#aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #imunita #podporaimunity

    Aj v lete dokáže počasie prekvapiť náhlou zmenou teploty. Veľa krát to môže mať za následok neduhy, ktoré všetci veľmi dobre poznáme. U niekoho len mierna nádcha,u niekoho chrípka ,,se vším všudy " 🙂 My sa snažíme doma podporovať imunitu celoročne. Najmä vhodnou a vyváženou stravou, detičky majú svoje vitamíny ale nechýba u nás difuzér a v ňom mix obľúbených olejov. Stačí večer pred spaním prevoňať miestnosť, kde sa bude spať a nechať oleje pracovať. Na imunitu môžeme nahliadať ako na svoje Ja. Pokiaľ sme vnútorne plne vyživení z hmotnej aj psychickej stránky, sme spokojní, oddýchnutí a staráme sa o seba, potom sa toto všetko odzrkadlí aj na tom, aká silná je naša imunita.
    V rámci očisty tela myslite najmä na svoje črevá a pečeň, to je ,, centrum" imunity. Jedným z orgánov, ktorého nedostatočná funkcia má vplyv na znižovanie imunity je štítna žľaza.
    Aké oleje sú vhodné na podporu imunity? Sú to citrón, fenikel,oregano, klinček, škorica, pomaranč, aníz, kadidlo. C
    No a čo je vhodné použiť už pri ochorení? My používame tieto olejčeky, ktoré sú vhodné aj pre detičky. O ich účinkoch si môžete pozrieť aj v predošlom príspevku. Do difuzéra kvapnem na cca 120ml vody po 2 kvapky z citróna,borovice,klinčeka a oregana, prípadne vymením podľa vône nejaký za pomaranč, tea tree, kombinácie sú nádherné a účinky vidieť už po dvoch, troch dňoch.

    Oregano:
    Používa sa ako prírodná alternatíva namiesto antibiotík. Zabíja baktérie, kvasinky,infekcie,pomáha pri bolesti zubov a uší. Je antiseptický , výborný proti plesniam. Účinne potláča bolesť, eliminuje nežiaduce účinky liekov.

    Klinček:
    Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, je to jeden z najsilnejších antioxidačných olejov. Je vhodný na všetky typy infekcií. Výborný najmä pri bolesti zubov, podporuje zdravé trávenie, peristaltiku čriev, vstrebávanie živín v črevách, eliminuje parazity. Navyše je to prírodný repelent, jeden z viacerých 🙂

    Ostatné esenciálne oleje sú podrobnejšie rozpísané v predchádzajúcich správach.

    srdiecko3
    22. mar 2021    Čítané 252x

    Zvýšte si Vašu frekvenciu a zlepšite zdravie a imunitu s esenciálnymi olejmi

    Čo je to frekvencia a aký má vplyv na naše zdravie?

    Frekvencia je definovaná ako merateľná intenzita toku elektrickej energie, ktorá je medzi dvomi ľubovoľnými bodmi konštantná. Všetko má svoju elektrickú frekvenciu, tiež esenciálne oleje. Dr. Robert O. Becker vo svojej knihe The Body Electric (Elektrina tela) , dokazuje, že ľudské telo má elektrickú frekvenciu, a že z týchto frekvenčných rovín sa dá veľa vyčítať o zdraví človeka.

    V Štúdii uskutočnenej v roku 1992 na univerzite Eastern State University v Cheny, vo Washingtone zistili, že priemerná denná frekvencia ľudského tela je 62-68 MHz. (Frekvencia zdravého tela je 62-72 MHz.) Keď sa frekvencia človeka zníži, zníži sa aj jeho imunita. Ak sa zníži na 58 MHz, môžu sa objaviť symptómy prechladnutia a chrípky. Pri 55 MHz, sa môžu prejaviť choroby ako sú kvasinky. Pri 52 MHz, sa človek môže nakaziť Epstein-Barrovej chorobou (EB-viróza). Pri 42 MHz, je reálnou možnosťou rakovina. Pri 25 MHz človek začína umierať.

    Podľa Dr. Royal R. Rife, má každá choroba svoju špecifickú frekvenciu. Jeho výskum ukázal, že určité frekvencie môžu rozvoju choroby predchádzať, a že iné ju zničia. Látky s vyššími frekvenciami ničia choroby s nižšími frekvenciami.

    Klinický výskum ukazuje, že esenciálne oleje majú najvyššiu frekvenciu zo všetkých známych prírodných látok. Začínajú na 52 MHz a idú až na 320 MHz (ružový olej) (Pre porovnanie: čerstvá potravina má do 15 MHz, sušené bylinky od 12 to 22 MHz, a čerstvé bylinky od 20 do 27 MHz.) Frekvencie esenciálnych olejov majú schopnosť obnoviť a/alebo udržiavať vlastnú frekvenciu človeka, ktorú potrebuje pre optimálne zdravie. Zároveň vytvárajú prostredie, v ktorom nemôžu žiť mikróby, baktérie, vírusy ani plesne.

    (Vybrala som pre Vás časť môjho článku, zvyšok je na mojom blogu o zdraví - ak máte záujem a chcete vedieť viac napíšte.)

