nianai
    Správa bola zmenená    2. jún 2023    

    #kocik Ahojte. Odporucte mi prosim sportovy kocik pre rocne dieta. Ale taky, ze do jednej ruky vezmem dieta a do druhej kocik. A takto prejdem dve poschodia. Nemame vytah. Dakujem.
    Pozerala som Nunu a Britax.

    Žienky máte niektorá biely kočik? Ja plánujem kúpiť kočik bielej farby s ekokože čiže keď sa zašpiní ho utriem a hotovo veľa ľudí má odhovára,tak či máte niektorá a zvykne sa Vám nejak špiniť #kocik

    bally
    21. jún 2017    Čítané 4231x

    Prekrývate kočík plienkou? Ohrozujete svoje dieťa!

    Ako môže niekto v letných horúčavách nechať dieťa v aute? Takéto prípady sa stávajú každý rok a pochopiteľne sa nad nimi pohoršujeme, pretože ide o veľký hazard so zdravím a životom dieťaťa. Čosi podobné sa ale okolo nás deje denno-denne, len to mnohí z nás netušia. Poznáte mamičky, ktoré v dobrej viere, že chránia svoje bábätko pred slnkom, prekrývajú kočík plienkou? Alebo to robíte vy sama? Je načase s tým prestať. 

    Teplota v kočíku nebezpečne stúpa

    Je úplne jedno, či mamička cez kočík prehodí deku, plienku alebo akúkoľvek tenkú látku. Prekryje totiž jediný otvor, cez ktorý k dieťatku prúdi vzduch. V takto uzavretom kočíku začína teplota stúpať veľmi rýchlo. Počas letných horúčav sa môže na slnku vyšplhať až na 37 ° C. Teplotný rozdiel v kočíku a vonku môže byť aj 15 stupňov, čo je už pre dieťatko alarmujúce.

    Čo bábätku v prekrytom kočíku hrozí? Vďaka vysokej teplote môže dôjsť až k prehriatiu alebo úpalu. Tým to ale nekončí. Bábätko môže prestať v dôsledku horúčavy dýchať a mamička to ani nezbadá, nakoľko na neho kvôli prekrytiu nevidí. Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) prichádza náhle a potichu, preto je dobré nespúšťať bábätko z očí ani počas letnej prechádzky.

    5 pravidiel kočíkovania počas letných horúčav

    • Kočík neprekrývajte - ak chcete bábätko ochrániť pred slniečkom, kúpte si radšej slnečník na kočík alebo špeciálne clony s UV faktorom, ktoré nebránia prúdeniu vzduchu do kočíka, ak čakáte letné bábätko môžete sa poobzerať po kočíku, ktorý bude mať na strieške možnosť vetrania
    • Vyhýbajte sa slnku medzi 11. a 17. hodinou - pokiaľ už musíte ísť v tomto čase von, nezdržiavajte sa tam zbytočne dlho a vyhľadávajte radšej tieň
    • Bábätko ľahko oblečte - v lete určite neplatí pravidlo, že by mal mať drobček o jednu vrstvu oblečenia navyše, počas horúcich letných dní mu postačí len bavlnené bodynko, nemusíte sa báť nechať ho ani nahé a prípadne ho len prekryť bavlnenou plienkou
    • Nezabúdajte na opaľovacie krémy - predtým, než sa vyberiete na prechádzku, natrite bábätko detským opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom, natrieť by ste ho mali celé, teda aj pod plienočkou a oblečením
    • Dbajte na pitný režim - rovnako ako vy, aj bábätko potrebuje počas leta zvýšiť prísun tekutín, a to buď materského mliečka, ak dojčíte alebo čistej vody

    #zdravie #kocik #leto #teplo #prekryvanie_kocika #materstvo
    Foto: flick.com

    katjanka
    23. máj 2017    Čítané 1758x

    „S kočíkom vstup zakázaný“: Kočíkovú diskrimináciu mamičky dobre poznajú

    Kým sa do podobnej situácie nedostanete vy samotné, poriadne si ani rôzne obmedzovania nevšímate. S novou pozíciou rodiča však začínate riešiť aj nové trampoty. Napríklad problém dostať sa s detským kočíkom tam, kam práve plánujete.   

