Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@rebekarebekova v podstate nic,ale je to rychlejsie a pohodlnejsie, samozrejme za predpokladu,ze to nie je velmi daleko. Ak by sme mali ist napr.200km,tak vybavujem u nas,ale NZ su od nas cca 35km a to sa da uz obetovat a zbehnut si a mat ho hned a nie chodit na matriku minimalne 2x. Kolizna nam tiez povedala,ze to pohodlne vybavime aj u nas, ale kedze menime meno,tak najprv musia spisat zaznam o zmene,poslat to na matriku kde sa mala narodila,tam to zaznamenaju a potom mi az mozu vydat novy RL v mieste bydliska. A u nas su teda dost neprijemne na matrike.
Baby ,mne je v podstate jedno,ze stary RL odovzdame,hoci na sude a kolizna povedali,ze netreba-mozno su neznali. Uz davno ho mam naskenovany a vytlaceny farebne na pamiatku (ano, je to k nicomu), mna stve,ze sa nevieme dopracovat k tomu novemu. Ked sme boli v polke decembra u nas na matrike,tak na mna pozerali ako "žaby z prachu" co chcem od nich, potom,ze volali do NZ (to nas vyhodili z kancelarie) a mame si zavolat o tyzden. Medzitym manzel isiel do sluzby (robi v zahranici), tak sme to nechali, ze to vybavime po sviatkoch. Volala som na matriku do NZ a tam po 2 mesiacoch nic nevedia. Mimochodom pred sviatkami mi slubili,keze som tam tiez voalala (neverila som uradnickam v NR, ze to tam nie je) a povedali mi rovnako,ze sa mi do tyzdna ozvu a nic.
My sme menili krstne meno a nikam sme necestovali.
@rebekarebekova ano, ked sme chceli mat RL rychlo, tak sme cestovali do miesta narodenia. Da sa to riesit samozrejme aj na dialku cez matriku v meste kde byvate, ale to sa vam predlzi o dalsich 30 dni, kedze taka je myslim lehota ktoru na to maju. Vtedy si to matriky posielaju medzi sebou a ty si len prides pre RL v tvojom meste.
Baby tu pisu ze ked sa meni aj meno tak treba ist do miesta narodenia, ale nie netreba, tiez sa to da riesit na dialku, ale ako som napisala, bude to trvat aj mesiac.
Tiez to ideme riesit a pravdepodobne aj vdaka korone uz osobne netreba chodit na matriku miesta narodenia, sud aj urady si to medzi sebou posielaju a RL potom vyzdvihnut v mieste pobytu dietata. Aspon take info mam ja, uvidim ako to pojde.
@hariet ale ano, ide to len to dlho trva,ako pise @joannita. A ked natrafis na take super uradnicky ako my ,tak niekolko mesiacov. Ja som prave dnes zistila, ze rozsudok neodisiel este zo sudu a jeho odoslanie je koli PN asistentky "vo hviezdach". A ked mame cakat potom od dorucenia na matriku este dalsi mesiac kym si to matriky poslu medzi sebou,tak radsej hned ako zistime,ze to tam maju sadneme do auta a pojdeme. A inak info,ktore davaju na sicialk a sudy su casto skreslene,vid co osm pisala vyssie -ze RL stary si mozme nechat a vsetci co to maju za sebou museli odovzdat... takze tak..
@rebekarebekova tiež sme pre nový rodný list išli na matriku ktorá vydala rodný list pri narodení. Osvojitelsky súd sme mali v BA a rodný list sa vybavoval v Lučenci.
A nemenili sme krstné meno.
V pondelok sme na súde dali spravoplatnit rozsudok o osvojení a v stredu sme šli niekoľko km pre nový rodný list.
Na matrike povedali že je možné vybaviť aj inde ale až vtedy keď pôvodná matrika obdrží rozsudok od súdu. A to podľa ich skúsenosti trvá mesiace.
Radšej sme si to obehali sami a mali sme pokoj.
my sme ponechali krstne meno a museli sme cestovat cez celu republiku taktiez. inak sme ani pas nemohli vybavit, a dieta v podstate bez svojej identity....
Dakujem vam za info ohladom RL. ❤💛💙💚
ahojte maminy, chcem sa poradiť, ideme práve podať žiadosť na posledný(huraaaaa) súd na osvojenie malého, kurátorka nám dala vzor tej žiadosti, je to veľmi neosobne, iba holé fakty, dátumy, údaje. Chcem sa opýtať, dali ste tam aj niečo osobné, niečo o vašom vzťahu s dieťatkom, o vašich pocitoch a pod., prípadne fotky? Alebo to súd vobec nezaujíma. Nemáme dobru kurátorku, nemôžem sa spoľahnúť na to, čo nám radi, preto sa pýtam. Vďaka za každú skúsenosť.
