Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita
sociálna poisťovňa a poistné osoby starajúcej sa o dieťa do šesť rokov:
@joannita
zdravotné poistenie, písmená c. + j.
môžte si prečítať aj toto
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/osoba-starajuca-sa-o-dieta-do-6-rokov-2/
a kopec iných diskusii na túto tému, ale hlavne berte ako smerodajne to, čo píše evittam, ju už dlho sledujem, fakt sa v tom vyzná a ochotne radí veľa ženám....
tak si čítajte hlavne jej odpovede, lebo niektoré iné ženy sa síce zapoja, ale píšu bludy.
Ešte som našla nejaké informácie, ak niektorá by potrebovala... je to pre vás, ktoré po skončení rodičovskej dovolenky ukončíte pracovný pomer a pôjdete sa evidovať na úrad práce a žiadať o dávku v nezamestnanosti.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=293
@marcelarefat gratulujem. Viem čo je to bojovať s úradmi. Ale netreba sa dať.
@bosorkabb dakujemmmm. No ja mám poražkove stavy za sebou.
@marcelarefat ono si časom zvykneš, alebo si zvyknú na úrade netrepat blbosti.
@bosorkabb no myslím si,že na mňa určite nezabudnú. 😂
@marcelarefat mňa bežne zdravia na ulici hádam každý ktorý na tom úrade pracuje ma pozná po mene 🤣
Ahojte.prosim vás pri osvojení stačí ísť s novým rodným listom do zdravotnej poisťovni?
Nič iné netreba?
Vďaka 🙂
tak uz mame sud o osvojeni za sebou, bola to rychlovka, maly ma dnes 15 mesiacov, kvoli korone sa to cakanie na finale predlzilo, dockali sme sa a nikdy by som nemenila, vsetci ktori cakate drzim palce
@zuzlicek44 menilo sa aj rodne cislo? my este len cakame na novy rodny list
@zuzlicek44 radsej si tam zavolaj, uz si to nepamatam presne. Ale novy RL urcite, ja som brala aj kopiu stareho (nenechavala som im ju tam aj ked chceli) staru kartu poistenca a tvoj OP.
Nezabudni im pripomenut, nech zmenia v systeme zakonneho zastupcu a stare udaje nevh vymazu. Mozno ti to pride ako jasnacka, ale napriklad nasa bio figurovala ako zakonny zastupca v Dovere az do posledneho sudu skoro a keby chcela tak si vie pozerat na epobocke kam chodi maly k lekarom.
@joannita Dakujem 🙂
Ahojte, chcem sa opytat na vase realne skusenosti a poprosit o rady, ako a kedy zacat hovorit dietatku, ze je adoptovane? A ako to robite?
Dakujem. ❤
@rebekarebekova presne nad tym teraz inenzivne uvazujem a sama neviem zatial ako nato. Drobcek ma 2 aj stvrt roka. Starsie sme brali ako 4 rocne takze tam to bolo jednoduche. Vie, ze ma dve maminy a dvoch tatinov. S bio otcom je v kontakte. Mladsia sa ale podarila adpotovat a ma aj nase priezvisko. Uz jej sem tam poviem ze su dve maminy, jedna ktora nosi babo v brusku a druha, ktora sa o nu stara. Ale budem rada za kazdu inspiraciu ako to rozvijat. Lebo len tak zacat debatu mi veru nejde. U starsej v piatich rokoch som jej nakreslila rodostrom aj s bio rodinou. Aj mladsia ho ma ale samozrejme to este pocka na nu.
Zase ja🙈🙈 ako je to s prihlásením dieťaťa na trvalý pobyt? Rodný list mám,keď pôjdem u nás na matriku tu ho prihlásia a automaticky by mali odhlásiť tam kde je teraz prihlásený však?
Ďakujem vaaaam
@zuzlicek44 my sme zmenili trvaly pobyt malej v pestunstve a teda s jej povodnym menom. V mieste nasho bydliska.
@rebekarebekova. Ako ste to spravili? Mne na miestnom urade povedali ze nemôžem bez súhlasu bio rodičov, ze to nie je bezna vec a ze zmenit to moze kurator.
@amienne mne to bolo poradene spravit, aby si sudy nepohadzovali spis cez celu SR.
A teda som vychadzala z toho ze sa to DA.
Tetuska sice listovala pestu rozsudok ale povedala som jej (ak si to dobre pamatam) ze mala je uz u nas tolko a tolko, ma tu lekarku a kvoli sudu to tak musi byt.
Tak to zmenila.
Ale uprimne, neviem ci oficialne sa to tak moze.. ale druha vec - vie niekto ako to ma byt? Vid vyssie len jeden sprosty RP a RD. 🤦♀️
@zuzlicek44 my sme prihlasovali maleho ešte na základe neodkladneho a nebol s tym žiadny problém, pani na úrade len nakukla do výroku a rodného listu a malému dali trvalý pobyt u nás. Nerobili žiadne problémy
@zuzlicek44 ja by som pre istotu zobrala aj rozhodnutie o osvojení. Ak budú chcieť ukažeš, ak nie tak aj tak dobre. V tomto su strašne nejednotné tie zdravotné poisťovne.
@rebekarebekova. No totižto ona ani tak nevidela problem v prihlásení ako v odhlaseni súčasného uvedeného pobytu. Som je povedala, ze ja sa urcite nebudem trepať stovky kilometrov aby som dáky zdrap vypísala a ona , ze ja to aj tak odhlasit nemozem🙈. Vy ste ako odhlásili? Ze ked nie je ohlásená nemoze prihlasit a ze to vlastne nie je bezna vec. Ach jo.
Ahojte, je tu niektorá z Vás z BB kraja a čaká na pestunstvo na čo najmladšie dieťa?
@zuzlicek44 ano staci ist na urad tam kde ho prihlasujes, oni uz ho odhlasia kde maju. Ked mas rodny novy rodny list, kde ste ako rodicia, sudne rozhodnutie o osvojeni uz nepotrebujes. Ak by pytali tak nedaj, su tam moc osobne informacie a povedz ze nieje dovod im ho davat. Maximalne k nahliadnutiu, ziadne fotokopie! 😁 Ani v zdravotnej im neukazuj sudne rozhodnutie, oni s tym nic nemaju absolutne, by ste uz rodicia a im je to jedno ci je osvojeny.

@marcelarefat supeeeer gratulujeeeem 👏👏
Ale teda je to nonsens toto, toto je az k neuvereniu ze taketo nieco sa deje 🤦♀️