icon

Ako sa stať profesionálnym rodičom?

16. sep 2025

Je tu niekto kto pracoval alebo pracuje ako profesionálny rodič? Je možné stať sa profi rodičom ak napríklad nemám manžela alebo žijem v podnájme? Ide prevažne o deti z osád? V akych vekových kategóriách? Je ťažké to obdobie, ak dieťa odíde? Veľmi ma to zaujíma, ak by ste mi vedeli poskytnúť viac informácií budem rada 🙂

pribinak
16. sep 2025

Nemusíš mat manžela, môžeš byt slobodná

Deri z osád …..tak v BA a v okoli sú to výnimky, to skôr na východe
Vekovú preferenciu deti si určis sama. Niekto preferuje bábätka, niekto škôlkarov, niekomu je to jedno

No ako, ak sa staráš o novorodenca a o 8 mesiacov ho ideš niekomu dať tak ti je to ľúto
Ak máš ročne dieťa a je u teba potom 3 roky tak ti je tiež ľúto keď odchdza

To s tým bývaním neviem…

janetinka27
16. sep 2025
@pribinak

Nemusíš mat manžela, môžeš byt slobodná

Deri z osád …..tak v BA a v okoli sú to výnimky, to skôr na východe
Vekovú preferenciu deti si určis sama. Niekto preferuje bábätka, niekto škôlkarov, niekomu je to jedno

No ako, ak sa staráš o novorodenca a o 8 mesiacov ho ideš niekomu dať tak ti je to ľúto
Ak máš ročne dieťa a je u teba potom 3 roky tak ti je tiež ľúto keď odchdza

To s tým bývaním neviem…

@pribinak ahoj, profesionalny rodic je zamestnancom "detskeho domova", ale deti vychovava doma.zvycajne si nemoze deti vyberat, su mu pridelene. Mozu to byt aj deti s nejakymi problemami.Je to ine ako pri adopcii alebo pestunstve. Na slovensku nemozu byt deti do 6 rokov v cdr, ale musia byt vychovavane v domacom prostredi,.cize napr.v profirodinach.

any_soj
16. sep 2025

@anonym_autor bez manžela áno, v podnájme áno bez problémov. U mňa v podnájme žila roky profi mama, single.

pribinak
16. sep 2025
@janetinka27

@pribinak ahoj, profesionalny rodic je zamestnancom "detskeho domova", ale deti vychovava doma.zvycajne si nemoze deti vyberat, su mu pridelene. Mozu to byt aj deti s nejakymi problemami.Je to ine ako pri adopcii alebo pestunstve. Na slovensku nemozu byt deti do 6 rokov v cdr, ale musia byt vychovavane v domacom prostredi,.cize napr.v profirodinach.

@janetinka27 ja viem kto je profi rodič a si predstav, že v niektorých CDR si môžeš určit vekovú preferenciu dieťaťa

krasneleto
16. sep 2025

@anonym_autor najprv musis absolvovat kurz a psychotesty... vlastne byvanie... mozes byt PR aj ked si sama... do profi rodin chodia zvacsa deti do 6 rokov, aspon tu u nas, potom su v DD na skupine, kedze chodia do skoly... ak su existujuci bio rodicia, stretavas sa s nimi na navstevach... nie su to len deti z osad, su to aj novorodenci z odlozenych porodov, hniezd zachrany , odobrate deti. mozes si urcit orientacne aj vek dietata, ale na to sa prihlada, iba ak je takato moznost, takisto 1-2 deti, zalezi ako mas postavenu zmluvu... mas viac dni dovolenky, pocas tvojej dovolenky zvykne kolegyna oddovolenkovat "tvoje " dieta, na SVK mozes chodit aj s dietatom , tam mas nejaky prispevok... zalezi od podmienok domova

kacena4
16. sep 2025

ak rozmyslas nad detmi z osad urcite do toho nechod, nie si vhodny clovek. aj v BA mas prevazne romske deti. bola som profirodic a teda moc som si nenavyberala deti. mala som urcnu vekovu hranicu aby sme sa vedeli doma "zosuladit" ale ci to bolo biele, fialove alebo zelene si nenavyberas. nie vzdy dostanes novorodenca casto su to aj starsie a omnoho problemovejsie deti ako novorodenec so zdravotnymi problemami. tie deti si prechadzaju traumou z odlucenia a teda je to iny zahol starat sa o nich. odporucam ti najprv si dobre nastudovat co to obnasa, zistit si info o kurze a nastudovat dalsie podmienky ktore musi profirodic splnat napr. aj bytove zazemie a pod.

autor
16. sep 2025
@kacena4

ak rozmyslas nad detmi z osad urcite do toho nechod, nie si vhodny clovek. aj v BA mas prevazne romske deti. bola som profirodic a teda moc som si nenavyberala deti. mala som urcnu vekovu hranicu aby sme sa vedeli doma "zosuladit" ale ci to bolo biele, fialove alebo zelene si nenavyberas. nie vzdy dostanes novorodenca casto su to aj starsie a omnoho problemovejsie deti ako novorodenec so zdravotnymi problemami. tie deti si prechadzaju traumou z odlucenia a teda je to iny zahol starat sa o nich. odporucam ti najprv si dobre nastudovat co to obnasa, zistit si info o kurze a nastudovat dalsie podmienky ktore musi profirodic splnat napr. aj bytove zazemie a pod.