    Dnešná doba je iná, ako pred niekoľkými desiatkami rokov, no prekvapivo aj teraz nájdete na mnohých miestach úskalia. Často pritom nejde iba o technický problém, ako sa do obchodu či inej prevádzky dostať (bariérový prístup), ale aj o to, že vás dnu jednoducho odmietnu s kočiarom pustiť.  

    Často záleží aj od toho, či bývate v menšom či väčšom meste. V malom mestečku s dvomi obchodmi vás predavačky vás už poznajú, podržia vám dvere či dokonca postrážia bábo, kým vy nakupujete. No práve v menších mestách či obchodoch môžete počúvať ako častú výhovorku, prečo vás požiadajú, aby ste kočík nechali pri pokladni – nedostatok priestoru. Vo väčších mestách sú na prítomnosť mám s kočiarmi skôr zvyknutí a nájdete tu aj kopec dostatočne veľkých obchodov, no ani tu nie je nič nezvyčajné natrafiť na nepríjemné situácie.

    Viaceré mamičky preto radšej uprednostňujú nakupovanie v sprievode partnera či niekoho ďalšieho, ktorý s drobcom v prípade potreby zostane vonku. Alebo zvolia miesto kočíka šatku či detský nosič. No nie všetky deti sú na takéto riešenia zvyknuté. A aj pre mamičky, ak sa chystajú napríklad vynoviť vlastný šatník, nejde o ideálne riešenie.

    Zákaz vstupu? Tak nakúpim inde!

    Ceduľa s nápisom „Zákaz vstupu s kočíkom“ alebo len ústne vetovanie zo strany predavačov. Jedno či druhé dokáže maminy poriadne vytočiť. Nečudo! Či už ide o obchody, banky, potraviny, „čínske“ butiky či dokonca špecializované obchody s potrebami pre deti.

    Mnohé ženy sa však zhodujú na jednom: Obchody sa tak sami oberajú o zákazníkov, veď konkurencia je dnes veľká. V takomto prípade si zájdem do obchodu naproti, kde s mojím kočíkom problém nemajú. "Komu nie je dobrý môj kočík, tomu nie su dobré ani moje peniaze. V dnešnej dobe maximálnej konkurencie obchodov to fakt nie je problém," priznáva sa mamička v diskusii na Modrom koníkovi a podobný názor majú aj ďalšie ženy. "Ak do obchodu nemôžem ísť nakupovať s kočíkom, tak tam nepôjdem ani vtedy, keď ho nemám. Ja im na tie nápisy 'Zákaz vstupu so psom a kočíkom' zvysoka kašlem. Svoje peniaze dokážem minúť aj inde," pridáva sa Dahlia.

    Bariérové nákupné centrá

    Ďalšia mamička sa zdôverila so svojou skúsenosťou z istého, údajne najväčšieho obchodného domu vo Zvolene. Dovnútra ju síce pustili, no o bezbariérovosti strediska sa hovoriť nedá. Výťah v centre budete hľadať márne, takže na poschodie sa dostanete iba po pohyblivých schodoch. Tie tiež vedú iba smerom hore, cestou naspäť budete musieť kočík zvážať po obyčajných schodoch. A určite nie je jediná s podobným zážitkom. Bariérové vstupy na poštu, polikliniku či do obchodov, príliš úzke dvere, nedostatok priestoru priamo na ploche prevádzky... S takýmito patáliami bojujú mnohé z vás.  

    Detský obchod bez deti

    Čerešničkou na torte je kočíková diskriminácia v obchodoch, kde by ste to najmenej čakali – s potrebami pre deti. "Nechápem, že keď sa predajca rozhodne predávať oblečenie pre detičky, nemyslí na to, ako prídu tie maminy do obchodu. Nie každá je ochotná nechať dieťa pri pokladni, keď je obchod plný a nevidí naň," vybavuje si na ďalšom fóre jedna z mamičiek. Predavačke napokon v obchode s detskými potrebami povedala svoje po tom, čo jej oznámila, že s kočíkom dnu ísť nemôže, pretože sa u nich dosť kradne a na kočík vlastne ani nie je dostatok miesta.  

    Nepohodlné bývanie

    Viaceré mamičky majú tiež problém, ak bývajú v starších typoch bytoviek. Veď to určite poznáte aj vy, či už z vlastnej skúsenosti alebo z návštev u známych. "Bývame v Bratislave v Ružinove, v starom dome, a medzi bránou a výťahom je asi schodov," popisuje mamička z hlavného mesta. Každodenné posilňovanie rúk a nervov je teda na svete!

