Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"
Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/
Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠
p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉
Hm..ja som roky pásla....bývali sme 5 mesiacov do roka v maringotke, nemali sme ani len kadibudku...ale keď sme prišli raz za čas dole, viac sme sa tešili z telky ako zo záchodu...áno, asi im splachovací nechýba
@matax
Jasne, ze jsem to myslela dobre....ani mne nenapadlo, ze by to mohlo vyznit zle..ted mne to mrzi ☹
Vis,ja si myslim, ze Mk muze i odradit, ten, kdo je emotivnejsi a neni si jisty nejen pravopisem 😉 - protoze jsou i temata "vysmechu" a uzivatelky, ktere reaguji jen na chyby a ne na podstatu veci...
Proto jsem se obratila na pripadnou maminku s tim, ze nemusi mit obavy😉
@irriss ja som ta pochopila..len aby sa niektore "prajne" toho zas nechytili, ze vsetci zle pisu🙂 No a mrziet ta to isto nemusi, ved teraz si to vysvetlila..a pochopitelné to bolo aj predtým, kto ta cita, vie, ze si to nemyslela zle..
a podla mna nie je dolezite ako, ale co pise .. casto zle pisu ludia s dys-poruchami..
@matax no keby keby nestavali na pozemkoch na čierno aj ta kanalizacia by bola... Ako keby som takto žila ja alebo ty už su z nas bezdomovci. Ako zas samozrejme toleranciu treba, ale nie slepo obhajovať ludí. Ved to snad musíš vidieť aj ty, ako maju postavene hodnoty. TEda väčšina z nich aby som nehadzala všetkych do jednoho vreca
@yukki ved ako ja ich za to neodsudzujem, len sa zamyšlam na tym čo im najviac chyba.. Ja to pišem stale, že je chyba v systeme. Ale proste baby, čo tak tvrdo obhajujete všetkych romov, ruku na srdce, či nemate strach prejsť v noci ciganskou osadou, alebo podobne. Velakrat sa v šoku obzrem ked počujem v spravach nejake info, že volakto vyhodil televizor z okna niekomu inemu na hlavu, a potom vidim, v telke našich romskych spoluobčanoch, ten šok akoby razom zmizne, nie vedome, proste u nich ma to važne vôbec nešokuje, bohužial
Toto je proste realny pohlad na situaciu. Situacia je aka je, a netreba pred tym zatvarať oči a tvariť sa ako by tu ani žiaden problem nebol, akoby to bolo celkom v poriadku. Ako by bol vymysel, že percentualne vela ciganov kradne žobre, nechce sa im pracovať, byty ku ktorym sa dopasu jak slepe kura k zrnu doničia behom par mesiacov. Nie som rasistka, ale nebudem tu pisať sice pekne ale nepravdive vety o našich romskych spoluobčanoch. JA si važim všetkych, ktorí pracuju, chcelo to určite viac odvahy ako pri bielych, nevravim, že to maju lahke, lebo proste ten priklad z rodiny osady, to, kde sa narodili, kde vyrastaju, to su velmi silne faktory, ktore to dieťa jednoducho formuju, v tomto pripade deformuju. Toto treba zastaviť, len ako.... Zo stran tych malych detí, to je prakticky nemožne, nemôžme čakať, že ich osvieti a oni odmietnu žiť tak, ako vidia u svojich rodičov prarpdičov kamaratov..... Ano par vyvolenych osvieti, ale to je mizive percento.