@kacena4 prečo nie ak rozmýšľam nad deťmi z osád? Vychádzam primárne z toho, že žijem na vychodnom Slovensku, nič iné za tým nie je. Práveže sa pohybujem v týchto komunitách.

kacena4
16. sep 2025

skor eom to pochopila, ze tie deti nemusis mat doma ... ja som mala 1/2 na 1/2 deti aj take aj take a mala som cez desiatku deti. ale rataj s tym ze deti sa davaju aj 2-3 nie len 1

skeblicka777
16. sep 2025
@janetinka27

@krasneleto na dovolenku môžeš s pnr dieťaťom aj do zahraničia, poznám osobne niekoľko profi, čo s deťmi chodia mimo sk
@anonym_autor ostatné už bolo asi napísaná všetko, u nás máme aj v zmluvne dohodnuté, počet detí, ale napríklad nikto z nás nemá v zmluve jedno dieťa, podľa mňa ani v iných CDR nebudú chcieť mať takéto zmluvy. Lebo z ústredia tlačia čo najviac deti do rodín, pokiaľ sa dá.
@janetinka27 a kde sú podľa teba deti do 6 rokov, keď nemajú miesta v profi 🤔, áno zákon hovorí, že majú byť umiestnené v PNR, keď nie sú miesta, sú na skupinách

skeblicka777
16. sep 2025

@anonym_autor jaj a k tým odchodom detí, podľa mňa to je ťažké, hlavne keď dieťa odchádza už staršie. Ja sa starám prevažne o bábätká, poviem otvorene, keď odchádza tak do 4-5mesiacov, niekedy si vydýchnem, že konečne, lebo zväčsa sú to deti, čo majú koliky, rôzne iné problémy a ty ich vypipleš, dostaneš z toho najhoršieho na začiatku, nájdeš problém. Ale veru, keď je dieťa u teba dlhšie, ťažko sa s ním lúči. Pred letom mi odišli 2 deti naraz, na bábo si spomeniem občas, ale to staršie dieťa mám na rozume denne, keď idem okolo miest, kde sme spolu chodili, ešte stále občas vybehne aj slza. Ale viem, že je mu v novej rodine dobre a moja úloha v jeho živote skončila.

autor
16. sep 2025

Zvyknú dávať viac ako 1 dieťa aj ak človek žije sám v domácnosti, teda že nemám manžela?

any_soj
16. sep 2025
@anonym_autor

Zvyknú dávať viac ako 1 dieťa aj ak človek žije sám v domácnosti, teda že nemám manžela?

@anonym_autor áno. Plný úväzok sú 3 deti. Ak máš manžela a ste obaja profi rodičia, tak každý 3 deti na plný úväzok

krasneleto
17. sep 2025
@any_soj

@anonym_autor áno. Plný úväzok sú 3 deti. Ak máš manžela a ste obaja profi rodičia, tak každý 3 deti na plný úväzok

@any_soj zalezi od dohody... nemusi to byt pravidlo

krasneleto
17. sep 2025
@skeblicka777

@krasneleto na dovolenku môžeš s pnr dieťaťom aj do zahraničia, poznám osobne niekoľko profi, čo s deťmi chodia mimo sk
@anonym_autor ostatné už bolo asi napísaná všetko, u nás máme aj v zmluvne dohodnuté, počet detí, ale napríklad nikto z nás nemá v zmluve jedno dieťa, podľa mňa ani v iných CDR nebudú chcieť mať takéto zmluvy. Lebo z ústredia tlačia čo najviac deti do rodín, pokiaľ sa dá.
@janetinka27 a kde sú podľa teba deti do 6 rokov, keď nemajú miesta v profi 🤔, áno zákon hovorí, že majú byť umiestnené v PNR, keď nie sú miesta, sú na skupinách

@skeblicka777 netvrdim , ze nie... vychadzam z pravidiel CDR, kde moje kamaratky robia PNR

skeblicka777
17. sep 2025
@krasneleto

@skeblicka777 netvrdim , ze nie... vychadzam z pravidiel CDR, kde moje kamaratky robia PNR