    Inšpirácia zo zahraničia

    Na záver vás zrejme neprekvapíme, ak zhodnotíme aj zo skúsenosti mamičiek z Modrého koníka, že na západe je situácia lepšia. Na mnohých miestach je samozrejmosťou parkovanie pre rodičov s deťmi čo najbližšie pri obchode, na verejných toaletách nájdete prebaľovací pult, kreslo či dokonca tichú miestnosť na kojenie. O bezbariérových vstupoch a absencii akýchkoľvek zákazov vstupu s kočíkom už ani nehovoríme. A aby sa na vás pri vstupe na predajňu či do autobusu s kočíkom pozerali ako na blázna, toho sa tiež zrejme nedočkáte. Mali by sme sa západom inšpirovať, čo poviete?

    Stretli ste sa aj vy s kočíkovou diskrimináciou? Napíšte nám, kde to bolo!

    #kocik #materstvo 

    Zdroj foto: shutterstock

    cacika
    7. aug 2013    Čítané 0x

    Iný pohľad na kočíky - čo si myslia afričanky

    Africké matky vnímají kočárky jako odpornou módu. Tradice nošení dětí se stále drží. Děti přece nemohou sedět jako pecky.

    autor: Emily Wax, Washington Post

    Irene Wambui: "Nedokážu si představit, proč by si někdo koupil dětský kočárek." Říká, že ho považuje za studenou klec plnou zbytečných chrastítek, držáků na nápoje a odrazek. "Děti někdo nacpe do nějaké vymyšlenosti a tlačí je městem jako nějaké zvíře." Přesto ji vidíme,jak se v nákupním středisku pro střední třídu Westlands snaží prodat nejnovější zboží, čtyřkolové plastové a kovové nástroje moderního mateřství. Ale kočárky byly dosud v Nairobi propadák a urážka tradici.

    V Africe vídáme ženy s někdy spícími někdy rozmarnými dětmi zabalenými v kuse látky na zádech. Miminka se přesouvají v rytmu boků svých matek, celý den jsou synchronizovaná, ohýbají se se svými maminkami pro vodu nebo když zametají podlahu a znovu se s nimi zvedají, když se ženy zastaví k odpočinku. Visí na nich  i tehdy když jejich matky prodávají potraviny na trhu, nebo se modlí v kostele či mešitě.

    Zavedení kočárků a sporťáků děsí tradicionalisty, a to i takové jako Wambui, která kočárky prodává. Kočárky se už objevují v hlavních městech po celé Africe, ale zatím to není žádný trhák.
    "Není to nic moc. V Africe děti buďto nosíme nebo je necháme ať si dělají co chtějí. Nemohou sedět jako pecky," říká Wambui." Kromě toho, naše silnice nejsou na kočárky dělané. Pokud by všichni měli kočárek, způsobilo by to kolaps v ulicích. Pak by to bylo špatné nejen pro naše děti ale i pro naše ulice."
    Zara Esmail je manažerka obchodu a nadřízená paní Wambui. Prochází se sem a tam před kočárky. Říká, že v obchodě se prodal pouze jeden dětský kočárek za poslední dva měsíce, a to pracovníkovi OSN z Británie, který si stěžoval na malý výběr.
    "Myslela jsem, že se budou prodávat mnohem lépe," řekla Esmail. A dodala - možná že by bylo dobré nasměrovat reklamu více na pracující maminky ze střední třídy. "Mysleli jsme, že tyto moderní věci budou hit."

    Kočárek vyvolal debatu mezi africkými pediatry, kteří si myslí, že tento nástroj - původně vytvořený jako prostředek, který šetří námahu evropské střední třídě- může poškodit vztah mezi matkou a dítětem.
    "Kočárek je opravdu nejlepší prostředek k tomu, aby vzdaloval dítě od matky" řekl Frank Njenga, dětský psychiatr působící v Nairobi, rušném hlavním městě Keni. "Dítě na zádech matky je stále v teple a pohodlí. Dítě se cítí bezpečně a bezpečnější lidé jsou šťastnější lidé."
    Ve Spojených státech a Evropě budí kočárky již dlouho kontroverze. V poslední době je někteří lékaři a dětští psychologové obviňovali ze všeho možného, od dětské obezity po nízké sebevědomí později v životě.
    Jane Clark, profesor kineziologie na University of Maryland, řekl, že existuje obava z následků nadužívání kočárků pro starší děti, protože batolata jsou tak méně fyzicky aktivní. Mezi rodiči se stále více prosazuje myšlenka nošení dětí a osvobození dětí z jejich kočárků.