Dnes na Radio Patria (dcera preladila) Romsky magazin. Akysi Rudo z Presova, ktory v osade zil a teraz zije s majoritou na sidlisku (stastny z toho ako blcha). Ucil sa dobre, lebo chcel nieco dosiahnut. Urobil si VS a kedze nemali elektrinu, tak sa po parkoch pod lampami poulicnymi ucil na skusky.. Ze dostat sa z osady je takmer nemozne a zazrak, ked sa to niekomu podari.. ze... on by nebol tam kde je, keby ich v triede bolo viac Romov, lebo ak su viac ako traja, tak aj ked su sikovni, kaslu na ucenie. Lebo akosi sa to nepatri a oni nechcu vytrcat z radu.. Uz si vraj Romovia, co on vidi, uvedomuju dolezitost vedomosti, studia.. Ale penazi nemaju, ale fakt ze nemaju.. Dochadzat na strednu skolu niekam je nad fin. moznosti skoro kazdej romskej rodiny. Tak aspon Nadacia otvorenej spolocnosti granty dava, teraz robi tam. A vidi... A sam vie... A tazke to kurna je jak svina... Taky horko-sladky rozhovor to bol, skuste, pohladajte...
Aby vam bolo jasne, ja nie som rasista...
@vejula v niecom mas pravdu...len ja to poznam aj z tej strany, ze rodiny su aj sudrzne, starajuce sa o deti, maju vzdelanie aj vš trebars, prácu, dobre su hodnoteni v práci... Ja nezatvaram oci pred zivotom v osadach, viem, ved to iste ako ty vidim v správach..citam... A videla som aj to, ze v niektorych relaciach, ked ukazu zvonku chatrc, ci byt z lunika, vo vnutri maju cisto a stylizovane (neviem to inak napisat, osobity styl, zladený do detailu, pekný), nebolo to len raz, co som videla vnutro chalupy a bolo pekne, aj slusni ludia... Viem, ze je tam vela takých, čo žiju chudobny život a aj kradnú, pobiju sa.. nestaraju sa o deti riadne.. Ja som za, ze ak je dietatu v rodine ublizovane, alebo je ohrozovane inak a neda sa pomoct ani socialnym pracovnikom (s ozajstným zujmom pomoct), ked odmietaju pomoc, ked nechcu pracovat..ze vtedy je ozaj lepsie detom nariadit ustavku..ale niekedy sa tomu da zabranit a nerobi sa to ☹ .. No a to, co so pisala niekde na zaciatku, ze vychova, vzdelavanie, práca, byty len stavenane nimi, splacanie postupne, detom asistentov na skolach a nesegregovat a hlavne nechápem, preco nie su socialni komunitni pracovnici v osadách. A ano cierne stavby, hej, kolko ich je na sk, a kolko ich maju pracháci a nic sa nerobi.. kto vysídlil romov na kraj obci?
@matax tak určite nesegregovať, lebo presne ako pisala @lenkove ked sa stretnu 3 a viac romov pokope už je takmer nemožne, aby čosi dosiahli, takže určite netreba robiť čisto ciganske triedy, ale pekne ich deliť... Tiež niesom za to aby sa izolovali, lebo tym sa nič nevyrieši. A ano ,v tom maš pravdu, že držia pokope, ale to hlavne vtedy, ked citia nejaky utok zvonku. Oni sa medzi sebou môžu aj pozabijať, ale ked vidi jeden cigan, ako niekto skače do druheho brai si ho ako vlastnu rodinu. To u bielych nehrozí, my radšej nevidime nič, aspon väčšina teda...
A čo sa tyka čiernych stavieb, tak ver, že obyčajný človek na čierno postaví len balkon a už opletačky riadne. Na všetko musiš mať povolenie, pokial nebyvaš v osade, alebo niesi jeden z tych vyvolenych hornych desaťtisic 😉
dakujem za pozvanie @irriss.
Necitala som temu o adopcii, z ktorej vznikla tato diskusia. VYjadrim sa teda aj ja k nacrtnutej teme.
Nemam absolutne nic proti adoptovanym romskym detom, praveze je to super. Ale nechapem vobec, preco sa k tomu ludia akymkolvek sposobom vyjadruju. Pokial tu rodinu nezivia, je im uplne ho.no do toho, ci maju romske deti, alebo nie.
