icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

magimary
7. sep 2020

@berginkan hej, určite sú.
len tie sa naberajú práve praxou, tak kde by sa profimama stala dobrou profimamou, ak nie v "profimamovstve"? 🙂
a, áno, presne, tie veci sú často medzi N a Z 😉 🙂

berginkan
7. sep 2020

@magimary hej 🤣 to ako vysokoskolak ma mat 5rocnu prax ked sa hlasi do zamestnania. Rozumiem ;)

laura1994
10. sep 2020

Ahojte žienky. Chcela by som sa opýtať keď ste sa pýtali na úrade na miesto na poloromske dieťatko, tak vám povedali na ktorom mieste ste?

ja1986
10. sep 2020

@laura1994 nám to povedali až keď sme sa pýtali ako je možné, že sme sa tak skoro dostali na rad.. v našom prípade šlo o rómske dieťa ale vtedy nám povedali že sme 178na biele 38na polo a 1na rómske

joannita
10. sep 2020

@laura1994 ano v Ba to bezne hovoria do telefonu, kedykolvek si zavolam.
Ale zalezi od kraja.... Niekde to vraj nepovedia

djura
10. sep 2020

Ahojte, tak už len 2 sedenia a zaradia nas do zoznamu ♡ nieviete aka je aktualna cakacka v TT?
V marci vraveli o 100 cakateloch.
Dakujem ♡

laura1994
11. sep 2020

@ja1986 ďakujem pekne ❤️
@joannita no nám po telefóne už ani info nedá len cez email. A napise nám len celkové poradie. Na polo nám nechce povedať, odvodnene to je tak, že čo platí v tejto chvíli o 5 minút už nemusí ☹

evkasus
11. sep 2020

Ahojte, mozem poprosit o rychlu radu o pridavkoch a prispevkoch o ktore mam pravo ziadat pri osvojeni novorodenca? Mam na mysli, ked nam je hned zvereny na zaklade neodkladneho opatrenia.

Chapem to tak, ze mozem poziadat o:
1) Jednorazovy prispevok pri zvereni do nahradnej starostlivosti - mozno poziadat dned. Viete lehotu?
2) Jednorazovy prispevok pri narodeni, ak si narok neuplatnila biologicka matka - tu si nie som ista, ci na toto je narok, ked sa ziada o bod 1. Viete lehotu?
3) Materske - poziadane
4) Rodicovsky prispevok - mozno ziadat pred ukoncenim materskej
5) Pridavok na dieta - mozno poziadat hned? Aka je lehota?

miriam439
11. sep 2020

@evkasus
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
My sme išli cez neodkladné opatrenie na pestúnsku starostlivosť, takže poradím len podľa seba, čo si pamätám.
Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti - dostali sme až po právoplatnosti riadneho rozhodnutia súdu o pestúnskej starostlivosti (teda nestačila právoplatnosť neodkladného opatrenia)
Materské - odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD na základe protokolu o prevzatí dieťaťa a vykonateľnosti neodkladného opatrenia
Rodičovský príspevok - až po ukončení materského - sociálna poisťovňa mi tuším dávala papier, že dokedy presne som poberala materské
Prídavok na dieťa - až po právoplatnosti neodkladného opatrenia
Ta právoplatnosť musí byť aj súdom vyznačená na origináli tlačiva, alebo som dostala aj také potvrdenie, že kedy nadobudlo právoplatnosť dané rozhodnutie súdu (takže neviem akú formu používa váš súd, ale keď sa vybavujú dávky, tak úrady to chcú mať proste na papieri, že rozhodnutie súdu je už právoplatné.
A ešte ak si dobre pamätám, tak RP a prídavky môžeš žiadať aj spätne pol roka, napríklad ak ti vznikne nárok od 1.1., žiadosť musíš podať najneskôr do konca júna a vyplatia ti naraz všetko od 1.1.

vanda858
15. sep 2020

Ahojte, môžem poprosiť o radu. Mali by sme záujem o adopciu bieleho alebo polorómskeho dieťaťka. Kde si toto môžeme stanoviť?
V žiadosti ani v dotazníku priamo takáto otázka nie je.
Máme to zapísať do tejto kolónky? "Opíšte, či ste schopný prijať dieťa s ohľadom na jeho identitu, zdravotné znevýhodnenie,
kultúrne, etnické, náboženské, jazykové a iné zvyklosti, a akým spôsobom".

Vopred ďakujem skúsenejším 🙂

andrea_82
15. sep 2020

@vanda858 budu sa vas to pytat na urade aj pocas pripravy. Ale myslim, ze to mozete napisat aj k tejto otazke.

vanda858
15. sep 2020

@djura My sme boli na úrade cca 2 týždne dozadu a tiež pani hovorila o 100 čakajúcich. O aké dieťaťko sa uchádzate vy? Kde si robíte prípravu?

vanda858
15. sep 2020

@andrea_82 Ďakujem za rýchlu odpoveď 🙂

zibi
16. sep 2020

Baby ako prebieha súd na predosvojitelsku? Stanovili nám termín, no mam stres🙈🙉😆

ellen2016
16. sep 2020

@zibi vacsinu casu sa budu citat cisla spisov a pod. sudkyna vam da par otazok, tam necakajte ziadne prekvapenie - bude sa pytat len na veci v spise dietata, ktore ste uviedli (napr. potvrdenie prijmu, ci suhlasite so vsetkymi udajmi v spise, ci sa nezmenila situacia a pod.). najdolezitejsie je vyjdrenie kuratorky, ze suhlasi🙂

zibi
16. sep 2020

@ellen2016 dakujem😊

ellen2016
16. sep 2020

@zibi nase prve pojednavanie v zivote - prisli sme vyobliekany, nervozny, ja notes a pripravene otazky a vypoklonkovali nas za 20 minut, ani sme sa nestihli spamatat (z toho 15 minut diktovala sudkyna zapisovatelke cisla spisov...6 mesacne dieta) 😆 sudca si aj talar dal dole, pocas mojej jedinej otazky, .. . asi sa ponahlal na obed🤔

aliziana
16. sep 2020

@ellen2016 😂 a dopadlo aspoň pozitívne?

zibi
16. sep 2020

@ellen2016 a co sa ooytali🙈🙉

rebekarebekova
16. sep 2020

Ahojte, mozem sa opytat ohladom zmeny krstneho mena? Do akeho veku je vhodne menit? Resp. v akom veku ste menili vy?
Dakujem ❤

ja1986
17. sep 2020

Máme nový rodný list 🥰 proces adopcie je na konci 🎉 veľmi sa tešíme 🥰🥰🥰

lili153
17. sep 2020

@ja1986 gratulujem

ja1986
17. sep 2020

@lili153 vďaka 😘

ellen2016
17. sep 2020

@aliziana posud sama😊

berginkan
17. sep 2020

@rebekarebekova namhovorili, ze do rokaapol. Ale neviem. My sme nemuseli menit

q13
17. sep 2020

Dacsa ziadat jednorazovy prispevok aj ked ma dieta uz 10 mesiacov?

rebekarebekova
17. sep 2020

@berginkan 1,5 roka? To je uz dost neskoro, ci?

rebekarebekova
17. sep 2020

@q13 mate v pestunstve alebo predosvojitelskej? V prvom pripade vek nie je podstatny, v druhom do 6 mesiacov. Ista som si na 90 %. 🙈

marcelarefat
17. sep 2020

@rebekarebekova s o v druhom prípade do 6 mesiacov

q13
17. sep 2020

@rebekarebekova predosvojitelskej