icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
24. jún 2020

@erio prosimta a ak mi skonci RD napr. 07/21, ale dovtedy nas este neoslovia s 2. Dietatom tak sa vratim do prace (mam na dobu neurcitu) odrobim si cojaviem mesiac (priklad) a nasledne pojdem na matersku s 2 dietatom..... Budem mat narok na materku? Vies aj na toto pls odpovedat? 😁

janakjk
25. jún 2020

@joannita nie, musíš mať odrobenych 270 dni a zároveň v den nástupu na MD byt nemocensky poistena, čiže buď zamestnaná, alebo dobrovoľne nemocensky poistena (Čo je cca 166 eur mesačne)

rebekarebekova
25. jún 2020

@janakjk nechcem mudrovat, ale do tych 270 dni by sa malo ratat aj obdobie MD a RD. Takze podla mna ano,
@joannita by mala mat narok na matersku.
Nie?

joannita
25. jún 2020

@rebekarebekova
@janakjk
Obdobie MD a RD sa na 100% rata do tych 270dni. A v den nastupu na MD by som bola zamestnana, takze by som mala mat narok na materske.
Neviem ako si to myslela?

miriam439
26. jún 2020

Pomôže vám toto?
od § 48 je riešená dávka materské
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

miriam439
26. jún 2020
djura
27. jún 2020

Ahojte, my sme prave v priprave chodíme do DS na psychologiu.
Dali sme si požiadavku na 2 deti, dvojicky alebo surodencov.
Od novorodencov po 4 roky.
Etnikum "biele"
V TT nam povedali ze novorodencov je dosť (prv sme si mysli ze by sme chceli len 2-4 rocne v domneni ze je ich mozno viac a teda mozno kratsia cesta cakania), a ze ked chceme surodencov alebo teda dvojicky je to tiez rychlejsie.
Inak tie sedenia nas celkom bavia, a manzel je nadseny z nich tiez co ma nadmerne tesi 🙂

rebekarebekova
27. jún 2020

@miriam439 dakujeme krasne za snahu

tecko28
27. jún 2020

Ahojte, len taka okrajova otazka. Ked mi nakoniec priznali materske od 17.6. 2020 na plnych 28t, budem mat narok na poberanie rodicaku do juna 2023 ci sa na to pozera Urad prace inak? Bude ich stale zaujimat datum prevzatia resp pravopltnost sudov? Dakujem

berginkan
27. jún 2020

@joannita tak je to rozdielne zial ani ja neviempreco. Ved aj to ze my sme zakonni zastupcovia je nezvycajne a mame to 😳

miriam439
27. jún 2020

@tecko28 Rodičovský príspevok máš určite nárok tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS. Nedávno sme to tu vo veľkom riešili, viaceré sme to tu potvrdili z praxe, dokonca aj jednej žienke sa to nakoniec podarilo vybojovať z UPSVAR, hoci jej sväto sväte tvrdili, že to tak nie je, ako sme jej písali my. Proste chceli ju ošuškať o 370 €, ktoré jej právom patrili.
TEBE napíšem príklad - materské máš od 17.6.2020, dajme tomu, že právoplatnosť prvého rozhodnutia súdu máš 20.6.2020 - RP ti patrí do 30.6.2023.... ak ale prvé rozhodnutie súdu bude právoplatné 1.7.2020 - tak RP ti patrí až do 31.7.2023!!!!
RP patrí vždy za celý mesiac!!!! aj keby tri roky uplynuli naozaj 1.7.2023
Aj dieťa, ktoré sa narodí 1.7.2020, tak jeho mame patrí RP do 31.7.2023
Ale pozor - píšem o rodičovskom príspevku - teda o štátnej dávke z UPSVAR (nie o rodičovskej dovolenke)!!!

tecko28
27. jún 2020

@miriam439 ano, tak by to mlo byt, ale... ja mam dieta doma uz pol roka. Na matersku som nastupila teraz vo vedomi, ze mi cca 26 tyzdnov prepadlo, posudia to od 20.12.2019, materske budem teda brat 2 tyzdne a idem na rodicak cize posledny dostanem za januar 2023 kedy bolo prvoplatne prve rozhodutie sudu. Ale SP sa rozhodla mi dat Materske od 17.6. na plnych 28t preto sa pytam.