ALe vnimam romsku otazku na zaklade mnohych skusenosti podobne ako napr. @vejula. Aj ked ja by som to naozaj nenazyvala romskou otazkou, ale otazkou neprisposobivych. Je mi jedno aku maju farbu pleti. Je rozdiel romska rodina zijuca a pracujuca v meste, na dedine a je obrovsky rozdiel romska rodina v osade.
MOzno to bude zniet tvrdo, ale ja sa jednoznacne priklanam k internatnym skolam pre deti z neprisposobivych rodin. Bolo by o ne postarane castokrat lepsie ako doma(teple jedlo, cista postel, lekarska starostlivost), splnali by dochadzku a ucili by sa, chytali by hygienicke navyky a poriadok a zaroven by neboli odrezane od rodiny (vikendy, prazdniny).A ja som extremista, zrusila by som akekolvek penazne davky pre zdravych ludi. Nech sa ludia naucia starat sami o seba, o svoju rodinu, pripadne spolocne v komunite navzajom.
Keby ku mne prišiel "štát" a povedal mi, že moje dieťa mi vezmú do internátnej školy, základnej školy (!), lebo sa o neho lepšie postarajú ako ja.... Aj strava tam bude zdravšia, aj sa učiť bude viac, aj vetrať budú častejšie, no po každej stránke sa o moje dieťa postarajú lepšie... Tak.. by som im asi ruky od vďačnosti nebozkávala... Keby som mala menšie zábrany a žiadne východisko, tak by som aspoň štátu zle robila, kde by som mohla. A keby som nejaké mala, tak beriem dieťa/deti a utekám za hranice... Tam rómske deti študujú na škole a bývajú doma, aj sa dobre učia, ani jogurty jesť nemusia a na vetranie nie je kvóta... Toľko môj pohľad na internátne školy...
No ale vlastne... Čo to trepem! Rácio toto riešenie má! Teraz keď sa majú rušiť detské domovy, čo s budovami, čo s ľuďmi, čo tam pracujú a o tie DD sa starajú na vysokých miestach?? Dáme tam rómske internátne školy a všetko bude ako predtým, hurá!!!!! 😵
Neviem, podľa mňa to nie je výber, ale vydieranie...
Ak nedostanem príspevok viazaný na to konkrétne dieťa (rodinné prídavky? príspevok na pomôcky? na obedy?) lebo má priveľa neospravedlnených hodín - to je v mojich očiach správne.
Ak chcem mať svoje dieťa doma, lebo ho považujem za malé na internátnu školy a rodina má byť spolu a nedostanem za to príspevok viazaný na to dieťa .... Je to podľa mňa vydieranie....
Ak nedostanem rodičák na menšie deti, lebo nechcem dať staršieho do internátnej školy, to mne príde ako šikana.
Ak štát plánuje pomáhať umiestňovať rómskych žiakov na stredných školách/učilištiach internátneho typu a finančne ich podporovať (opäť podmienky dochádzka, aspoň ročník dokončený.. podpora nielen finančná, ale aj asistencia atď) - najlepšie spolu s majoritou. Tak tlieskam tomu, kto toto presadí. Podľa mňa výborný nápad!
Teraz len sama fabulujem, priznám sa, že čisto rómske internátne školy nepovažujem za dobré riešenie, tak som sa ani nezaoberala ich koncepciou. Mám pocit, že toto hádam v parlamente neprejde. Hádam tam majú súdnosť...
@lenkove hm, ja povazujem za vydieranie statu mat vela deti a nevediet ich uzivit. Nutit tak stat prevziat za ne zodpovednost a davkami v hmotnej nudzi, prispevkami a ostatnymi davkami sa o ne starat namiesto mna.
Ked si zamestnana a zamestnavatel ta posle na sluzobnu cestu, mas dve moznosti:
1. odmietnut, prist o pracu a teda o peniaze od neho
2. prijat, odist na sluzobku a ponechat si plat
je to uplne standardna situacia, s ktorou sa zamestnany clovek stretava bezne.
Zamen si poberatela davok za zamestnanca a zamestnavatela za stat. Tu sa bavime o nezamestnanych rodinach v osadach, ktore ziju iba z davok od statu, teda stat je ich zamestnavatel.