    Prípadne ak Vás zaujíma Aromaterapia, a jej terapeutické využitie v starostlivosti o zdravie, pridajte sa do našej súkromnej skupiny:

    https://www.modrykonik.sk/group/12036/

    Deti potrebujú blízkosť iných detí, nie odstup.
    Deti potrebujú úsmev, nie rúška.
    Deti potrebujú objatie, nie sociálny dištanc.
    Deti potrebujú lásku a múdrosť svojich starých rodičov, nie izoláciu.
    Deti potrebujú vitamíny, stopové prvky a minerály, žiadne dezinfekčné prostriedky.
    Deti potrebujú vírusy a baktérie, aby si mohli trénovať imunitu a žiť !
    Zdroj: FB Ja Sk Ge

    #blizkost #usmev #objatie #laska #mudrost #vitaminy #bakterie #virus #imunita

    #imunita U DETI ☝️☝️☝️baby viete poradit ktore Colostrum mam kupit pre 4 rocneho?? Je ich strasne vela na trhu🤗

    borka77
    29. máj 2019    Čítané 1081x

    Prečo dávať batoľacie mlieko aj po 1.roku?

    Je batoľacie mlieko dobré aj pre drobcov po ukončenom 12. mesiaci? Určite áno! 🙂

    Obsahuje ideálne množstvo živín (napríklad vitamín D a železo), ktoré by malo dieťa denne prijať. Po prvom roku sa odporúča podávať až 330 ml mlieka za deň. 

    Počas prvých troch rokov života totiž dieťa zdvojnásobí svoju výšku a tomu je potrebné prispôsobiť aj množstvo živín. 

    Takže do pestrého jedálnička okrem červeného mäsa, tučných rýb a vajíčok zaraďte dva poháre batoľacieho mlieka a je to 🙂

    Dojčenské mlieko Sunar navyše obsahuje vo všetkých svojich radoch mliečny tuk podľa vzoru materského mlieka. Ten je významným zdrojom energie a je dôležitý na vstrebávanie vitamínov A, D, E, K rozpustných v tukoch.

    Dodáva mlieku lahodnú mliečnu chuť, ktorá nemusí byť zvýrazňovaná pridávaním mliečnych aróm. 🙂

    redakcia
    22. dec 2018    Čítané 2278x

    Imunita detí - čo ste o nej možno nevedeli

    Čo je to vlastne imunita? Jednoducho povedané ide o schopnosť ľudského organizmu brániť sa všetkému, čo vyhodnotí ako škodlivé. Táto schopnosť sa rozvíja najviac v detskom veku, a aj keď to, ako bude fungovať, je z veľkej miery dané geneticky, môžeme ju zásadne ovplyvniť. Ako? Vcelku jednoducho - čo najlepším spôsobom života.

    Základ tvorí čo najkvalitnejšia a najpestrejšia strava s dostatkom vitamínov a minerálov, dostatok pohybu - hlavne na čerstvom vzduchu, psychická pohoda, ale tiež vhodné hygienické návyky (nie však prehnané).

    Imunita človeka sa začína budovať hneď po narodení. Vlastne by sa dalo povedať, že ešte skôr, pretože úplné základy sa utvárajú už v prenatálnom období - teda u mamičky v brušku. Najviac sa potom rozvíja v dojčenskom, batoľacom a predškolskom veku.

    Jedným z najdôležitejších orgánov pre čo najlepší vývoj a funkciu imunitného systému je črevo. Príde vám to zvláštne? Je to naozaj tak. V čreve totiž sídli až okolo 70% imunitného systému. Zásadný význam pri rozvoji imunity má správna črevná mikroflóra - teda osídlenie čreva vhodnými baktériami.

    K prvému osídlenia dochádza už počas pôrodu, a preto je spôsob pôrodu jedným z prvých faktorov ovplyvňujúcich osídlenia čreva bábätka (pred pôrodom je črevo bábätka sterilné). Pri vaginálnom pôrode si bábätko "nazbiera" prospešné baktérie pri prechode pôrodnými cestami od matky.

    Ďalší bonus je potom čo najskorší kontakt koža na koža. Vďaka tomu sa koža bábätka pomaly osídľuje baktériami z kože mamičky.

    Nezrelý imunitný systém novorodenca je potom tiež konfrontovaný s baktériami a vírusmi, ktoré matkina imunita pozná a vie sa proti nim účinne brániť vhodnými protilátkami. Tie sa potom k dieťatku dostanú v materskom mlieku.

    Naopak, deti narodené cisárskym rezom sú o toto prvotné osídlenie ochudobnené. Namiesto toho ho ako prvotné osídľujú baktérie z nemocničného prostredia. Zaujímavé je, že niektoré lekárske štúdie sa už zaoberajú tým, ako o tieto prospešné baktérie bábätká narodené cisárskym rezom neochudobniť. Jedna štúdia napríklad skúšala metódu, kedy sa novorodenec narodený cisárskym rezom potrel vaginálnym sekrétom matky. Metóda z tejto štúdie má však medzi odborníkmi ako svojich priaznivcov, tak svojich odporcov.

    Zdravý novorodenec aj napriek svojmu nezrelému imunitnému systému v prvých mesiacoch svojho života ochorie našťastie len výnimočne. Ako je to možné? Rodí sa totiž s tzv. novorodeneckou imunitou. Tú tvoria napr. makrofágy (druh bielych krviniek, ktoré dokážu rozpoznať a zničiť škodlivé mikroorganizmy), ale hlavne s obrannými látkami získanými od matky počas tehotenstva. Sú to tzv. materské protilátky IgG, ktoré prechádzajú cez placentu. Ich množstvo je u novorodenca veľmi vysoké, ale už počas prvých mesiacov rapídne klesá, až okolo 7. mesiaca takmer vymiznú. Prechodný nedostatok protilátok, kedy hladina materských protilátok značne klesne, ale tvorba vlastných ešte nie je dostatočná, je hlavne medzi 3. a 6. mesiacom života dieťaťa. Preto je v tomto období bábätko obzvlášť náchylné na získanie rôznych infekčných chorôb. 