@krasneleto pravidlá CDR nie sú nad zákon 🤨. Všetko čo je v záujme dieťaťa by prešlo, aj keď majú "svoje pravidlá" a teda spoločná dovolenka s profi je v jeho záujme.Jedine ak je to súkromné CDR, vtedy asi majú svoje pravidlá.
A ak si profimama, čo myslím že nie, keď píšeš o kamaratkach, tak cestovaniu do zahraničia s deťmi bola venovaná jedna kapitola od koordinatorky za celé Slovensko.

krasneleto
17. sep 2025
@skeblicka777

@krasneleto pravidlá CDR nie sú nad zákon 🤨. Všetko čo je v záujme dieťaťa by prešlo, aj keď majú "svoje pravidlá" a teda spoločná dovolenka s profi je v jeho záujme.Jedine ak je to súkromné CDR, vtedy asi majú svoje pravidlá.
A ak si profimama, čo myslím že nie, keď píšeš o kamaratkach, tak cestovaniu do zahraničia s deťmi bola venovaná jedna kapitola od koordinatorky za celé Slovensko.

@skeblicka777 viem len tolko, ze do zahranicia nemozu . netvrdim , ze je to v sulade so zakonom

autor
17. sep 2025
@any_soj

@any_soj a 1-2 deti sú potom polovičný úväzok alebo ako to je? Príde mi to trochu dosť náročné ak jednému človeku dajú 3 deti, ktoré môžu mať rôzne traumy a problémy.

skeblicka777
17. sep 2025
@anonym_autor

@any_soj a 1-2 deti sú potom polovičný úväzok alebo ako to je? Príde mi to trochu dosť náročné ak jednému človeku dajú 3 deti, ktoré môžu mať rôzne traumy a problémy.

@anonym_autor zákon o PNR tak hovorí, , s môžeš mať v starostlivosti 1-3deti, možno na začiatok ti dajú jedno, ale väčšinou majú po dve, aj keď to nie je pravidlo. A to, že budeš mať 2 deti ako ten, čo má doma manžela, ale nie je problém tvojich budúcich kolegov 😉, zamestnanec budeš ty. A teda tento argument by som ani nepoužívala, ak by si aj raz ako PNR nastúpila. Takže si to veľmi dobre premysli, či budeš schopná zvládať 2-3 deti sama.

anonym_182a6c
17. sep 2025

Ahojte, mňa zaujíma ako to je platené keď chce byť niekto profi rodič?

ismarela
17. sep 2025
@skeblicka777

@anonym_autor jaj a k tým odchodom detí, podľa mňa to je ťažké, hlavne keď dieťa odchádza už staršie. Ja sa starám prevažne o bábätká, poviem otvorene, keď odchádza tak do 4-5mesiacov, niekedy si vydýchnem, že konečne, lebo zväčsa sú to deti, čo majú koliky, rôzne iné problémy a ty ich vypipleš, dostaneš z toho najhoršieho na začiatku, nájdeš problém. Ale veru, keď je dieťa u teba dlhšie, ťažko sa s ním lúči. Pred letom mi odišli 2 deti naraz, na bábo si spomeniem občas, ale to staršie dieťa mám na rozume denne, keď idem okolo miest, kde sme spolu chodili, ešte stále občas vybehne aj slza. Ale viem, že je mu v novej rodine dobre a moja úloha v jeho živote skončila.

@skeblicka777 ahoj, môžem sa spýtať ako je to platovo ohodnotené? Kľudne aj do správy môžeš napísať, dakujem.

any_soj
18. sep 2025
@ismarela

@skeblicka777 ahoj, môžem sa spýtať ako je to platovo ohodnotené? Kľudne aj do správy môžeš napísať, dakujem.

@ismarela podľa inzerátov je to zhruba tisícka v čistom

any_soj
18. sep 2025
@anonym_182a6c

Ahojte, mňa zaujíma ako to je platené keď chce byť niekto profi rodič?

@anonym_182a6c okolo tisícky v čistom. Sú to ale ťažké peniaze. Mnohých to láka, že veď nič nerobím, som len s deťmi, a zarobím. Ale tak to vôbec nie je. A už vôbec nie že ešte popritom chcú nejakú inú prácu normálne na úväzok mať... Ako privyrobiť sa isto dá popritom, ale ako napríklad raz tu jedna chcela normálne učiť v ZŠ popritom a podobné úlety, tak to bez šance.... Ten plat je za to, aby profi rodič bol s tými deťmi. Často deťmi do 3 rokov, ale aj keď príde staršie, nedá sa rátať s tým, že veď dám do škôlky a ja do práce. Sú to často deti so špeciálnymi potrebami, minimálne emocionálnymi určite.

To len pre info tebe aj ostatným záujemcom.