Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita ďakujem za tvoj príspevok. Áno oslovili, prvý krát tento týždeň po 3.5 roku, vôbec sme to nečakali, kedze čakacia doba je oveľa dlhšia, nič z toho nebolo keďže mame iné požiadavky, ale, tak mi to začalo vŕtať v hlave, že čo a ako. Ja som si toho vedomá že každý je nahraditelny, v tom mam jasno, práve preto rozmýšľam ako to oznámiť, či to vôbec hovoriť tak vopred, ako sa zachovať, a tak.
@very_sad tak nahlasit asap a zaucat 🙂
@jesienka22 ďakujem za tvoj "príbeh". Na tejto skupine je úžasné, že ženy tu vedia poradiť a na "problém" ktorý niekto rieši dat nápady, návrhy, ako by sa to dalo, mohlo vyriešiť. Nehovorím, že to budem riešiť úplne tak isto ako ty, ale pomohlo mi, keď si mi napísala, ako to bolo v tvojom prípade a ze je tu ďalšia možnosť, ako si to vyriešila ty. Pomáha mi čítať príbehy zo života, hľadať riešenia na dane situácie , alternatívy, som rada informovaná, pripravená, aj keď viem ze na toto sa pripraviť nedá. Dakujem za tvoj čas, ktorý si strávila písaním tvojho príspevku 🙂
@very_sad ja som to sefovi oznamila hned potom, ako nam schvalili neodkladko a o 2 dni sme si doniesli syna domov. Darilo sa mi to nepovedat skor aj kvoli tomu, ze sme ho najprv chodili pozerat do porodnice po praci, bolo to v letnom obdobi a na interakcie som si mohla brat dovolenku a este mi ostalo dost dovolenky, aby po oznameni este mali akurat cas najst za mna nahradu. Ja som zas bola vyslovene proti tomu oznamovat takuto vec dopredu v praci skoro, nikdy nevies ako to dopadne a fakt som do toho nechcela zatahovat dalsich ludi okrem mna a manzela. Posledne co som chcela bolo, aby sa to nejako v zenskom kolektive dostalo von 🙄😅 Ak mas normalne vztahy v praci, da sa vzdy vyjst v ustrety a ked mas vztahy naozaj fajn, este sa s tebou budu aj velmi tesit 🙂
@very_sad riesila som to iste. Som totalny perfekcionista bola som v pozicii ako ty. Ja som bola sefka, zodpovednost atd atd. Tiez som tu rozoberala hento tamto ze ja nemozem odist za dva tyzdne a potom sa to stalo. Ledva som to v praci natiahla ked zacali interakcie nevedela som sa dockat kedy odidem a bez maleho som uz nechcela byt, kazdy dalsi tyzden bol hrozny ked sme od neho odchadzali. Podla mna sa nato pripravit neda. Neviem co napisala jesienka ale ja sa stotoznujem s joanitou, ze neries...
Ahojte, chcem sa opýtať ohľadom materskej pri neodkladnom. Neodkladné máme vystavené 1.2. a právoplatnosť 16.3.2021. (pobočka mi chcela uznať MD od právoplatnosti, no ústredie mi poslalo odpoveď - 10.3.2021, že od dátumu neodkladného - teta na pobočke sa čudovala, že si musí overiť čo mi odpísalo ústredie) Celý čas chodím do práce alebo som na dovolenke. V čase keď som v práci je s malou doma manžel. Na materskú chcem nastúpiť k 1.4., tak som sa aj dohodla v práci. Žiadosť som včera zaniesla na sociálku aj so všetkými papiermi. Teraz mi teta volala, že nemala by som čerpať dovolenku, ale mám byť na MD, a že musím doniesť potvrdenie z práce, že som na dovolenke. Má niekto takúto skúsenosť? To fakt mám dať potvrdenie, že som na dovolenke, lebo som doma s malou?
Už nechodím, som na dovolenke. Na pobočke sociálky v PO mne aj mojej ekonómke bolo povedané, že až odo dňa právoplatnosti môžem nastúpiť na MD. Dovtedy som to riešila tak, že ja som bola v práci a manžel s malou alebo som mala dovolenku. Manžel si to s prácou vie zariadiť, takže sme to riešili takto. Teraz mi teta volala, že asi prídem o 2 mesiace MD. Doslova s ekonómkou zúrim, že najskôr tak a potom inak!
@ivana2703 no. Som si ista na 90 %, ze ziadat o materske mozes po pravoplatnosti ale vyplatene je od vykonatelnosti.
Ak si to obhajis, mozes o materske poziadat neskor a mali by ti vyplatit klasicky 28 t.
@ivana2703 urcite sa na MD musi nastupit dnom prevzatia dietata (jasne ak mate neodkladko co mate). Ja som tiez chcela nastupit o par dni neskor ale bolo mi povedane ze nemozem, ze musim nastupit na MD.
Urcite necerpaj dovolenku v robote, stracas dovolenku a aj matersku. Volaj na ustredie, aj pis, skus si to najst aj v nejakom zakone a odvolaj sa neho.
@rebekarebekova urcite sa nastupuje na matersku dnom prevzatia dietata do starostlivosti, na zaklade sudneho rozhodnutia.
@ivana2703 nasla som to hned na prvy sup, ved toto im ukaz, oni nevedia co maju ani na stranke 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@rebekarebekova ano musi byt pravoplatne ako tam citam, ale rata sa ti ododna ked sa prevezme dieta....