    Dostatočnú imunitu máva dieťa až okolo 5. roku života. Aj preto je obdobie škôlkovej  dochádzky sprevádzané zvýšenou chorobnosťou. Do podobnej úrovne ako má dospelý človek, sa imunitný systém dopracuje najskôr okolo ôsmeho roku, zvyčajne ale až okolo desiateho roku dieťaťa.

    Ďalšiu, veľmi dôležitú, úlohu v budovaní imunity hrá dojčenie. Materské mlieko obsahuje obrovské množstvo prospešných látok, ktoré sú tvorené priamo na mieru každému dieťaťu. Medzi tie hlavné patria, okrem iných, ochranných protilátok aj prebiotiká. Tie sú v podstate "potravou" pre prospešné črevné baktérie, teda podporujú rast aj aktivitu správnej črevnej mikroflóry. Materské mlieko obsahuje aj živé leukocyty (biele krvinky), ktoré hrajú dôležitú úlohu v boji s infekčnými chorobami.

    Mamičky, ktoré z akéhokoľvek dôvodu nemohli svoje bábätko dojčiť, nemusia zúfať - v dnešnej dobe je kvalita dojčenských umelých mliek naozaj veľmi vysoká a snažia sa čo najviac priblížiť zloženiu materského mlieka. Úplne napodobniť a nahradiť ho však nedokážu nikdy. Materské mlieko je totiž úplne unikátne nielen vďaka svojmu zloženiu, ale aj vďaka tomu, že svoje zloženie dokáže dokonale prispôsobiť momentálnym potrebám dojčaťa.

    Matkin imunitný systém dokáže napríklad tvoriť a následne odovzdávať do materského mlieka nielen ochranné protilátky proti chorobe, ktorou trpí sama matka (a teda je jej vystavené i dieťa), ale aj proti ochoreniu, ktorým trpí dojča. Ak má napríklad dojča nádchu, vírusy spôsobujúce toto ochorenie sú prítomné v jeho slinách. Počas dojčenia potom dôjde pri kontakte úst a slín bábätká s prsnou bradavkou mamičky na odovzdanie informácie, aké protilátky má matkin imunitný systém tvoriť. Práve preto dojčené deti, ak už ochorejú, mávajú výrazne ľahší a kratší priebeh danej choroby.

    V predškolskom veku je potom potrebné čo najviac podporiť správny vývoj imunitného systému už vyššie spomenutým spôsobom života:

    • Do stravy malých detí zaraďovať čo najviac zeleniny a ovocia, chudé a rybie mäso, strukoviny, obilniny, mliečne výrobky... jednoducho povedané - strava by mala byť čo najpestrejšia, ale aj čo možno najkvalitnejšie. Určite je vhodné voliť aspoň sezónne a regionálne potraviny.
    • Dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu a to už u malých bábätiek, hoci len v kočíku. Podstatné je jediné - dieťa vhodne obliecť. Teda ani málo, ani veľa (čo je niekedy naozaj náročné).
    • Zabezpečiť svojmu dieťatku čo najväčšiu psychickú pohodu a dostatok kvalitného spánku, pretože bez preháňania platí - čím lepšie na duši, tým lepšie na tele.
    • Učiť deti vhodným hygienickým návykom - umyť ruky po príchode z vonku, po toalete... Pozor ale na prehnanú hygienu, vrátane snahy o prehnane čistú a sterilnú domácnosť. To by bolo skôr na škodu, než na úžitok.

    Ak potom chceme v nejakom záťažovom období (napríklad jeseň, obdobie chrípok, nástup do škôlky) imunitu ešte viac podporiť, na trhu môžeme vyberať z nepreberného množstva prípravkov určených na podporu imunity - betaglukány, hliva ustricová, echinacea, rybí olej, alebo z rôznych vitamínov či multivitamínov. Pri všetkých týchto prípravkov je ale určite vhodné, venovať pozornosť ich zloženiu a či sú vhodné aj vo veku nášho dieťaťa.

    dziewana
    22. jún 2017    Čítané 471x

    Otužovanie odmalička posilní imunitu aj u chorľavých detí

    Zdravie dieťaťa je prioritou každého rodiča. Niektoré detičky majú slabšiu imunitu, čo sa prejavuje chorľavosťou, častým prekonávaním viróz a rôznych detských neduhov. Hlavne po nástupe do kolektívu to býva výraznejšie. To vie potrápiť nielen samotných drobcov, ale aj rodičov. Veľkú rolu určite zohráva genetika a celková predispozícia, ako je organizmus odolný, no rodič svojím postojom to môže v mnohom ovplyvniť.

    Tajomstvo zdravých detí

    Je pochopiteľné, že rodičia majú záujem informovať sa, ako povzbudiť imunitu dieťaťa a čo robia rodičia zdravších detí ináč.

    "Mamičky detí, ktoré bývajú málokedy choré, čomu podľa Vás vďačíte za dobrú imunitu detí? Odkedy naše dve deti nastúpili do kolektívu, čo už je viac než rok, sú neustále prechladnuté, ukašľané, s teplotou. V zimných mesiacoch boli viac doma než v škôlke... Prosím, čo zaberá na posilnenie imunity Vám, alebo aký máte životný štýl? Budem vďačná za každý tip", položila takúto podnetnú otázku mamička vo fóre Modrého Koníka.

