Kedy vám prišiel papier zo súdu o predosvojiteľskej starostlivosti?

bianchetka
24. apr 2013

Ahojte ....mala by som jeden dotaz ... ako ste riešili v zamestnaní a koľko trvalo obdobie keď už ste mali dieťatko doma na hosťovskom pobyte a kým vám prišiel papier zo súdu o predosvojitelskej starostlivosti, kedze matersku mozme dostat az na základe rozhodnutia sudu? A vraj súd rozhoduje niekolko mesiacov az rok?! Za vaše rady dakujem.

luttka
24. apr 2013

@bianchetka ahoj, ja som si najskor cerpala dovolenku a potom som bola na neplatenom volne.

bianchetka
autor
24. apr 2013

@luttka a neznizila sa ti výška materskej?

maznacik007
24. apr 2013

@bianchetka ak ide o klasicke konanie tak maju myslim pol roka odo dna podania ma byt pojednavanie... ale povacsinou sa snazia to riesit rychlo .... zavisi od sudu aky mate ... to si nenapisala

luttka
24. apr 2013

@bianchetka nie, bola som stale zamestnana, ja som len nedostala vyplatu ale odvody do socialky som mala zaplatene tak ako keby som pracovala. Uz si to moc dobre nepamatam ako to mzdarka urobila.

maznacik007
24. apr 2013

@bianchetka na neplatene by som nesla .... skor potom skusit skombinovat dovolenku, PN a ak ...
kvoli tomu ze na NV sa ti prerusi platenie do soc.poistovne...

bianchetka
autor
24. apr 2013

@maznacik007 chcem to riesit dovol. a mozno potom PN ale zamestnav. sa to moc nepaci ☹

zdenulala
25. apr 2013

Návrh na súd sme podali myslím 27 marca. Súd bol 31 augusta. Čiže presne 5 mesiacov. Mali sme súd v RS. VELMI záleží od súdu aj sudcu. Niektorí majú čas a je im to jedno... ☹ Sociálne pracovníčky väčšinou spoľahlivo vedia povedať, ktorý sudca je rýchly a ktorému to trvá.

V práci som pokračovala ďalej, len som si skrátila uväzok. Manžel si tiež skrátil úväzok a pri dieťatku sme sa striedali.

zwalsh
7. júl 2013

@zdenulala tak toto je šok. Čiže my si vezmeme maličká baby priamo z nemocnice a oni rozhodujú rok a do tej doby nedostaneme ani cent???? Veď to nie je normálne ja som si myslela ze keď je dieťa na predosvojitelskej tak už je to rodičovský alebo materská. Tak to ako máme finančne zvládnuť dve deti z jednoho platu???

zdenulala
9. júl 2013

@zwalsh Takto: Keď sme mali dieťa na hosťovskom pobyte, nedostávali sme nič. To je viac-menej logické: dieťa bolo papierovo stále v domove, my sme ho mali len "požičané". Až keď nám ho 31.augusta prisúdili do predosvojiteľskej starostlivosti, začali sme dostávať riadne príspevky od štátu. Čiže áno, hneď ako budete mať papier zo súdu, ktorý vám dieťa zverí do predosvojiteľskej, začnete poberať príspevok.

Pritom sa treba pripraviť na toto:príspevky sa nevyplácajú spätne! Čiže: ak vám ho do predosvojiteľskej oficiálne dajú až keď bude mať napr. 9 mesiacov, nedostanete žiadny materský (vyšší) príspevok. LEN rodičovský. Ešte je dobré vedieť, že materský sa vypláca do 6, vo výnimočných prípadoch do 8 mesiacov dieťaťa. Potom sa prechádza na rodičovský. My sme sa to dozvedeli náhodou a tak sme stihli ešte 2 mesačné dávky materského, aj keď malo bábo už pol roka.. (snáď sa tieto veci veľmi nezmenili a netrepem tu dve na tri)

zwalsh
9. júl 2013

@zdenulala A ako ste ho dostali na hosťovský pobyt aj to ide? Aj keď je to novorodenec? Dˇakujem za info.

zdenulala
10. júl 2013

@zwalsh No...ja neviem, či je to bežná prax, ale po asi 5 návšteve v DeD (čiže asi po 8-9 dňoch čo sme bábo 1x videli) za nami opatrne prišla p. riaditeľka aj s dvomi sociálnymi pracovníčkami a psychologičkou domova a ešte opatrnejšie a nenápadnejšie nám nadhodili, že ak by sme náhodou chceli, môžeme si bábo zobrať domov a každé 2 týždne ho prídeme akože ukázať.

My sme nevedeli, či to myslia vážne, alebo sme zle pochopili a takmer sme sa neodvážili súhlasiť. Nakoniec sme si však porozumeli a dieťatko sme hneď na druhý deň priviezli domov navždy. Potom sme sa chodili každé 2 až 4 týždne ukázať do domova a vždy sme si akože predĺžili hosťovský pobyt. Vďaka Bohu! V opačnom prípade by sme precestovali majetok a stratili zamestnanie, keby sme bábo až do zverenia do predosvojiteľskej starostlivosti chodili len navštevovať.

Ale bežne sa to vraj robí asi takto (s mnohými obmenami):
1. ak má na to domov vybavenie, ostanete na víkend s dieťatkom (pod dozorom domova) My sme ostali hneď 2 víkendy po sebe a okrem toho sme tam boli natlačení skoro každý deň, zobrali sme si dovolenku a furt nás mali na krku. Asi sa nás chceli zbaviť, tak nám dali dieťa a poslali nás preč 😉
2. zoberiete si dieťatko na vychádzku v blízkosti domova
3. zoberiete si dieťatko na vikend domov
4. zoberiete si dieťatko na viac dní, prípadne na týždeň domov - na hosťovský pobyt
5. brávate si dietko na hosťovské pobyty, pričom ho vždy pár dní necháte v domove až do rozhodnutia súdu o zverení do predosvojiteľskej starostlivosti. Potom si ho zoberiete úplne, DeD vám dá rodný list dieťaťa, môžete zmeniť lekára a ste za dieťa plne zodpovední...a máte takmer všetky práva a povinnosti rodiča. Ale ešte stále nie všetky.

Myslím, že to, že je to novorodenec nie je prekážka, ak je to dieťa zdravé. To naše bolo týždeň v inkubátore, ďalší mesiac na pozorovaní, keď ho konečne previezli do domova operovali mu herniu a keď sa z toho trochu dostalo, dali nám ho. 🙂

bianchetka
autor
12. júl 2013

@zdenulala dnes sa vypláca materská pri adopcii az do 3 rokov dietata, cize ak ma dieta aj 2 roky mas narok na matersku a potom na rodicovsky pris., my sme to riesili nakoniec predbezkom a rozhodnutie sme mali asi do mesiaca,po spravoplatneni mas narok poziadat o matersku.

mata155
30. júl 2013

Ahojte, mate niektora skusenost s cakanim na rozhodnutie sudu o osvojitelnosti? Ako dlho to moze trvat? Navrh bol podany zaciatkom juna.