icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

stastnamama33
8. feb 2021

@evkasus a ako reagovalo okolie a rodina?

jesienka22
8. feb 2021

@joannita ba romske dievca 2.5r, chlapec pod 2r

stastnamama33
8. feb 2021

@joannita ja tiež nerozumiem, prečo je to tak. Ešte rok navyše by som rozumela, viac obyvateľov, väčšie mesto, ale toľko! No veľmi ma potesilo,ze v tomto mame "stastie", že sme v TT.

stastnamama33
8. feb 2021

@jesienka22 a rodí sa o toľko menej dievčat, keď sa na ne dlhšie čaká? Ci vo všeobecnosti ľudia chcú radšej dievčatka?

joannita
8. feb 2021

@stastnamama33 ja by som pochopila aj 2 roky rozdiel. Ale 6 rokov.... Zvlastne.....

@jesienka22 ano.... Viem, cakame na druhe... 😐

stastnamama33
8. feb 2021

@evkasus a vedia pani na úrade povedať, ak je otec neznámy a matka neuda , ci je Rómka alebo nie, ci to dieťatko ma rómske črty? Dá sa to nejako rozoznať? Okrem tmavých očiek a vlaskov ? Ja mam trochu rešpekt pred čisto rómskym dieťatkom. My sme dosť bledi, aj náš bio syn je ako stena. Nerada by som, aby aj to dieťa u nás cítilio inakosti.

joannita
8. feb 2021

@stastnamama33 ak je matka romka, budes to vediet od uradnicok. Ak je biela a otec neznamy (99% otcov je neznamych) dieta sa povazuje za biele (pokial nieje vyslovene tmave)
Treba ale ratat s tym, ze aj take dieta moze casom ztmavnut (ak je otec romskeho etnika a vy o tom neviete)

stastnamama33
8. feb 2021

@joannita jaj, už aby to bolo.... Zatiaľ veľmi polemizujem😄 a realita nože byt úplne iná. Ale je to super, ze sa tu takto môžeme radiť. A som veľmi prekvapená, koľko párov žiada o adopciu!

joannita
8. feb 2021

@stastnamama33 ano realita byva takmer vzdy uplne ina 🙂

berginkan
8. feb 2021

@stastnamama33 preco si prekvapena? Stupa neplodnost a na pocet obyvarelstva to je velmi male cislo este

evkasus
8. feb 2021

@joannita sama tomu nerozumiem, preco je na tom TT inak. Ja som zistila, ze to tak je az z tejto skupiny, ked som citala ako dlho sa cska v inych krajoch. Ja som na urad volala iba 1x s otazkou ako na tom stojime. Nam uz na priprave povedali, ze sa caka tak do 2 rokov.

evkasus
8. feb 2021

@stastnamama33 Rodina bola z nasho prirastku nadsena. Podobne sirsie okolie. Myslim, ze nam to mnohi priali po 11 rokoch neuspesnejo snazenia. Mame len pekne reakcie od okolia. Rodicia aj svokrovci maleho miluju a to maju uz vela vnucat.
Ak je mama romka, tak ti to uradnicky naznacia. Ak je biela a otec neznamy, tak je to len o odhade podla vyzoru.

stastnamama33
8. feb 2021

@evkasus pekne sa to číta. Užívajte si to šťastie naplno ❤️.

stastnamama33
8. feb 2021

@berginkan stále mám pocit, že adopcia je ešte veľmi tabuizovana v spoločnosti. Názor ako:Chudáci, tak keď nemajú svoje, aspoň nech si adoptuju .... ma vytáča. Ale je to také, kto v tom neplava, pozerá sa na to trochu z vrchu. Teraz, keď sa o tom aj ja viacej dozvedám, mam pocit, že je žiadateľov veela.

bylinkaa
8. feb 2021

Ahojte, viete mi povedať, aký je vekový strop žiadateľov na adopciu? Čakáme šesť rokov na adopciu, obaja sme už po 40-tke. Ďakujem

tecko28
8. feb 2021

@bylinkaa mala som takmer 43 ked k nam prisla dcerka

bylinkaa
8. feb 2021

@tecko28 ďakujem, sme na 35 mieste.... tak ešte asi tri roky.....

tecko28
8. feb 2021

@bylinkaa nuž podľa požiadaviek a kraja, my sme čakali 11 mesiacov

laura1994
8. feb 2021

@bylinkaa aký kraj ste?

erio
8. feb 2021

@laura1994 no tak v Žilinskom kraji by boli radi za 8 rokov je to ďaleko vyššie číslo čakania a preto sme radi, že k nám idú deti, ktoré v iných krajoch nechcú.

joannita
8. feb 2021

@evkasus jasne, to bola taka basnicka otazka... Viem ze mi nikto na to neodpovie.... 🙂

joannita
8. feb 2021

@bylinkaa zakonme nieje dany vekovy strop, ale je tam uvedene, ze vekovy rozdiel musi byt primerany. Dnes niektore zeny rodia aj v 50tke, takze je to velmi diskutabilne....

joannita
8. feb 2021

@erio a tu Zilinu uz vobec nechapem. Cely tento system by mal prejst nejakou velkou reformou, lebo je to sialene a velmi nespravodlive, hlavne ta Zilina a Trnava, 2 extremy.

erio
Autor odpoveď zmazal
tulipan43
8. feb 2021

@bylinkaa ja som mala 43 keď nám ponúkli synčeka

yukki
8. feb 2021

@erio za tie roky čo som chodila kolo DD a stretla sa s tými deťmi, šli do zahraničia iba deti, o ktoré vy tu záujem nemáte. Mali 5-6 a viac rokov, bolo ich viac-súrodenci, boli trebárs silne nedoslychave, ale hlavne... Boli snedé.
Na Slovensku by mali pramalú šancu na rodinu. Šli do Talianska, Francúzska, Holandska, Švédska.... Medzitým sa zahraničné adopcie obmedzili a podmienky zmenili, a som si istá, že keby tie konkrétne deti neboli odišli do zahraničia, tak by som ich doteraz stretávala "s tetami" po skupinách na prechádzke....

erio
8. feb 2021

@yukki ja som si adoptovala dieťa z medzištátnej adopcie a ver mi ja tiež poznám veľa prípadov, kde by ich napr. takom ZA kraji radi uvítali, žiaľ systém nemá o to záujem. Deti nemusia ísť vôbec do medzištátnej adopcie, žiaľ nikdy sa ani nedostanú k záujemcom v poradovnikoch. Viem o com hovorím, nakoľko mám priamu skúsenosť.

henka152
8. feb 2021

@tecko28 Ahoj a aké ste mali požiadavky? My máme v marci znova predĺženie žiadosti po 2 rokoch, ( nenápadne ma ako sa tomu hovorí 🤦)a rozmýšľame že zmeníme požiadavky. Máme v žiadosti- biele do 3 rokov, súrodenecké dvojice a dvojičky. Ďakujem za odpoveď

marcelarefat
8. feb 2021

@joannita ja som mala 45 r keď som si priniesla svoj batôžtek domov

gelinka75
8. feb 2021

@henka152 aktualizacia pripravy sa tomu hovori 🙂