    Nebojme sa zimy

    V mnohých príspevkoch sa podstata odpovede sústredila práve na to, že rodičia sa neboja svoje deti vystavovať chladu. No zároveň nerobia nič špeciálne. Jednoducho povedané: primerane deti obliekajú, nie príliš teplo, chodia von za každého počasia a nesnažia sa neustále vytvárať im teplé prostredie.

    Napríklad:  "Neviem, čím to je, ale moje baby sú malokedy choré a zvyčajne im to aj rýchlo ustúpi. Ale, je pravdou, že máme doma dosť chladno. Bežne u nás nájdeš 18 stupňov, keď máme 20, už je čo povedať. Nejde o to, že by sme nejako šetrili na kúrení, ale o to, že ja neznášam teplo a bývame na prízemí a prirodzene je tu chladnejšie. A v spálni, kde spíme všetci, máme ešte chladnejšie, keďže ja strašne často vetrám."

    Podobnú skúsenosť uvádza ja ďalšia mamička: "Teplota na spanie je vačšinou 15 stupňov. Ale dievčatá spia ako šípkové ruženky, samozrejme pod hrubým paperovým paplónom... Tým, že sú zvyknuté na nižšiu teplotu, obliekam ich, podľa názoru mnohých naokolo, slabo. Ony samé sa odmietaju babušit, vždy mi hovoria, ze im bude príliš teplo."

    A nasledujúce tvrdenie to len potvrdzuje: "Keď si porovnám, že pokým dietky v škôlke chodili už v otepľovačkách, to moje v legínach. Hrubších, ale stále len legínach. Trošku chladnejšia voda pri kúpaní či sprchovaní, neprekúrené miestnosti a časté vetranie aj počas mrazov."

    Je prílišné obliekanie malých detí typické pre našu kultúru?

    V našej kultúre je skôr zaužívané malé deti pred zimou chrániť. S novorodencami sa nezvykne chodievať von na dlhší čas a v kočiaroch vidíme bábätká až príliš zababušené. Nie v každej krajine je to rovnaké. Kým u nás maminky váhajú pri teplote nad 10°C , či ešte dať pančušky pod tepláky, viď fórum, vo Veľkej Británii pri rovnakých teplotách deti bežne behajú s holými nohami.

    „My sme išli von hneď na druhý deň po pôrode a na tretí sme boli v meste, v Anglicku sa ide domov po pôrode buď v ten deň alebo na druhý. A keby ste videli anglické deti v zime, žiadne pančuchy, ani čižmy ani ponožky, holé nôžky!!! nepreháňam, kto bol v Anglicku, videl to,“ delí sa o skúsenosť mamička žijúca vo Veľkej Británii.

    Studená sprcha aj behanie v mraze bez hrubého oblečenia

    Niektorí rodičia pri otužovaní svojich detí idú ešte ďalej. Vyvíjajú už konkrétne situácie, keď svoje dietky na krátky čas vystavia chladu a tým posilňujú ich odolnosť. O otužovanie detí sa zaujímajú aj rodičia úplne malých detičiek, veď v určitej forme sa dá praktizovať už od narodenia. Všetko však s mierou a zdravým rozumom.

    „Rád by som mal otužilého Matesa z filmu S tebou mne baví svět,“ vyjadril svoje želanie otecko vo fóre venovanom práve tejto téme.

    Maminky praktizujúce otužovanie svojich detí sa podelili s takýmito zaujímavými nápadmi:

    „Ja otužujem malého v sprche, najprv sa osprchuje teplou a potom si dá ešte chladnú sprchu. Začali sme v lete, keď bolo teplo a teraz si už aj zvykol a teší sa na studenú a vrieska pri tom. Ešte je dobré aj také otužovanie, že v zime vybehneme niekedy len tak teplákoch vysypať smeti, alebo niečo podobné. Proste na chvíľku na studený vzduch bez naobliekania. Potom sa doma vyhrievame.“

    „Otužovanie odmalička: spať pri otvorenom okne aj v zime, vzdušný kúpeľ, potom aj sprcha, začínať vlažnou a prepracovať sa k studenej, samozrejme formou hry, aby to dieťa bralo ako zábavu a nie ako traumu.“

    „Moja dcérka ma 20 mesiacov a rada si po kúpeli, keď sa vypúšťa vaňa a ona v nej ešte sedí, púšťa si studenú vodu a strká tam rúčky a nôžky po troške.“

    Krásne príklady, ktoré podávajú svedectvo, že otužovanie môže byť pre deti veľkou zábavou. Čo je veľmi dôležité, pretože len vtedy to má zmysel. V žiadnom prípade ich netreba do ničoho nútiť.

