Rodina nás tvrdohlavo odhovára od adopcie.
Ahojte tak rada by som aby ste zdieľali svoj názor na môj problém a zároveň mi trošku pomohli. Už dávnejšie viem že nikdy naozaj nikdy nebudem mať deti ale my s manželom by sme hrozne chceli. Rozmýšľali sme nad adopciou a sme aj celkom presvedčený že adopcia áno. Naša rodina a to je moja rodina aj manželova sa s nami veľmi pohnevali kvôli tomuto faktu vraj ak nám nemá byť súdené dieťa tak nie prečo by sme cudzie vychovavali. A tieto hádky sa niesli pár mesiacov 4cca. Potom sa s tým zmierili že tak dobre ale ak to bude blondavy chlapec. Tam sme sa znovu nezhodli pretože nám nezáleží na farbe pleti vlasov oči. A tam vieme že dostaneme rómskeho chlapčeka alebo dievčatko. Rodina nás úplne odstrcila vraj ak budeme mať doma podľa nich degeša nemáme sa s nimi kontaktovať oni sa vraj za nás hanbiť nebudú. Nesie sa to takto už 5 mesiacov my končíme prípravu na adopciu a vieme ze dieťatko príde každú chvíľu sme ochotný pre to dieťa bojovať s rodinouale rodina nám veľmi chýba chceli by sme byť s nimi za dobre. Ani sviatky sme spolu netravili napísali nám ani nech nechodíme... Tak ja neviem poraďte
Smutne.
Treba len verit, ze po case to prehodnotia.
Drzim palce.
Ved je to krasne, chcete dat "cudziemu" domov.
Ano predsudky su silna vec, ale je to vas zivot.
Mozno si k nemu najdu cestu, mozno skor, mozno neskor, niekto mozno nikdy, ale dolezity budete teraz vy traja
známa má adoptované biele dievčatko....a tiež sú tam problémy - pretože slečna prišla do puberty a už to nie je ako bývalo.... Takže nie len s cigánčatmi sú starosti...Detské domovy sú plné chorých a opustených detí - väčšinou cigánskeho pôvodu...Držím vám palce....
Aj my sme o tom rozmýšľali v minulosti. Mne by bolo jedno co na to rodina. Ked vy s mužom citite, ze by vas to urobilo šťastnými tak urcite chodte do toho. Je to vas život
Vy poznáte svoju rodinu najlepšie, viete odhadnúť, nakoľko vážne myslia svoje reči. Či ich dieťatko po čase "zlomí" alebo na vás naozaj zanevrú. Ak čakáte, že svoje reči naplnia, tak sa potom musíte rozhodnúť, či dáte prednosť dieťaťu alebo rodine. My sme už 1,5 roka v poradovníku na adopciu, ale nad rómskym dieťaťom sme ani nerozmýšľali aj z tohto dôvodu. Vidím, že svokra by to ťažko niesla, to majú ľudia proste v sebe, to nevysvetlíš. A v našom okolí rómov ani vôbec nemáme, takže dieťatko by veľmi "vyčnievalo z radu", možno by ani ono nakoniec nebolo šťastné, keby sa na neho všetci pozerali zhora. Ja na vašom mieste by som radšej sprísnila požiadavky a počkala trochu dlhšie. Rodina je dôležitá, budeš ich ešte potrebovať.
@mimka8899 ja síce niesom adotivna mama, ale profesionálna náhradná mama. Prešlo cez našu rodinu už 12 deti ktoré potrebovali rodinu. 2 boli biele, 2 poloromske a ostatné rómske. Máme aj dvoch biologických synov. Keď sme s tým začínali, reakcie boli rôzne. Veľa som si vypočula ako tým budú biologické deti trpieť, že sa im nebudeme venovať. A teraz po rokoch si dovolím povedať, že každého z nás to posunulo k lepšiemu. Aj blízka rodina ktorá mala komentáre, tak teraz deti mojakaju, stiskaju. Samozrejme sú ľudia pre ktorých sú to stále len "degesi" a podobne. Pre mňa sú to deti. Deti ktoré ľúbia a chcú byť lubene.