No keď som šla do práce, tak sa ma pri pohovore spýtali: Súhlasíte s vycestovaním do zahraničia/ častými služobnými cestami? a ja som odpovedala Áno. Pri podpise pracovnej zmluvy som s tým súhlasila opäť. Ak by som nesúhlasila, nedostala by som miesto. Takže mi dávajú na výber na základe môjho slobodného rozhodnutia..
Ako k tomu príde rómska matka? Hm.. Predstavujem si.. U gynekológa, v pôrodnici.. "Pani XY, vaše dieťa budete môcť vychovávať prvých päť rokov života, potom dávate štátu voľnú roku na rozhodovanie o jeho vzdelaní a bývaní. Súhlasíte?" A ak pani XY súhlasí, tak je všetko v poriadku. A ak nie... Čo? Nedajú jej to mimino ani do rúk? A rovno poputuje do rúk starostlivých pestúnov, ktorí mu zaručia správnu výchovu a integráciu do majority? A ospravedlňujem sa, píšem o rómskych matkách a mala by som písať o neprispôsobivých... Ale keď mne to akosi tak splýva všetko dohromady... Že už ani neviem o čom sa bavíme... Aha, o nezamestnaných v segregovaných osadách... Nie o rómoch.
@lenkove No vidis, mna sa nepytali, ale nemam s tym problem ani to neberiem ako vydieranie od zamestnavatela. To co popisujes v porodnici je fikcia. Ale vies co je realita? Zena z porodnice ide na urad, zahlasi sa na davky. Svojou "vychovou" zabezpeci, ze stat do konca zivota bude danemu obcanovi platiti odvody, podporu, davky, len za to, ze ho porodila na uzemi sr. Kde dostal na vyber stat?Kde sa ho pytala dotycna v hmotnej nudzi, ci uzivi dalsie dieta? Zamestnavatel ma aspon na vyber, ci zamestnanca prijme, alebo nie. Stat plati bez moznosti vyberu.
Este jednu vec si treba uvedomit. Stat nie je "nieco nedefinovatelne". Stat je tvoreny predsa obcanmi a vsetky vydavky statu su hradene z dani pracujucich obcanov - teda nas.
@viera27 Priznám sa, teraz sa trošku strácam...
Hovorili sme o internátnych školách, ktoré sa mne nepáčia, lebo sú nátlakové a bez možnosti na výber.
Ty vravíš, že ani štát nemal na výber, či chce týchto občanov - neprispôsobivých - živiť..
Mám pocit, že na teba argumentačne nestačím. Ako si predstavuješ možnosť výberu štátu? Tak že nariadi to, čo považuje za vhodné? aha. Nuž... Dospeli k bodu kde sa naše predstavy o štáte a postavení občana v ňom diametrálne odlišujú. Len neviem či v takto štáte ako si predstavuješ ty má priestor a šancu farebný život...
@lenkove ty vnimas stat a postavenie obcana v nom. Ja vravim: Obcan je stat. Je to velmi jednoduche. Obcanom v hmotnej nudzi peniaze davame my, stat je len preposielatel a vyberca. Lopotime sa v praci, aby sme mohli zodpovedne udrziavat zdravotnictvo, skolstvo, solidarne pomahat slabsim. A kde je zodpovednost tych, co pytaju? My pracujeme, aby bolo skolstvo zadarmo. Oni neposielaju deti do skoly.