    Zhrnutie

    Skúsenosti rodičov, ktorí či už vedome alebo náhodou vytvárajú deťom priaznivé podmienky na otužovanie a posilňovanie imunity sa dajú zhrnúť do niekoľkých bodov:

    • miestnosti, v ktorých žijete nie je dobré príliš prekurovať, postačujúca teplota je 20°C, v spálni ešte menej, často vetrať,
    • spať pri otvorenom okne, kým je to možné,
    • chodievať von každý deň a za každého počasia,
    • neobliekať deti zbytočne veľa, platí zásada pri deťoch, ktoré ešte ležia, či sedia v kočíku o jednu vrstvu viac ako má dospelý, pri starších deťoch rovnaký počet vrstiev,
    • ak sa rozhodnete pre nejakú formu zámerného otužovania, je určite vhodné poradiť sa s lekárom a o správnom otužovaní si zistiť, čo najviac informácií,
    • môžete skúsiť masírovať dieťaťu telíčko vlhkým uterákom, je to miernejšie ako studená voda a vhodné aj pre najmenších (od 6. mesiaca),
    • so sprchovaním v studenej vode, či polievaním dieťaťa studenou vodou veľmi opatrne a nie skôr ako od 2. roka, pritom zachovať princíp postupnosti, najprv naučiť na vlažnú vodu, potom postupne ochladzovať,
    • nenechávať dieťa sedieť v studenej vode,
    • pobyt vonku za nepriaznivého, mrazivého počasia so slabým oblečením a obutím jedine na chvíľu, nie dlhšie ako 15 minút,
    • pri otužovaní detí platí pravidlo všetko s mierou a rozumne a určite sa oplatí dodržiavať tieto aj ďalšie zásady správneho otužovania,
    • otužovanie musí byť pre dieťa zábavou, priaznivé psychické nastavenie je veľmi dôležité,
    • veľmi prospešné môže byť otužovanie spojené so saunovaním,
    • popri otužovaniu môžete dieťa viesť aj k pozitívnemu prístupu k prírode, k športu a k pohybu všeobecne, čo bude tiež pre jeho imunitu veľkým prínosom.

    Prečítajte si o imunite viac >>

    Foto: pixabay.com

    #imunita Vitamín C patrí medzi najznámejšie stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základného proteínu nachádzajúceho sa vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje tak ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu zabraňuje rozširovaniu infekcií v tele. Bdelosť vitamínu C nad imunitou je výsledkom dlhodobého vytvárania komplexných mechanizmov, preto je dôležitý jeho systematický príjem. Keďže vitamín C sa v našom tele netvorí, ani sa neukladá do zásoby, je potrebné pravidelne si ho dopĺňať.
    http://www.pharmshop.sk/vitamin-c-500-mg-tablet...
    #vitamin_c #chripka #jamieson

    #vitamin_d Jamieson vitamín D v ľahko prehĺtateľných kapsuliach je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s prehĺtaním tabliet. Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu, k zdravému rastu a udržaniu zdravých kostí a zubov a k správnej činnosti imunitného systému a svalov. Vitamín D zohráva úlohu v procese delenia buniek. #imunita #jamieson

    MUMPS (EPIDEMICKÁ PAROTITÍDA, PRÍUŠNICE)
    Po zavedení očkovania proti mumpsu v r. 1987, došlo takmer k 100% poklesu počtu ochorení na Slovensku. Po takmer nulovom výskyte parotitídy v rokoch 2005 – 2012, došlo v roku 2013 k zvýšeniu chorobnosti (nie však na úroveň pred zavedením povinného očkovania) na východe Slovenska (Košický a Prešovský kraj), ktorá pokračuje doteraz.
    Ide najmä o epidemický výskyt v rómskych komunitách. Najčastejšie sú postihnuté 5-9 ročné deti. Medzi chorými boli aj zaočkovaní jedinci.
    Zistilo sa, že ide o iný typ vírusu mumpsu, typ G, ktorý v našich očkovacích látkach nie je zahrnutý (očkuje sa proti typu A). Tento genotyp bol zodpovedný napríklad aj za epidémie mumpsu v Českej republike, Macedónsku, Holandsku, Veľkej Británii a v Nemecku. Epidemiológovia zistili, že nákazu si ľudia na východ Slovenska pravdepodobne priniesli zo zahraničia - hlavne z Anglicka a Nemecka, kam mnohí cestujú za prácou. WHO eviduje 12 genotypov vírusu parotitídy (A-M).
    Mumps je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje akútnym zápalom slinných žliaz, ktorý sa prejavuje únavou, horúčkou a bolesťami hlavy. Zdurené príušné slinné žľazy dodávajú tvári výraz škrečka. Najmä v dospelosti má mumps tendenciu sa skomplikovať nehnisavým zápalom mozgových blán a zápalom pankreasu. U chlapcov môže viesť ku zápalu semenníkov a následne ku sterilite. U nezaočkovaných malých detí do 1 roka (1. očkovanie sa vykonáva v 15. mesiaci života dieťaťa) a u ľudí so zníženou imunitou môže ochorenie viesť k ohrozeniu života.
    Mumps sa šíri vzduchom a chorý by mal byť izolovaný počas 2 týždňov, čo sa v rómskych osadách nedodržiava. Špecifická liečba na ochorenie neexistuje.
    Vakcína proti mumpsu poskytuje približne 85 % ochranu (proti typu A) a nezahŕňa vírus mumpsu typu G.
    Aj keď sa cca 15% zaočkovaných ľudí môže daným typom mumpsu nakaziť, ochorenie má miernejší priebeh a neprechádza do vážnych a život ohrozujúcich komplikácií
    - pri nákaze zaočkovaných osôb vírusom mumpsu typu G bol pozorovaný mierny priebeh ochorenia. To potvrdzuje aj nízky počet komplikácií a hospitalizovaných na východe Slovenska počas epidémie v porovnaní s epidémiami pred zavedením očkovania (4% vs. 20%). Časť očkovaných je chránených pred nákazou vírusom typu G. #imunita #mums
    zdroj: Epidemiologický informačný servis www.epis.sk

    (3 fotky)

