Poradovník na adopciu
Ahojte idem sa trosku “ vyplakat “ a zaroven povyzvedat ci mal Niekto podobnu situaciu zapisany do zoznamu sme od januara ( Kosicky Kraj ) Hned po zapisani som si volala o poradie a bola som 3 v poradi co ma strasne potesilo no 3 v poradi som do dnes cize sme sa v poradi nepohli ani o jedno miesto ja viem ze nikto mi nepovie ako dlho budem cakat ci vy ci pani ktorej volam skor mi ide o to ci ste zazili take “ hluche “ obdobie v cakani ze sa to nehybalo takto dlho ved ako dlho mozem byt 3 v poradi?
Myslite ze aspon do konca roka je realne ze budeme mat babo doma ci sa mam pripravit aj na dlhsie cakanie? Totiz my sa ani kvôli tomu nevieme nijako zariadit chceli by sme odist do zahranicia za pracov no co ked clovek nevie ci sa stane zazrak a zavolaju za mesiac alebo sa takto nepohnem aj cele leto co myslite a co vase skusenosti ako ste to mali vy? Dakujem za kazdu odpoved
Áno poloromske, buď rada že to máte len tak 90% tu čaká roky…
@sabina1996 Dakujem za povzbudenie uvidime co prinesu dalsie mesiace
Drzim palce aj vam
Ano mozes byt aj rok na rovnakom mieste. My v Ba sme raz necely rok stali na jednom mieste. Neboli deti.
Ja som ale skor prekvapena, ze hned po zapisani ste boli v 3 v poradi? 😮 Chapem ze na romske, ale aj tak?
V Ba sa na romske napriklad caka 2,5 roka...
@joannita Vies co tiez som bola velmi prekvapena. Z toho cisla ved 3 v poradi? Vravela som si to si pockam par mesiacov ani sa nenazdam az mi to prislo velmi rychlo ze som sa nestihla spametat a budu volat ale realita je ina stojime a stojime na jednom Mieste
@sabina1996 ahoj, u nas zvykli donedavna hovorit poradie na biele a druhe poradie bolo na romske-poloromske. Pytala som sa, ci romske a poloromske su dva zoznamy, u nas vraj nie.ze niekedy je otec neznamy, mama romka a tak su v tomto zozname deti aj romske aj poloromske a potom zavisi od cakatelov, ako sa im dieta pozdava, ci su ochotni a schopni ho prijat alebo je tmave az prilis. Teraz u nas ale hovoria iba celkove poradie, uz nehovoria na romske,poloromske.
Aj ked ja si myslim, ze ten zoznam je len jeden-celkovy a mozno v nom su oznaceni cakatelia cakajuci na romske dieta.a ked som volala o poradie, mala som skor pocit,ze pani napocitavala poradie z celkoveho zoznamu "na prstoch". Ale to bol len moj dojem.
Bola som jej za to vdacna.
@janetinka27 ano zoznam je len jeden urcite. Preto ked su cakatelia este moc dole, tak nehovoria poradie zvlast, lebo by museli fyzicky dlho pocitat. My az ked sme boli tak v prvej 30tke (z 300) ,az vtedy nam povedali kolki sme na poloromske.
@janetinka27 nám od samého začiatku vraveli poradie na každé dieťa zvlášť… ale tak ako som písala záleží asi od kraja v akom sa nachádzate.
@sabina1996 ahoj pises ze si s Kosickeho kraja to aj ja volam velmi casto ale zatial mi nepovedali poradie na kazde dieta zvlast od zaciatku som v poradi 3 a usudila som ze na romske o polo romske sa so mnou ani nebavili
Nám od začiatku to takto vraveli a vravím že cakame cca 4 roky už. Dokonca ešte aj na pohlavie nám vedeli povedať poradie. A začínali sme na 72 na chlapca a 75 na dievča.
v zilinskom kraji sa na zdrave novorodeniatko caka v priemere 10rokov.. tym, ze ste si dali aj poloromske, to moze byt skor..
Nie je jedno,ze papierovo nie je tvoje. Znama mala takto dievcatko,babatko a po par mesiacoch si to matka rozmyslela. O dievcatko teda prisla a zrutila sa. Nastastie uz maju ine a uz aj lehota a sudy dobehli,uz je ich.