Ak s manželom chcete rómske dieťa choďte do toho.
Na hlúpu otázku či sa neprejavia gény- odpovedám, že ano- v lete sa ľahšie opalia a vlasy majú tmavé 🤪.
A ak by mi niekto povedal, že s romskym nech k nim ani neidem- mám voľnejší program ...kde niesu vítané deti ktoré ma volajú mama, neidem ani ja 😁
Podľa mňa teraz ste najmä už rodina vy, a príde k vám dieťa. Možno spočiatku bude okolitá rodina v šoku, odmietať a podobne. Ale obvykle si dieťa získa okolie, ak teda nie sú úplne chladni ako kameň 😃. Ale určite, ak s tým súhlasíte vy dvaja, je to vaše rozhodnutie a bude to vaše dieťa. Držím palce
Moja mama pracuje v DD. Keby som si chcela zobrat dietatko tak ma urcite odhovorí. Ja vela deticiek z domova aj poznám. Maju prevazne čokoládky. A sú tam aj dvaja biely bratia. Nádherne chlapciatka. Krásne modré očká a blondave vlasky. No hned som sa zamilovala a keby nemam svoje dve deti tak ich beriem domov😍 ale su to najproblemovejsie deti. Matka je stetka,ozranka...otec neznámy. Deti si nesu veľkú traumu. Museli žobrať pre mamu...proste cele zle...neviem.či by im vôbec pomohlo byt v rodine. Su nezvladnutelni. Dalej poznam jedneho cigánceka. Vola sa Rudko,v 4rokoch ho odobrala socialka zo strasnych podmienok. Mal rakovinu takze cglapcek si toho presiel dost. Bol úžasný a pre mna stale je. Ked sa s nim rozpravam tak citim iba bolesť. Vzdy hovori o mame ako ju velmi lubil a ona umrela. Otec ....pomlcim... Mám rada tie deti. Stretávam sa s tym od decka kedze mama pracuje v tejto oblasti dlhe roky. No ak sa niekto rozhodne. Je to tazka cesta a nie vzdy jednoducha. Rodina to vobec nemusí prijať. Veľa profirodicov deti vráti lebo to nezvladaju...tie deti si prejdu tazku cestu. Ja sa rodine nečudujem. Ale to,ze ste odhodlaní obdivujem. Choďte do toho. Rodina sa buď zmieri alebo nie. Je to vas zivot. Ja by som sa na to dala a to poznám co to je 😉
@jarusaaaa ved ale je obrovsky rozdiel adoptovat si babatko a 4 rocne dieta. Uplne diametralny rozdiel..... A ked mama ti robi v DD tak urcite vies ze asi 95%deti o ktorych pises su neosvojitelne a niesu pravne volne, maju niekde svojich bio rodicov a ti sa ich uplne stale nevzdali. Maloktore dieta ktore zije v DeD ide do osvojenia, povedala by som takmer ziadne, provnavas neporovnatelne 😉
@jarusaaaa preco reagujes tak agresivne?
Ver mi ze je to tak ako pisem 95% deti v DeD niesu pravne volne. Citaj co pisem, nie to co som nenapisala. Mozno prave ti surodenci boli pravne volni a ti patria kedzi tych 5%. Ale bavime sa o zadavatelke temy a ta si urcite adoptuje male dieta ktore musi podla zakona vyrastat v profi rodine a nie v DeD. A ty ju odhovaras, ze ty by si to nerobila, lebo.... A uvadzas tvoje priklady, ktore sa jej absolutne netykaju. Mam adoptovane dieta, prave cakame na druhe. Ver mi ze viem o com pisem.
