icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bykaterina
4. feb 2020

@lucka_lullu držím palce ❤🍀 ideš na adopciu či pestunstvo?

zuzlicek44
5. feb 2020

Prosím vas,stalo sa vám, keď ste čakali na súd o osvojeni , že si súd kde bude pojednávanie prebiehať,vyžiadal zlozku zo súdu kde predbiehalo pojednávanie predtým? ( Napr.predosvojitelska)
Sa mi to.nezda...🙈

lucka_lullu
5. feb 2020

@bykaterina ved práve to tu čítam... Myslela som, že vieme byť v dvoch zoznamoch, v zozname na adopciu aj pestunstvo. Viem, že v Žiline sa čaká veľmi dlho a my už nie sme najmladší... Neviem si predstaviť čakať 8 rokov.

rebekarebekova
5. feb 2020

@zuzlicek44 preco sa ti to nezda? Potrebuju predchadzajuce, resp. vsetko info o rodine.m

bykaterina
5. feb 2020

@lucka_lullu presné ako my.

tulipan43
5. feb 2020

@zuzlicek44 u nás pýtali spis na pripojenie tiež. Je to bežná prax

zuzlicek44
5. feb 2020

@tulipan43 aha ďakujem. Lebo v papieroch niečo čo postupujú spis a ja som panikarila že nám presunuli spis na iný súd,ale som tam volala tak že sa jedná o túto zložku🙂

zuzlicek44
5. feb 2020

@rebekarebekova som myslela že Spiš nám presunuli a tiež som myslela že si to elektronický vedia všetko dohľadať 🙈

rebekarebekova
5. feb 2020

@zuzlicek44 elektronicky? Zlata.. joj kiezby 🙈😂

tulipan43
5. feb 2020

@zuzlicek44 ja sice robím v justícii, ale žeby boli až tak ďaleko neverím 😂, to je hudba budcnosti

berginkan
5. feb 2020

Prosim vas, je to fakt brutalny bordel. Nam poslali termin na predosvojenie a dnes mi volali ze ci sme si uz dali osvojenie. Musela som urobit par telefonatov lebo kazda pani na upsvare nieco ine tvrdila a chcela... snad uz v tom naju poriadok zajtra este volame pre istotu sudkyni. 🤦🏼‍♀️

lucka_lullu
5. feb 2020

@bykaterina a vy ste zapísaní na pestúnstvo, či adopciu? Na akom mieste ste teraz?

bykaterina
5. feb 2020

@lucka_lullu ešte len sme dávali na pestunstvo lebo však adopcia nepripadá časovo do úvahy. A ty si skočila na upsvar pre papier už?

rebekarebekova
6. feb 2020

@berginkan zatial mate na neodkladko, ze? Som zvedava, co z toho nakoniec bude.. drzte sa.

lucka_lullu
6. feb 2020

@bykaterina áno, včera som tam bola. Ja neviem ci to aj ostatní tak majú, ale mne taký kameň padol zo srdca 😊obrovský... Hrozne sa mi uľavilo.

bykaterina
6. feb 2020

@lucka_lullu aj ja som včera bola tam zaniesť tlačivo jedno. Tak čakáme Kedy prídu výpis z registra a obhliadky bytu a budeme opäť ďalej 😊 a inak ta na úrade je zlatá čo Tam je

lucka_lullu
6. feb 2020

@bykaterina tak začíname spolu ;) ja som bola u pani Tichej (bude aj obhliadku robiť ona) a veľmi milá pani, pokecali sme trochu. Ale čo sa týka pestúnstva ako takého mi moc hovoriť nechcela, že to mi potom na č. dverí 410 povedia, keď prídem so žiadosťou. Keď šiel manžel z práce sme sa stretli na káve a vraví mi, že Ty sa nejak vznášaš, čo Ti tam povedali 😀 a vlastne nič pozitívne som sa ani nedozvedela, ale ja som taká šťastná, že už nemusím nič riešiť... ten tlak (biologických hodín, aj okolia, aj môj vlastný...) bol obrovský.

bykaterina
6. feb 2020

@lucka_lullu no ja som bola na 410 inde som ešte nebola ale je tam zlatá ta pani.