@viera27 po par mesiacoch? Matka ma nato tusim 6 tyzdnov po par mesiacoch aj keby sa matka rozmyslela uz nema pravo na nic
Autorka zalezi od toho "ako" sa dietata vzda. Ci anonymny porod (vtedy je to tusim tych 6 tyzdnov) alebo neskor dieta opusti alebo jej ho odoberu a ona sa ho chce vzdat...
Nešlo náhodou o pestunstvo? To mi skôr dáva logiku že jej ho zobrali. Lebo pri osvojení fakt cca tých 6 týždňov má na to nárok len…
@nafka0483 ale v takomto prípade ide dieťa do pestunstva
Neexistuje aby davali Ludom deti domov len tak a ze pockajme par mesiacov mozno dieta pojde k matke
Medzi tym si na neho par zvykne a pekne odovzda ak ide o adopciu skor
By som povedala ze uz ked tak pestunstvo
@sabina1996 ano, tiez som uz na koniku citala, ze v niektorom kraji hovoria poradie na vsetko, dokonca aj podla pohlavia. Asi to zavisi od kraja.
@joannita my sme zacinali na cisle 25 na romske a 125 celkovo, takze nam hovorili poradie na romske od zaciatku. Neviem si predstavit, ako vyzera v skutocnosti ten zoznam, ci je to tabulka v exceli alebo v nejakom ich programe.ak by bola v exceli, je odpoved na poradie na etnicitu, pohlavie, vek, zdrav. stav otazkou par sekund. Tak si myslim, ze ten zoznam je v nejakom inom programe, kde je tazsie to vyfiltrovat. A musia to naratat rucne.no ked este poskytovali info o poradi na romske dieta, tak pani to napocitala za par sekund.
Nas krajsky zoznam je zrejme kratsi, ked sme zacali na cisle 125 a za 1 rok a 4 mesiace sme boli na 76. mieste. Preto ma tak mrzi, ze to poradie nechcu povedat.tiez pracujem s ludmi, sedia u mna osobne a do toho volaju dalsi a nikdy som neodmietla poskytnut info z registra, pritom nas register je verejny.ale chapem,ze je plno ludi,ktori o tom nevedia abo celkovo nevedia robit s pc akebo internetom, tak preto im nikdy neodmietnem poskytnut info. Neviem si predstavit,ze by bol nas register neverejny a ja by som ludom odmietla poskytnut info o nich samotnych (samozrejme,ze cudziemu by som tie info neposkytla).
@janetinka27 ahoj a uz mate teda babo doma alebo cakate a ako dlho uz ak sa smiem spytat kedze ste na romske boli 25 v poradi
Autorka, ANO je to tak, ze aj ked mas dieta doma na neodkladne opatrenie a matka este nieje pozbavena prav (pri babatkach v 99% nieje), matka si to moze rozmysliet a dieta jej vratia spat.
Ano nedeje sa to casto, ale obcas. Ja pozbma az 2 taketo pripady. Dieta mali doma 2 mesiace na neodkladko, ona riadne na materskej a matka posledny den! Pred lehotou na odvolanie proti pozbaveniu prav si to rozmyslela a dieta museli vratit. Takze nemas zial pravdu.
Tych 6 tyzdnov, to je len take ze.... Ehm. Je to v pripade utajeneho, ale tych nieje tak vela.
Ked matka podpise v nemocnici suhlas na adopciu, tebe daju dieta domov, moze si to proste rozmysliet kym nieje pozbavena BEZ PROBLEMOV.
Dokonca, aj ked je pozbavena, ale ty este nemas dieta v predosvojitelskej, aj vtedy si to moze rozmylsiet a poziadat o zrusenie osvojitelnosti (navrh na sud musi dat) a ak zije usporiadanym zivotom, sud sa tym bude zaoberat. Pravdepodobnost ze jej ho vratia ze mala, ale je. 95% bio matiek su asocialky a netusia ako sa podava navrh na sud ze. Sanca je v tomto stadiu preto malicka ze sa zo stane.
