Osvojenie dieťaťa, ktoré je doteraz v pestúnskej starostlivosti
Dobrý deň. Potrebovala by som radu od niekoho kto to už má za sebou. Máme v pestúnskej starostlivosti dievčatko už takmer jeden a pol roka. Dúfali sme, že časom sa bude dať adoptovať. Jej biologickí rodičia sa za celý čas čo ju máme o ňu nezaujímajú. Háčik je v tom, že ešte nie je právne voĺná. Je možné jedným súdnym procesom vyriešiť aj osvojiteľnosť aj osvojenie? Ak je tu niekto komu sa to podarilo, prosim napíšte. Ďakujem.
@rosna niekto musí podať o osvojitelnost, u nás podaval DeD a druhýkrát UPSVaR, skus sa na urade spýtať,ci by nepodali.. Možno by ste mohli aj vy požiadať v jednom návrhu.
my sme to mali tak, ze malý nebol osvojitelny, mali sme pestunstvo, počas toho vyslovil sud osvojiteľnosť, potom sme napisali návrh o osvojenie..doba predosvojitelskej 9 mes. nebola potrebná,keďže uz toľko u nás v rodine malý bol
najlepšie ti povie vaša kurátorka, pozna lepšie sudcov a vie,aké maju zvyky, lebo čo súd ,to ine vylozenie zákona, drzim palce
Rosna, u vás sú sudy v pohode, rýchle pojednavania
sud o osvojiteľnosti sa týka rodičov, bude im doručene predvolanie na konanie súdu
@rosna , môžeš si podať návrh aj sama , ja som podávala toto:" Podnet na vyslovenie osvojiteľnosti dieťaťa, zbavenie rodičovských práv a povinnosti k dieťaťu a ustanovenie poručníka" . Ty toho poručníka nahraď osvojením dieťaťa. Argumentovať treba nezáujmom bio-rodičov o dieťa, ja som ešte písala, že nemá žiadne väzby na bio-rodinu, zatiaľ čo mňa považuje za svoju mamu, aj napriek tomu, že pozná svoju minulosť a s nevlastnou sestrou majú vytvorený súrodenecký vzťah...a proste to trošku "obkecať" 😉
Ste uzasni ludia. Dakujem za pomoc. Skusim teda najskor sa spytat na upsvar ci by to oni podali o osvojitelnost a ak nie, urobime to ako pises ty, Cairka. Dakujem za rady.
@rosna Ahoj, je to už síce starší príspevok, ale chcela by som sa spýtať ako sa Ti to nakoniec podarilo vybaviť? Oceňujem, že si dievčatku dala domov a lásku 🙂 Chcela by som však poukázať na to, že toto by si mali ustrážiť skôr pracovníčky z UPSVaR-u. Ak bio rodičia nejavia záujem, malo by sa osvojenie a zbavenie rodičovských práv bio rodičov riešiť čo najskôr. V konečnom dôsledku tým trpí dieťa, lebo má vytvorenú citovú väzbu k pôvodnej rodine. Potom sa môžeme čudovať, že nie sú deti na adopciu a čaká sa neskutočne dlho a pritom oni môžu byť iba takto zabudnuté v pestúnskych rodinách.
@andydi ahoj. Medzitym sa zmenil zakon a to tak, ze upravuje presne to, ze ak je dieta dlhodobo u pestunov bez vazby na biorodinu, zrychlila sa adopcia. Aby dieta vedelo kam patri. Ale neviem, ci si si nepomylila pestunstvo s profirodinou, lebo deti su umiestnovane do pestunstva len vtedy, ked sa adoptovat nedaju.
@rosna Ahoj , dakujem za odpoveď 🙂 Nás sa pýtali, ci mame zaujem aj o dieta do pestunstva, v takom pripade, ze je viac pravdepodobne, ze sa rodicia zrieknu rodicovskych prav neskor. Len stale je tam riziko, ze sa naviazes a potom Ti ho zoberu.Znami tak maju dieta, ze islo z profi rodiny do pestunstva k nim a bolo to dost narocne, kym bio rodicia suhlasili s adopciou, ale nakoniec to vyslo 🙂
Baby poradíte aj mne? Mám malú doma rok v pestunstve. Bio rodina nejaví žiaden záujem, naposledy keď mala 3 dni. Teraz má 18 mesiacov. Uradnicky podali návrh na súd o vyslovenie osvojitelnosti dieťaťa, súd bude teraz v marci. Lenže nepodali zbavenie rodičovských práv, vraj to až neskôr. Môžem to podať ja ako pestun? Nechápem prečo to nepodali spolu.