    NEPASTERIZOVANÁ TRADIČNÁ BRYNDZA – LIEK PRÍRODY, KTORÝ POSILŇUJE NAŠU IMUNITU
    Prof. Ebringer roky skúmal probiotické vlastnosti tradičnej bryndze. Tradičnú nepasterizovanú bryndzu považuje za unikátny patent prírody, kde sa premnožia „priateľské“ baktérie. V 1 g bryndze sa nachádza asi 1-100 miliárd týchto prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej 100-1000 krát viac ako v jogurtoch. V tomto bohatom komplexe sa nachádza viac ako 20 rozličných druhov. Pre porovnanie probiotický jogurt obsahuje len 2, maxim. 3 druhy živých mliečnych baktérií.
    Mnohé z týchto „priateľských“ baktérií majú probiotické vlastnosti s blahodarný účinkom na ľudský organizmus. Okrem posilnenia imunity pred infekciami, má bryndza pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, srdcovocievnych ochorení, zažívacích problémoch, rednutí kostí a cukrovke.
    V štúdii prof. Ebringera 100 g bryndze denne už po mesiaci (!) znížilo hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi o 6% a po 2 mesiacoch došlo u 2/3 dobrovoľníkov nielen k nárastu „dobrého“ HDL-cholesterolu, ale aj k zníženiu krvného tlaku a hladiny cukru.
    Teplom a pasterizáciou sa však „priateľské“ baktérie ničia. Prof. Ebringer objasňuje mechanizmy chrániace konzumentov tradičnej bryndze tak, že prospešné probiotické baktérie produkujú počas zrenia syra prirodzené antibiotiká - bakteriocíny a spolu s metabolitmi mliečneho kvasenia sa podieľajú na potlačení aj potenciálne patogénnych baktérií, čím nahrádzajú potrebu pasterizácie.
    Nepasterizovaná bryndza by však, samozrejme, mala pochádzať z certifikovaného alebo overeného salaša.
    Pozn: Aby bryndza vydržala v chladničke čo najdlhšie, treba ju vybrať z mikroténu či fólie, aby mohla „dýchať“ a uskladniť ju napr. v sklenenej či keramickej miske prikrytej tanierom.
    #imunita #cholesterol

    #imunita Ako posilniť imunitu detí chutným a zábavným spôsobom? Predstavujem vám novinku tejto sezóny. Jamieson Vitamín C Gummies, žuvacie pastilky so sviežou pomarančovou príchuťou poskytujú vitamín C v odporúčanej dennej dávke 250 mg (125 mg v jednej pastilke). Sú vyrobené z ovocného pektínu - bez želatíny a bez gluténu, teda vhodné aj pre vegetariánov. Neobsahujú umelé farbivá ani príchute, sú bez obsahu aspartámu, lepku a laktózy. #vitamin_c #jamieson
    http://www.pharmshop.sk/produkty/vitaminy-miner...

    #vitamin_d Dr. William B Grant uvádza, že zvýšenie hladiny vitamínu D je „najefektívnejší spôsob, ako znížiť globálnu úmrtnosť.“ Tabletky vitamínu D3 s obsahom 1000 IU stoja spotrebiteľa približne 15 centov na deň. Jedná sa o miniatúrnu cenu, ktorá môže zabrániť chronickým, oslabujúcim a smrteľným chorobám, ktoré stoja spotrebiteľov a zdravotníctvo milióny Eur. Iba 15 centov denne môže urobiť svet zdravším miestom na život.

    https://www.youtube.com/watch?v=DBaaByPnjuM


    #imunita

    Vitamín D je regulátor imunitného systému. Výskumom bolo preukázané, že nedostatok vitamínu D je vysoko spojený s autoimunitnými chorobami, napr. roztrúsená skleróza a diabetes typu I.
    Nedostatok vitamínu D je spojený aj s Hashimotovou hypotyreózou - autoimunitného ochorenia štítnej žľazy.
    #vitamin_d #imunita
    zdroj info + foto: http://hypothyroidmom.com/92-of-hashimotos-pati...

    #imunita #chripka Bakteriálne kultúry: na našu imunitu vo veľkej miere vplýva zdravie hrubého čreva. O dobrý stav jeho mikroflóry sa starajú bakteriálne kultúry. Tie podporujú rast a rozmnožovanie dobrých baktérií, ktoré napomáhajú tráveniu a detoxikácii čriev, podporujú vitamínovú syntézu a stimulujú tak imunitu organizmu. Naštartovať náš imunitný systém a udržať tráviaci trakt v rovnováhe pri nedostatku bakteriálnych kultúr v strave, pri nadmernej konzumácii kávy či alkoholu, ale aj pri strese alebo liečbe antibiotikami, môžu pomôcť bakteriálne kultúry z lekární, pri výrobe ktorých sa používajú prvotriedne suroviny z overených prírodných zdrojov. Posilnime každý deň svoje telo výživovými doplnkami s obsahom viacerých bakteriálnych kmeňov.
    #probiotika #jamieson

    #vitamin_d #imunita Nezabudajme , ze hlavne detickam treba doplnat pravidelne kazdy den vitamin D. Nielen pretoze rychlo rastu ich kosti , ale kvoli imunite, na ktorej budovani ma velmi vyznamny podiel vitamin D. Kvapky baby D od Jamieson su urcene pre deti od narodenia a su vyrobene len z prirodnych zdrojov, ziadna syntetika a tak ho telicko max spracuje. #jamieson

    Deťom i rodičom chýba dostatok slnka a tým aj slnečného vitamínu D3 (cholekalciferolu), ktorý pomáha budovať imunitu a zasahuje do mnohých základných pochodov v organizme. Bez jeho podpory je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Imunitná reakcia vyžaduje teda prítomnosť vitamínu D3!
    #vitamin_d #imunita #jamieson #chripka

    aureliaoli
    7. okt 2015    Čítané 0x

    COLOSTRUM - Dar života

    Colostrum je tou najvzácnejšou tekutinou živočíšnej ríše.