Neda sa vecne len brat a nic nedavat naspat. Bohuzial situacia je taka, ze tie deticky ani nevedia, ze sa da zit inak. Precitaj si blogy od Janette Maziniovej http://maziniova.blog.sme.sk/. O tom ako sa naucila pouzivat zubnu kefku na lyziarskom, lebo dovtedy ani netusila ze sa to ma. O tom ako schovavala vysvedcenia, lebo jednotka sa povazovala v osade za hanbu, o tom ako sa musela rozviest, aby mohla ist studovat VS. O tom to je. V osade je take prostredie, ze si nuteny sa zaradit. A nezmenis to par hodinami v skole - ak ta teda rodicia pustia na vyucovanie. Tie deti by mali dostat na vyber, nie rodicia. Tym detom by sa mal ukazat "nas" zivot, aby si same mohli vybrat. Preco by mali byt limitovane tym, co si zela ich rodic, ktory povazuje za normalne zit v osade a z podpory? Doma by videli "osadensky" zivot, v internate ten druhy. A po par rokoch si vyberu sami co chcu.
@viera27 Citala som Maziniovej blog. A nie jeden. Su aj o tom, ze miluje svoju mamicku, ze mala babicky, tetusky, co okolo nej stale stali... Zivot predsa nie je o zubnej kefke, tej mozes privyknut ozaj na lyziarskom a nijako to tvoju psychiku nepoznaci (iba ak zuby). Ale nechat deti, male deti (!!!) v starostlivosti cudzich ludi, ktori si k nim nemusia najst cestu je podla mna omnoho vacsi hazard ako ich nechat v rodine - hoci chudobnej a zanedbanej. Pre spolocnost ako celok je to hazard, lebo co vyrastie z dietata bez lasky???
A vies comu sa naucia na internate, ale no... Ze im rano naserviruju ranajky, na obed obed. Ze taniere sa davaju do okienka a tam ich ktosi umyva. A ze vecer sa spi v izbickach bez maminiek a surodencov. Nie institucionalna, ale rovno ustavna vychova... Nuz... dakujem pekne.
Ak samozrejme nemiesame hrusky a rozky. Ak mas na mysli stredoskolakov, tak s tebou suhlasim, ano, tam to moze fungovat. Ak preferujes umiestnovanie malych deti, lebo stat ich vychova lepsie... Tak mam uplne opacny nazor.
Ja neviem.... Ja tych ludi nechcem prevychovat. Mne staci, ze budu vzdelanejsi, ze si najdu uplatnenie na trhu prace. Ostatne je na nich, na ich vnutornej motivacii. Myslim, ze sa dokazu prevychovat sami - ak budu chciet.
A aj ta drviva mensina na strednej skole je uspech... Ta drviva mensina bude mat deti, tie potom budu mensina... Z tej mensiny vacsia a vacsia... Nie, nikdy nezmenime vsetkych ludi. A nestane sa to do roka ci dvoch.. Mozno 2 - 3 generacie. Vsetko je cesta, len nie brat male deti od matiek, lebo iba tak zabezpecime, ze sa v nich zakorenia tie spravne navyky. Ved predsa ta matka, hoci nie je idealna v tvojich ociach, je mama. A hadam nemusim vysvetlovat na fore pre deti a mamicky co je to MAMA.
Následky psychickej deprivácie
1, jedinec relatívne prispôsobený – sa pri zvýšení nenasýtenej potreby následkom deprivácie pokúša o prispôsobenie primeranými prostriedkami. Pokúša sa o určitú relatívnu samostatnosť, o nájdenie zdrojov uspokojenia sociálne prijateľným a osobne vyhovujúcim spôsobom.
2, jedinec s priamym zvýšením intenzity nenasýtených potrieb – sa prejavuje neprispôsobeným správaním sa v danej oblasti a celkovým správaním (nepokoj, rozpoltenosť...). Deti prejavujú znížený záujem o vecné okolie, o prácu, o úlohy. Majú zlý prospech, ktorý nezodpovedá ich inteligencii.
3, deti so substitutívnym zvýšením intenzity iných tendencií – prejavujú sa zvýšenou agresivitou, deštruktívnymi sklonmi, výbuchmi zlostných afektov a krutosťou. Sú zlomyseľné, necítia vinu za svoje činy. Dopúšťajú sa krádeží, túlajú sa, usilujú sa dodať si istotu o svojej významnosti. Predčasne sa u nich prejavuje sexualita, ktorá zostáva na infantilnej úrovni, v dospelom veku im znemožňuje vyspelý sexuálny život.