@jarusaaaa paneboze 🙏 ty o com tocis? Precitaj si pozorne este raz co som napisala 🙈🙈🙈🙈🙈 Pomoc. Si agresivna a vobec nevies o com pises. Zisti si info a potom davaj ostatnym rady, lebo pises dezinformacie. A hlavne si nepochopila o com pise zadavatelka, my sa tu bavime uplne o niecom inom 🙈🙈🙈🙈🙈
O mesiac to bude 10 rokov čo sa pohybujem okolo detí z domovov na profesionálnej úrovni. Deti ktoré sú fyzicky v domovoch sú naozaj väčšinou neosvojitelne. Dieťa ktoré je právne voľné a dlhšiu dobu sa mu na Sk nedarí nájsť rodinu, idú na medzinárodnú adopciu. Tam je záujem aj o detičky s diagnózami, ktoré sú na Sk úplne bez záujmu záujemcov o osvojenie.
K nám prišlo dieťatko najmladšie rovno z pôrodnice, a najstarší mal mať 14. To bol strašný boj. Podľa mňa ani diagnóza ani mentálny stav nenarobí taký problém ako traumy získavame rokmi. Takže ak by som mala radiť, vziať si čím mladšie dieťatko ....na etniku naozaj nezáleží, zdravotný stav sa vyvíja a mení celý život. Aj keď beriem, že su dg kde je už pri narodení jasné, že toto dobre neskončí. Ale to sú skôr výnimky.
Väčšina detičiek ak sa dostane do vhodného prostredia čím skôr, po mesiacoch, rokoch zrastú s rodinou ak sú prijaté a milované.
A myslím, že presne toto chce aj autorka temy- čím menšie babo, prijať a milovať bez výhrad ....takýto pristup má najväčšie šance na úspech 😉
@mimka8899 ak ste sudrzny odhodlaný pár, s veľkou dávkou sebaobetovania a empatie, choďte do adopcie. Pretože prechádzka ružovou záhradou to nie je, to ale asi tušíte, prídu chvíle, keď bude potrebná veľká dávka toho "na to som tu, aby som tomu dieťaťu pomáhal" a nie len "nato je tu dieťa, aby mi naplnilo prázdno po vlastnom a moje predstavy". A biele ci rómske... Kukaj, keď prídu prvé problémy, buď vám budú vyčítať pri bielom My sme tí vraveli neadoptuj, alebo pri tmavom My sme ti vraveli neber ciganca - alebo Vám budú pomáhať a stat pri vás aj keby si si adoptovala martana.
@jarusaaaa miesas jablcka s hrustickami, deti, ktore su v Ded su tam z nejakeho dovodu, jeden z nich popisujes-chudatka nikto ich nechce, lebo su cierne. Ale ono by ich asi aj niekto mozno chcel. Myslim tie cierne, ktore su mentalne v poriadku, su tam max2-ja surodenci, ale zial pre ziadatelov "prestarli". A tych dovodov je tiez viac, bud sa neskoro uvolnili do adopcie, pripadne boli neskoro odobrati.
@joannita uz dieta ma a dala sancu aj takemu nie blondatemu, modrookemu po akom tuzi vacsina ziadatelov. Ty len prezentujes nazor "videla som, pocula som, jedna pani povedala..."

@mimka8899 to, co ste sa rozhodli urobit aj napriek takemu rezolutnemu nesuhlasu rodiny, je krasny pocin. Poskytnut domov dietatku a este k tomu romskemu, pricom s vami rodina nesuhlasi, musi byt tazke rozhodnutie. Ale uprimne, to odmietanie rodiny skutocne nechapem. Ak naozaj deticky mat nemozes a tuzis po dietatku, adopcia je presne to, co vam vyriesi situaciu... poskytnete domov a rodinu dietatku, ktore to nema a vy sa stanete rodicmi a posuniete vasu lasku niekomu, kto ju skutocne potrebuje. Osobne si myslim, ze aj vasej rodine postupne dojde, ze nemaju dovod sa od vas odvracat a mozno aj vdaka vam sa neskor zbavia predsudkov, ktore maju... nemyslim, ze vydrzia dlho trucovat. A ak ano, vas stastny a spokojny rodinny zivot a zivot toho dietatka za to stoji, aby si to riskla. Velmi vam drzim palce 👍