    Tekutinou prvých hodín života, základným pilierom imunity každého jedinca. Patrí mu jednoznačne prvé miesto medzi výživovými doplnkamiktoré významne modulujú funkciu nášho imunitného systému. Každá fľaška colostra obsahuje „tekutý imunitný systém“, ktorý tvorí množstvo imunoglobulínov, ktoré priamo likvidujú vírusy a niektoré baktérie. Klinické štúdie preukázali 3-násobne vyššiu účinnosť v porovnaní s vakcínou proti chrípke (štúdia: Cesarone et al.: Prevention of influenza episodes with colostrum compared with vaccination in healthy and high-risk cardiovascular subjects; the epidemiologic study in San Valentino, 2007). V Colostre obsiahnuté rastové látky napomáhajú rýchlej regenerácii organizmu a protizápalové látky pomáhajú liečiť chronické zápaly v organizme.

    Colostrum je určite vhodné riešenie ako prvá voľba a prvá pomoc pri prejavoch choroby (vírusová, bakteriálna, infekčná ...). Ideálne pre tehotné a dojčiace matky, ako aj deti už od 6. mesiaca* života. Hlavným cieľom je, vyhnúť sa nasadeniu antibiotík, hlavne u maličkých detí, čo sa vo väčšine prípadov aj úspešne podarí docieliť. Antibiotiká a virotiká by mali byť až tým najposlednejším riešením, hlavne pri malých deťoch. (*Podávanie colostra pri detičkách do 6. mesiaca života, až po konzultácii s lekárom).

    Z čoho je zložené kolostrum? Je to unikátny súbor mnohých zložiek, vytvárajúci tento jedinečný prírodný kokteil „dar života“, ktorý našťastie nie je možné umelo vytvoriť - dáva nám ho sama matka príroda ...  Pozostáva z rastových faktorov, imunoglobulínov, voľných amino kyselín, vitamínov a minerálov. 

    __________________________________________________________________

    Imunoglobulíny

    • priama ochrana pri infekcii
    • zviditeľnenie baktérií
    • likvidácia bakteriálnych toxínov a vírusov
    • posilnenie oslabenej imunity

    Rastové faktory

    • ovplyvňujú rast a vyzrievanie rôznych typov buniek,  urýchľujú hojenie
    • ovplyvňujú vyzrievanie buniek imunitného systému
    • podporujú rast svalových buniek
    • hojenie a obnova výstelky čreva
    • anti-ageing efekt - regenerujú tkanivá   
    • GH, IGF-1, IGF-2, EGF, TGF β...

    Imunitné regulátory

    • transferín
    • lyzozým 
    • cytokíny (interferóny, interleukíny)
    • laktopeptidáza
    • laktoferín
    • oligosacharidy a glukokonjugáty

    __________________________________________________________________

                                          Kedy je možné použiť colostrum?

    Možnosti použitia (indikácie):                       

    • bakteriálne a vírusové infekcie (chrípky, ochorenia dýchacích ciest a iné.)
    • alergie a autoimunitné ochorenia
    • crohnova choroba (priaznivo ovplyvňuje priebeh zmien v čreve)
    • srdcovocievne ochorenia, poruchy krvotvorby a zrážanlivosti
    • nádorové a onkologické ochorenia
    • popáleniny, zlomeniny, pomliaždeniny
    • pooperačné a poúrazové stavy
    • akékoľvek zápalové ochorenia (kĺby, šľachy, svaly, pľúca, žalúdočná sliznica, tráviaci trakt, hrdlo, zuby, psoriáza a iné.)
    • gynekologické a urologické ochorenia
    • chronické ochorenia (diabetes mellitus, alzheimer, astma a iné.)
    • osobám vyšších vekových kategórií (anti-aging efekt)
    • menopauza (zmierňuje návaly)
    • depresie
    • redukčné diéty
    • intenzívny športový tréning 

    Vedeli ste, že ...

    1. Teliatko je jediné mláďa cicavcov, ktoré prichádza na svet bez imunity. A keby nedostalo životodarné  kolostrum do niekoľkých hodín od narodenia, tak by neprežilo. 
    2. Kravské (bovinné) kolostrum je nášmu ľudskému najpodobnejšie, zhoda viac ako 99%. Je zároveň až 30 krát účinnejšie, práve preto sa využíva kravské kolostrum pre nás ľudí. 
    3. Kolostrum sa v mliečných žľazách tvorí len prvých 12 - 24 hodín po pôrode.
    4. Záleží na pôvode kolostra. Z akého regiónu sú kravy, od ktorých je kolostrum. Kravy, ktorých kolostrum je spracovávané, by mali pochádzať z rovnakého prostredia, ako ľudia, ktorým je kolostrum určené. Je tomu tak preto, lebo tieto kravy sú vystavené rovnakým vplyvom prostredia, vírusom, baktériam a patogénom, ako ľudia z rovnakého regiónu a v kolostre sa vytvoria špecifické protilátky pre dané prostredie.
    5. Dôležité je spracovanie kolostra. Aby boli v kolostre zachované všetky účinné látky, musí byť použitá veľmi šetrná špeciálna metóda spracovania. Mnoho výrobcov však využíva pastrerizáciu (metóda akou sa spracováva mlieko), čím dôjde k znehodnoteniu a zničeniu väčšiny účinných látok. 
    6. Pozor na podozrivo lacné produkty ponúkané pod názvom kolostrum. Ak chcete naozaj kvalitné kolostrum vedzte, že pre zachovanie tejto kvality sú potrebné špeciálne technologické postupy. Taktiež je objem produkcie kolostra limitovaný počtom kontrolovaných chovov kráv, čo sa samozrejme premietne do ceny.

