu, ďalší pokus o dieťatko netreba odkladať. Odporúčam počkať na ďalšiu menštruáciu, ktorá príde po 4 – 6 týždňoch a po nej sa snažiť znova otehotnieť.  Zo skúseností vieme, že šanca na otehotnenie je pomerne vysoká v prvých mesiacoch po tehotenskej strate. V minulosti sa odporúčalo čakať aj pol roka, ale nie je na to dôvod,“ uzavrela doktorka Balasičová.     

    Zdroj: www.zenskeveci.com, www.gyncare.sk

    veronique2508
    23. júl 2018    Čítané 168x

    Súťaž - Starajme sa o seba

    Milé Dámy!

    Leto je ideálny čas na oddych a starostlivosť o seba, aj o svoje zdravie. Chceme vám počas týchto krásnych letných dní urobiť radosť, a preto sme si pre vás pripravili súťaž o pekné darčeky. Napíšte nám do skupiny Ženské veci, čo pre vás osobne znamená #starajmesaoseba. Dobrý wellness, príjemná dovolenka, čas s rodinou,  chvíle pre seba, beh, návšteva kaderníka, nová manikúra alebo skvelý outfit? A čo vaše zdravie? Ako sa o neho staráte? Nezabúdate na preventívne prehliadky?

    Podmienky súťaže sú veľmi jednoduché:

    Spolu vyžrebujem až 5 výhercov, ktorí dostanú nádherné darčeky od www.zenskeveci.com. Pozor! Do súťaže budú zaradené iba príspevky, ktoré splnia všetky podmienky súťaže a budú uverejnené v skupine Ženské veci do piatka, 27. 7. 2018 a to do 12:00.

    Držím vám palce a teším sa na všetky vaše zaujímavé príspevky. Verím, že sa navzájom motivujeme k novým výzvam, v snahe starať sa viac o seba a o svoje zdravie.

    Prajem vám krásny týždeň, plný letných zážitkov a nových inšpirácií. 

    S pozdravom, Veronika ♥

    www.zenskeveci.com

    Kompletný štatút súťaže nájdete na tomto odkaze.

    veronique2508
    9. júl 2018    Čítané 668x

    Čo ste možno nevedeli o asistovanej reprodukcii

    Asistovaná reprodukcia, patrí k jedným z najmladších odborov medicíny. O asistovanej reprodukcii, sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení a poloprávd, ktoré ľuďom snažiacich sa otehotnieť, občas zbytočne komplikujú a znepríjemňujú cestu k vytúženému bábätku. Aká je teda pravda? Pozrite sa spolu so mnou, na niekoľko dôležitých faktov o asistovanej reprodukcii.

    Je IVF jediná možnosť liečby neplodnosti?

    V centre asistovanej reprodukcie sa nevykonávajú len in vitro fertilizácie (IVF), ako si niektorí mylne myslia. IVF je laboratórna technika, pri ktorej prebieha oplodnenie vajíčka mimo maternice a patrí medzi najefektívnejšie metódy riešenia neplodnosti. IVF nie je voľbou číslo 1.  Vždy sa pri liečbe postupuje od najjednoduchšej metódy, ako napríklad hormonálna stimulácia, k tej najzložitejšej, akou je umelé oplodnenie.

    Ovulácia, je pre zdravú ženu prirodzený stav,  kedy dochádza k uvoľneniu zrelého vajíčka z vaječníka. Vyvolanie ovulácie pomocou hormonálnych liekov, je indikované u žien, u ktorých sa spontánne neuvoľňujú vajíčka a nepredpokladá sa u nich iná príčina neplodnosti, ako chýbajúca ovulácia.

    Ďalšou možnosťou riešenia neplodnosti, je vnútromaternicové vloženie spermie (IUI) priamo do maternice, počas ovulácie. Ovulácia môže byť súčasťou prirodzeného menštruačného cyklu, alebo aj vyvolaná hormonálnymi liekmi. Pri IUI, je šanca na oplodnenie oveľa vyššia, pretože spermia, sa dostáva do bezprostrednej blízkosti vajíčka.

    Podľa štatistík, iba necelých 30 % párov, dospeje k cyklu umelého oplodnenia. Často sa stáva, že páru pomôže aj minimálna hormonálna liečba. Výberu metódy liečby predchádza vždy komplexné vyšetrenie páru. Žiaľ, sú aj diagnózy, kedy iný postup ako IVF neprichádza do úvahy. Je to napríklad, ťažká porucha spermiogramu, závažné genetické ochorenia v rodinnej anamnéze, dlhodobá neplodnosť, nepriechodnosť vaječníkov ale aj vysoký vek u ženy, túžiacej po bábätku.

    Je IVF  100%-ne úspešnou metódou liečby?

