icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

fowi
27. jún 2023

@kikuska_wedge 😂😂😂 moje dve by tam spravili to isté 😂😂😂

laura1994
28. jún 2023

@fowi presne nárok na MD máš dňom prevzatia dieťaťa do svojej starostlivosti. Ja som to tiež tu písala niekoľko x. Ale ja som tiež mala problém s MD ženy na sociálnej poisťovni mi tvrdili že nárok na ňu nemám a to mi tvrdila aj teta z CDR - nedala mi ani preberaní protokol. Trvalá som si na svojom miesto preberacieho protokolu som napísala cestné vyhlásenie od kedy som si malého zobrala domov atď. , ktoré som dala overiť a trvala som na tom že nárok na materskú mám. A aj som mala! Ja mám pocit že vždy ako keby tie tety riešili tieto veci prvý krát! A kde ste teraz mali súd? Lebo my sme mali vo Vranove a neodkladne opatrenie už máme právoplatné , včera sme si vyznačili právoplatnosť

laura1994
28. jún 2023

Prosím vás žienky nemá niekto návrh na predosvojitelsky?

andrea_82
28. jún 2023

@laura1994 ja musim teda, chvalabohu, nase tety na socialnej aj na urade prace pochvalit, nerobili ziadne ofuky. Maleho sme brali z porodnice, mali sme len prepustaciu spravu. Materske aj rodinne pridavky mi priznali len na zaklade neodkladneho opatrenia.

laura1994
29. jún 2023

@andrea_82 tak to si mala naozaj šťastie ale asi bývaš vo väčšom meste nie?

ereska
29. jún 2023

@andrea_82 aj mne tak na zaklade neodkladka som isla hned na matersku tak uz sa vytesujete z drobceka

anina1211
29. jún 2023

@andrea_82 Ja takisto,hneď som mala neodkladko a hneď som šla na materskú a nemala som žiadný problém s jednorázovým pridpevkom,pomohli mi všeko vypísať. Bývame na dedine a máme malé okresné mesto. Som z Oravy.

ereska
29. jún 2023

A dokonca ked sme si isli na sud pre neodkladne tak sudca vyprazdnil sudnu sien a hned urobil predosvojitelsky sud nakolko sme mali dva v jednom podane uplne super sme to vtedy vychytali

andrea_82
29. jún 2023

@laura1994 okres Povazska, takze nie velke mesto. Ale tety su uz celkom informovane. 🙂

andrea_82
29. jún 2023

@ereska my budeme predosvojitelsku davat az teraz, maly je z utajeneho porodu, tak sme cakali, kym bude osvojitelnost.

miriam439
29. jún 2023

@fowi Tak dúfam, že ti neporadím zle (ak mi vypadla dajaká súvislosť)...
Ale môj názor je taký, že keďže si teraz doma s prvým dieťaťom a poberáš naň rod. príspevok, tak nemusíš súriť to, aby neodkladne opatrenie bolo čím skôr právoplatné.
Máš síce nárok na materské od soc. poisťovne - ten si môžeš uplatniť žiadosťou na základe neodkladka odo dňa prevzatia dieťaťa z Cdr (mali ti dať preberací protokol a ten priložiš k žiadosti o materské). Tu neodkladko nemusí byť právoplatné!!!
Právoplatné neodkladko potrebuješ na rodinné prídavky - tie sa poskytujú aj pol roka spätne - ale prvý krát za mesiac, v ktorom nadobudlo neodkladko právoplatnosť.
ALE - čím neskôr vaše neodkladko nadobudne právoplatnosť, tým lepšie pre vás v prípade poberania rodičovského príspevku.
Zákon o RP v našom prípade (deti v náhradnej starostlivosti) hovorí, že nárok naň máš až tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti....

Teda napríklad:
ak dieťa prevezmeš z Cdr na základe neodkladka 1.1.2023 a jeho právoplatnosť bude už 31.1.2023, ty dostaneš RP do 31.1.2026
ALE AK toto neodkladko nadobudne právoplatnosť až 1.6.2023, ty budeš poberať RP až do 30.6.2026

Prídeš síce o prídavky na toto druhé dieťa za 1-5/2023, ale zase budeš poberať RP o 5 mesiacov dlhšie!!!
Pozor - toto je len príklad na pochopenie princípu!!!

Nám sa však stala taká vec, nakoľko som ja v čase, keď sme my brali dieťatko, tak som totálne netušila o tom, čo, kde a ako riešiť... tak my sme dieťa brali v júli, neodkladko nadobudlo právoplatnosť v auguste, ale ja som sa o tom dozvedela čírou náhodou až koncom roka.
Takže som potom posielala na súd neodkladko aj so žiadosťou o vyznačenie právoplatnosti.
Keď som to mala späť doma, šla som žiadať o prídavky, ktoré mi poslali spätne aj za august a nasl. mesiace.

miriam439
29. jún 2023

@fowi A teraz ma napadlo, že keď sme my riešili riadny súd o pestúnskej starostlivosti, tak tiež im trvalo asi 4-5 mes, kým to rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť... a to som sa tiež viackrát o tom na súde informovala, lebo sme chceli, aby nám z Upsvar konečne vyplatili ten jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa.
Tak je to celkom možné, že to aj vám bude dlhšie trvať, hlavne keď sa teraz dejú tieto veci okolo súdov a tiež ak budete riešiť opravu toho údaju v rozhodnutí.