berginkan
6. feb 2020

@rebekarebekova ja tiez 😂 dik 😉

continental
10. feb 2020

Ahojte kočky.Idem ku vám s jednou prosbou.Ono to tu už bolo písané,ale nikde to nemôžem nájsť.Od kedy máme nárok na bonus na dieťa? Keď je dieťa v rodine na neodkladne opatrenie, alebo v predosvojitelskej starostlivosti alebo až keď je dieťa zverené do náhradnej starostlivosti.Neviem od kedy požiadať a či vôbec máme na to nárok, keď máme dieťa len v predosvojitelskej starostlivosti.🤔Úprimne ďakujem.😀

joannita
10. feb 2020

@continental aky bonus?

tecko28
10. feb 2020

@joannita danovy bonus 🙂

tulipan43
10. feb 2020

@continental nárok máte odvtedy odkedy máte dieťa doma napr. na neodkladne. Muž poberal daňový bonus na maleho odo dna prevzatia malého z DD.

continental
10. feb 2020

@tulipan43 si zlatá, ďakujem 😍.

simona2007
10. feb 2020

Ahojte,mam na Vas jednu otazku.Pokial mame dieta zverene sudom na neodkladko ,predosvojitelsky sud este neprebehol.Mozme byt jeho porucnikmi?mali ste to niektora tak?

berginkan
10. feb 2020

@continental od neodkladka ano

miriam439
11. feb 2020

@amienne Ahoj. Omylom som si vypla upozornenia na túto diskusiu a dlhšie som tu nebola. Teraz spätne čítam veľa stránok a vidím, že sa stále trápite s tým jednorazovým príspevkom.
V žiadnom prípade sa nedajte odbiť, ako som ti ja už predtým písala, aj my sme ten príspevok riešili pri prevzatí dieťaťa z DeD už v r. 2017 niekoľko krát, zakaždým iná odpoveď na UPSVAR. Nakoniec sme ho dostali vlani - dieťa bolo u nás na neodkladné opatrenie vyše 18 mesiacov, potom kým riadne rozhodnutie o PS nadobudlo právoplatnosť... takže vy ste na tom ešte lepšie ako my.
Minule som ti poslala link, tam máš všetko... vytlač si to a ukáž im to na UPSVAR. Ak aj napriek tomu vydajú negatívne rozhodnutie, odvolaj sa v zákonnej lehote... bojuj, tu ide o princíp...
Ešte predsa jedna kontrolná otázka - vaše deti boli predtým umiestnené v DeD na základe rozhodnutia súdu, však? Fakt len kvôli overeniu, lebo sa mi zdá, že ste brali trošku staršie deti, ani jedno nebolo z pôrodnice?
My sme brali z DeD takmer ročné dieťatko a príspevok sme dostali (síce prišiel na účet o dva roky neskôr ako dieťatko, ale hlavne že prišiel). Tiež som mu tie peniažky odložila ako rezervu, keď bude treba niečo súrne, nakoľko všetko potrebné sme nakúpili už pri jeho príchode k nám. Ale tiež by som to nenechala len tak. Keď matka porodí vlastné dieťa, dostane na výbavičku od štátu ešte vyšší príspevok a nikto nerobí žiadne caviky. Tak neviem prečo tieto detičky dostanú menej a ešte ani to im nechcú priznať...

berginkan
11. feb 2020

@miriam439 to je ale pestunska nie?

tecko28
11. feb 2020

Babulky, nema niekto realnu skusenost a pokial mozno co najcerstvejsiu so sudom v Novych Zamkoch? Kuratorka nam tvrdila, ze predosvitelske bude tak febr/marec a stale nic. Kolko im to trva vytycit pojednavanie? Mozem si dovolit volat na ten sud, vypytovat sa a tlacit na to? Ci len tichucko sediet a cakat? Malu mame doma na neodkladne od decembra

cairka
11. feb 2020

@tecko28 , skús tu, daj si váš súd a číslo - spisovú značku - podľa podania. Prípadne, ak ste podávali poštou, tak si nájdi číslo na informácie a zavolaj si, mali by ti číslo pojednávania dať, prípadne ak je vytýčené, tak aj dátum, ale tým si istá nie som, vzhľadom na GDPR. Majú tu na stránke vypísané cca. 2-3 mesiace dopredu pojednávania, takže napriek tomu, že ešte neprišla pozvánka, tak už tam môže byť uvedené. http://www.justice.gov.sk/stranky/pojednavania/...