Nepochybuj o tom co pisem, ja som toto riesila svojho casu s pravnikmi, ked som sa bala aby sa talr nieco nestalo.
Niektori pravnici dokonca tvrdia! Ze sanca pre bio matku je az do uplneho osvojenia.
@joannita ale 2 mesiace spadá do lehoty!!! V niektorých prípadoch to je 6+2 . A nie je to take ľahké úplne získať dieťa aj keď počas tých 6 týždňov matka žiada o dieťa nas5 aj ohľadom utajeného pôrodu. Zákony sa z roka na tok menia. Ja len chcem povedať prosim prestaňte tu strašiť ženy takými to rečami. Robím dajme tomu povedzme aby sme to nekonkretizovali v zdravotníctve a ten utajený pôrod nie je az take ľahké odtajniť a to dokazovanie prostredia tiež. Určite to nefunguje je po pól roku vám zoberú dieťa… tak ako vravím zákony sa stále menia a mám veľmi dobrú kamarátku sociálnu kurátorku takze nič nie je stále take zle ako vyzerá….. myslím že veľa veci by si tu mohli ženy nechať pre seba lebo takými rečami si navzájom ešte viac ubližujeme a myslím že ženy čo prechádzajú adopciuou majú v sebe veľa rán a bolesti nie je vhodne ich takto desiť. A už nie v jednej skupine na modrom konikovy som prišla na to že ženy často preháňajú a zveličujú a klamu. Nechcem vás uraziť ani sa vás dotknúť ani netvrdím že klamete len keď ideme tvrdiť niečo kto čo a kedy povedať treba dat reálny fakt lebo potom tu sú ženy zdesene…. 😀😀😀 (nič v zlom naozaj)
Dievčatá treba sa tu povzbudzovať navzájom!!🙂 ani jednej z nás tu nepomôže písať katastrofické scenáre… každá z nás sme do toho išli že čo ak… a hlavne nech tu píšu len dievčatá čo reálne zažili na vlastnej koži a nie kto o kom počul….
@sabina1996 NIE. Nemas pravdu. Este raz. Plati to co pisem vyssie. Viem to na 100% ze je to takto.
Ty to nazyvas strasenie, ja realita. Realita je casto kruta ano, taky je zivot.
@sabina1996 a..... Pisali to tu 2 baby tieto pripady. Tu na MK. S oboma som si pisala o tom spravy, nie nieje to vymyslene. Netreba strkat hlavu do piesku.
Tiez nic v zlom....
Autorka, babo zatial nemame, cakame presne rok a pol. Posledne poradie sme mali 17, uz neviem kedy, asi po roku.takze odhadujem, ze este rok pockame.ale to je len odhad, uz sme s tym cakanim zmiereni, aj ten rok a pol strasne rychlo ubehol. Neboj, vy sa urcite rychlo dockate,cakate este kratucko,ale mate pekne poradie a onedlho budete mat babo. zivot ide dalej, teste sa zatial z inych veci 🙂
@joannita áno je to realita ale keď si to zažiješ na svojej koži vtedy tu píš take prosim ta !!!! Lebo si písala že poznáš pary čo po 2 mesiacmi im zobrali… tak tie pary ešte mohli spadať do lehoty chápeš. Veď to všetky vieme že v tento lehote sa to môže stať… ale behom tých päť mesiacov to ne je take simple ako píšeš. Fakt nič proti nikomu a ničomu tu ale písme si tu reálne kto čo zažil na vládnej koži chápeš ????
@sabina1996 NESPADALI DO LEHOTY 6 tyzdnov!!
Opakujem, kym matka nieje pozbavena, dieta jej mozu vratit. Ved je to logicke a toto ti povie aj tvoja kamoska kuratorka.
A prave preto! sme si my podavali navrh na neodkladko pri oboch detoch az vtedy, ked matka bola pozbavena. A toto radim vsetkym a nielen preto, ze dieta moze ist k bio, ale aj preto, ze ak tak urobite predtym, matke idu vsetky vase udaje, adresa a mena.
Toto nieje o straseni, zle to chapes

@sabina1996 aj my mame zdrave do 6 mesiacov romske
Vy nemate romske len
Polo romske??