icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

amienne
1. feb 2020

@rebekarebekova neviem ako to mysleli, ja som to dalej neriesila lebo my sme od zaciatku boli vo vsetkych dokumetoch spomenuti ako ziadatelia zapisani do zoznamu ziadatelov o osvojenie ako aj o pestunstvo. A museli sme aj pripravu zas aktualizovat narychlo.

rebekarebekova
1. feb 2020

@amienne kvoli zmene pestunstva na osvojenie ste museli aktualizovat pripravu? Aj my sme zapisani ako ziadatelia o obe..

rebekarebekova
1. feb 2020

@japanka
@bosorkabb
@amienne
Od kedy sa rata prosim tych 9 mesiacov?
Vlastne viem odpoved - ako kde, ze? 😂🙈🤦‍♀️

bykaterina
1. feb 2020

@amienne nam napr povedali jasne bud osvojenie alebo adopcia na dokumnetoch

amienne
1. feb 2020

@rebekarebekova veru hej. Som volala do Usmevu pred Vianocami, ze to musime rychlo zbuchat. Ale myslim, ze to skor prehanali na UPSVare, nez ze by to sud vyzadoval. Lebo aktualizaciu sme robili pred rokom a je potrebne ju opakovat kazde 2 roky. Ale nechcela som riskovat, ze nam bude daka blba aktualizacia chybat, tak sme radsej podstupili uz 3ti krat 🙈 Podla mna casto ani na tych uradoch nevedia, co skutocne treba a co je zbytocne. Ale po tolkom cakani na vytycenie pojednavania asi nikto nechce skusat, ci si sud na nieco spomenie alebo doziada a nebudes to mat.

bosorkabb
1. feb 2020

@amienne nemusí byť zapísaní v zozname keďže tam bol už v čase keď sa pestunom stal. A vždy musí súd pozbavit bio. rodiča práv
@bykaterina ide o to že nemôže prejavovať reálný záujem o dieťa.

bosorkabb
1. feb 2020

@rebekarebekova odo dňa prevzatia dieťaťa z Ded. Ale pri pestunstve sa striktne nepožaduje 9 mesačná doba. Súdna prax nevyžaduje žiadnu. Ale úprimne málo kto má v pestunstve kratšiu dobu ako rok, keďže súdy dlho trvajú.

bykaterina
1. feb 2020

@bosorkabb jj chapem tomu a na zaklade toho sa odoberu tie jej rod.prava

amienne
2. feb 2020

@bosorkabb nie kazdy pestun je zapisany aj v zozname o osvojenie, vies. Oni vedu tie zoznamy oddelene a musis byt v oboch. Preto na to upozornovali.

bosorkabb
2. feb 2020

@amienne pestun tiež musí byť zapísaní v zozname žiadateľov o náhradnú starostlivosť. Nie každý pestun má uvedené osvojenie. Na fb je skupina pestunov a málo ktorý mal aj osvojenie a predsa dieťa osvojili.
Pestun absolvuje tie isté psychologické sedenia ako budúci osvojitel. Napríklad mi sme mali v skupine na príprave 2 takých a jeden z nich už dieťa osvojil.

tulipan43
2. feb 2020

@rebekarebekova. My sme nemuseli robiť žiadnu aktualizáciu, malého sme mali na neodkladne do právoplatneho rozhodnutia o pestustve, medzitym matka podpísala adopciu, sud ju zbavil rodičovských prav a vyslovil osvojitelnosť, my smr si k povôdnemu návrhu požiadali o zmenu petitu z pestunstva na osvojitelnosť a do neceleho roka odo dňa prevzatia malého na hosťovsky pobyt sme ho mali osvojeneho.

