Reálne skúsenosti s pestúnstvom

3. apr 2022

Ahoj, rada by som sa poradila s niekym kto ma skúsenosti s dieťaťom v pestúnskej starostlivosti. Zaujíma ma, koľko zodpovednosti má pestún za dieťa, resp. do akej miery rozhoduje o zásadných veciach v živote dieťaťa. Príklad : Mám domoškoláka, syna ktorý sa učí doma. Je možné takto sa rozhodnúť aj pri dieťati v pestúnskej starostlivosti? Alebo v takýchto veciach stále rozhodujú inštitúcie?

kacena4
3. apr 2022

v prstunskej netozhoduju institucie ale rodic. nie je zbaveny rodičovských prav. viem ze lekara operacie riesia rodicia, otazka je ci ste v kontakte s rodicmi alebo nie. ak nie mozes mar domskolaka. ak je pravidelny kontakt tak sa k tomu mozu vyjadrit

autor
3. apr 2022

@kacena4 ahoj, ďakujem za odpoveď. Takže keby sme mali v pestúnskej dieťa, o ktoré rodičia nejavia záujem, mohli by sme legálne rozhodovať my, alebo ako to funguje?

kacena4
3. apr 2022

nie v beznych veciach ano ale napr. operacia pohde na sud a sub bude zhanat povolenie id rodica popr. rozhodne sam. ale bezne veci pestun rodic

autor
3. apr 2022

@kacena4 a vieš mi povedať aj iné situácie kedy by bolo nutné zháňať súhlas bio rodiča?

janetinka27
3. apr 2022

ahoj, skus sa poradit aj v skupinke adopcia, proces, cakanie abo vo fore adopcia-aka bola vasa cesta k dietatku?

any_soj
5. apr 2022

Prihlášku na strednú školu má podpísať bio rodic.

clovekoj
5. apr 2022

@any_soj To sa mi nezdá. Pestún rieši zápis na základnú školu, pokojne môže dieťa prehlásiť na inú základnú školu, môže na návrh CPPPaP dať dieťa do špeciálnej školy, tak neviem prečo by akurát prihlášku na strednú školu nemohol riešiť a musel by to podpísať bio rodič.

any_soj
6. apr 2022

@clovekoj neviem ani ja ale opakovane nás na to na úrade upozorňovali. Druhá vec je, že my sme to ešte neriešili, takže netuším, ako to reálne je

any_soj
6. apr 2022

@clovekoj možno pre to, že základné školy až tak neovplyvňujú budúcnosť ako výber strednej... A špeciálna na návrh centra nie je rozhodnutie pestuna (teda nielen)

clovekoj
6. apr 2022

@any_soj "Pestún je povinný vykonávať osobnú starostlivosť o maloleté dieťa v rovnakom rozsahu, v akom ju vykonávajú rodičia. Právo zastupovať maloleté dieťa a spravovať jeho majetok má iba v bežných veciach".
To by som povedal, že výber strednej školy je úplne bežná vec, ktorú riešia všetci rodičia detí (takmer všetci) a preto ak by to aj pestún rozhodol spolu s dieťaťom, podpísal prihlášku ako zákonný zástupca, tak si myslím že by sa ničoho protiprávneho nedopustil. Skôr naopak, starať sa o vzdelanie dieťaťa je jeho povinnosťou. A ak by sa pestún nedohodol s bio rodičom na výbere strednej školy, tak riešiť to súdnou cestou by asi aj chvíľku trvalo a čo ak by sa to nestihlo skôr, ako by musela byť podaná prihláška? Ani som nepočul od iných pestúnov, že by v prípade prihlášky na strednú školu naháňali bio rodičov a oni docestovali ju podpísať z druhého konca republiky, alebo hoc aj zo zahraničia, ak by už neboli na Slovensku.
A čo pestúni, kde sa im bio rodičia ozvú raz za rok, alebo ani toľko nie.
A napr. ak pestún rozhodne o tom, že dieťa pôjde do špeciálnej školy (hoc aj na odporúčanie CPPPaP), tak to mu ovplyvní budúcnosť oveľa viac, ako ak spolu s dieťaťom výberu strednú školu a mu podpíše prihlášku.

any_soj
7. apr 2022

@clovekoj ak máte takú skúsenosť, že to netreba, tak super, ja som len rada, ak to nebudeme musieť riešiť 🙂 všetko čo píšete si myslím aj ja. Ale ja som nehovorila, čo si myslím, ale čo nám prízvukovali na úrade.

bejbynqa17
9. apr 2022

Mam otázku po akej dobe vám ponúkli ďalšie dieťatko do pestunstva keď ste prvé odmietli? Ďakujem za odpoveď

yukki
9. apr 2022

Ak rodič nejaví záujem, môžte požiadať o porucnictvo pri pestunskom dieťati.... Tam už pestun=porucnik rozhoduje v takmer plnom rozsahu. Pripadne ak úrad nedokáže dohliadať biologickú matku, určí aj jej "kurátora", ktorý preberá na seba tie kompetencie pri rozhodovaní o maloletým, ktoré nemaju pestuni

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre