Môžu si starí rodičia osvojiť vnuka pri spoločnom bývaní?
Zdravím mám otázku. Je možné aby si starý rodičia osvojili vnuka keď rodič býva spolu s nimi? Príde mi to ako veľká hlúposť. Lebo moji rodičia hľadia iba na peniaze. Vraj by dostávali 800e mesačne keby vnuk patrí im. Samozrejme že ja s tým nesúhlasím. Len chcem vedieť ze mam pravdu a že to nejde, keď všetci bývame v jednom dome.
Je dôvod aby ti úrady odobrali dieťa zo starostlivosti?
Ak sa nestaras a dokazu to tak Ano,naozaj chces byvat s takymito ludmi
A dôvod?
Osvojiť zrejme nie, ale môžu si podať návrh na zverenie vnuka do náhradnej osobnej starostlivosti. Musí však byť na to pádny dôvod, a to ten, že rodič dieťaťa nie je schopný sa oň starať, rozhoduje o tom sudca, vyjadruje sa úrad práce - sociálne veci.
Len tak bez dôvodu nie. Máš problémy s drogami, so zákonom, psychické, nestaráš sa o dieťa?
Suseda tak ma vnucku..potom este jej dcera mala dalsie dve deti a teraz uz byva s nimi aj s tymi detmi
len aby ste sa tymi prispevkami nepreratali lebo oni su pribuzni v priamom rade a nemaju taky narok na prispevky v ramci nos ako uvadzas
a teda ty budes musiet im platit vyzivne resp statu a ten to bude posielat im
ak budes mat dalsie dieta nedostanes uz kocikove
No akože možno by ste aj nejako súd a socialku oklamali na začiatku, ale treba si uvedomiť, že tým pádom bude sociálka pravidelne chodiť do rodiny, a každého polroka sa píše správa na súd, či náhradná osobná starostlivosť plní svoj účel 🤷♀️ a teda aj tie dôvody na zverenie dieťaťa do náhradnej osobnej starostlivosti musia byt odôvodnené, nie že starí rodičia chcú peniaze 🙈 a teda neviem kde prišli k sume 800€, toľko určite nie na jedno dieťa. A ako píšu baby vyššie, ty by si ešte musela platiť výživné.
@kittykat22 myslis ,ze vazne je niekto takto vychcany
@pribinak samozrejme že nie, píšem že im ide len o peniaze
@minenkaa Tak je to dosť bieda mesačne mám 700e a som na neho sama.
@zmrzlinka2021 Peniaze aby mali 800e ako suseda
@januska12323 Ide im len o peniaze, lebo suseda ma.vnuka v starostlivosti a berie 800e a moji rodičia chcú tiež ako zdroj peňazí
Hľadala by som iné možnosti bývania, napr socialny byt od mesta
Aké staré je dieťa? Výživné máš?
@kittykat22 Áno ale ja to nechcem, nepríde mi to správne ani pre to dieťa matku ma a nie aby starý rodičia chceli využiť dieťa na peniaze.
@pribinak áno poberam 100e od bývalého a ma 6 rokov
Ty zarobíš len 600 eur? Asi by si si mala hľadať inú prácu
tych 800€ je hlupost pri 6 rocnom dietati a pri starych rodicoch (oni nemaju narok na opkovany prispevok pre najradneho rodica)
dostanu len 250€ mesacne minus vyzivne od otca a minis vyzivne od teba
a pridavky atd
cele je to pre teba velmi nebezpecne hladaj si ine byvanie
Ale musím teda dopísať aj to, že ak si normálna pracujúca žena, čo sa normálne stará o dieťa, nemaju dôvod ti ho vziať. To by cez súd len tak neprešlo.
Ja len toľko že dieťa sa neosoberie zo starostlivosti len tak že niekto chce 800 eur
Pôjdu vypovedat stari rodičia, potom vypovedat bude matka - tam sa ty obhajis
Okrem toho je bežne že sociálka si robí doziadania od pediatra či skolky školy ktorú dieťa navštevuje
Niekedy sa povypytuje aj susedov
Tam musí byt relevantný dôvod: zanedbanie dieťaťa, drogy, neliecena psychiatrická diagnoza, alkoholizmus, ….
To nie je len tak, že chce 800 eur
@glade22 Tak písala som že rodičom ide len o tie peniaze, lebo suseda ma vnuka v opatere a vraj poberá 700e a moji rodičia si povedali že mi vezmú syna aby mali aj oni peniaze. A hovorím ze ja im dieťa nedám a nie ešte aby im niečo prešlo keď bývame všetci spolu.
A nie žeby som sa ja nestarala o dieťa alebo bolo niečo neporiadku. Dieťa má všetko, ja nepijem ani drogy neberiem.

Žiaľ, ide to....z blizkej rodinnej skúsenosti