amienne
2. feb 2020

@bosorkabb no tak aj toto je dokazom, ze kazdy UPSVAR a sud si zije svoj zivot a urcuje svoje vlastne pravidla. Ano jasne, ze pestun absolvuje na priprave to co osvojitel, dokonca my ked sme zmenili nazor a rozhodli sa kriteria rozsirit o pestunstvo museli sme dodatocne absolvovat dalsie hodiny pripravy kvoli pestunstvu lebo tam sa preveraju este aj dalsie veci.

tulipan43
2. feb 2020

@amienne kolizna na sude povedala , že je len jeden zoznam tak pre pestunov ako aj pre osvojitelov. Pýtal sa jej na to sudca

bosorkabb
2. feb 2020

@amienne vidíš a my sme nemuseli nič, ani čo poznám pestunov tak to od nich nikto nežiadal. A tak je to právne v poriadku.

bykaterina
2. feb 2020

@tulipan43 mne na kuratele povedali že musíme dať na žiadosť či pestunstvo Alebo osvojenie. A keď som sa pýtala že koľko cca sa čaká tak že ono to je každý zóznam zvlášť a následne záleží od podmienok čo je pochopiteľné s tými podmienkami..

amienne
2. feb 2020

@bykaterina presne aj my sve boli zapisani v dvoch zoznamoch. To je neskutocne ako jeden proces nie je tento stat a urady schopny jednodne aplikovat a akurat potom buzeruju so zbytocnostami.

bykaterina
2. feb 2020

@amienne no u nás sa nedá byť v dvoch iba buď tam Alebo tam . A ak máš na pestunstvo a zoberieš do dieťa a potom môžeš byť daná do zoznamu na adopciu

ereska
2. feb 2020

Ja keď som volala kolky sme tak povedala číslo a plus že sú pred nami dve pestunske

rebekarebekova
2. feb 2020

@tulipan43 wau. No vy ste to mali fakt super rychle. A aj nejaku ustretovu matku ste mali, ze to podpisala pred 6 mesacnou lehotou.
U nas to vidim, ze jedine sud. A aj to je otazne ci sa vobec dostavi..

tulipan43
2. feb 2020

@bykaterina ja mám pocit, že čo kuratela všade inak povedia

tulipan43
2. feb 2020

@rebekarebekova držím palce, aby všetko dobre dopadlo

bykaterina
2. feb 2020

@tulipan43 asi áno čo čítam

ninquewen
4. feb 2020

My sme Bratislava, chceme si zmenit z adopcie na pestunstvo a povedali nam, ze treba aktualizaciu. Ci potom budeme v dvoch zoznamoch, alebo len v jednom dam vediet, ked po aktualizacii pojdeme na UPSVAR to predebadit 🙂

amienne
4. feb 2020

@ninquewen my sme boli v BA a boli sme v dvoch. A ked sme menili kriteria museli sme robit aktualizaciu ako pises, lebo na pestunstvo je v priprave este o zopar info navyse co sa pre osvojitelov tam nepreberaju. Boli sme po 3,5 roku na adopciu 55 miesto a po absolvovani pripravy na pestunstvo (2sedenia v usmeve) 5ty v zozname pestunov. Do dvoch mesiacov boli deti, lebo predchdcovia pred nami odmietli surodenecku dvojicu.

amienne
4. feb 2020

@ninquewen a dodam, ze jedno z deti uz mame po roku osvojene 😉

lucka_lullu
4. feb 2020

Ahojte dievčatá. Chcem poprosiť o radu, tie ktoré patríte pod Žilinu, kde presne mám ísť pre potrebné tlačivá? Viem ze úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline, ale tam kde potom?

johanka121
4. feb 2020

@lucka_lullu na 4. Pos hodí, číslo dverí 410..je to na pravej strane

lucka_lullu
4. feb 2020

@johanka121 ďakujem Ti

bykaterina
4. feb 2020

@lucka_lullu zavolaj si dopredu lebo ta druha pani ze je dlhodobo chora, tak aby tam bola ta druha

lucka_lullu
4. feb 2020

@bykaterina aha, dobre zavolám, ďakujem 😉