Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
ahojte dievčatá, idem s takou zmätenou otázkou ... aktuálne sme právoplatne PS s cieľom osvojenia. Začiatkom decembra 2021 nám napísala pani z ÚPSVRSR z mesta "X" že našu zložku vlastne po súde o PS posúva naspäť do okresného mesta "Y" že sa onás už bude starať iná pani, ale zatiaľ sa nám nikto neozval. Vlastne ide o to či to mám ja riešiť a vyhľadať kompetentnú osobu aby sme započali žiadosť a náležitosti ktoré vedú k osvojeniu, alebo mám čakať a paninky sa v pravý čas ozvu? teda asi úplne nečinne čakať nebudem dlho.. ale po sviatkoch by už mohli pracovať nie?
@rebekarebekova Ďakujem za slová pochopenia.
Tento týždeň je to už lepšie, lebo už je v škôlke a tak už nestíhame toľko "rozmýšľať" nad tým. Ale videli sme vo filme bábo, tak sa pýtal zasa, či aj naše bábätko bude robiť také veci. Ale už nás to teraz tak nerozcítilo.
Inak, ja som už myslela, že toto mám v sebe už celkom dobre spracované... a navyše pred dvoma mesiacmi sme si "adoptovali" na diaľku dieťatko z Afriky. Už máme doma aj jej fotku, tak sa tak so synčekom tešíme a hovoríme si o nej, o jej súrodencoch, o živote týchto detičiek... ako im postupne nasporime peniažky a pošleme im darček... a mňa samú to dosť tak naštartovalo, že ak už nebude druhé dieťatko u nás doma, tak aspoň takto budeme môcť pomôcť ďalšiemu dieťatku (a celej jej rodine v ich veľmi ťažkej situácii).
Takže som aj celkom ostala zaskočená touto situáciou, že ma to zasa tak citovo rozladilo.
@djura Ak chcete, aby sa veci hýbali, moc dlho nečakaj. Oni majú na všetko dosť času, to len my máme povinnosti a časové obmedzenia.
Však, ktovie kedy si na novom UPSVAR prečítajú váš spis.
Ja osobne mám takéto skúsenosti - jeden okresný súd nám oznámil, že presúva náš spis na druhý okresný súd... keďže druhý okresný súd stále nevytýčil pojednávanie, zavolala som im - no a oni ani len netušili, že nejaký náš spis by im mal prísť...
Nakoniec som zistila, že prvý súd zabudol poslať ten spis na druhý súd. Keby že nepátram sama, tak možno ešte dodnes máme dieťa doma len na neodkladné opatrenie 😎
A čo sa týka tetušiek na UPSVAR - kamarátke prišli z ich UPSVAR tety na kontrolu dieťaťa v domácom prostredí (tiež sú PS) - dieťa mali vtedy doma presne tri roky - no a tety boli tak oboznámené s ich spisom, že napr. ani netušili, že to dieťa má nejakých bio súrodencov. Hlavne, že iná teta z toho istého UPSVAR ich už dlho naháňa, aby sa dieťatko stretávalo čo najčastejšie s bio súrodencami (ako keby ročné dieťatko chápalo význam toho stretnutia... súrodenci každý umiestnený inde a ako keby to bolo lusknutím čarovného prútika jednoducho zorganizovať stretnutie toľkých súrodencov).
Takže podľa mňa neváhaj a keď budeš môcť, ozvi sa im ty, skús najprv telefonicky (ak máš UPSVAR ďaleko) a potom osobne. Aj tak musíš ísť ty (a možno aj manžel) na UPSVAR, aby si podala žiadosť, aby začali konať vo veci osvojiteľnosti dieťaťa.
@djura my sme v ramci sudu na osvojenie s upsvarom ani nekomunikovali. Podali sme to rovno na sud a ten si vyziadal spravu od upsvar.
Prosim poradite? Sme v procese interakcii aktualne a volala som dnes s koliznou malej. Povedala mi, ze nemame podavat navrh 2 v 1 (neodkladko plus predosvojitelsky navvrh) ale kazde zvlast 😲
Najskor neodkladko a ked nam ho schvalia tak potom predosvojitelsku. Zostala som z toho sokovana, lebo pri prvej adopcii sme podavali 2v1 aj viem ze vsetky baby tu podavaju spolu. Ona tvrdi ze toto uz robi 20 rokov a urcite ma pravdu, ze sudcovia su nastvani, ked sa to posiela 2 v 1 🤨
Stretli ste sa s takym niecim? Ja co si pamatam raz tu niekto pisal ze podal len neodkladko a kvoli tomu mu to zamietli.
@joannita "naši" poslední náhradní rodičia, ktorí od nás mali Malinkú tiež podávali najprv nedokladko (teraz v novembri), ktoré im schválili do 5 dní a tak išla s malou na MD, o dva týždne malá získala osvojiteľnosť (polroka nekontaktovania s biorodinou vypršalo) a vtedy oni hneď podali o predosvojiteľskú,
takým spôsobom sa vyhli aj kontaktu s biorodinou (keďže malá by tie dva týždne bola vhodná len do pestu)
...
takže len ako skúsenosť, že sa podáva aj osve, nielen obe naraz (nová mamička chcela podľa obe naraz a na úrade jej to odporučili takto)
@kikuska_wedge aha, ale to ani neviem na ktorý súd by som posielala žiadosť... :-/ no uvidíme v pondelok budem obvolávať :-/
ďakujem
@joannita Neviem poradit, nestretla som sa s tym. 2v1 sa podla mna podava kvoli tomu, ze ak nie je oficialne deklarovany zamer predosvojitelskej, tak preco by sud schvaloval neodkladne. Mne to dava takto zmysel, aj my sme tak podavali 2x a v pohode, ale obidve mimo BA. Nenapada ma, preco by samostatne bolo lepsie. Ja by som skusila asi zavolat aj na sud. Mozno nic nezistis, ale za to nic nedas
@jesienka22 ved to, mne to nedava logiku. Neodkladko je laicky povedane zrychlene rozhodnutie sudu k veci samej. Vec sama je predosvojitelska starostlivost. A ked podam len samotne neodkladko tak k comu ma ten sud vlastne rozhodnut..... Ja neviem proste
My keď sme tiež riešili neodkladne práveže nám povedala že máme dať 2v1 lebo pred nami podávali len neodkladne a neschválili to lebo dieťa nebolo v ohrození života.
Nám povedali že podat v prvom rade neodkladne
( Chvála Bohu ho schválili ) a po určitej dobe nám volali že máme podať návrh na predosvojitelsku. Apríl bol neodkladko súd a september bol už súd na predosvojitelsku...(čiže okolo júla cca sme podávali) .. 🤷

@miriam439 ahoj, mrzia ma tie tvoje pocity. :(
Zlepsilo sa to uz? Ci stale chodi hladat? Snad, uz neplacete obaja... ❤
Mate podane o dalsie dietatko?