    Zároveň se ale spousta webových stránek a časopisů ve Spojených státech a Evropě věnuje tématu výběru toho správného kočárku - ať už má otočnou rukojet, sedačky vedle sebe, je vhodný k joggingu nebo na spaní nebo nemá lehkou titanovou konstrukci, pneumatiky, zadní odpružení, lapače nečistot, baterie na blinkry. Některé evropské starožitné kočárky jsou symboly společenského postavení pro celebrity, jako je Madonna a Celine Dion, které prý utratily 2.600 dolarů za klasickou značku Balmoral Pram, kterou weboví recenzenti popisují jako malý Humvee.

    Afričané považují tradiční metodu nošení dětí za jedinou opravdovou metodu každodenní péče o dítě. Když je čas kojení, matka jen přesune své dítě ze zad na břicho a dítě je u prsu. Dětský kočárek  by tak mohl změnit všechno. Ale mnoho lidí v Nairobi je toho názoru, že toto zařízení by bylo jen dalším příkladem toho, jak Afričani přijímají ty nejhorší výdobytky industrializace.

    "Existuje mnoho prastarých zvyků, které už pro dnešní Afričany nemají význam" řekla Carol Mandi, šéfredaktorka časopisu Eva pro východoafrické ženy. "Naším úkolem je vybírat si jen to dobré. Ale nošení na zádech, to je prostě skvělý zvyk, který udržuje děti emocionálně stabilní a v matkách podporuje vazbu k dítěti. Nemůžeme přestat být Afričankami proto, že jsme se náhle ocitly uprostřed moderního světa. Co bude dál? Řeknou nám abychom přestaly kojit na veřejnosti? Ani náhodou."

    zdroj:

    http://vbavlnce.blogspot.sk/2013/05/clanek-z-roku-2004-o-tom-co-rikaji.html

    martinjasen
    19. nov 2012    Čítané 0x

    Mriežka "#" a vyhľadávanie pomocou mriežky

    Mriežka je znak na klávesnici pod číslovkou 3 a vyzerá takto: "#". Skratka ako napísať "#" je - pravý Alt + X = #

    Čo sa dá s "#" robiť?

    Funguje to podobne ako používanie "@", avšak robí to niečo iné 🙂 Ak do vašich krátkych správ, popisov albumov a článkov vložíte znak "#" a bez medzery za ním slovo, napr. #kocik   #rozpravka   #tehotenstvo   #20tt. Tento text sa po zverejnení stane odkazom, na ktorý môžete kliknúť a zobrazia sa vám všetky príspevky, ktoré to tiež obsahujú.

    Vyskúšajte si kliknúť napr. #bazar (už som to pridal do viacerých svojich príspevkov).

    Ako vám "#" pomôže?

    Tým, že "#" budete používať vo vašich príspevkoch, vytvoríte jednoduchý spôsob vyhľadávania podľa kontextu. Vložte do vyhľadávania vo fotoblogoch #bazar a hneď máte príspevky, ktoré sa týkajú bazáru. Samozrejme, ak to niekto do svojho príspevku nepridá, tak to tam nebude, preto je dôležité, aby ste to používali často a čo najviac z vás.

    Inšpirácie ako mriežku používať

    Napríklad príspevok vo fotoblogu sa týka:

    Neexistujú obmädzenia v tom, ako to používať. Záleži iba od vašej kreativity a od toho, či to začnú používať aj ostatní.

    Ako mriežku správne používať

    • Pri vytváraní používajte slovenské slová bez diakritiky. Nie je to podmienka, je to však zrozumiteľnejšie.
    • Mriežky nevkladajte do nadpisu albumu alebo článku, tam to nefunguje.
    • Nepoužívajte loginy užívateľov.
    • Slovo s mriežkou musí byť oddelené medzerami _#dom ("_"= medzera).
    • Vyberajte kratšie a všeobecnejšie slová, aby ich mohlo používať čo najviac ľudí.

    Martin Ďurina

    Asmira Team