Ale ako som písala vyššie, možno budete mať šťastie a ovplyvní vám to dĺžku poberania RP na toto druhé dieťatko.

janetinka27
30. jún 2023

Myslim, ze ak urad vyda rozhodnutie s lehotou na odvolanie, ked tato lehota uplynie a ziadny ucastnik sa medzitym neodvola, ako je mozne aby nebolo rozhodnutie spravoplatnene niekolko mesiacov? Ak je tam lehota 15 dni na odvolanie, tak urad vyznaci pravoplatnost napr za 20 dni (caka sa na pripadne odvolanie dorucovane postou). urad vyznaci spätne pravoplatnost tak, aby dodrzal tych 15 dni.

miriam439
30. jún 2023

@janetinka27 No napríklad my, keď sme mali riadne pojednávanie o PS, tak vraj sudkyňa má dva mesiace na to, aby napísala rozhodnutie/uznesenie. To zrejme využila.
Potom sa to snažili doručiť účastníkom konania - my sme samozrejme prevzali hneď a už nám plynula lehota na odvolanie. Ale bio rodičom to nebolo možné hneď doručiť, nakoľko sa na svojej adrese nezdržiavajú, poštu nepreberajú. Takže ďalšie tri týždne, kým to bolo neúspešne doručené a uložené na pošte. Vrátilo sa to späť na súd a zasa bolo treba urobiť to, že sa to dalo na úradnú tabuľu súdu/vývesku či ako sa to volá. Tam to myslím opäť musí byť dva týždne, kým sa môže uznať za doručené. Takže čas plynie a plynie... a kľudne sa takto nazbierali aj 4 mesiace.

janetinka27
30. jún 2023

@miriam439 to potom ano, ked este nemali rozhodnutie ani vydane:( strasne dlho to trva

poppychor
3. júl 2023

Ahojte žienky neviete ako je na Tom teraz BA kraj? Či sa to hýbe?

hariet
3. júl 2023

@laura1994 ahoj, ako vam dopadol ten sud?

laura1994
3. júl 2023

@hariet ahoj, tak myslím si dobre. Matka sa nedostavila a otec medzi časom zomrel

hariet
3. júl 2023

@laura1994 tak fajn…🤗uzivajte chvile s malickym ❤️

fowi
3. júl 2023

@miriam439 áno, aj my sme boli na výveske lebo malého poručník je mesto BA 😅

sonkasrnka
9. júl 2023

Ahojte, prosím je tu niekto ochotný kto by mi vysvetlil adopciu a celý postup? Chcela by som staršie biele dieťa okolo 2-3r., nie novorodenca. Ako dlho sa čaká v BA? Je tu množstvo príspevkov, ale nemám priestor z toho vyberať čo je pre mňa potrebné. Budem vám veľmi vďačná.

andrea_82
9. júl 2023

@sonkasrnka pojdesna urad prace, kde vam daju ziadost a tlaciva - potvrdenie o zdravotnom stave, o prijme. Podate to, absolvujete pripravu 26 hodin, napisu o vas spravu z mesta aj z uradu prace. Zaradia vas do poradivnika a cakate. Ak nedostanete dieta do 2 rokov, tak robite aktualizaciu, ta je par hodin.

joannita
9. júl 2023

@sonkasrnka zhruba tak ako ti to vysvetlila kocka hore. Mas manzela, ci ty sama si chces osvojit?
Aj na 2 rocne dieta sa dlho caka, nakolko bielych 2 - 3 rocnych nieje vela na adopciu, to uz viac novorodencov je.
Na bieleho novorodenca sa v ba caka zhruba 6 rokov, mozno aj 7. Na 2 rocne si myslim ze to bude podobne, ale tych 5 rokov by som asi ratala.....

joannita
9. júl 2023

@sonkasrnka ale este doplnim aby som ta neodradila 😁, kedze aj ziadatelov o 2 rocne deti nieje az tolko vela ako o babatka, tak tych 6 - 7 rokov cakat snad nebudete. Mozno ani 5 nie 🤷‍♀️ neviem.
Ale tie 4 roky by som asi ratala...

lucka1609
9. júl 2023

Ahojte.
Vedeli by ste mi poradiť prosím koľko cca trvá súdu kým vytýčia termín pojednávania na osvojenie dieťaťa?

andrea_82
9. júl 2023

@lucka1609 to je individualne, na kazdom sude trochu inak. Nam pani z uradu odporucala dat si navrh na osvojenie cca 2 mesiace pred skoncenim predosvojitelskej. Ze kym vytycia pojednavanie, tak tych 9 mesiacov bude splnenych.

joannita
9. júl 2023

@lucka1609 aky kraj? Resp. Aky sud, v akom okresnom meste?
Niekde to trva 4 mesiace a niekde 10 mesiacov.

tarrra
9. júl 2023

Ahojte,po dlhom čakaní na osvojitelsky súd to už máme konečne úspešne za sebou a naša najmenšia ma už tiez naše priezvisko...je to teda pekne sidielko ale krasne k nám zapadla a nevieme si ani predstaviť ze by sme ju nemali...😍❤️všetci ju veľmi ľúbime

lucka1609
10. júl 2023

@joannita okresný súd Trnava