Adopcia 3 - 5 ročného dieťaťa
Ahoj, zvažujeme adopciu dieťaťa 3-5 ročného. Môže mi prosím poradiť niekto, kto má skúsenosti? Je čakanie na takéto staršie dieťa niekoľkoročné, ako pri bábätkách? Zvykne si dieťa, ak už má povedzme 5 rokov, na novú rodinu ako na svoju? Za akúkoľvek skúsenosť budem vďačná.
Ešte len zvažujete, alebo už máte za sebou aj prípravu a už vás idú zapísať do zoznamu čakateľov ???
Nemyslím si, že to bude rýchlejšie, ak chcete iba adopciu, skôr si myslím, že takéto deti sú viac do pestúnstva.
+ rátaj s tým, že keď má dieťa viac ako 3 roky, nebudeš mať nárok na materskú, iba na rodičák, aj to ten nižší...
A každé dieťa je individualita, nedá sa určiť čo bude. Niektoré si zvykne, ale veľa tú situáciu neprijme a budú problémy v puberte a bude ho to ťahať k pôvodnej rodine.
@aliziana Tiež si to myslím, ako píšeš. Všetky novonarodené deti, ak sú právne voľné, idú hneď na adopciu a aj tam sa čaká roky. Ak má dieťa už tých 5 rokov, tak sa do detského domova, k profi rodičom, dostalo pravdepodobne až neskôr, z rôznych dôvodov, a tieto deti nie sú poväčšine právne voľné na adopciu. A aj na úrade priamo povedia, že deti nad 6 rokov sa už takmer vôbec neadoptujú - to dieťa už má svoju minulosť, pozná svoju biologickú rodinu, širšiu rodinu, často je záujem aj o kontakt s ňou. Toto môže potom neskôr robiť problémy, nakoľko dieťa adopciou "stráca" svoju pôvodnú rodinu.
Pri starších deťoch sa rieši ako píšeš pestúnstvo. Tu je síce šanca, že sa dieťa môže vrátiť k svojej biologickej rodine, ale poväčšine je to len minimálna a teoretická šanca a takéto deti ostávajú u pestúnov až do dospelosti.
@aliziana nie je to pravda, materská sa počíta 3 roky od predbežného opatrenia do 6 rokov max
@tortelinka to je rodičovská, pokiaľ viem...
@tortelinka aliziana má pravdu
Kamoška je samoziadatelka, preto chcela väčšie dieťa (mala trochu cez 3 roky), do pestúnskej (lebo jej by prípadný kontakt s rodinou nevadil). Šlo to veľmi rýchlo. Pred rokom a pol. Ak chces, pošli správu, skontaktujem vás (nie je na koňovi)
My sme si adoptovali 3 a 5 rocne deti. A sme velmi stastni. Su moje vsetko.
Nám na príprave hovorili, že starších detí je na adopciu veľmi málo,že skôr do pestúnskej starostlivosti.
Dobry den,ja som cakala 4 mesiace.
Zdravím, my sme čakali 4 mesiace TT kraj na trojročného - ale bola to zhoda okolností, naozaj vačšie deti skór do pestunskej idú aj náš je v pestúnskej i keď aktuálne už riešime osvojenie. Ale trvá to a je to riziko veľké podľa mňa.
Chvála Bohu náš malý je bez tráum, a zlých spomienok, bol odobratý vo veku 2 rokov od bio matky a teda si nič nepamatá. Tak vlastne máme veľké šťastie. Veľmi držím prsty ♡
Ahojte, tak ideme robiť aktualizaciu, keďže moji chlapci si zmysleli že vieme poskytnúť veeeeeľa lasky a všetko čo k tomu patrí ešte niekomu ďalšiemu ♡
Ahojte, prosím je tu niekto ochotný kto by mi vysvetlil adopciu a celý postup? Chcela by som staršie biele dieťa okolo 2-3r., nie novorodenca. Ako dlho sa čaká v BA? Je tu množstvo príspevkov, ale nemám priestor z toho vyberať čo je pre mňa potrebné. Budem vám veľmi vďačná.
@sonkasrnka zakladny postup ti napisali. Ja sa tiez priklanam k nazoru, ze cakanie neskratis vekom 2-3 roky. Vela ziadatalov ma vel 0-3 roky. A takychto deti je pomerne malo. Mozno z neuspesnej sanacie, kde rodicia prestali javit zaujem o dieta, ktore im bolo odobrate. Ak nechces cakat roky mozes ist do pestunskej starostlivosti alebo posunut vekovu hranicu vyssie.
@ada7777777777 4 mesiace na adopciu prosim? cakame na zaradenie do zoznamu, sme pred pripravou - a neviem ako sa mam rozhodnut, ci trvat na adopcii alebo prijat aj pestunsku starostlivost ☹ je to vnutorny boj
@lenkuch pri pestunstve je väčšia pravdepodobnosť, že vám ponuknu dieťatko.....ale pri adopcii môže ísť o dlhé čakanie.....taktiež je dôležitá požadovaná veková hranica....naša bola max 7rokov....napokon sme dostali 4 rocne dievčatko
@ada7777777777 dakujem krasne za odpoved - no napokon sme dali hranicu do 6 rokov aj surodencov. Ideme do pripravy a teda po priprave sa rozhodneme ci adopcia ci aj pestunska. Som naklonena aj pestunskej; avsak je tam v pozadi strach ze by sme dietatko museli casom odovzdat vlastnej rodine
@lenkuch toho sa nemusíte báť.my máme dievčatko už štyri roky a návrat do biologickej rodiny je nereálny.kludne mi napíšte správu ak by ste chceli viac detailov.

čakacia doba záleží asi aj od toho, či môže byť aj rómske dieťa alebo len biele...