    Nie! Nie je to pravda. IVF má síce vyššiu úspešnosť, ako akákoľvek iná metóda liečby neplodnosti, no nikdy nie na 100%. Partneri musia byť psychicky pripravený na to, že prvý cyklus oplodnenia nemusí byť  vždy úspešný a možno, bude potrebné vykonať viac pokusov oplodnenia.

    Kedy je ten správny čas?

    Platí, že čím je vyšší vek ženy, tým je aj vyššia pravdepodobnosť, že bude potrebné vykonať viacero pokusov IVF, potrebných na to, aby sa narodilo zdravé bábätko. Ak má žena viac ako 35 rokov a nedarí sa jej otehotnieť viac ako pol roka, odborníci odporúčajú, absolvovať potrebné vyšetrenia hneď a nečakať rok. Čas, je v tomto prípade veľmi rozhodujúci faktor. Takže, čím je žena staršia, tým by mal byť čas neúspešného snaženia kratší. U žien po 40-tke, nie je treba čakať dlhšie ako 3 mesiace.

    Ak máte ďalšie otázky o asistovanej reprodukcii, neváhajte a informujte sa priamo na adrese info@gyncare.sk, kde vám veľmi ochotne a milo poradia. Alebo navštívte www.gyncare.sk.

    Zdroj: www.gyncare.sk

                www.zenskeveci.com

    veronique2508
    3. júl 2018    Čítané 756x

    Keď sa počatiu nedarí

    Problém neplodnosti  je v súčasnosti veľmi aktuálnou témou. Až jeden z ôsmich párov má problém spontánne otehotnieť. Počet tých, ktorým sa nedarí spontánne počať dieťatko a ktorí  potrebujú pomoc odborníkov v centrách asistovanej reprodukcie, neustále rastie.

    Mama má Emu

    Poviem vám príbeh. Skutočný príbeh. Taký, ktorý napísal sám život. Danka je moja dobrá kamarátka.  Ona a  jej manžel Peter, sú dvaja veľmi veselí a otvorení ľudia. Ako obaja hovoria: ,,K nášmu šťastiu chýbalo málo a predsa pre nás tak veľa. Danka a Peter mi porozprávali o ich ceste k bábätku. Bola to náročná cesta, no po siedmich rokoch snaženia ich na jej konci čakalo vysnívané šťastie.

    ,,Veľmi sme túžili po bábätku. Na začiatku sme verili, že to zvládneme aj sami. Mesiac čo mesiac som v kútiku duše dúfala, že na tehotenskom  teste uvidím dve vytúžené čiarky. Veľmi ma to celé pohltilo. Psychicky som to znášala veľmi ťažko. V práci to bolo hektické a z nášho vzťahu sa už vytrácala úprimná radosť a záujem. Chýbalo nám dieťatko. Skúšali sme všetky babské rady, diéty, liečiteľov a uvažovali sme aj nad adopciou. Napokon, jedného dňa prišiel zlom“.

    ,,Pochopili sme, že ak sa chceme pohnúť ďalej, musíme vyhľadať pomoc odborníkov. Peter, bol mojou obrovskou oporou a všetky vyšetrenia sme absolvovali spoločne. Dnes viem, že to bol ten správny impulz, ktorý sme obaja vo svojom živote potrebovali. A Mama, má Emu.

    V čom môže byť problém?

    Pri hľadaní príčiny neplodnosti je veľmi dôležité si uvedomiť, že ide o problém páru, nie o čisto mužský alebo ženský problém. Premýšľať o neplodnosti ako o spoločnej veci je prirodzené, keďže na splodenie dieťatka treba oboch partnerov.

    Okrem typických príčin, ktoré sa týkajú reprodukčných orgánov či spermií, môžu mať neplodnosť na svedomí aj hormonálne poruchy, poruchy genetickej výbavy, imunologické faktory, stres, rôzne faktory prostredia, ale aj trend odkladania tehotnosti do vyššieho veku. Nehovoriac o nezdravom životnom štýle, ktorý celkovo vplýva na naše zdravie.

    Každý pár je jedinečný a taká je aj diagnostika či riešenie problému. Na úspešnú cestu k vytúženému dieťatku preto neexistuje univerzálny návod. Je dôležité, aby všetky procesy liečby boli nastavené individuálne pre každého tak, aby naplnili potreby konkrétneho páru.

    Čo hovorí  o neplodnosti lekár?