@santamonica netreba tam nič extra osobne, to sa skôr sudca osobne spyta
@santamonica my sme prikladali vsetky papiere plus fotky a aj list. lenze to mal byt sud bez nas, preto ten list. fotky sme nechali teraz
@santamonica Myslim, ze to sud nezaujima. Ani na pojednavaniach neriesili nikdy nic osobne. Dokonca vykazali dieta von. My sme nedavali nic osobne.
@jesienka22 zavisi od sudcov. Nasa si pozerala fotky vzdy a zaujimala sa a pyatala podrobnosti. Ale nie je to povinne
Ahojte dievčatá, nitrianský kraj, ako to tu teraz funguje, keď je taká zlá situácia? Aj kontaktujú záujemcov? Či čo je teraz s tými detičkami , keď sa narodila??? Lebo toto neni možné, aby sme sa nepohli za 4 mesiace...
Ahojte, aj vy to tak vždy prežívate keď zas príde červená? Ja od rána iba plačem, ja viem, za tie roky by som si už nato mala zvyknúť, ale očividne nezvykla...ja viem, je to mimo témy, ale mala som potrebu to tu napísať, keby aspoň tie hrozne bolesti k tomu nepatrili ach jaj...
@alexwarring Ahoj, az teraz som si nasla viac casu ti odpovedat. Nam v podstate ponukli dieta hned po priprave, ked sme priniesli papiere o skonceni od psychologicky- to sme sa len mimochodom opytali ci nemaju dietatko, ktore v kraji nikto nechce a uz ide do medzikrajovej ponuky a akurat mali. To bol sok, lebo ja som pracovala len necele 3 mesiace po skonceni rodicovskej dovolenky, to sme fakt necakali . Ale odmietli sme, bolo tam viac dovodov, okrem ineho pristup CDR. A potom sa ozvali o 11mes, ze maju pravne volne dievcatko, zdrave, 5 mesacne a to bola nasa dcerka. Ale my sme pocas cakania aj menili poziadavky. Chceli sme zdrave, dievcatko. Syn s manzelom ma prehlasovali, ze to ma byt dievca 🙂
@very_sad prisli ste o nejake deticky a preto taky smutok?
Veru, stale je sanca. A uvidis ze adoptovane budes brat ako vlastne..
@rebekarebekova nie neprišli sme o detičky, snažíme sa kopu rokov a stále nič, nikdy sa nám nepodarilo byť tehotný, asi nám to nie je súdené aj napriek tomu že sme vyskúšali úplne všetko čo sa dalo, sú tu zdravotné problémy, ale tak stále veríme v zázrak.. . Ado sa už nevieme dočkať, veľmi po tom túžime, to bude náš zázrak zo srdiečka.
@tecko28 Nevadi, aj tak Ti velmi pekne dakujem za odpoved. Ked budem v marci pisat na urad, aj by som sa spytala rovnako, ci nemaju ,, v ponuke" dietatko, ktore ide do medzikrajoveho, ale bojim sa, ze mi povedia to co na priprave, v podstate, ze o tom nam neposkytnu ziadne informacie
@very_sad ja som taketo stavy mala asi rok a potom som sa dako vnutorne vysporiadala s tym, ze to tak asi ma byt. Povedala som si, ze raz nejake dieta urcite pride, len musim byt trpezliva a neriesit to. Dokonca asi rok predtym nez k nam prisli nase 2 sykorky som uz bola v stave pochybovania,ci je este vhodne mat deti kedze mi tahalo na 40 a prepadala ma uzkost,ze uz som pristara a hadam by aj bolo lepsie keby uz to s muzom doklepeme len vo dvojici. Ale to stastie ked zazvonil telefon z uradu a ked sme ich prvy krat uvdieli,to sa neda opisat. Drzim palce a nevzadavaj sa, zamestnaj mysel niecim inym a ono to pride. My sme cakali vyse 4 rokov a keby sme nepomenili poziadavky tak urcite este dalsie minimalne 3 roky cakame. Dieta je pre mnohych dlha cesta. Prajem ti vsetko dobre.
Ahojte baby. Na ktorom mieste ste cca boli, keď vám volali , že majú pre vás dieťatko? Myslím keď ste čakali na poloromske dieťatko.

@amienne Možno po novom sa už dá aj na mieste bydliska vybaviť matriku ale aj pri mladšej v r. 2016 sme aj my ešte museli cestovať na matriku narodenia , rozhodnutie o osvojení posielal súd na matriku to si pamätám že som im stále vyvolávala na matriku či už im to prišlo a večne som natrafila na jednu čo sa chcela len po Maďarsky rozprávať , trebalo si zaplatiť kolok aj preto sme museli vlastne cestovať. Mali sme pekný výlet , po dlhej dobe sme tam boli na IA sme za malou dochádzali 4 mesiace 2krat týždenne...
A tiež sme nemenili krstné meno