4, deti pasívne – apatické – nápadné skupinou symptómov represívneho charakteru (napr.: cmúľanie si prstov). Ťažko s nimi nadviazať kontakt. Vo svojich prejavoch sú nevýrazné, tiché, poddajné, ustrašené, ľahostajné k úspechu i k neúspechu. Nie sú vôbec iniciatívne, niektoré sa oneskorujú vo vývine.
Takže aby sa po umiestnení detí od útleho veku v internátoch po niekoľkých rokoch nepotrvdilo, že "cigán ostane cigánom..." deti deprivované sa môžu správať ešte horšie a ešte horšie sa začleňovať do spoločnosti, ako deti vyrastajúce v osade s matkou - osobou blízkou ...
@cairka presne to som chcela napisat o internátoch pre male deti.. zivot bez matky, alebo len vikendy v rodine, co by to sposobilo? nenaplnenie potreby dietata..depriváciu
@vejula podla mna je internat to iste ako detský domov, vyrastu tam deprivovane deti...a tym vikendom mozno este domýlene vztahmi a rozpormi...
som rozhodne proti akejkolvek forme ustavnej starostlivosti..videla som deti v nemocniciach pri dlhsej hospitalizácii (nastastie uz teraz len na nahrávke), ako sa kyvaju v svojom rytme :( (hospitalizmus)
videla som to aj u deti v domove :(
miesto tých pracovnikov , co by mali ist vychovávat deti do internátov, nájst ludi, ktorí pojdu priamo k nim, do osady (okrem soc. pracovnikov napr. aj cirkev)
Maslowova pyramída potrieb
Potreba sebarealizácie
Potreba uznania, úcty
Potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti
Potreba bezpečia a istoty
Základné telesné, fyziologické potreby
potreba bezpecia a istoty -hned druhé poschodie v pyramide-myslíš, že môžu byť v internáte naplnené??
dalej lásky a PRIJATIA, spolupatricnosti- v internáte???
U deti je potreba mat nablizku stále tu istu starajucu sa osobu, matku, potom blizkych -rodinu
deprivácia napácha určiet viac škôd, ako ked deti zostanu v rodine a tam by im asistoval/pomáhal komunitný pracovnik... Nechápem, preco tolkí studuju sociálnu prácu a take posty nie su, ved to je celý zaklad vyriesenia tej problematiky. práca s rodinou v jej prirodzenom prostredi. skolka, nultý rocnik, asistenti na skolách.
Citala som výskumy prof matejceka a iných a popisuju zvýsenu kriminalitu u deprivovaných dospievajucich/dospelých , ktorí vyrastali v det. domove..nie len romovia.. ten postih sa s nimi nesie celý zivot, niekedy ho nenapravi ani skore umietnenie deti do náhradnej milujucej rodiny...
Ja som v kontakte s uz dospelými ženami, ktore vyrasatli v ded a vidim, ze ta neistota, ze nikoho nemaju a nikdy nemali, ze ich poznacila.
a este k tomu, moznost pracovat nemaju vsetci, na vychode je velmi vysoká NEZAMESTNANOST, ved tam maju problem najst prácu aj studovani.
@matax To je cesta. Len sa to akosi zle robí. Ako vyzerá komunitná práca s rómami? Mám kanceláriu v osade, sedím za zatvorenými dverami, občas niečo zorganizujem a vypĺňam európsku agendu. A pred kancľom sa mi hrajú školopovinné detiská. Je školopovinný deň, samozrejme... Toto je komunitná byrokracia, nie sociálna práca. Opisujem moju návštevu v jednej segregovanej osade na východe Slovenska. PS: Auto som tam mala zaparkované asi 20 minút, na sedadle notebook a mobil, nič nezmizlo, ani auto nepoškriabali.

@cairka no ja si myslim, že ten splachovaci zachod by ich nevyšiel viac 😅