@bosorkabb nie som pravnik, ale u nas sa po narodeni maleho (biomatka podpisala suhlas s adopciou a zmizla), UPSVar /socialka, ci ky fras, podavali na sud tu "osvojitelnost". A to tam stalo, az kym sme to nepohnali my ako potencialni pestuni, vyse roka. "Osvojitelnost" = zbavenie rodicovskych prav, samozrejme, pretoze kym rodicia prava maju, dieta nie je volne k adopcii. Akonahle je volne k adopcii, biorodicia rodicovske prava stracaju, to musi ist ruka v ruke, jedno bez druheho sa neda. My mame pojednavanie o par tyzdnov a tam sa ide riesit vsetko naraz. 9:00 vyslovenie osvojitelnosti, 9:15 zmena mena maleho, 9:30 pojednavanie o nasom pestunstve (zatial ho mame v pestunstve neodkladkom), a zaroven podavame navrh na osvojenie/predosvojitelsku, ale kedze v aprili to bude 9 mesiacov co je maly fyzicky u nas, tak v kutiku duse dufame, ze nebudu spekulovat a robit si navyse robotu, ale ze nam ho proste priklepnu ako osvojeneho a dovidenia. Uvidime, co sudkyna povie.
@ckatka ahoj, mozem sa prosim ta opytat, ako ste dopadli? Ja mam dieta na neodkladnom, tiez pestunstvo, je podany navrh na osvojitelnost, a zaroven moj navrh na pestunsku, podavali sme to nezavisle, nevedela som dlho, ze ta osvojitelnost je podana. Pocula som aj, ze neodkladne sa nepocita do tych 9 mesiacov. Mate uz osvojitelnost? Boli ste na pojednavani vypovedat? Vdaka.
@ckatka Ahoj. Aj mňa by veľmi zaujímalo, ako vám to zatiaľ dopadlo a co už máte poriešené. Sme podobný prípad, veľa hľadám na nete a mám už z toho dosť chaos a vy to riešite teraz aktuálne. Mne na UPSVAR moc nechcú pomôcť, tak sa chcem pustiť do toho sama, len potrebujem aktuálne informácie. Napr. aj to, či ste podávali návrh na osvojiteľnosť, na pozbavenie rodič. práv a tiež aj o porucnictvo?
Vopred ďakujem za odpoveď a pomoc.
@bosorkabb Ďakujem, moja zlatá, za túto odpoveď a aj za odpoveď asi spred týždňa v téme o adopcii, lebo ani za to som sa ešte nestihla poďakovať. Si zlatá, že sa snažíš takto pomáhať. Nech sa vám podarí všetko dobre a rýchlo povybavovať a naozaj budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to šlo.
Tie návrhy majú aj nejakú predpísanú formu, alebo stačí na počítači formou podobnej žiadosti, len by som to nazvala napr. Návrh na pozbavenie... a ustanovenie porucnictva? Ešte raz vďaka.
Dobry den .chcela by som radu.mam chlapca od 2 rokov v pestunskej starostlivosti a teraz bude mat 4 roky.Žiadny zaujem bio rodicov oňho az doteraz chcu ho späť .Bol aj sud a vsetko vyslo prospech ich nechapem tomu .Matka ma 4 deti male a teraz sa jej narodilo zas .maju 1 izbu otec nepracuje len fušky robi.mozte mi poradit co mam dalej robit.dakujem
@petulko333 poslala som Vam spravu
@andydi tak toto ste dobre napísala.
@petulko333 treba na súd .preriediť situáciu doma . Alebo kontroly soc.kurateli.

@rosna , ahoj, my sme mali na jednom pojednavani osvojitelnost aj predosvojitelsku. nie je to ako vas pripad, my sme pestu nemali, ale hadam sa to da spojit aj u vas. asi zalezi na sudcovi.