    „O neplodnosti páru hovoríme vtedy, ak k otehotneniu nedôjde po roku pravidelných nechránených pohlavných stykov. Celosvetové štúdie ukazujú, že problém otehotnieť má jeden z ôsmich párov pri pokuse o prvé dieťa a jeden zo šiestich pri pokuse o dieťa druhé,“ hovorí MUDr. Martin Hrivňák, PhD. „Zároveň vieme, že na neplodnosti páru sa významne podieľa aj mužský faktor. Najmenej 30 % prípadov infertility je spôsobených mužským faktorom a v ďalších 20 % ide o poruchu plodnosti oboch partnerov súčasne. Infertilita muža je teda príčinou neplodnosti páru približne v polovici prípadov.“

    Danka a Peter  sú len jeden z mnohých šťastných párov, ktorému sa splnil ich sen o zdravom dieťatku. Ak chcete aj vy vedieť viac o možnostiach liečby neplodnosti, problémoch s otehotnením, metódach asistovanej reprodukcie, kedy začať riešiť problémy s počatím a ako vyhľadať pomoc odborníka, navštívte: http://www.zenskeveci.com/cesta-k-dietatu/  a http://gyncare.sk/neplodnost/ .

    Váš čas snaženia je dôležitý. V prípade vašich ďalších otázok, alebo v prípade objednania sa na konzultačný pohovor s odborníkmi, prosím, neváhajte smerovať svoje otázky priamo na e-mailovej adrese info@gyncare.sk alebo prostredníctvom klientskeho centra na čísle 0800 300 000.

    V našej skupine ženské veci (https://www.modrykonik.sk/group/10627/) sa tešíme na vaše názory a skúsenosti s problematikou neplodnosti. Všetky príspevky k téme, v skupine odmením srdiečkom ♥.

    Zdroj: www.gyncare.sk

                www.zenskeveci.com

    veronique2508
    27. jún 2018    Čítané 237x

    Sila prevencie - predíďme chorobe spoločne!

    Podľa štatistík, sa na Slovensku viac ako 80% žien chce starať o svoje zdravie, no len 25% z nás pravidelne absolvuje preventívne prehliadky.  

    Najrozšírenejším onkologickým ochorením u žien, je rakovinou prsníka. Na túto formu rakoviny, ročne na Slovensku ochorie približne 2400 žien a je zaznamenaných viac ako 700 úmrtí. Druhým najrozšírenejším ochorením, je rakovina krčka maternice. Lekári ročne zaznamenajú na Slovensku takmer 600 nových prípadov a vyše 200 žien v produktívnom veku, tejto zákernej forme rakoviny podľahne. Tieto čísla nie sú vymyslené, ale získané zo štatistických údajov, národného centra pre zdravotnícke informácie/ Incidencia zhubných nádorov v SR. Za každým týmto číslom, je ľudský život a jeho skutočný, neľahký príbeh.

    Nájdime si čas na preventívnu gynekologickú prehliadku, aj napriek svojim každodenným  povinnostiam. 

     Vďaka LBC cytológii, ktorá je považovaná v súčasnosti, za najmodernejšiu a najkvalitnejšiu formu cytologického vyšetrenia rakoviny krčka maternice, je jej záchytnosť, až 4-krát vyššia, oproti "klasickej" cytológii.  Ak sa chcete o LBC cytológii dozvedieť viac, určite sa pozrite na : http://www.zenskeveci.com/cytologia/zachrani-ta-cytologia a naďalej sledujte môj blog. 

    Už čoskoro sa spoločne pozrieme na to, čo má obsahovať  preventívna gynekologická prehliadka. Z akých gynekologických vyšetrení  a výkonov pozostáva. Čo je to  LBC cytológia, ako môže včasná diagnostika ochorenia a pravidelná prevencia zachrániť náš život, aj ako možno predísť onkologickému ochoreniu. Čo je to BRCA 1 gén a prečo je z hľadiska prevencie ženského zdravia tak dôležitý? Objasníme si mýty a fakty o rakovine krčka maternice a možno bude aj súťaž 🙂. Nezabudnite aj na našu skupinu ženské veci: https://www.modrykonik.sk/group/10627/, kde práve prebieha diskusia o tom, aký má pre vás, význam absolvovanie pravidelných gynekologických prehliadok. Ja vaše odpovede odmením srdiečkom.

    Majte krásny deň, staraje sa o seba a o svoje zdravie!

    S pozdravom, 

    Veronika

    Zdroje:

    http://www.nczisk.sk/Registre/Narodne-zdravotne-registre/Pages/Narodny-onkologicky-register.aspx

    www.zenskeveci.com

    www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    25. jún 2018    Čítané 645x

    Spravme si poriadok v ženských veciach

    Milé mamičky,

    dovoľte mi, prosím, aby som sa vám predstavila. Volám sa Veronika a je pre mňa veľkou cťou, že som bola vybraná Modrým koníkom a skupinou MEDIREX  group ako vaša ambasádorka pre ženské veci. Túto možnosť prijímam s veľkou radosťou, ale aj s pokorou, pretože v tejto milej úlohe je aj veľa zodpovednosti.