    Zdroj:

    Colostrum - Dar života: Dr.Marco Prűmmer

    PubMED - National Library of Medicine

    _ #zdravie #colostrum #kolostrum #imunita #imunoglobuliny #prevencia #obranyschopnost

    aureliaoli
    6. okt 2015    Čítané 0x

    Rafinovaný patent prírody I. - Colostrum

    Prežiť obdobie akým je jeseň alebo zima bez choroby je pre niekoho umením, a pre niekoho každoročná záležitosť.

    Ako v pohode prežiť toto pre našu imunitu zaťažkávajúce obdobie, plné kašľajúcich, smrkajúcich, chrchlajúcica všetkých ostatných “úcich”? Momentálne teplotné rozdiely nie sú nič príjemné a organizmu dokážu dať riadne zabrať. Tu sa preveruje naša imunita a obranyschopnosť. Možno si poviete, to je len nádcha, alebo no a čo, trochu mi tečie z nosa to nič nie je.

    Ale pozor! Práve v tejto chvíli, si zarábame na “parádny problém”. Prechodená choroba je katastrofa ktorá nás skôr či neskôr dobehne. A možno práve v tú namenej vhodnú dobu.

    Asi neexistuje “zaručený spôsob” ako sa chorobe vyhnúť, ale sú prostriedky ako možné škody minimalizovať. Príroda je však mocná “čarodejnica”, na záchranu svojich mláďat vytvorila rafinovaný patent - Colostrum.

    Skutočná hodnota colostra nebola v minulých desaťročiach docenená. Ukazuje sa však, že produkty ako colostrum, alebo Aloe Vera sú najprirodzenejšou ochranou, ktorú môžeme svojmu telu poskytnúť.

    Colostrum je látka, ktorá je v prírode jedinečná – obsahuje imunoglobulíny a rastové faktory, ktoré zaručujú zdravý vývoj, rovnováhu organizmu a podporu imunitného systému.  Vzniká v mliečnych žľazách matky – je prvou tekutinou, ktorú dieťa/mláďa po pôrode dostane. Colostrum novorodencom pomáha prežiť prvé dni života. Keď opustia maternicu, kde ich chránila matkina imunita, sú bezbranní.

    en vďaka colostru z matkinho mlieka si môže novorodenec vytvoriť vlastný imunitný systém a “prežiť” nápor vírusov, baktérií a plesní, ktoré na jeho krehký organizmus útočia.

    Štúdie dokázali, že colostrum má rovnaký blahodárny efekt aj na telo dospelého človeka. Ten si nepotrebuje imunitný systém budovať, potrebuje ho však posilňovať a udržiavať v rovnováhe. Denne je vystavený mnohým nepriaznivým faktorom a rizikám civilizačných chorôb.

    Ukazovatele akosti Colostra:

    1. Koncentrácia colostra – čím viac čistého colostra organizmu dodáme, tým prirodzenejšiu ochranu mu poskytneme. Najúčinnejšie je colostrum s prívlastkom direct,  čo znamená 100% koncentráciu účinných látok a bez akýchkoľvek prísad.

    2. Pôvod – colostrum musí pochádzať z výhradne overených mliečnych fariem a z regiónu, v ktorom žijeme aj my, aby boli v colostre obsiahnuté ochranné látky proti patogénnom, ktoré sú špecifické pre región, kde žijeme (stredoeurópsky).

    3. Kvalita spracovania - colostrum sa musí spracovávať za striktných podmienok. Zárukou kvality musí byť možnosť spätného overenia každej šarže výrobku až ku konkrétnemu chovu.

    4. Postup výroby – Kvalitné colostrum sa vyrába patentovaným, vysoko ceneným a šetrnným spôsobom za studena, vďaka čomu sa v ňom zachovajú všetky zdraviu prospešné látky. Pri 43° Celzia sa bielkoviny znehodnotia, takže užitočné látky by boli zničené. Zničené môžu byť aj v prípade, že colostrum nepochádza z prvého alebo druhého dojenia v prvých 12 hodinách po pôrode.

    Mohlo by Vás zaujímať:

    Kravské colostrum je 30 – 40 x biologicky účinnejšie ako ľudské colostrum. Preto je významným doplnkom liečby pri akútnych, chronických, vírusových i protizápalových infekciách.

    Na rozdiel od mlieka colostrum obsahuje len zanedbateľné množstvo laktózy, preto ho väčšinou tolerujú aj osoby s neznášanlivosťou na mliečny cukor. Užívanie colostra nie je obmedzené vekom a je vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy.

    Odporúčanie: Ak chcete pre svoj organizmus niečo urobiť, postarať sa oň, posilniť svoju imunitu prírodnou cestou a pritom účinne zaraďte colostrum do svojho jedálneho lístka 😉

    _ #zdravie #colostrum #kolostrum #imunita #imunoglobuliny #prevencia #obranyschopnost