@joannita "urcite sa nastupuje na matersku dnom prevzatia dietata do starostlivosti, na zaklade sudneho rozhodnutia." - moze ale nemusi.
Mne tiez tak povedali pred 2 rokmi, ze MUSIM.
A blbost, resp. muz isiel plynulo z jednej MD na druhu..
@andrea_82 nemyslím si, že je to tak, lebo my sme ukončili prípravu, do 5 týždňov na to nám ponúkli maleho a o ďalší mesiac už bol u nás. A ja som v robote nehovorila nič, kým sme nemali poslednú interakciu a nešli sme podať neodkladne nakoľko čo Vám ženský kolektív a ešte k tomu v justícii, sodoma a gomora. Pol roka predtým sme podali papiere a do pol roka bol malý u nás. Takže toto je naozaj veľmi individuálne
@tulipan43 ahoj, mozem sa prosim Ta opytat z akehi si kraja, v ktorom roku ste si brali dietatko, ake stare a s akymi poziadavky, ked vam ho ponukli 5 tyzdnov po dokonceni pripravy? Velmi pekne dakujen
@rebekarebekova ano
Ahojte, ako sa to prosim aktualne hybe v NR kraji? posuva sa to vobec?
Na matersku sa ide dnom prevzatia dietata na neodkladko kristepane. To fakt toto zase?? Trvaj na tom. Moju kamosku chceli poslat az po prvom sude 🤦♀️ Bordel otras
@ivana2703 Ja som tiež nastúpila na MD dňom prevzatia dieťaťa z DeD. Neodkladné opatrenie sme mali len vykonateľné, ešte SP tuším chcela aj kópiu Protokolu o prevzatí dieťaťa z DeD. Právoplatnosť nám neodkladné nadobudlo až o mesiac neskôr, dozvedeli sme sa o tom ale až o cca 3,5-4 mes po prevzatí dieťaťa a kým nám súd vyznačil tú právoplatnosť na originál neodkladného, ubehli hádam ďalšie 3 týždne. A mne normálne od SP chodilo materské načas, žiadne spätné doplácanie nebolo.
Ale inak mne sa čosi zdá, že tu cca tak pred rokom písala jedna pani o tom, že oni brali dieťa okolo Vianoc 2019, nešla na MD, chodila do práce a tesne pred koncom tých 28 týždňov (nároku) chcela asi na 2 týždne nastúpiť na MD a poberať materské, aby potom mala nárok na RP 370 € (ten vyšší)... A ak sa nemýlim, tak nakoniec aj tak jej SP priznala dávku materské na 28 týždňov.
Ak sa tá pani podľa môjho textu spozná, ona by vám to vedela lepšie vysvetliť alebo skúste hľadať v tejto diskusii tak dakedy v období máj-jún 2020.
Ona tuším bola učiteľka a nemali počas školského roka za ňu náhradu, tak to riešila takto a už počítala s tým, že jej takmer celé materské prepadne. Ja mám ale hroznú pamäť na mená, takže to si neviem spomenúť (jej nick tu v diskusii).
Ale ona tu často písala, takže možno sa vám ozve.
Teda dúfam, že si tieto info pamätám z tejto diskusie (lebo ja som v tom období riešila koniec svojej RD) a už som info zháňala takmer po celom nete 😀
@miriam439 ano, to som bola ja 🙂 Nastupovala som na matersku s vedomim, ze len na 2 tyzdne, ale v SP si pozreli vymeriavacie zaklady, zistili, ze to nerobim preto, aby som si zvysila matersku davku a uznali mi materske na celych 28t odo dna nastupu.Realne som vsak bola na materskej 2 mesiace, v auguste som sa vratila do roboty, mne slo len o to, ze som musela zobrat nejaku matersku davku, aby som mala vyssie rodicak

@very_sad pri adopcii je tazko to oznamit min. Mesiac vopred, kedze odist mozes aj napr. Za tyzden na matersku ked vam rychlo schvalia predbezko. U nas to bolo tak ze som to oznamila sefovi ked sme podali navrh na predbezko, cize asi 2 tyzdne predtym nez som isla na matersku (skor som nevedela ci sa rozhodneme pre toto dieta, este ani pocas interakcii to nevedel) a navrhla som mu, ze kedze zo zakona som mu to mala oznamit mesiac pred, tak som ochotna 1 tyzden pocas materskej chodit na 4 hodiny denne aby som zaucila kolegynu. Vtedy bol manzel s malym doma. Privital a ocenil to. Samozrejme som tam chodila zadarmo, bez platu, z mojej dobrej vole.
Ja som mu to ale spomenula aj asi tak pol roka predtym, ze sa take nieco chysta. Zalezi od toho akeho mas sefa, ci ma pochopenie, alebo nie a hrozil by ti tym napr. Vyhadzov.
Co sa teba tyka, neber to pls v zlom, ale kazdy je nahraditelny v praci a cim skor si to uvedomis, tym sa ti bude lepsie zit 🙂
Vas uz oslovili s dietatom, ci uz to musis riesit teraz, ci ako? Lebo ak len premyslas o tom co bude tak sa nad tym vobec netrap, kazdy pripad je iny a ty to budes musiet aj tak riesit operativne, teraz nic nenaplanujes, musela by si si pripravit v hlave asi 100 roznych scenarov..