    Som veselá, komunikatívna, spontánna a občas prchká citlivka. Som jednou z vás, žena, manželka a mama mojej vytúženej dcérky Paulínky. Momentálne som mamička na materskej dovolenke, no aj napriek tomu sa snažím neustále vzdelávať, rásť po odbornej aj ľudskej stránke a byť aktívna. Povolanie farmaceuta, beriem vo svojom živote ako poslanie pomáhať iným. No to, že som mamou beriem ako dar, nie ako samozrejmosť. Mám rada knihy, prírodu, cestovanie, svoju rodinu, priateľky a svoj život. Ako každá žena, aj ja sledujem novinky z oblasti zdravia a krásy.

    Množstvo momentov si vo svojom vnútri uchovávam aj vďaka ich jedinečnosti. Milujem vôňu domova, obľúbenej knihy, nového rána, letnej búrky, morského vánku, babieho leta či vôňu Vianoc. Najkrajšia zo všetkých však bola a je vôňa mojej dcérky.  Keď som ju prvýkrát držala v náručí, bola to láska na prvý pohľad. V tej chvíli, keď sa sama seba pýtaš, ako si bez nej mohla doteraz žiť.  Ten dotyk dlaní a pocit, že si sa stala mamou. Na všetko som zabudla. Zaliala ma len vlna šťastia. Moje dieťa bolo pre mňa odrazu celý môj vesmír a všetko zastalo len pre tú výnimočnú chvíľu. Vtedy som pochopila, že byť matkou je môj osud.

    Hlavný dôvod, prečo som zareagovala na tento ambasádoring pre ženské veci, je, že zdravie a život je to najcennejšie, čo máme. Tiež vnímam skupinu MEDIREX group ako silného partnera vo svete zdravia a prevencie a s tými najlepšími to vždy dáva zmysel napredovať.

    Mnohé ambasádorské projekty Modrého koníka denne pomáhajú. Je úžasné, ako veľmi si ženy dokážu citlivým prístupom tak empaticky a priateľsky navzájom poradiť, pomôcť a motivovať sa. Chcem  byť  jednou z vás a spolu s vami spoznávať nové veci i vaše príbehy. Budem vám prinášať zaujímavé články, rozhovory s MEDIREX odborníkmi v danej oblasti. Spolu sa pozrieme na novinky zo sveta zdravia, prevencie, laboratórnej diagnostiky, ale hlavne ženských vecí. Naštartujeme spolu výzvu #bezstresu a nebudú chýbať ani zaujímavé súťaže.

    Od roku 2001 sa na Slovensku vďaka programu asistovanej reprodukcie spoločnosti Gyncare narodilo mnohým šťastným párom už viac ako 1500 zdravých detí. A to je skutočne úžasné. Každé dieťa je pre matku zázrak, no niektorým mamičkám na ich ceste k vytúženému dieťatku je potrebné pomôcť. Majme otvorené srdce a citlivý prístup. A nech to nie je len klišé. Doprajme možnosť stať sa matkou všetkým ženám, ktoré majú vo svojom vnútri túto silnú túžbu. Niekedy stačí povzbudiť. Inokedy môžeme urobiť oveľa viac. Už to nie je len v rukách odborníkov a lekárov. Už sme to aj my. A nie len muži, ale aj MY ženy. Liečba v centre Gyncare predstavuje pre mnohé ženy novú nádej, mať vo svojom náručí krásne a zdravé dieťatko.

    Chcem sa poďakovať skvelým ľuďom z Modrého koníka, najmä Petre @nugat a tímu skupiny MEDIREX group za to, že si ma vybrali. Ich výber si veľmi vážim a verím, že pre vás všetkých, ktorí ste do mňa vložili svoju dôveru, nebudem sklamaním. Je mi potešením, pracovať spolu s vami na takom skvelom projekte, akým sú ženské veci.

    Milé ženy, spoločne stojíme pred veľkou výzvou. Máme možnosť zlepšiť osvetu prevencie ženského zdravia a otvorene rozprávať o ženských veciach, túžbach o rodine, našich radostiach aj starostiach. Majte sa rady, starajte sa o seba a pamätajte, že zdravie je len jedno. Je čas spraviť si poriadok v ženských veciach. Na každej z vás záleží a každá je výnimočná bytosť. Verím, že spolu vytvoríme skvelý babinec, v ktorom sa nikdy nebudeme nudiť. Projekt ženské veci je predsa o vás a pre vás. Srdečne vás pozývam, do skupiny ženské veci: https://www.modrykonik.sk/group/10627/

    Ďakujem vám za váš vzácny čas a úprimne sa na vás všetky teším.

                   S pozdravom,

                                     vaša Veronika ♥

    www.zenskeveci.com

    www.gyncare.sk

    www.laboratornadiagnostika.sk