laura1994
27. jún 2020

@djura držím palce. My sme Po kraj máme rovnaké požiadavky plus ešte poloromske a čakáme 3 roky a tak skoro to ani nebude

joannita
27. jún 2020

@berginkan neviem uz naco si reagovala.... Uz su nepamatam co som pisala 😁
Ale to ma zaujalo, ze pises ze ste zakonni zastupcovia.... Vy nemate kuratorku maleho? A nebola ani na sude predosvojitelskom? Lebo toto sa mi nezda, ono to moze posobit tak ze ste zakonni lebo v uznesku je uvedene ze sa vam maly zveruje a ze ste povinni vykonavat starostlivost ako ju vykonavaju rodicia a pravo zastupovat v beznych veciach.... Atd. Ale to neznamena ze ste zakonni zastupcovia. Podla zakona musi byt zakonny zastupca upsvar (kurator) az kym nedojde k uplnemu osvojeniu. Ved preto ho mate v predosvojitelskej, kedze je to ta akoze "skuska" a musite byt pod "dohladom"
Nechcem sa hadat ale podla mna nemozete byt zakonni zastupcovia este.....

rebekarebekova
27. jún 2020

@tecko28 nevyplatia ti to praveze naraz?
Mne v SP tvrdili, ze sa neda posunut nastup na MD, tak takto by mi to este davalo logiku..

djura
27. jún 2020

@laura1994 ano pocula som ze PO ma "sialenu" cakacku... velmi vam drzim prsty ♡

miriam439
27. jún 2020

@tecko28 Neviem, ako toto vyriešia v praxi vaše úradníčky na UPSVAR.
Ale ja si osobne myslím, že vzhľadom na zákon a jeho znenie, budeš mať posledný rodičovský príspevok vyplatený v 2/2023 za celý január 2023 (keďže u vás bolo prvé rozhodnutie súdu právoplatné v 1/2020.
A možno ako písala @rebekarebekova, SP ti možno v 7/2020 vyplatí všetko materské naraz za celé obdobie 28 týždňov. Neviem, či už máš doma rozhodnutie zo SP, riadne prečítaj, čo a ako to vlastne poriešili.

tecko28
28. jún 2020

@miriam439 ďakujem, spätne mi nič nevyplatia, lebo ani nemôžu, ja som ešte 16.6. pracovala. Materské mi priznali od toho 17.6. do 29.12. 2020,tak z toho som zmätená.

rebekarebekova
28. jún 2020

@tecko28 asi ti neostane nic ine, len po ptiznani RP si vyziadat aj potvrdenie, ze do kedy bude. Ja myslim ze kratsie. Ale v konecnom dosledku, lepsie pre teba, nie? Materska je vyssia, ci?
Potom napis, co ti pipne na ucet. Zvedava som..

tecko28
28. jún 2020

@rebekarebekova materská podľa platu, takže mi budu doplácať do výšky rodičaku. V auguste nastupujem späť do roboty, tak budem riešiť odňatie materského a rodičak, tak si vyžiada to potvrdenie dokedy mi budu vyplácať rodičak.

tulipan43
28. jún 2020

Dievčatá, po pojednávaní v máji, infarktovych stavoch začiatkom júna sme si vo štvrtok doniesli domov nášho Markuska. Ja už teraz len budem držať palce Vám, aby ste ten svoj uzlíček šťastia mali čo najskôr doma. 🙏💖

lili153
28. jún 2020

@tulipan43 gratulujem

rebekarebekova
28. jún 2020

@tulipan43 ❤💚🧡💛💙

mana85
28. jún 2020

@tulipan43 gratulujem 😍

miriam439
28. jún 2020

@tulipan43 Super, gratulujem a tíško závidím 😍
Vy ste tí, čo ste to riskli bez interakcií (len či si dobre pamätám?)

berginkan
28. jún 2020

@joannita hej no nas pripad je iny kedze je dieta u nas dlho spis sa nie nasou vinou stratil a mali sme spojene konanie. Sudkyna povedala ze je to vynimocne ale ze ona to tak da, ze sme zakonni. Ja neviem a je mi to jedno popravde. Pride to pisomne este tak ti dam znenie presne. Posledne konanie mame v auguste

anina1211
28. jún 2020

@tulipan43 Gratulujem

very_sad
28. jún 2020

@tulipan43 veľká gratulácia 🙂 , mohla by si napísať niečo bližšie?

rebekarebekova
28. jún 2020

@tecko28 neber moju otazku rypavo prosim, len ma zaujima. Ako vase dieta zvlada tie odlucenia, ked si bola a zase budes v praci?

rebekarebekova
28. jún 2020

@berginkan kokso ti sudcovia su fakt polobohovia - nemyslim v zlom na vas - niekomu vsetko zamietnu a ini...