Adopcia bez trvalého pobytu v Bratislave: Je to možné?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať tých, čo podstúpili proces adopcie alebo sú ešte v poradovníku, je možné žiadať o adopciu v Bratislave keďže tu dlhodobo žijeme a pracujeme ,aj keď tu nemáme nahlásený trvalý pobyt? Alebo žiadosť musíme podať na UPSVAR v meste trvalého pobytu? Vôbec neviem ako to chodí, je možné všetko (papierovačky, kontrolu zo sociálky, psychologickú prípravu atď) podstúpiť v Bratislave alebo by sme museli na všetko dochádzať do miesta trvalého bydliska? Má prosím niekto takúto skúsenosť a vedel by mi poradiť?
A taktiež by som sa rada opýtala, či je potrebné na zaradenie do evidencie mať vlastnú nehnuteľnosť alebo je v poriadku ak manželia bývajú v podnájme? Podľa toho čo čítam príde sociálka obzrieť domácnosť či sú podmienky vhodné pre dieťa, ale nedočítala som sa či musí byť nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve alebo to môže byť prenájom.
Vopred veľmi pekne ďakujem.
@andrea_82 ďakujem veľmi pekne za odpoveď. 🙂 Som rada že to nie je nutnosť. Mohla by som sa aj opýtať či už máte adoptované dieťatko a ako dlho ste naň čakali? Čo sa pobytu týka snáď niekto poradí, ak nikto tak určite nám budú vedieť povedať na UPSVAR a prípadne by sme si zmenili trvalý pobyt.
@kirsten_45 mame uz dva roky chlapca, cakali sme 5 rokov. TN kraj. Pocas cakania sme sa sice stahovali, ale kraj sme zostali ten isty.
@andrea_82 gratulujem a verím, že vám robí radosť 🙂 5 rokov je jedno z tých lepších čísel čo som počula. Asi veľmi záleží či manželia žiadajú o novorodenca alebo staršie dieťatko, či biele alebo aj rómske atď však?
@kirsten_45 my sme mali tie "najprisnejsie" poziadavky, majoritne etnikum, do 2 rokov, zdrave. Velke rozdiely su v cakani medzi jednotlivymi krajmi. Niekde sa na taketo dieta caka 2 roky, niekde 10. V BA budete musiet asi poziadavky zvolnit, ak nechcete cakat prilis dlho.
@kirsten_45 ahoj, najlepšie asi bude zavolať si na nejaký UPSVAR, ako to je, ale osobne si myslím, že to nepôjde, bude vás riešiť napr. ZA kraj, tak si neviem predstaviť, že by chodili pozerať do BA...
@aliziana s tym pozeranim to vidim ako najmensi problem. My sme ziadost podavali na krajskom urade, ale na navstevu prisli uplne ine tety z okresneho uradu prace. Z kraja im poslali poziadavku, aby napisali spravu o bytovych pomeroch. Ale inak tiez odporucam, aby sa informovali priamo na urade.
@aliziana ďakujem za info, prezistím si to. Ak by to inak nešlo, zmenili by sme si trvalý pobyt na Bratislavu, kde momentálne žijeme a vyriešené 🙂
@andrea_82 a smiem sa opýtať z čoho usudzujete, že práve v BA sa čaká dlho? Vy ste žiadali v BA? Ja som práve naopak počula, že tu to ide v porovnaní s niektorými inými mestami rýchlejšie. Neviem popravde čo to ovplyvňuje.🙏🏼
@kirsten_45 a pod aky kraj inak patrite podla bydliska? Ak by to bol kraj, kde sa caka vyrazne dlhsie, podala by som ziadost radsej tam. Mam znamu, ktora absolvovala pripravu v BA, potom sa prestahovali. Sice sa trvalo zdrzuju v inom kraji, ale stale su v poradovniku v BA. Takze ak im daju dieta, budu musiet prist na kontrolu do ineho kraja.
@kirsten_45 prave ta znama mi vravela, ze na bieleho zdraveho novorodenca by cakali dlhsie ako my. Ide to sice rychlo, ale zacina sa na ovela vyssich cislach v poradovniku.
@andrea_82 trvalý pobyt máme v Žiline
@andrea_82 rozumiem každopádne ani ten poradovník nie je úplne smerodajný, z toho čo čítam to veľmi záleží od požiadaviek. V prípade žiadosti o zdravého bieleho novorodenca ako píšete to ide pomaličky, ale my by sme napríklad asi uvažovali o poloetniku do 1-2 rokov. Tam sa to zrejme posúva potom inak, idú podľa poradia, ale aj preferencií. A vaša známa prosím ak teda žiadali v BA tak ako dlho už čakajú respektíve čakali (ak už majú dieťatko), ak sa smiem opýtať? 🙂
@kirsten_45 dieta este nemaju. Maju poziadavku aj na poloromske dieta, male (uz neviem presne vek), su nakloneni aj pestunstvu s moznostou osvojenia. V BA budu vraj na take cakat cca 5 rokov, v TN, kde sme my, by to boli mozno 2 roky. V ZA kraji je poradovnik tiez dlhy, tam sme robili pripravu. Tam to mate asi porovnatelne s BA.
@kirsten_45 skuste sa pytat v tejto diskusii, tam vedia dievcata dost dobre poradit.
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adopcia-aka-bola-vasa-cesta-k-dietatku/?page=1346#post-88769604
@andrea_82 ďakujem veľmi pekne za info idem hneď tam 🙂
@kirsten_45 v Žiline sa čaká asi najdlhšie, na biele bábätko aj 10 rokov. Bratislava je na Tom už tiež zle a stále sa to zhoršuje. V Ba na biele bábätko 7rokov minimálne rataj, aj viac....
@joannita no sú to riadne čakacie lehoty :/ Hlavne keď väčšina párov predpokladám najskôr roky bojuje s neplodnosťou. 🙏🏼Ale tak čo sa dá robiť.

K pobytu neporadim, ale nehnutelnost nemusite vlastnit. My sme v case podania ziadosti byvali u mojich rodicov, boli sa pozriet tam.